Last news in Fakti

24 Юни, 2024 23:01 2 135 20

България: защо толкова жадуват за експертен кабинет

  • герб-
  • дпс-
  • експертен кабинет-
  • пп-дб-
  • итн-
  • бсп-
  • възраждане-
  • величие-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • правителство

Подкрепа от депутати, които споделят подобни "ценности", е токсична за управлението в европейска демократична държава

България: защо толкова жадуват за експертен кабинет - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

В последните дни се говори все по-често за "експертно" правителство, което в български вариант означава партиите да изберат експертите и да се договарят за останалото - но без да го наричат политическо. Това значи кабинет, в който министрите ще изпълняват нарежданията на политическите селекционери, за да не си цапат ръцете "работодателите" им. Формулата е удобна поради своята всеядност и пластичност - побира всякакви експерти, но е и опасна точно поради тази причина. Преди дни бившият премиер Николай Денков, сега председател на ПГ на ПП-ДБ, заяви в парламента, че "експертните кабинети без ясна политическа отговорност са прекрасен смокинов лист, зад който могат да се правят много безобразия".

С изключение на ПП-ДБ, които остават в опозиция независимо с кой мандат се състави правителство, останалите шест политически сили в 50-ия парламент са петимни да се възползват от "експертността" - по един или друг начин. Засега няма яснота с чий мандат - с първия на ГЕРБ, с втория на ДПС или с третия. Но която и политическа сила да избере президентът за третия мандат, тя ще трябва да има подкрепата на ГЕРБ-СДС и ДПС. А претендентите за третия мандат неочаквано се умножиха - освен "Има такъв народ" (ИТН), за него фантазират и от "Възраждане", а вече и от най-малката седма формация "Величие". Тези показни демонстрации на капацитет подсказват, че биха се включили с някой и друг експерт, ако им направят оферта.

Санитарен кордон

Разумно ли е обаче в бъдещо управляващо мнозинство да се включват политически сили, които се обявяват против въвеждането на еврото и оспорват както българската военна подкрепа за Украйна, така и членството в НАТО? България има известни шансове за еврото, но "експерти" от тези партии в бъдещо правителство биха ги осуетили, ако не и провалили. А след като ПП-ДБ остават в опозиция, сега ГЕРБ и ДПС имат възможност да дадат убедителни гаранции за "неотклонната ценностна принадлежност на България към евроатлантизма" (по съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания). Ако ще подкрепят "експертно правителство", ще е нужен санитарен кордон за експерти от партии, които искат да променят ценностната ориентация на България или да я отклонят.

През 2017 Европейската народна партия (ЕНП) имаше амбивалентно отношение към коалиране на партии от нейното семейство с крайно десни и националисти, но въпреки това ги преглътна в третото правителство на Борисов. Министър на отбраната в този кабинет беше лидерът на ВМРО Красимир Карачанов, съмишленик на Марин льо Пен, гост на конгреса на Национален фронт, а Валери Симеонов от НФСБ, прочул се с изстъпления на границата, беше вицепремиер.

Невъзможните коалиции

С днешна дата подобни назначения не могат да бъдат допуснати - независимо дали става въпрос за политици или експерти от партии-мегафони на проруска пропаганда и част от политически семейства на крайнодесните. Впрочем, тримата български евродепутати на "Възраждане" ще се включат в бъдещата нова група в Европарламента, която ще състави германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" - "Суверенистите".

Когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов казва, че експертно правителство е възможно само с първия мандат, необходимо е да очертае границите. Той изключи "Възраждане", но означава ли това, че ГЕРБ няма да одобри и експертно правителство, което тази партия също подкрепя? По БНР вчера заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов заяви, че ако получат третия мандат, биха отишли на разговори и с "Възраждане". А експертната екзотика на "Възраждане" допуска преговори и дори правителство с всички партии в парламента, с изключение на ГЕРБ и ДПС.

Къде стои "Величие"

Но Бойко Борисов не изключи "Величие" от обхвата на партиите, с които би разговаряла ГЕРБ, както направи с "Възраждане". Най-малката политическа сила в 50-ия парламент подкрепи с гласовете на всичките си 13 депутата избора на Анна Александрова от ГЕРБ за председател на временната комисия за изработването на правилника за работа на Народното събрание. После дадоха нелепи обяснения - объркали се, имало натиск, заплахи и предложения за подкупи.

Последва закана от едно от знаковите лица на "Величие" Ивелин Михайлов, цитиран от "24 часа", че 5-6 депутати от парламентарната група може да бъдат изключени. Това удобно наказание идва в удобен момент, когато ГЕРБ и ДПС се нуждаят от 6 гласа, за да сглобят мнозинство от 121. Подобни практики е имало и в предишни парламенти и липсата на политическа хигиена не е новина, нито пък фактът, че националистите са резервоар за гласове, когато ГЕРБ има належаща нужда.

Към момента обществото знае повече за възгледите на Ивелин Михайлов, който е мениджър и на атракциона Исторически парк и развива бизнес в община Ветрино, отколкото за идеологията на "Величие". Но и тези възгледи се модифицират. До влизането в парламента неговите и на лидера на партията Николай Марков изяви са в познатия стил на руската пропаганда - силен евроскептицизъм, за неутралитет на България по отношение на войната в Украйна, подкрепа на т.нар. походи за мир и спиране на помощта за Киев, дори предсказания как "народът ще се вдигне на революция, ако бъдем въвлечени във война". Заради постове на Михайлов и Марков в социалните мрежи, от БОЕЦ вече поискаха от ДАНС да провери и дали партия "Величие" е свързана с дейност в полза на Русия "и/или с някакви икономически, финансови и други престъпления от общ характер".

Подкрепа от депутати, които споделят подобни "ценности", е токсична за управлението в европейска демократична държава. А камуфлажът с "експертното правителство" не отменя политическата отговорност на бенефициерите от ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ееее много ясно

    11 6 Отговор
    За да могат да крадат до умопомрачение с подкрепата на сащ , ЦРУ, гейсъюз , Сорос и други подобни човеконенавистни организации ! Разбира се нацистките медии им осигуряват и чадър ! Примерът на иван костов е заразителен!
  • 2 Антикомунист

    15 5 Отговор
    Кристално ясно е защо. В подобен кабинет ще "изявят експерти", като Шиши, Боко, Слави, Костя Копейкин, турчолята и самопровъзгласилият се за "полковник" интернет "влогър". Избраният с гласовете на лумпенпролетариата Парламент, всъщност е една зоологическа градина от различни животински видови и породи комунета, комундели, комуняги, "куманисти" и прочие ченгета, доносници и "нещатни сътрудници", както и на техните отрочета и последователи. Както се казва в една поговорка- "всяка жена си заслужава съпругът,а всеки народ правителството".
  • 3 Майна

    6 3 Отговор
    Дойче веле, не се притеснявайте за България
    Те са забравили ,българите, че са народ
    Дори не дадоха гласа си против войната
    Дори за да покажат на руските си братя, че са съгласни с ,,управляващите,,
    Това са българите- загубили - чест, и борбеност
    Това не са германците от Източна Германия!
    Те гласуваха за Алтернативата- Първа за ЕП
    Сега се страхувай ,,,хамериканска,, ДВ !
  • 4 Какви "експерти" са

    9 2 Отговор
    тези селяндури бе?

    Коментиран от #6

  • 5 Полковника днес каза, че

    8 3 Отговор
    всички партии в парламента са русофилски и го доказа с факти!
  • 6 Ъхъ

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Какви "експерти" са":

    Експерти в гепенето!
  • 7 Майна

    5 3 Отговор
    Първите две партии от новото Обединение в ЕП са Възраждане и Алтернативата. Алтернативата потърси Първо Възраждане.
    Гласувах за Възраждане
    На регионално ниво в Германия за Алтернативата
    Това са моите хора!

    Коментиран от #10

  • 8 Уса

    10 0 Отговор
    Защото от комисии и експертни кабинети без нито един експерт се краде най много.Крадат от стандарта на българите за по добър и нормален живот.Затова България е най бедната в ЕС и вече под нивото на руските заплати
  • 9 дойче зеле

    5 0 Отговор
    нaшите платени мисирки, най-добрите podlogi
  • 10 Уса

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    В сащ повечето гласувахме за Възраждане,но в България резултатите от чужбина на бяха обявени.Все още има не малко българи подкрепящи върховна пеерасия

    Коментиран от #17

  • 11 DW i E Mилчева!! Коя България толко

    2 0 Отговор
    много иска Експертно Правителство??? Поредните Фейкове и маниполации!!
  • 12 DW и Емилия Милчева!

    3 3 Отговор
    Страхът от Радев!! Всичко останало е тиражиране на маниполации!?
  • 13 Пачки Мачки

    3 0 Отговор
    Най-сладко се краде когато нямам отговорност !
  • 14 Крумов

    1 0 Отговор
    Ако Бойко Борисов беше кадърен, нямаше проблем - но той - не умее да общува, това е първото и то - повече - няма смисъл да приказваме.

    Цел живот ще го гледаме - колко е велик - с какво - с нищо, обижда хората наляво-надясно, то не се прави така търговия.
  • 15 Бай дъ Уей

    0 1 Отговор
    Въшльовците да карат моргите на скрап ! От вчера почваме да спираме от движение всяко возило под евро 5 ! Българие забогатяха !
  • 16 Коректен

    3 0 Отговор
    Защото ще е пълен с експерти в КРАДЕНЕТО.
  • 17 Коректен

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Уса":

    Браво на вас в сащ. Като сте такива фенове на копейката и русия, защо по дяволите не сте в масква, а сте в сащ?????
  • 18 Калин

    6 0 Отговор
    Всъщност Експертното Правителство няма да се занимава с политически процеси, в които се защитават едни или други ценности или политики. То ще представлява марионетен кабинет, министри, които ще слушат и ще преразпределят парите така, както им се каже. Ние няма да усетим промяна в медицинското обслужване, образованието , покупателната способност, върховенство на Закона и борбата с Корупцията. Истината е , че промяна няма да има и всичко ще си бъде постарому.
  • 19 граф Монте Кристо

    1 0 Отговор
    Защото е безотговорно, бе,как няма да искат някои други да застават на амбразурата,а ти на воля сладко-сладко да крадеш.
  • 20 някой

    0 1 Отговор
    Знаем бре, Милчева, за теб всяко друго правителство, освен такова на ППДБ, не е правилно, демократично и европейско !
    Чудно как Герб още е член на ЕНП най-голямата група в ЕП?
    И ЕНП ли не са демократи и европейци, а Милчева?
    Толкова си прозрачна, че ако не беше вредна, щеше да си единствено комична.