Last news in Fakti

12 Юни, 2024 23:01 5 938 54

Преди близо десетилетие напуснах България. Какво се промени?

  • корупция-
  • йоанна елми-
  • българия-
  • медии-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • промяна-
  • българи

Обществената подредба, от която зависи животът ни, е забранена територия за младите хора – така, както беше забранена и за нас

Преди близо десетилетие напуснах България. Какво се промени? - 1
Снимка: Facebook.com/joannaelmy
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Йоанна Елми:

След година се навършва десетилетие, откакто напуснах България. Станах пълнолетна през 2013 – официалното начало на демократичната общност в България, каквато я познаваме: протестите срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС или #ДАНСwith me. Замислих се как узря поколението ни и какво се е променило почти дванайсет години по-късно, когато името Пеевски съвсем спокойно се спряга в новинарско заглавие редом до спекулации за премиерски пост. И когато партията, управлявала България през по-голямата част от живота ми на избирател, отново се връща (и е върната) на власт.

Често общувам с млади хора в България. Те застават на прага на живота така, както заставахме и ние: с призиви от близките да "бягат" и "търсят късмета си" навън, в краен случай "поне да се изучат навън", защото в България "нищо няма да се промени" и "от тая държава нищо не става". Когато гостувам в училища и задам въпроса "кой иска да замине да учи в чужбина", повечето ученици вдигат ръка. И обратно, най-често ме питат дали човек трябва да замине, или да остане; как се живее навън; какво е да си далеч.

Учителите често ме предупреждават, с известно неудобство, че директорите не обичат да се говори за политика. Родителите – също. Явно обществената подредба, от която зависи животът ни, е забранена територия за младите хора – така, както беше забранена и за нас. Но също като нас и те успяват да получат информация за онова, което ги интересува – често от най-ненадеждните източници, често непроверена, често в услуга на една или друга идеология на времето. Неслучайно младите в България обитават огледална вселена от ценности, както показа скорошно проучване.

Всеки свят има своите проблеми

Същевременно Западът, където бяхме изпратени на гурбет за демокрация, свобода и, разбира се, пари, е съвсем различен от мястото, за което са мечтали родителите ни зад железните си завеси. Оказва се, че всеки свят има своите проблеми. И докато предшестващите ни поколения, или поне разумната част от тях, все още помнят раните на диктатурата и Студената война, свирепо бранят демокрацията като най-добра, макар и не съвършена форма на управление, много млади хора в Европа и САЩ живеят по-зле от родителите си, изправени са пред редица предизвикателства, безпрецедентни кризи, горяща планета и, по Господинов, дефицит на бъдеще. На изборите за Европейски парламент този месец крайнодясната "Алтернатива за Германия" се радва на най-голяма подкрепа сред най-младите. Статистиката ни казва, че гласоподавателят, който би подкрепил крайнодясна формация в Европа, най-вероятно е млад мъж между 18 и 24 години.

Транзакционното мислене за демокрацията, което наследихме от родителите си – от тях парите, от нас – присъствието, разочарова цяло едно поколение, което премести живота си извън пределите на родината, само и само за да се сблъска със същите трудности вместо с обещаната утопия. Тъй като тоталитаризмът умишлено държи героите и идеалите в песнопойките, без да позволява появата им в реалността, формулировки като "върховенство на закона", "свобода", "отговорност" и "гражданска активност" не успяха автоматично да се превърнат във възпитание и си останаха "либерастки" ценности, които не се ядат. За това спомогна и растящата през последното десетилетие руска антилиберална пропаганда. Разочарованието, че свободата не идва даром, съвместно с липсата на здрави демократични традиции и технологичната революция, роди партии като "Право и справедливост" и олигархии като тази на Виктор Орбан, които комбинират постсоц деспотизъм с модерен популизъм, всичко в евро, разбира се, въпреки "лошата" Европа.

Борисов би бил по-малко възможен без Меркел

Но това не се случва само в България или само в Източна Европа. И не само младите забравят, че демокрацията не е гарантирана, а се гради достойно, ден след ден. Борисов би бил по-малко възможен без Меркел, Фон дер Лайен и Манфред Вебер, партии като ГЕРБ – без политическите машинации на ЕНП, която експерти наричат "партия на бароните" в Брюксел. Транзакцията също не е едностранна: етикетирането на Източна Европа като периферия, зона на вечно възможен конфликт или буфер между "истинската" Европа и Русия, е мислене на цяло поколение западни политици. Тя води до политика на стабилност на всяка цена – дори цената да е усвояването на милиарди евро от мафиотски структури. В допълнение ЕС е на първо място икономически проект, но икономиката на XXI век има все по-грозно лице. Възходът на Германия в последните 20 години би бил невъзможен без достъп до евтина работна ръка от Източна Европа например, както пише Тимъти Гартън Аш в едно от последните си есета.

Световната икономика изгражда нови граници

Узряхме в свят на размиващи се граници и благодарение на това, че през последните две десетилетия се промени начинът на общуване и информиране (родена съм през 1995, приета за годината на раждането на световния интернет). Европа променя географските граници, но световната икономика, от която е част, изгражда нови, социални такива: има ли значение за един европеец от която и да е провинция, че може да пътува из цяла Европа, ако не може да си позволи жилище или транспорт? Има ли значение прогресивното европейско законодателство за един работник, ако неговият работодател изнесе производството извън националните граници, където е по-евтино, или ако наеме мигранти нелегално, защото не се налага да плаща осигуровки или високи заплати? Има ли място в Европа за всички? На кого е длъжна Европа за просперитета, в който все още живее населението ѝ в сравнение с други части на света – и кой къде в "третия свят" плаща цената за този просперитет?

Две течения, които се зародиха като опит за отговор на тези въпроси през последното десетилетие – "алт" консерватизмът и "неомарксизмът", са доказателство, че всичко се случва веднъж като история и втори път като пародия. Вместо назоваване на проблемите и решенията сме оплетени в безкрайни "културни войни", които превръщат демократичните процеси в упражнение по псевдоетика и псевдоморал, без да дълбаят в конкретното. България е отражение на всичко това: Борисов ни пази от комунистите, Корнелия ни пази от "джендърите", "Възраждане" и "Величие" пазят традиционните ценности, а ПП-ДБ не са като другите и обещават, че 1980-те от САЩ и Великобритания най-накрая ще се случат в България, докато целият развит свят се чуди как да се пребори с последствията от същите икономически и социални политики.

Овладените медии отнемат шанса за информиран избор

И в крайна сметка, как узряхме? Кое е това конкретно, което липсва отвъд етикетите и статусите във Фейсбук? Веднага идва наум така желаната образователна реформа. От основното образование нагоре младите хора се борят със същото безмислие, с което сме се борили и ние. И ако всички млади хора по света са неподготвени за бъдещето, то контрастът между тях и младите в България е очевиден – както при субективно наблюдение, така и при резултатите на поредно проучване по темата (и не, олимпиадите по физика не важат, освен ако не станем държава на физици). Овладените през последните десет години медии отнемат шанса за информиран избор, а липсата на качествено медийно съдържание води до кататонично затъпяване, реалити епизод след реалити епизод. Бедността, неравенствата и корупцията произвеждат и ще продължават да произвеждат всякакви радикализми. И това е само на повърхността.

Надеждата е политика с поглед към бъдещето. С реформи там, където е най-важно: образование, медии, здравеопазване. Политика с поглед отвъд градовете, където ползите от европейския ни път се усещат най-силно, с разбиране към провинцията, където тази история също може да бъде разказана. Политика без осъждане, презрение и допълнителна поляризация. Социална политика, насочена към младите и "изоставените". Политика не на слоганите и идеологиите, а на съществените промени. Политика, която изглежда все по-невъзможна, докато бавно се превръщаме в родителите си. С думите, станали национален навик: още един пропуснат шанс; още десет години минаха; не мога да повярвам, че е минало толкова време.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 анонимен

    53 10 Отговор
    Ами да отиде в родината си!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    15 10 Отговор
    Много е просто - трябва да има гръбнак, т.е. МОРАЛ.

    И ако го имаш не ти минават никакви шикалкавения или убеждения от разни тролеи.

    А такива като АзГ го ядат .....

    Коментиран от #9

  • 6 12343211

    45 4 Отговор
    Следващите 10 г. минават още по- бързо.
  • 7 Етиен ЛЕВИ

    26 9 Отговор
    Започна войната на Хамас срещу ИЗРАЕЛ.
  • 8 Бхк

    49 13 Отговор
    Ич не се връщай...
  • 9 Етиен ЛЕВИ

    14 8 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Тя ако имаше, нямаше да може да се върне в РОДИНАТА, и после след началото на войната да си отлети, както си иска.
  • 10 Етиен ЛЕВИ

    17 8 Отговор
    ПП ВЕЛИЧИЕ чрез ПГ ВЕСЕЛИЕ, мойто момиче, ще направи България да стане като ИЗРАЕЛ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Баба Гошка

    62 8 Отговор
    За 10 години братчедките снесоха по още 5-6 деца. Таз мома колко деца завъди по чужбинско? Николко? След 20-30 години 70% от българските граждани ше са братчеди. Ха да ви е честито
  • 13 00014

    42 16 Отговор
    Коя си ти, и кой се интересува от тебе ма, НЕБЪЛГАРКЕ!
  • 14 Мите

    41 16 Отговор
    И кво като си напуснала?....Нали сега ядеш банани...безспир!....и то демократични! Аре довиждане...стой си там!

    Коментиран от #54

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тази пък

    46 12 Отговор
    какво й разбира главата от политика и социология? Като се завъртят две-три години в чужбина и големи корифеи и разбиратели по всичкология стават. Отдалече виждат само това, което искат, а не каквото е. Родена 95-та и кво е видяла? Нищо не знаят тези след 89-та, нищо. И никога няма и да научат. Затова нямат правото и думата. Айде къш измислени герои!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Комплекс От Прованса

    34 2 Отговор
    И после срещам Иво.
    Децата му не са българи, направо там ще си учат ,, на запад".
    Дошъл да си прави зъбите, там му е скъпо.
  • 26 Всеки който

    32 10 Отговор
    Не живее в България, да си затваря устата за коментари. Всякакви народоотстъпници ми дават акъл. Стой си там където си и не ни се бъркай. Кашата ние ще си я сърбаме!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тридесет години

    24 6 Отговор
    Тридесет години не съм в Българив. И ще ви кажа че нищо не се е променило. И след още 30 ще е пак същото. Защо очаквате нещо да се промени?
  • 29 ТАЯ КУКЛА Я ФАНАЛА НОСТАЛГИЯТА

    9 7 Отговор
    Да ФАНИ САМАЛЬОТА И ША Я УТЕША БЕЗ МНОГО ПРИКАЗКИ......

    Коментиран от #47

  • 30 Много е важно

    23 4 Отговор
    Да наблегнем на това, че от 10 години, това нещо не живее в България, ама си позволява да прави коментари!
  • 31 ШО ТЪЙ СА РАЗГОЛИЛА

    9 2 Отговор
    НЕЩО И ЛИПСВА МАЙ....

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Точен

    17 4 Отговор
    Силните независими държави знаят, че има нещо по-добро от демокрацията и това е националната държава. А Дойче веле отдавна е даказало, че е нечиста сделка с дявола.
  • 34 аФторът

    8 3 Отговор

    До коментар #31 от "ШО ТЪЙ СА РАЗГОЛИЛА":

    Кандидатира се за втора Лена Парапеткова. Предлагаме ви я.
  • 35 DW и Йоанна Елми??

    12 2 Отговор
    Какво като си напуснала? 2 Милиона е напуснаха! Имат деца и внуци в Канада, в Австралия и къде ли не! Алтернатива, за Германия, Партията на САРА не са нито крайно дясни нито Крайно ляви!? Лепят
    им ЕТИ К ЕТИ, Анатемосват ги, А тесе борят срещу Тяхното Статукво и Зелените Идиоти!? Запада, сее Изродил, Корумпирал,! Има се предвид Политиците на власт!? Чиновниците в Брюксел са Преставителна Извадка!?
  • 36 Име

    5 1 Отговор
    То и есето е просто опит. Лошо е когото има редакторска намеса.
  • 37 00001

    9 6 Отговор
    В България нищо не се променя към по-хубаво, промяната е към по-лошо Хора хубава държава не напускат, а и всички граждани от други страни искат да живят в хубава и уредена държава и отиват в такава държава.Тези големи родолюбци които съдят момичето, които съдят моничето , и я наричат не българка ,и че яде банани, какво стге направили вие за 35 години за да стането добра за живот държава, заради такива като вас това момиче е напуснало, и няма да е само това момиче,Населението на България за 2023 е спаднало с 1.39%, Към 31 декември 2023 г. населението на България е 6 445 481 души. Спрямо 2022 г. населението на страната е намаляло с 229 000 души, до 2050 ще намалее с още 23%.
  • 38 Ако си нидерландец

    16 2 Отговор
    и получиш чуждо гражданство Автоматично губиш нидерландското.
    В България козяшките предатели наложиха хора с чуждо поданство да стават президенти и премиери
  • 39 България

    16 4 Отговор
    е единствената държава в света чийто народ проведе Закон за ликвидацията.
    Тя е и единствена в света, която допусна регистрация на Турска партия ,която кове български закони с турски чук.
    Единствена в ЕС с най голям процент мюсюлмани 10%.Русия е с 4% по класьора на ООН
    Та какво да очакваме от 90% дебили

    Коментиран от #42

  • 40 Сивата котка

    12 2 Отговор
    Тая кво и е българското - ни името, ни мисленето... Поредната дойчовица дето дава акъл ка да живеем в държвата си, ама тя да е в друга.
  • 41 Ироничен

    6 1 Отговор
    1. Образованието е деполитизирано.
    2. Човек заема място в обществото след като му го осигурят или се докаже.
    3. Дясното идва, защото прекалихте с лявото.
    4. Толкова много приказки, за да се каже нещо срещу резултата от изборите.
  • 42 Хахаха

    8 2 Отговор

    До коментар #39 от "България":

    Пълни глупости си написал:)
    В Германия мюсюлманите са 23%, във Франция са 26%, в Швеция са 31%.
    В Швеция има три мюсюлмански партии, една от които е турска.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ламбо

    6 0 Отговор
    Ами стой си там и кютай , когато се оправим заповядай и без да плюеш .
  • 46 пацо

    8 1 Отговор
    Такава е истината излязоха на протест магнитският дебелак да не стане шеф на ДАНС но сега ще се прегърнат със сикаджията да се изперат взаимно - мафията управлява
  • 47 Не се лекува твоето

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "ТАЯ КУКЛА Я ФАНАЛА НОСТАЛГИЯТА":

    Няма случай на излекуван ПРОСТАК.

    Коментиран от #48

  • 48 ДОРИ ИКЪТ МА ОБИЖДАШ

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Не се лекува твоето":

    БЛИКАШ ОТ СЕКСАПИЛ.
  • 49 Перо

    6 0 Отговор
    Несръчен опит да се оневини измислената “демокрация” с маловажни проблеми, без да се засегне същността и причината за европейския и национален катаклизъм от неолибералната политика! Вероятно това не е писаница на момичето, а на БГ “умовете” от БГ секцията на DW!
  • 50 Ти да видиш

    3 0 Отговор
    Куросмук!!!
  • 51 БгТопИдиот🇧🇬

    5 0 Отговор
    Сичкото небългарин се е "затъжило" за туземците и начина им на живот.
  • 52 хм хм хм

    4 0 Отговор
    Елми албанска фамилия ли е, резняшка?
  • 53 дддд

    0 0 Отговор
    Зелета,елмите абе само с пумия ни заливат!
  • 54 Филю

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мите":

    Аре стига с тези банани бе.Новите поколения не знаят за какво става въпрос.