3 Юни, 2024 10:18 3 134 36

Руското разузнаване и западното контраразузнаване

 • русия-
 • шпионаж-
 • киберсигурност-
 • хибридна война

Но обикновено не толкова производството на знания, колкото характерът на по-широката руска разузнавателна организация и дейностите, извършвани от нея, изисква нашето внимание

Руското разузнаване и западното контраразузнаване - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Неотдавнашният скок в случаите на Запад, свързани с дейностите на руското разузнаване, е горчиво напомняне, че руската разузнавателна общност остава много активна, независимо от предизвикателствата на страната в Украйна, пише д-р Флеминг Сплидсбоел Хансен, старши изследовател в Датския институт за международни изследвания, за The International Centre for Defence and Security (ICDS), водещият мозъчен тръст в Естония, специализиран във въпроси на външната политика, сигурността и отбраната.

"Това е катастрофа", казва Бруно Кал, ръководител на Германската разузнавателна служба (BND), за един от тези случаи, при който много доверен служител на BND сега е обвинен, че е предал информация на руснаците.

Конфликтът между Русия и Запада, набиращ интензивност след агресията на Русия срещу Украйна през 2014 г. и още повече след пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г., само увеличи търсенето на Русия за всичко, което може да направи с разузнаване. Апетитът в Москва за вникване в политическото мислене и вземането на решения на запад, тъй като това е свързано например със санкциите срещу Русия и военната подкрепа за Украйна, сега е много по-голям, отколкото преди 2014 г. Същото важи и за необходимостта от мобилизиране и набиране на различни активи. И също така е вярно за необходимостта да се мисли креативно и цинично за това как да се постигне бързо нарастващ каталог от желани ефекти.

В основата си руската разузнавателна общност произвежда знания чрез кибершпионаж, насочен към комуникационните системи на държавни институции или набиране на лица за предоставяне на класифицирана информация по военни въпроси или напреднали технологии. Целта е да се намали нивото на несигурност, свързано с бъдещето, като по този начин се подготвят вземащите решения да отговорят или да се позволи на руските индустрии да постигнат пробиви чрез незаконно копиране на работата на други.

Но обикновено не толкова производството на знания, колкото характерът на по-широката руска разузнавателна организация и дейностите, извършвани от нея, изисква нашето внимание. За да противодействаме, трябва да разберем нетрадиционната природа и на двете, което неизбежно води до изправяне пред дилеми, свързани с нашите интереси и устройството на нашите свободни и отворени общества.

Безпроблемна разузнавателна мрежа

Руската разузнавателна общност обикновено се свързва с нейните основни организации като Федералната служба за сигурност (ФСБ), Службата за военно разузнаване (ГУ, по-рано ГРУ) и Службата за външно разузнаване (СВР) — изброени тук по важност. Подходът на руската разузнавателна общност обаче е много всеобхватен, което означава, че е много по-широк, отколкото иначе биха предполагали институционалните обозначения. Подходът всъщност може да бъде толкова всеобхватен и контурите на руските разузнавателни организации, толкова замъглени, че да направи изключително проблематично фокусирането върху основните организации. В рамките на по-широката разузнавателна общност наистина съществуват центрове на тежестта, упражняващи както формално, така и реално лидерство и определящи насоки с малко или никакви консултации и външно участие, но е поучително да ги разглеждаме като безпроблемна мрежа от актьори. Всички тези участници, намиращи се на нивата на организации и индивиди, са наети в подкрепа на общите цели, идентифицирани в Кремъл.

Россотрудничество дава пример на ниво организации. Самоопределяща се като агенция с мисия "да засили хуманитарното влияние на Русия в света", нейният персонал, разположен на международно ниво, действа едновременно като организатор на литературни четения и концерти на пиано, както и като вербовчици и агенти за влияние. "Никога не позволявайте възможността за разузнаване да бъде пропиляна" изглежда е недекларираният девиз зад всеобхватното мислене, което накара служителите на Россотрудничество да достигнат до присъстващите, когато организират събития в местния Дом на Русия и към студентите, когато посещават университети. През 2022 г. Европейският съюз постави Россотрудничество в списъка със санкции за извършване на точно това — разузнавателна работа под много по-безобидното прикритие на насърчаване на културата. То действа под ръководството и в тясна връзка с офицери от разузнаването, представящи се за дипломатически служители в местните руски посолства.

Нивото на индивидите е представено от руски граждани, настоящи или бивши, живеещи на запад. Изключително спорен, проблемът е много реален и трябва да бъде разгледан. Човек трябва да разбере колко проблематично е да се създаде такава голяма и разнообразна група като монолит и че огромното мнозинство от тези руски граждани по никакъв начин не представляват възли в безпроблемна разузнавателна мрежа. Въпреки това много западни държави са имали скорошен опит с шпионаж, извършван от руски граждани, пребиваващи там на (полу) постоянна основа, от името на основните руски разузнавателни организации.

Обосновката на индивида за участие в подобни незаконни дейности ще варира и ще бъде някъде в континуум, вариращ от чисто идеологически до чисто материален. Повечето от известните случаи остават донякъде забулени в мистерия, което затруднява оценката на това, което наистина се е случило. За илюстрация, през 2020 г. Датската служба за сигурност (PET) арестува руски гражданин Алексей Никифоров, живеещ и работещ в Дания. По-късно той беше осъден за шпионаж, осъден на затвор и депортиран. Никифоров е действал под ръководството на разузнавач и отговорник в руското посолство в Копенхаген. Именно на това лице Никифоров е предал чувствителна информация от компанията Green Tech, която му е предложила позиция след докторантурата му в Техническия университет на Дания. За усилията си Никифоров е получавал пари в брой от своя ръководител, но той също е бил активен в Руския дом, свирейки на балалайка в малък оркестър с други руснаци и общувайки с открито прокремълски личности в руската емигрантска общност в Дания. Не е известно доколко е бил воден от идеология и/или от материални интереси.

Материалният интерес включва избягване на вреда на себе си или на близки. Един от най-забележителните аспекти на общността на руските граждани, живеещи на запад, е почти пълното отсъствие в тази общност на всякакъв вид съпротива срещу войната в Украйна. Това мълчание е в рязък контраст с шумното осъждане на войната - геноцидна война на агресия, изпълнена с жестокости - често изразявана от заобикалящото общество като цяло и от други подсегменти в това общество. Общността на руските граждани, живеещи на запад, като цяло остава пасивна. Този факт, несъмнено, се обяснява отчасти с одобрението на войната (включително нейния характер) и отчасти със страха от последствията от изразяване на противопоставяне на войната (за себе си или за роднини в Русия). И двете са причини за безпокойство от гледна точка на контраразузнаването, тъй като те могат сравнително лесно да доведат до увеличено вербуване, било то на доброволна основа или чрез използване на заплахи. Продължаващата радикализация на путинисткия режим предполага, че властите ще са готови да отидат дори по-далеч, за да принудят руските граждани, живеещи на запад, да подкрепят интересите на руското разузнаване.

Три области

Тази по-широка руска разузнавателна общност извършва дейности в три области: физическа, кибернетична и когнитивна. Започвайки с последното, (дез-)информационните операции срещу западните общества са станали рутинни и се извършват в голям мащаб всеки ден. И трите основни агенции участват в това, но също и предполагаемите "независими" организации и лица. Това е агресивна форма на манипулация, насочена към различни целеви групи. Това не е нещо ново - съветското разузнаване също се опитваше да манипулира общественото мнение на запад. И все пак мащабът, скоростта и, потенциално, нивото на проникване и ефект са се променили драстично. Руски официални лица сега нагло обявяват, че Русия се намесва в изборите в западните държави.

Следва кибердомейнът, където отново са активни и трите основни агенции. Техните дейности варират от кибершпионаж до силно разрушителни кибероперации, предназначени да създадат хаос в данните и системни сривове. Руските кибер актьори рутинно биват призовавани от западните власти - докато отделни лица биват поставяни в списъци със санкции и са обвинени - но техните кибер дейности продължават неотслабващо. Западът до голяма степен не успя да възпре руските агенции, които се възползват напълно от проблема с приписването и изнасят операциите, така че да се твърди, че не са свързани с руската държава.

И накрая, физическата област. Заплахата е добре известна - тъй като обяснява защо охраняваме периметрите на определени съоръжения от десетилетия - но придоби нова неотложност. От железопътни кабели до антени и тръбопроводи на морското дъно, списъкът с критична инфраструктура е почти безкраен в светлината на увеличаването на напрежението между Русия и Запада, както и руския интерес да причинява смущения. Новата неотложност произтича от факта, че кибердомейнът — сравнително нов и бързо разрастващ се — има и физически компонент. През април 2024 г. германските власти арестуваха двама руско-германски мъже, които според съобщенията са идентифицирали, в координация с офицер от руското разузнаване, военни и индустриални цели за саботаж. Фокусът ни върху когнитивните и кибернетични области вероятно ни е накарал да пренебрегнем до известна степен физическата област, където смущенията могат да бъдат постигнати на относително ниска цена и каталогът на целите на руското разузнаване е лесен за съставяне.

Дилеми

Развитието е изпълнено с дилеми, които заплашват да се изострят и от които ще спомена само три. Първата и много непосредствена дилема е свързана с експулсирането на руски шпиони, маскирани като дипломатически служители. Според една консервативна оценка две трети от служителите на руското посолство в западните държави са членове на руската разузнавателна общност. Като се има предвид всеобхватното мислене в рамките на руската система, целият дипломатически персонал, работещ извън портите на комплексите на посолството, може всъщност да извършва разузнавателни дейности. Цената на експулсирането им се усеща в западните дипломатически мисии в Русия. Тези държави желаят да запазят присъствие там - поне за да могат да подкрепят собствените си граждани. Сравнително безкомпромисното експулсиране на руското разузнаване от запад след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. накара много западни посолства в Москва да намалят работата си до минимум, тъй като персоналът беше принуден да напусне. Това явно накърнява техните интереси.

Втората дилема е свързана с руските граждани, живеещи в западни държави. Известно е, че Законът за разузнаването на Китай от 2017 г. изисква от своите граждани да подкрепят усилията на разузнаването на страната си - разпоредба, която поражда опасения относно "ежедневния шпионаж", извършван от китайски граждани както в Китай, така и в чужбина. Руските власти (все още) не са приели подобен закон, но има основателна причина да се смята, че са се доближили доста до него. Продължаващата радикализация на режима - с неговите агресивни приказки за "патриоти" и "предатели" - лесно ще доведе до ситуация, в която руските граждани на запад ще се окажат под натиск от властите да подкрепят усилията на държавното разузнаване. Това вероятно ще насърчи западните правителства да въведат по-стриктна проверка на руски граждани, преди да ги допуснат до критични сектори, например в академичните среди или индустрията.

Последната дилема се отнася до приоритизирането. На какво да дадем приоритет предвид обхвата и естеството на руското разузнаване в трите области? Ние сме далеч отвъд разузнаването като вид знание, произведено от традиционните шпиони, в отношенията си с по-широката руска разузнавателна общност. Ключова дума за много разнообразна гама от разузнавателни дейности е "унищожаване" - в когнитивната, кибер и физическата област. И се извършва от много разнообразен набор от участници в безпроблемна мрежа. Това е огромно предизвикателство, което ще изисква всеотдайна работа и внимателно приоритизиране от страна на западното контраразузнаване, докато продължава настоящият конфликт между Русия и Запада.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Тошо

  43 9 Отговор
  Дебилните западни политици дори водейки Европа към Ада мислят че са умни.
 • 2 Ха ха ха

  31 8 Отговор
  Страх тресе грабителският запад
 • 3 Не го четох "материала"

  33 3 Отговор
  Руското разузнаване, западното контраразузнаване и Мисирките..
 • 4 не може да бъде

  25 5 Отговор
  Не знам каква е логиката на западните контраразузнавателни служби ,но ако се водим от информацията която не се поднася и приемем аргументацията за арестите и екстрадициите ,според мен полската тениситка Шпионтек трябва да бъде арестувана незабавно като руска шпионка!Вижте само името и ШПИОНтек -това е шпионско име и няма съмнение че това би трябвало ,с голяма доза на вероятност /highly likely/ да е руска шпионка!?....Уф ама тя май се казва Швьонтек ..ама това няма значение ,тя е видимо руска шпионка!?
 • 5 Айде стига сте се оправдавали,

  25 3 Отговор
  Хем кьопави, хем се обясняват, кой им ср...л
  в гащите. ФЪЧ.
 • 6 По природа

  31 5 Отговор
  славяните са по умни и интелигентни и затова са и по добри в разузнаването .

  Коментиран от #10

 • 7 Вальо шпионина

  20 3 Отговор
  Който Свири на
  Балалайка е Шпионин
  Приятен ден

  Коментиран от #9, #36

 • 8 Пияниците са абсолютен смех

  6 22 Отговор
  Като всичко край блатата
 • 9 Рибар

  24 2 Отговор

  До коментар #7 от "Вальо шпионина":

  Който яде руска салата също е шпионин.

  Коментиран от #18, #19

 • 10 Тупой ДА?

  6 17 Отговор

  До коментар #6 от "По природа":

  Кои .славяни,ма Неграмотний?!?.
 • 11 Ами да

  11 22 Отговор
  Много по - рано демократичният свят трябваше да си даде сметка за мащабите на руския национализъм и шовинизъм, издигани още от преди ВСВ и до сега в култ, до степен на фашизъм! Степента на тази масова лудост само се изразява и подчертава от путин и тези около него! За съжаление, заразата до степен на болест е почти всеобхватна!

  Коментиран от #26

 • 12 Да, БЕДА

  19 5 Отговор
  Всеки нормален на запад, на когото му се живее, е сочен за "руски разузнавач". Либерастията съвсем загуби връзка с центровете на мисловна дейност, останаха само кучета и овце.
 • 13 Русофил

  13 20 Отговор
  Шефът на българското контраразузнаване се оказа руски шпионин.
  Глвнокомандващият Радев - руска слуга. БГ е пробита отвсякъде от русията.
 • 14 Миндьо Шпагата

  4 7 Отговор
  Тоя гледа,га си му го заглавил.
 • 15 Павел пенев

  14 3 Отговор
  За КГБ е ясно ,че имаше големи разузнавателни възможности, но ЩАЗИ направо ги срина западните идиоти от НАТО и ЕС.
 • 16 Лек

  9 13 Отговор
  Всички рушляци обратно по блатата,и стена от 10 м минимум по европейската територия
 • 17 Костя

  6 6 Отговор
  Аз не съм,шампионин
 • 18 Бла-бла

  7 4 Отговор

  До коментар #9 от "Рибар":

  И, който пие Столичная, също е шпионин.

  Коментиран от #21

 • 19 Павел пенев

  14 3 Отговор

  До коментар #9 от "Рибар":

  Нашите простаци прекръстиха руската салата на европейска. Направете си извода какви верни евроатлантици имаме-чисти лакеи.

  Коментиран от #35

 • 20 Параноя

  6 1 Отговор
  симптом
  са продължителните, необосновани подозрения във враждебност или заплаха от околните.

  характеризиращо се с повишена тревожност и ирационален страх, нерядко със следи на налудност за преследване и/или придружено от вяра в конспирация. Параноята е болестно състояние, при което човек има усещането, че някой непрекъснато го следи и преследва.........
 • 21 Аз има едни червени чорапи

  8 1 Отговор

  До коментар #18 от "Бла-бла":

  Да ги изхвърля ли, та да не ме вземат за шпионин?

  Коментиран от #25

 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 мдаа

  5 9 Отговор
  Както се изказа един свещеник в едно предаване "руското разузнаване не е като руските коли а е добре смазана машина", която работи с парите на беззъбите ватенки, които търсят няколко рубли за да се напият до безпаметност.
 • 24 Дюбрюютрю

  9 1 Отговор
  Пулюцай Крабтрии е шепеонин на британското разумяване. Това съм аз Льо Клер, също е шпионин, ама на Мишел от съпротивата. Рене и той е шпионин на Мишел от съпротивата. Пък лейтенант Грюбер е гюй, също като тоя, дето е писал тоя бълвоч
 • 25 Бла-бла

  9 0 Отговор

  До коментар #21 от "Аз има едни червени чорапи":

  Веднага. Купи си жълт и син, да си в тренда, дет се вика. Може и зелен потник.
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Хибридчик от посолствоТо

  6 3 Отговор
  Мдаааа дааа...
  Хибридията НИ /западната/, под умелото ръководство на Галя от посолствоТо е по добра от хибридията МУ /на Путин/!!!!
 • 28 Мнение

  9 5 Отговор
  "Конфликтът между Русия и Запада, набиращ интензивност след агресията на Русия срещу Украйна през 2014 г."
  Западните сатанисти и нацисти стават все по вулгарни пропагандисти.
  Гьобелс би им завидял!
  А кой организира пуча в Киев през 2014 г.?
  Не беше ли на площада дебелата военолюбка Нюланд ,която раздаваше закуски на бандеровските нацисти и организираше преврата заедно с немските нацисти?
  Тези опорки ги разказвайте на дебилните западни дебили не на нас!
 • 29 Харон

  4 3 Отговор
  Преди две години групата Директ36, откри, че руски накери са нападнали унгарското външно министерство....Тогава Сиярто /макар, че имал доклад за това/ обяви това за блъф на опозицията....Сега на духнал вятарът един протокол на групата 444 в който се осведомява министърът за нападението още в 2021 година. Според даните на Директ36 са били разшифровани 4000 работни места и повече от 930 сервера от руските АПТ 28 (ГРУ) и АПТ 29 (ФСБ и/или СВР). След това Сиярто отива при Лавров да приеме руска награда..... НОкоММеНт
 • 30 Демократ

  5 3 Отговор
  "Хуманитарното влияние на Русия в света" се осъществява под диктата на Путин - "Терористи от всички страни, обединявайте се". Страшно е този злодей, в който са преродени Сталин и Хитлер ,да се разпорежда със съдбата на милиони хора.

  Коментиран от #32

 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 КОБА

  1 0 Отговор
  ПРЕДИ 30 ГОДИНИ УКРАЙНА БЕШЕ ПОД ВЛАСТА НА КГБ,КГБ ДЪРЖЕЩШЕ ПОД КОНТРОЛ МИНИМУМ 10 000 000
  РУСНАЦИ,БИЛО КАТО ЧЛЕНОВЕ НА КПСС ИЛИ КАТО ДОНОСНИЦИ,СЕГА КАКВО СЕ СЛУЧИ:-НАД ПЕТ МИЛИОНА УКРАИНЦИ СЕ НАСТАНИХА В ЕВРОПА,РУСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ С СИГУРНОСТ КОРЕСПОНДИРА С СТАРИ КАДРИ И ТО НЕ ПО МАЛКО ОТ 500 000 ,КАКТО СЕ КАЗВА ЗАПАДА СИ СГОТВИ МНОГО ГОРЕЩА СУПА,СЕГА ТРЯБВА ЯКО ДА Е ДУХА
 • 34 руските

  1 0 Отговор
  граждани все по често ще са изпращани в москва да свирят на балалайка и работата която ще вземат на запад най много ще е за биологични водачи в провинцията на двуроги индивиди
 • 35 така де

  2 0 Отговор

  До коментар #19 от "Павел пенев":

  руската салата а всъщност никога нев е била руска а ФРЕНСКА и така се знае
 • 36 Неподписан

  0 0 Отговор

  До коментар #7 от "Вальо шпионина":

  Според тях който слуша руска музика е таен разузнавач.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания