Last news in Fakti

3 Юни, 2024 23:00 2 651 52

Името им е Легион: България и онези над 60%

  • избори-
  • румен радев-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски

Това също е напълно легитимен избор, но до какво води

Името им е Легион: България и онези над 60% - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Ами то от мен не зависи..." Негласуващите в България напоследък постоянно са над 60%. Това също е напълно легитимен избор. Но до какво води, се пита Ивайло Нойзи Цветков.

В България негласуващите напоследък постоянно са над 60%. Няма да повярвате, че веднага ще се позова на Хегел, но стават какви ли не чудеса. Още през 1821 във "Философия на правото" германският философ отбелязва един от главните недъзи на всеобщото избирателно право: че то в голяма степен ще доведе до електорално безразличие, защото гласът на един винаги има риск да се изгуби в мнозинството. Т.е. проблемът не е от вчера. Има и още едно нещо - т. нар. "парадокс на Даунс" (или парадокс на гласуването), който тръгва още от маркиз дьо Кондорсе скоро след Великата френска революция: най-общо, че колкото повече хора гласуват, толкова повече спада тежестта на въпросния личен глас.

Какво излиза на пръв поглед? Хегел и Кондорсе не са ни оставили отговори и рецепти, а всъщност са и леко релативисти по отношение на въпроса "трябва ли или не трябва". Така днес в западния либерално-демократичен свят, грубо погледнато, имаме две школи. Едната казва нещо в стил, че това е граждански дълг и трябва да се гласува дори да няма за кого. А другата: като няма за кого, не ми вменявайте граждански или, да не дава Господ, морален дълг да гласувам непременно.

Но продължението на парадокса на Даунс днес съдържа в себе си една чиста апория или вътрешно противоречие в условията на либерална демокрация - тя, либералната демокрация, ще си раздере и последната риза, за да упражните възможно най-свободния си избор, но в същото време, ако не го упражните посредством гласуването, самата либерална демокрация започва да крее и в даден момент може да се окаже, че няма дори риза, която да разкъса. Ако си разбираме метафорите и, по-точно, метатекстуалността.

Хайде да гласувате и вие!

Ще пропусна тук многократно повтаряните обяснения за пълзящата фрустрация, поредицата от избори в последно време, дори прословутия и злорадо налаган дух на отвращение от българската политика тип "всички са маскари". Даже няма да припомням любимото си собствено състояние на политически Weltschmerz, т.е. най-общо умората от света.

Ще кажа само едно: Хайде да гласувате и вие. Защото горният "парадокс на Даунс" обяснява нещо изследвано до смърт и умно: че по-големият въпрос не е "за кого", а "защо трябва". И краткият отговор не са баналности от сорта на "после нямаш право да критикуваш", а е нещо по-голямо: гласуването не може и не трябва да бъде емоционално (тоя е симпатяга, а оня е дебел, или обратното), а чисто рационално действие. В безмилостна релация с това, че управлението по пряк или косвен начин засяга битието ви.

Разбирам и отчаянието, и апатията по Хегел, но сякаш никога в съвременната история (нашата включително) да гласуваш не е било по-важно. Ако нашите деди по селата са се чудили съвсем рационално в стил "какво ме грее това" (изключвам насилствените изборни практики, завещани с горчивина от Алеко), днес в абсолютната свързаност ви грее многократно повече.

Разбирам, може би част от вас ви мързи. Какво ще им ходя точно в неделя да ИМ гласувам! Но тук е добре да се рационализира какво постигате с негласуването.

Победителките са щастливи, когато не гласувате

Постигате приблизително следното: партиите "победителки" са безкрайно щастливи с 60 и повече процента негласуващи. Когато малцинството избира, няма място за сериозни размествания, властта се разпределя между първите две (и половина, но пък каква едра половина!) сили и автоматично пак работи за себе си, никога за вас.

Ерго, въпрос: искате ли нещо да се промени или сте напълно отчаяни, че нищо не може? А може би не ви интересува?

Последното впрочем кореспондира със забележителна теория, инспирирана от Васил Върбанов, според която - парадоксално или не - т. нар. "средна класа", особено онази с диагоналките, си казва "така сме си добре" и няма защо да гласува за промяна. Всички политически приказки за реформи и подобрение в тази армия де факто не се регистрират, "падат на глухи уши", както казват англичаните. Сивият бизнес и "подмолната" икономика вървят чудесно, бащински наглеждани от т.нар. "сили на статуквото". И циничната "стабилност".

Самата клиентелистка структура вече е нормата. Но има и друго - чували сте и онова, че като надхвърлиш определен милионен оборот, Дебелите идват. В добрия случай учтиво ти стават съдружници, в лошия ти се случва случка. Те са и службите, и камшика на държавата, т.е. имат - ако препратим към Илф и Петров - поне 400 начина да бъдеш убеден в стил "Тони Сопрано".

Разбира се, отдавна вече не е "че ти счупиме колЕнцата" - става относително елегантно. Това са наистина умни хора, канят те на среща, без особен натиск първоначално, обсъждане на възможности, еди-кой си иска да се видите, да се сприятелим, едва ли не. Не се шегувам, това се случва през цялото време, дори докато четете това.

Разберете ги и тях. Те трябва да стават рано и да "бачкат" - да взимат десетки подобни решения всеки ден, тоя-оня, кой какво трябваше да му вземем, оня от Бургас нещо се дърпа, вижте там да го убедим, Панчо от Две могили не е събрал гласовете, оня от Варна закъснява с плащанията и т.н. Работят истински, за "тяхното дело", cosa nostra вече е cosa loro, "тяхното дело", трябва да си 24/7 на телефона. Провеждаш вероятно 50 телефонни разговора на ден, ако оглавяваш мафиотската власт, отделно да раздадеш заповедите.

Те са по-заети от нас

Но те имат и един дребен проблем, уви - не могат да рекетират западни компании. Ако се питате защо в България няма истински големи инвестиции като заводи на "Фолксваген" или подобни. Ами нямат нужда, ние си движим бизнеса сами. И той се нарича "усвояване на европейски средства". А сега по така или иначе изостаналия План за развитие и устойчивост, още повече.

Да наложим за момент този модел спрямо негласуващите, защото те наистина са Легион (по Евангелие от Марко 5:9, където Исус пита един как ти е името, пък той обладан от хиляди демони, вика, ние сме Легион). Разбира се, с уточнението, че негласуващите не са хомогенни. Там има всякакви, от всички културни етажи - от споменатите с диагоналките, които се хранят от местната власт и дебнат да ѝ изневерят, до високата класа отвратени поради горното. Страшно ме разсмиват част от колегите политически анализатори - по користна или друга причина те поддържат алековото велико наблюдение, че "всички са маскари". Медиите също не помагат вече в предизборна обстановка. Те вече не смеят да питат нещо реално - заради предплатените формати и заради финансирането.

Така вече всъщност отсъства какъвто и да било дебат. Защо? Искам да видя Борисов или Пеевски в директен дебат с Кирил Петков и Асен Василев. Не искам цялата политика да се излива във Фейсбук или да си мерят билбордовете. Да, няма вече никога да има дебат, и пак години наред ще се питаме защо 60% не гласуват.

Не съдя никого: политическият избор за мен винаги е в сферата на интимното. Никога не питам когото и да било "ти за кого", намирам го за лош вкус. Но пък съм сигурен, че твърде удобното свеждане на политиката до социалните медии и отказът от видимост не ни тика напред.

Защо Легионът не гласува? То е малко като великата песен на ФСБ "Защо ме обичаш", в случая - защо не ме. Т.е. питай там реката, луната попитай и т.н. Аз действително смятам, че е смесица от разомагьосване и отчаяние от политическата класа плюс чиста проба български мързел.

Бъдещето е във вашите ръце

Малко се изморих и да обяснявам, че негласуването де факто павира пътя на държавната мафия. Тук не му е и мястото да се впускам в техническия психологически и рационален метод да убеждавам хора в смисъла от гласуването. Няма и да говоря за "граждански дълг", защото негласуването се родее с негативния майчин комплекс.

Това е психологически и донякъде патологичен феномен от добрия доктор Юнг, който засяга и властта, и веднага обяснявам защо: за момчетата майката е ipso facto символ на уют, т.е. в метасмисъл - прословутата наша стабилност. Ерго, негласуващите не намират този свой майчин уют.

Тази евентуална "майка" при иначе активните граждани може да е Урания, но може и да е Хеката - бабата на всички вещици, която ни препраща към метафизичното. Съответно, Земята Майка, т.е. партиите, които внушават един вид несъзнателен божествен ред, са и партиите победители, които всъщност вече не побеждават. Защото резултатът от политическото днес клони към зелената нула на рулетката.

И оттам, в съзнанието на негласуващия съвсем логично се загнездва най-лошото и контрапродуктивно "ами то от мен не зависи". Или, още по-интересно, моят един глас е точно еквивалентен на купения глас на някой ром в Сливенско.

Но има едно философско "обаче". В България негласуването изглежда по-скоро като детинска реакция по Дейвид Хюм - сякаш тропане с крак, когато не става твоето. Възрастните и оформени личности би трябвало да гласуват не заради гражданския дълг, а защото са един вид поклонници на самия избор, на факта, че самата либерална демокрация предлага изобщо този избор.

Предимно в Първия свят, към който се стремим.

А може би да се поучим от австралийците? При тях негласувалия го глобяват с едва 20 техни долара, нещо като 25 лева. Хем е плеснат през пръстите, хем не му е отнето икономически правото - сякаш напомняне, че все пак имаш граждански дълг. А може би не, кой знае.

Така че, помислете тихо, Легион. Във вашите ръце е бъдещето.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    28 20 Отговор
    За да не се събудите на Източния фронт гласувайте с номер 12!
  • 2 Мирослав

    50 16 Отговор
    Подкрепа за Възраждане от нашето семейство и никога повече за канадските измамници , които направиха точно обратното на това което обещаха!
  • 3 Град Козлодуй

    24 5 Отговор
    Политиката е от Женски Род
  • 4 Людмила

    53 14 Отговор
    Всички ще гласуваме против НАТО, против евроатлантизма, против тероризма, против убийствата на невинни жени и деца , гласуваме за Мир, гласуваме за България, а не за Украйна.
    Никакви сглобки повече между шайки, шарлатани, еничари, предатели и майцепродавци !!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Това

    29 9 Отговор
    Идва да покаже колко българският народ харесва управлението и системата. Не гласуването също е вид гласуване. Хората не ходят защото знаят ,че всичко е фарс и циркаджийски номера. Почти същите ,които се използват в казината за да нагласят печалбите. Нищо не е честно.

    Коментиран от #16

  • 7 Хайли лайкли

    36 6 Отговор
    Дойче веле, ще гласуваме, не се притеснявайте, но няма да е по ваш вкус, бъдете сигурни!
  • 8 Значи, за да гласувам

    21 10 Отговор
    трябва да ми се плати. Нали от моите косвени и преки данъци се издържат тезу хрантутници на държавна издръжка? Нека и аз да имам някаква печалба от цялата тази работа...
  • 9 Българи !

    31 11 Отговор
    Който ви призовава да не гласувате е или голям глупак или е от тези тарикати, които ни мамят и грабят.
    Тези, които не гласуват или гласуват с "не подкрепям никого" са прецаканите! Простите, но ХИТРИ турци
    и цигани гласуват масово и вкарват в общинската и държавна власт своите бейове и барони и те успешно
    обслужват електората си и обръчите от фирми на ДПС.
    Традиционните партии имат интерес недоволните от управлението да не гласуват, защото техните твърди
    електорати ги избират отново и отново, нищо, че реално те не представляват по-голямата част от народа.

    Българино "опичай" си акъла, че инак ще загубиш и земята и държавата си !

    От бележника на Левски : "НАРОДЕ ????".

    Коментиран от #12

  • 10 ХАХАХА

    24 6 Отговор
    Всички говномети са в бойна готовност ! До 09.06 . само език на "любовта" ще чуваме ,а след това ние с мешките на фронта !
  • 11 Пръц

    27 7 Отговор
    Гласуваш и после "гласа" ти изчезва.Подправени протоколи, изчезнали флашки,чували с бюлетини изгорени. Понеже ползват едентични бусове с един и същ номер. Отива тоя с вече подготвените такива преди изборите. Да не споменавам, че щом са гласували под 50%,изборите са НЕВАЛИДНИ!
  • 12 Град Козлодуй

    5 7 Отговор

    До коментар #9 от "Българи !":

    Факт👌👌👍👍👍
  • 13 ъхоклм

    29 7 Отговор
    Четох тази статия на тая пиянка Ноизито,което си е чиста загуба на време. Тоя някои го е излъгал че ако каже че е "десен" и "демократ" значи е умен. Това момче е едно от най простите ама не е в това въпроса. Трябва ли да се гласува??? Да трябва. Защо??? Защото ако не гласуваш,в България е такъв закона, че само 1 купен сиганин да пусне глас, за разбойниците от ГЕРБ, ПП и ДБ, ДПС или ИТН, то тогава с 1 глас, които го получи ще управлява останалите 7 милиона прости негласуващи. Този които стои в къщи и се прави на обиден, ще го крадат после 4 г. разбойниците, благодарение на купени сигански гласове. Масово всички българи на въстание на 9 юни за Величие и за Възраждане, да изринем мафията.
  • 14 Ловци, рибари и гъбари

    16 7 Отговор
    Участието в подобни "избори", легитимира политическата мафия, която си мисли, че нещо управлява като си прави парламенти и правителства в колониалната територия, а всъщност борбата е за усвояване на мангизи от Европа и от бюджета.

    Коментиран от #18

  • 15 Мхм

    22 2 Отговор
    Нойзи взе един евроцент от DW за пасквила. За къркане де, защото бивш пияница няма. Защо се пускат негови пиянски излияния по нета с нулева стойност?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 СС-Панцеркорпс

    21 7 Отговор
    E, за кого да гласувам, бе?! Всичките тия по телевизора трябва да се с въжета около шията. Няма избор, не се виждам представен и тогава защо да гласувам? За по-малкото зло ли? Свърши тая. Писна ми от едните прасета, които били по-добри от другите.

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пръц

    15 16 Отговор
    Аз няма да гласувам. Това е порно. Тук важи Сталинската максима - "Не е важно, кой гласува. Важното е кой брои бюлетините".
  • 20 Българин

    7 11 Отговор
    Всички гласуват. На някой обаче, не им се занимава да ходят да пускат бюлетини. Те гласуват 25% за ГЕРБ, 15% за ДПС, 12% за ППДБ и 15 % за Възраждане. Това повечето хора ги устройва напълно и те не виждат защо да се занимават. И така наро да е доволен!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Фен

    16 1 Отговор
    "Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло." Интересно. Значи, ДВ, както и Работническо дело, на времето, няма информация, а мнение! Е за това, чуждестранните агенти в САЩ ги регистрират и обявяват публично.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 куку

    4 3 Отговор
    кандърма и назлъндисване разийши
  • 25 Зззззз

    13 6 Отговор
    Да гласувам , че да ги легитимирам . Няма начин да си плюя на принципите !
  • 26 Име

    15 0 Отговор
    Твърде много чужди имена, телевизионна културност, претенции за начетеност, твърде много експрасивни напъни да се напишат редове и думички. Направо Легион. Да направят изборите в работен ден!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Защо няма алтернатива

    4 3 Отговор
    на гласуването с гласуване по пощата? В другите държави от Европа се гласува и по пощата. Общината ти праща бюлетина с твоето име и ти я попълваш и я връщаш, ако си се регистрирал да гласуваш по пощата преди изборите. Няма разправии, няма манипулации, няма губене на време. Какво или кой ни пречи да въведем този начин на гласуване?
  • 31 Калпазанин

    4 1 Отговор
    Името ви е, дълбоката държава. И от населението ме зависи, не само от онези 60 но и от останалите 40%.зсщото всичко облечено в костюми независимо в какъв цвят партия се купува от вас а вие сте им авангарда, медиите соц агенции и проччеее
  • 32 Всъщност,

    9 6 Отговор
    негласуването е съзнателен негативен акт на политическа пасивност, с който негласуващите си мислят, че могат да накажат някой друг освен себе си. Борбата при турската дпс е за всеки глас, дори и фалшив и купен. А ние разхищаваме този потенциал с пренебрежение. Докато се мъчим да наказваме някой друг за нещо, вместо ние да направим каквото се изисква, не виждам много опции освен изчезване на племето и територията.
  • 33 Феникс

    8 10 Отговор
    Само за възраждане от тук нататък, вече ми преля чашата на търпението! Ще опитам да убедя възможно най много хора да гласуват за тях! :)
  • 34 гласуващ

    5 2 Отговор
    Аз гласувам всеки път. Нещата се движат от тези които са активни. А тези които предпочитат да са апатични, да стоят и коментират както кучетата които лаят докато кервана си върви нека си стоят апатични.
    Аз не виждам никакъв смисъл в усилието да накараш апатичния да се мръдне от мястото си и да гласува. Ами да е гласувал.
    За мен е важно да имам и да упражня правото си на избор.

    Коментиран от #44

  • 35 ########

    10 4 Отговор
    Демокрацията като цяло е една голяма измама. Политиката е превърната в един мнооогооо доходоносен бизнес. Всички от властта си увеличават парите до безкрай. Няма как да гласувам за някого който стои многократно финансово над мен. Даже го мразя и презирам , защото зная че не е направил ни най малко усилие за да разполага с тези финансови средства. Ако зависеше от народа да гласуваме колко ще е заплащането на ,,политици,, кметове , съветници...да бих. Тоест това си е предизвестена мафия. Освен това не вярвам в българският Виктор Орбан че ще се случи. Няма българска политика. Всичко е подчинено на сащ. Демокрацията не е свободна , а една голяма лъжа. Една конспирация и манипулация. Един голям световен грабеж. Световно робство но завоалирано. Може би една еврейска схема за деградация на човешкият род.
  • 36 1234

    9 7 Отговор
    Гласувайте "Не подкрепям никого"

    Така лишавате партиите от вашите 8лв субсидия.

    при 250хил "Не подкрепям никого" спестявате 10% партийна субсидия

    Коментиран от #41

  • 37 Прост Въпрос

    8 4 Отговор
    Октопод с разноцветни пипала.
    Главата- БКП ДС ГРУ и КГБ;
    за кое пипало да гласувам?
    За ГЕРБ
    За ПП милиционерски синове
    За ДБ Христо син на майка си и Атанасов
    За стара слушалка Трифонова ( помня куку, козлодуйския бойкот)
    За ДПС
    За БСП
    За Възраждане (Путлер+ КГБ)
  • 38 Прост Въпрос

    5 3 Отговор
    А вие мили европедейци,
    за каква изгода дойде
    вашта продавачка на ваксини
    да цуне дюпето на наш Бойко?
  • 39 Козяк

    6 3 Отговор
    И да гласувате и да не гласувате, всичко се съгласува с посолствоТО!
  • 40 Ами

    5 2 Отговор
    Проблема са хората...избирателите защото основната промяна е политиците да поемат отговорност за делата си а това става само с мажоритарни избори. Така всеки глас дава присъдата на политика . Но хората не се борят за такива избори и трябва да са на улицата докато не постигнат това
  • 41 Гласувайте напреки

    4 4 Отговор

    До коментар #36 от "1234":

    С "не подкрепям никого" гласуваш за вятъра. Гласът ти не се брои при разпределението на народното събрание. Гласува се за опозиционна партия която ще влезе в събранието. Ако не влезе - гласът ти пак не се брои.
  • 42 Сандо

    1 1 Отговор
    Като чуя или прочета нкъде "Името им е Легион ..." и се сещам за Сатаната и сатанистите.Изобщо положението нещо много почна да понамирисва на дяволско изобретение.
  • 43 Иска се малко ум

    2 4 Отговор
    В момента разни ни агитират че нямало смисъл да се гласува, понеже ако гласуват всички, тежестта на твърдите им избиратели се изгубва. Има смисъл ако гласувате против сглобката. Изберете опозиционна партия за която знаете че ще влезе в парламента. Така им разреждате гласовете на сглобките. Ако образуват пак сглобка, и еврото ще ви натресат, а нищо чудно и мобилизация.
  • 44 Сандо

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "гласуващ":

    Напълно съм съгласен.И освен това за мен това ми дава правото да ги псувам когато трябва,т.е. по няколко пъти на ден.
  • 45 Някой си

    2 3 Отговор
    Игра на демокрация са изборите, а не реално отчитане на интересите на избирателите, и работа за добруването на елекората.Непрекъснато се вземат решения от политиците във вреда на обикновения човек, и хич не им пука, защото не носят никаква отговорност.Не желаят да има референдуми, и да се вслушват в гласа на народа.Тази псевдодемокрация е фарс, и затова, тези, които могат малко да мислят, не гласуват.Четете Оруел, точно така е в момента.Казват ви да гласувате, обаче, никой не желае да работи за вас.На плебса е отредена ролята на прасето, което демократично ще си избере касапина.Честно е нали?

    Коментиран от #46

  • 46 И аз да кажа

    1 4 Отговор

    До коментар #45 от "Някой си":

    На кой "народ" например да се вземело мнението? На ония 20,%дето са функционално неграмотни? На ония хиляди, дето вярват в плоската земя, златния милиард, рептилите, ваксината която ще ги кастрира и чипира ли? Нали всички ваксинирани щяхме да измрем за година-две ( то по принцип всички ще умрем, затова срокът трябва да е проверим, нали) . Докато в Германия богатите и образованите гледаха да се прередят , да се ваксинират първи за да пътуват и да си живеят живота, у нас разръчкаха и наплашиха ромите до степен такива, които са изкарали тежък ко-вид с хоспитализация, вместо да предпазят близките си, да лъжат и се ваксинират мнимо. И хем се видя, че като големи умници дадохме най-много жертви на Ко-вида на 1000д. население, хем не се потърси отговорност на онези ,(президентът, Атака, БСП) които гръмко бяха срещу мерките и ваксините. Та тоя народ ли да избира съдбата ми? Всичко в историята се движи от елити, наша грешка е като не можем да излъчим правилните хора и търпим популисти и лъжци . И винаги щом има избор, може поне да се гласува за по-малкото зло. Няма да се венчаваме за тях, има мандатност, не е нужно да са ни "баш по сърце"

    Коментиран от #47, #51

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 безпартиен

    1 1 Отговор
    Ако изборите можеха да променят нещо, биха ги забранили! Власт се взима с оръжие и се задържа с писалката!Не е важно народът как ще гласува, а кой как ще брои!!!!Та,кое не е вярно за България?
  • 49 Нойзи, знам, че

    1 0 Отговор
    трябва да гласувам, но не искам. И никакви твои възхвали на "демокрацията" няма да ми повлияят. "Политиците" в България поставиха народа ни в позиция - отпред змия (мамба), отзад пропаст. И сега накъде.....?
  • 50 След всички дитирамби на Нойзи

    0 0 Отговор
    Нека чуе и какво мисли "простолюдието" по въпроса, без разни витиевати сравнения и намеци! За огромното мнозинство от хората гласуването е като ходене на пазар! И ако по сергиите има увяхнала и гнила стока никой няма да я купи, ама защото все пак трябва да се яде в КРАЕН случай биха си избрали нещо по свежо, напръскано с водица за да прикрие, че пак не е прясно! И тъй като на нашия "политически пазар" няма прясна стока, а всичко вече ние втръснало няма да има и голяма избирателна активност, поради простия факт, че шарани два пъти с една и съща стръв не се ловят!
  • 51 СС-Панцеркорпс

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "И аз да кажа":

    Кво триеш, бе, мршo εβαнα, мαмα ти пροстα?! Нисшите и слабите трябва ли да живеят, бе?! Слαбα и нεгодна сгαн, която как точно ще изкара на фронта 3, 4, 5 години да се бие със сляп фанатизъм?! Слαби дεгεнεрαти! Един грип не могат да изкарат.

    А и за кой да гласувам, бе?! Има ли нациοнаλΣοциалистическа партия!?!?
  • 52 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Колко много написано, само и само да се запази настоящата властова клика !! И всичко да се замазва, скрива, и дезинформира гласоподавателя ! Защото няма морал, честност и почтеност в нашите политици за две пари. Защото те нямат и намерение да помислят за хората, за народа – единствен е важен техния джоб !!
    Ако искаме ефективна парламентарна демокрация трябва да има няколко прости неща :
    1/ Мандатност за висшите държавни служители / народните /
    2/Образователен ценз за гласуващите за ръководители на държавата
    3/ Задължително гласуване
    4/Премахване на секция "чужбина"
    5/Забраняване на партия и изхвърлянето и от политическия живот на страната, която "купува" избирателен вот
    Това може да доведе до промяна на мисленето и поведението на българския политик. Всичко друго е вятър и мъгла. И води до отвращение към всичко що е власт!! Защото е престъпно ,неморално и противоконституционно !!!