Last news in Fakti

13 Юни, 2024 23:01 2 564 38

Радев и овладяването на властта: Какъв е планът?

  • румен радев-
  • герб-
  • план-
  • радев-
  • дпс-
  • пп-дб-
  • итн-
  • президент-
  • русия-
  • величие-
  • възраждане

Повече от очевидно е накъде се е запътил държавният глава Румен Радев: към средносрочно овладяване на парламента и на изпълнителната власт

Радев и овладяването на властта: Какъв е планът? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Александър Андреев:

В полевите „кулоари“ на военното учение в Шабла г-н Радев се изрази съвсем недвусмислено: „Явно провалът на системните партии и изхабяването на модела тласкат все повече граждани към наказателен вот и политическа алтернатива.“

Г-н Радев само дето не добави: Аз съм тази алтернатива. Но то се подразбира. За добро или за лошо същото смята и г-н Пеевски, с когото обикновено е обидно да се съгласяваш. Но г-н Радев не оставя пространство за друго тълкуване, тъй че Делян Пеевски просто изговаря очевидното.

Радев се възползва от отсъствието на гражданите

Румен Радев светкавично се възползва от убийствения политически вакуум, възникнал в България, след като на 9 юни 2/3 от избирателите си накривиха шапката и отказаха да поемат гражданската си отговорност за бъдещето на страната, а сериозен процент от останалата 1/3 изду платната на отровния национал-популизъм, примесен с агресивност и руско-имперски бълнувания.

Как би могла да изглежда сметката на г-н Радев? Той навярно иска да яхне мощната популистка вълнá, надигнала се в цяла Европа, но го прави далеч по-хитроумно от онези български кресльовци, които досега обират политическата пяна на недоволството. Г-н Радев все пак е президент и като такъв има не само добра чуваемост, но и пригладен политически фасон. В това отношение той просто следва примера на Вилдерс, на Марин Льо Пен, на Мелони и на „Алтернатива за Германия“.

Рецептата звучи приблизително така: Ние сме гневни, ние искаме да демонтираме „системните партии“ и да съборим досегашните елити и цялата им прогнила конструкция, ние можем да сформираме демократични мнозинства, а можем и да управляваме - с костюм и вратовръзка, без крясъци.

Популисткият подем помага на Радев

Да, Румен Радев вероятно планира да се възползва от подема на тройното В: Варненските „Възраждане“ и „Величие“, които също от сърце мразят всички елити и най-вече (според един лидерски пост във Фейсбук) „джендърска София“, където и на последните избори мнозинството гласува за демократична либерално-консервативна политика, а не за популизъм. В същото време г-н Радев умело пази своя евроатлантически фланг и не дава много поводи да бъде обявен за непоколебим рушител на ЕС и НАТО и споменатите по-горе кресльовци.

Дали г-н Радев симпатизира на Русия и/или на Путин? Западните медии са общо-взето единодушни, че когато нещо изглежда като патица, плува като патица и квака като патица, то най-вероятно е именно патица. Но Румен Радев засега съумява да се движи по ръба на бръснача между „патица“ и „непатица“. Всъщност неговата позиция лесно се обяснява тъкмо с един бръснач – бръснача на Окам. Съгласно този философски принцип, от множеството теории, които обясняват един и същи проблем еднакво добре, за предпочитане е най-простата. А коя е най-простата теория за възгледите и плановете на г-н Радев? Можете да си отговорите сами.

Какъв е планът?

Как биха могли да изглеждат плановете на политик с позицията, възгледите и амбицията на Румен Радев? Кратката версия гласи: тегля максимално количество енергия от дифузния гняв на избирателите, от проруските симпатии и желанието за мир, от омразата към всички елити и към лицемерния джендърски Запад; използвам вече наличните парламентарни „патерици“, създавам лидерско движение или партия и след година-две печеля поредните избори.

В момента изглежда, че подобен проект, уви, би имал бъдеще в България. Сигурно тъкмо на това разчита г-н Радев, който вчера в Шабла бащински погали негласувалите по главата с посланието, че партиите отворили дълбока пропаст и изгонили хората от урните. Знайно е, че избирателят не бива да бъде критикуван…


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Президента лавира

    29 10 Отговор
    но все още имам вяра.... не казва в каква степен му влияе козяк, които му натресоха шарлатаните...
  • 3 Оооо

    28 48 Отговор
    Този президент е подла, мръсна душа...
    по-достойно поведение е да спре да се прави на натовец и европеец и да си каже директно на хората, че цели връщане на България в руска орбита. Ще му се да е новия Тошо, и понеже тъпоглавите са прекалено много, им допада селяшката му физиономия, подобна на техните. 34 години чалга води до зверско затъпяване. Чака рака и се счупи влака....

    Коментиран от #29, #32

  • 4 Мда

    36 13 Отговор
    Дзън, и няколко (-стотин) лева паднаха в джобчето на Александър Андреев за плосък герб/дпс ПР...
  • 5 ЧУЖДИ АГЕНТИ КАТО ТОЗИ

    38 8 Отговор
    Андреев нямат думата. А щом чуя , че пише за ДОЙЧЕТО...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Все тая

    34 4 Отговор
    Либерален консерватор… дървено желязо.. Дойче зеле какво е туй животно , ва??? 😆😆😆
  • 8 Партизански командир

    19 32 Отговор
    Президентчето много добре ще осъзнае кой е и къде е като си направи поредната месианска партия и получи 5 процента бабешки вот
  • 9 Поредната

    33 8 Отговор
    Паник атака от най-либералната медия на света …
  • 10 ТаУмВзе

    5 17 Отговор
    Бе нали и РадеФ е куклинаж на краварчето бреее! Кви Планове се Халюцинират на Писта Пак. Приключили сме Вчера и тва е.
  • 11 зИленски

    24 4 Отговор
    И ТЕЗИ ГИ Е СТРАХ ЯКО
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ммм

    14 12 Отговор

    До коментар #6 от "ВСИЧКИ СОРОСИ":

    Не знам кой какво го тресе, но нямаме алтернатива на членството в ЕС и НАТО.

    Коментиран от #15

  • 14 саше, саше,

    21 9 Отговор
    и тебе ли страх те тресе саше?!? Ами на Радев гласовете, дето са 1,5 милиона са тамън повече от вашите на герб, дпс и пп-дб взети заедно! А е рекъл, а ви е отвял! Смешници!
  • 15 няма викаш

    19 6 Отговор

    До коментар #13 от "ммм":

    Милиони глупаци са вярвали, че Римската империя никога няма да се разпадне.Милиони глупаци са вярвали, че Третия Райх няма да се разпадне. Милиони глупаци са смятали, че комунистическия блок няма да се разпадне. Сега милиони глупаци смятат, че НАТО и Европейският съюз няма да се разпаднат. Ами няма такова нещо в историята.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 акудйй

    13 1 Отговор
    подкрепа за електронно правителства и електронни институции . дпс не трябва да има министерството на земеделието, само това трябва да се подкрепя на този етап. пълна дигитализация на министерствата , трябва да се избавим за нарочно направените обръчи от фирми ( министерства) от който се точат милиарди и се занулява Българския малък и среден бизнес......
  • 18 Алфа херинга

    15 7 Отговор
    Радев пръв ви каза, че Украйна е загубена кауза и затова започнаха да го плюят навсякъде. Човекът си каза очевидната истина, ама истина в бг не е на почит.

    Коментиран от #19

  • 19 Коментар

    11 3 Отговор

    До коментар #18 от "Алфа херинга":

    В. Вацев ги определи кати тънка, но изключително креслива и агресивна прослойка. Но те в края на краищатата се възползват от пасивността на Обществото и определят пътя на държавата. АФторът е от тях. Не са виновни те, а ние....
  • 20 Дойче леле

    15 3 Отговор
    Ако тези 2/3 дето "си накривиха шапката" бяха гласували (а те на практика гласуваха "против" , а не "за") едва ли това щеше да ви помогне много да подмените вота им. И после ,кои сте вие ,шушумиги ,че да съдите българския народ. Вандали.
  • 21 Диамантената ръка

    11 10 Отговор

    До коментар #15 от "няма викаш":

    И СССР се разпадна и сега един откачен иска да го възстанови...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 дружба навеки

    7 2 Отговор
    Планът е прост, осъществим, но има нужда от решаващата помощ на руската армия.
    Първо сми ни заливат с противоречива информация. Настройват хората едни срещу други. Знайно е че неразбирателството между народа е добре дошло за враговете. Създават нови партии които говорят различно, но се ръководят от един център. Която и да изберат, получават същото. Засега има президент русофил, трябва да се инсталира проЗападна партия. И когато дойде решителния час: Хоп! И президент и правителство посрещат Руската Армия на Лъвов Мост. Носител на питкета ще е Ленчето, а Десито ще я замеси. Никаква съпротива. Властта отдавна е овладяна.
  • 24 Ти си

    9 2 Отговор
    Изборите минаха и сега като по сгнал неуспели в кариерата и в личен аспект хора по заповед , срещу заплащане или с цел да ги забележат почнаха отново да се упражняват върху Радев .
    Много тъпо и прозрачно - поне да бяха сменили плочата......
  • 25 Абе няма качества за топ политик...

    9 10 Отговор
    Който да управлява България, злобен кариерист, комплексар, руско прокси, анти европеец и анти натовец, путинска слуга, ми това в България и в ЕС се знае от години, никой не може да заблуди, руска маша която изпълнява пъкленият план на Русия за смяна на геополитическата орбита на България, той не е интелигентен, посредствен е и лимитиран от към политическа гъвкавост и визия, обикновен фатмак, докопат се до властта благодарение на българският продажен елит който изпълнява и налага пагубното руско влияние в БГ, и на този руски продажник ако му се сбъдне пъкленият план да оглави и управлява България... Господ да ние на помощ!
  • 26 ШЕКЕРОГЛУ ЯЛ ДЖЕРМАНИ

    4 2 Отговор
    САШЕ ,
    ЗАБРАВЯШ ЧЕ В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЖИВЕЯТ
    30+ МИЛИОНА ПИТОМЦИ САМО НА ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ
    ......
    А БЕЗБРОЙ БЪЛГАРИ СА СЕ СЧИТАЛИ ЗА РУСНАЦИ
    .....
    НАПРИМЕР КНЯЗ ОЛЕГ РЮРИКОВИЧ ( СИН НА СЪЗДАТЕЛЯ НА РУСИЯ РЮРИК)
    ЖЕНИ СИНА СИ КНЯЗ ИГОР РЮРИКОВИЧ
    В ПЛИСКА ЗА ОЛГА БЪЛГАРСКА :))
    Игорѧ жє ожєни Ѻльгъ въ Българѣхъ, поѧтъ жє за нєго кнѧжну Ѻлгу»
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мокри мечти

    2 5 Отговор
    Трябва да си много наивна путинска подлога да си мислиш че може да яздиш държавата и народа след Бойко Борисов
    Ще го видим и тоя дали има някакво усещане за нормалност защото е доста съмнителен в момента
  • 29 Хрис

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Оооо":

    А твоята физиономия Квае бе керкенез ? "Присмял се хърбел на щърбел".
  • 30 Крумов

    3 2 Отговор
    Бойко Борисов ни излага - ние - българите не сме такива - един вид - неграмотни, елементарно е - дори за ниско-развити индивиди - да могат да разговарят с други - на английски, аз дори да не владея езикът - поне да мога да общувам, как на един европейски лидер ще кажеш някакви глупости.

    Примерите с Бойко Борисов са безкрайни, той се мисли за футболист, тенисист, рисуваше и картини - ти мани - имаше и такива неща, това-онова.

    Сигурно нямаше да е лош като събеседник - но е изваден от средата си. Малко нанагорно идва - натурализмът, примерно - Георги Калоянчев играеше Бай Ганьо, но имаше и аристократизъм.

    Не знам.

    Не сме такива българите - съвсем прилични сме и културни.
  • 31 мдаааа

    10 7 Отговор
    Достоен и уважаван Президент от над 60% от народа... абе човек от народа и за народа!!!
  • 32 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Оооо":

    Ти кажи на някого - "руска орбита", ама избери - от тези - които са работили в Коми по лесничейството, хората направиха от "руската орбита" по 3 етажни къщи. Не става въпрос - да се ожениш за рускиня, има и такива случаи.

    А по-кротко.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    3 1 Отговор
    ВЛАСТА Е ОВЛАДЯНА НО НЕ ОТ РАДЕВ А ОТ ПОСОЛСТВАТА И ТЕХНИТЕ СЛУГИ В БГ
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 БгТопИдиот🇧🇬

    1 1 Отговор
    С тези на кадрото ли ще громим Мецана ?
  • 38 Айде

    2 0 Отговор
    Радев е до тук! Няма бъдеще в политиката!