Last news in Fakti

15 Юни, 2024 06:00 3 011 28

Трагични съдби: българките, които проституират в Германия

  • проститутки-
  • проституция-
  • вероника шюрле-
  • българия-
  • германия-
  • жени-
  • насилие над жени-
  • трафик на хора-
  • rosa.sos-
  • българки

Те работят по 2-3 години, преди да се изхабят физически и психически, а после ги заменят с нови. Но изход има.

Трагични съдби: българките, които проституират в Германия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как можеш да помогнеш на човек, който е принуден да проституира, ако не може да чете и пише? Проектът ROSA.SOS прави точно това - стреми се да помогне на български момичета, основно от ромското малцинство, като им предоставя информация за това, което ги очаква в Германия, когато дойдат, за да работят в сферата на проституцията, или пък ако вече са попаднали в този бранш. От ROSA.SOS те могат да научат къде и как да намерят помощ и изход от проституцията. Проектът междувременно получи особено висока оценка в Германия – той бе сред тазгодшните номинирани най-добри социални доброволчески инициативи.

"На тези момичета им е невъзможно да прочетат другите информационни материали, които се раздават в Германия, трудно им е да намерят достъп до консултация и съвет. Затова чрез ТикТок и Фейсбук на български език се разпространяват достъпни материали за тези, които не могат да четат и да пишат, предлага им се в достъпен вид информацията, която се получава във консултативните центрове в Германия", казва за ДВ инициаторката на проекта Вероника Шюрле. Предвидено е той да има и втора фаза - гореща линия, която като начало да работи 12 часа в денонощието, а от следващата година и 24 часа, на която момичетата да могат да потърсят помощ или консултация. Защото тези, които идват в Германия и се занимават с проституция, в повечето случаи не са здравно осигурени, нямат достъп до медицинска помощ, често изпадат в кризисни ситуации. Стига се и до много тежки случаи - едва тогава те попадат в полицията или в спешното отделение.

@rosa.sos Ако ти трябва помощ, пиши ни тук или по facebook Messanger на Rosa.sos Помагаме с безплатна консултация и превод, безплатна квартира, търсене на работа и организиране на лекарски прегледи. #rosa #beratung #hilfe #freiheit #für #frauen #помощ #свобода #права #германия #българия #info #fyp #foryourpage #fy #freedom #CapCut ♬ Little Things - Adrian Berenguer

Как изглежда потенциалният изход за тези момичета?

Вероника Шюрле: Зависи в какво положение се намират, до каква степен са дошли доброволно и под какъв контрол са. Някои момичета са под толкова силен контрол от страна на сутеньорите, че дори нямат телефон. Но тези, които имат възможност, могат да ни се обадят. Има защитени жилища или жилища, които се предлагат специално на момичета от сферата на проституцията, които искат да се измъкнат от тази сфера и да започнат нова работа. Те са абсолютно безплатни. Първоначалната помощ – намиране на жилище, търсене на нова работа, оформяне на документи и т.н. - всичко е безплатно. Възможен е и прием с деца. Може да се намери адекватна помощ и за учене на немски език, за интеграция в Германия или пък за завръщане в България. И това предлагаме – има вариант да помогнем в България с намиране на работа, с установяване, за да не се налага на момичетата да проституират.

Кои са потенциалните жертви на принудителна проституция?

Вероника Шюрле: Те са от най-различни слоеве на обществото в България, но доминират момичетата от малцинствата. Особено момичета, които са много млади, нямат опит извън гетата, не могат да четат и да пишат, не говорят английски или немски – те биват подмамвани с фалшиви обещания в Германия. Сутеньорът се върти покрай тях с месеци, понякога дори година, ухажва, обещава, сваля звезди от небето, след това ги докарва в Германия и казва – сега ти трябва да ми помогнеш. Има и много брутални случаи, в които се отнема паспорта на момичето, заключват го, то бива постоянно изнасилвано и бито, като всичко това е съпроводено със заплахи за децата и семейството. Така момичето е принудено да работи и то често с години.

По-мекият вариант е сутеньорът да обещае: ти ще поработиш и така ще си уредим живота в България, ще си купим къща, кола и т.н. и ще се приберем. За 13 години обаче не съм видяла едно момиче, което да е изпълнило тази своя мечта. Къщи се купуват, но те са за сутеньорите. Жертвата се изхвърля и се взима следващата, която не е до такава степен психически и физически развалина, за да продължи да изкарва пари на сводника. Това е една вече установена схема.

Има ли случаи на излезли от схемата? И кои са особено тъжните съдби?

Вероника Шюрле: Аз лично съм помогнала на десет българки - по-голямата част от тях се прибират в България, но някои остават в Германия. В момента помагам на едно момиче, което е било вербувано за проститутка в Германия от своя сводник, работило е с години, но излиза. Тя и до днес се бори с последиците, но успя – с двете си деца живее в Германия, помагаме ѝ. Планирали сме да ѝ организираме курс по немски, назначена е на работа за по няколко часа седмично и когато децата тръгнат на детска градина, ще може оттам нататък да учи немски и да работи. Момичето има цели – иска да изкара шофьорска книжка, да направи фризьорски салон, да си отвори собствена фирма. Мечтае за нов живот и това е напълно реално. На другия полюс са случаите, при които дори може да се стигне до убийства на проституиращите жени – измъчвани със садистични практики, и от сутеньорите, и от клиентите. Има много такива случаи – например момиче, дадено от сутеньора на садисти за 500 евро за няколко часа да се гаврят с нея. Цяла година след това тя имаше проблеми със здравето, беше в психиатрия.

Доколко склонни са проституиращите българки да се възползват от шанса за излизане от този бранш?

Вероника Шюрле: Много момичета искат да се махнат, но различни причини ги възпират. Често това са емоционални връзки със сутеньорите, но има и случаи, в които се заплашват децата и семейството, освен самата жена, така че страхът на момичетата е реален. Има и лъжи – сутеньорите заблуждават момичетата, че те не са законно в Германия, и ако полицията ги залови, ще ги вкара в затвора, ще им вземе децата и т.н. Чрез нашия канал ние искаме да внесем яснота и по този въпрос – за да са запознати жените с правата си.

Какво знаят, когато идват в Германия, и какво научават?

Вероника Шюрле: Много е индивидуално - имали сме дори момичета, които не знаят в кой град се намират и в коя държава - дали Австрия, дали Германия, дали Белгия, всичко им се слива, понеже постоянно ги местят из различни публични домове насам-натам. Имали сме момиче, което не само не може да чете и да пише, но не може да си брои парите, които получава. В някои случаи момичетата много добре знаят какво ще правят в Германия, но нямат представа колко тежка е работата и колко жестоки са клиентите – какво могат да поискат от тях, включително да работят без предпазни средства.

Момичетата от малцинствата в България, които попадат в Германия в сферата на уличната проституция, са в най-лошо положение, защото те дават всичките си пари на сутеньорите, изложени са изцяло на волята на клиентите, забират ги с коли, карат ги по паркинги или в частни жилища. Те се подлагат на неимоверно големи опасности, има много случаи на насилие, а те това просто не го знаят предварително. В уличната проституция по принцип попадат най-бедните момичета, на които се налага да работят за 5-10 евро. Респективно те дори и с много клиенти не биха могли да си покрият разходите, да не говорим, че сутеньорите им взимат всичко, което печелят. Момичетата плащат на сутеньора, който живее в Германия – плащат му хотела, фитнеса, всички забавления, хубавата кола. Често сутеньорите имат жени и деца в България, а в Германия си имат две-три проститутки, които работят, за да издържат семейството. Момичетата рискуват здравето и живота си, а накрая излизат като развалини, без да са спестили каквото и да било.

Могат ли в тези случаи да се намесят полицията или съдът в Германия?

Вероника Шюрле: Не, за съжаление не могат да се намесят, защото в Германия режимът е много либерален. Проституцията е законна и в момента, в който момичето каже – аз работя тук доброволно, има възможност за регистрация, повечето сутеньори позволяват на момичетата да си я направят. И когато полицията види, че тя е регистрирана, а тя каже, че работи доброволно, нищо не може да се направи. Всички полицаи знаят за какво става въпрос – но никой нищо не може да направи, защото всичко зависи изцяло от изказванията на момичетата. Единствено ако те имат силата и смелостта да кажат – той ме държи насила, тогава могат да се задвижат системите.

Коя държави носи вината за проблема на тези жени – България или Германия?

Вероника Шюрле: И двете, но повече Германия. България носи вина дотолкова, доколкото правата на малцинствата все още са на много ниско ниво за Европа в 21 век – срамно е да съществуват гета с такива условия. Това е предимно грешка на държавата, на политиката, която години наред и при комунизма, но и след това не обръща достатъчно внимание на тези малцинства и тяхната интеграция.

Но и в Германия с легализацията на проституцията се отварят широко вратите в Европа – момичетата, които могат да се движат свободно, са най-лесната плячка. Либералният пазар в Германия, голямото търсене (официално проучване е установило, че 1,2 милиона мъже дневно ползват услугите на проститутки) и многото пари в страната просто съвпадат много добре с тази група, която е толкова уязвима в България – бедните момичета, които са изцяло зависими от семействата си, често без образование и без никаква перспектива. Подлъгват ги и ги завличат в Германия, където ги принуждават да проституират, а те не могат да потърсят правата си. Легалната проституция в Германия просто е покривало на една ефективно работеща схема за принуда. Полицията в Германия смята, че 98 процента от жените не работят доброволно, като по-голямата част от тях нито са осигурени здравно и социално, нито имат трудов стаж.

Как оценявате шансовете за успех на този нов ваш проект?

Вероника Шюрле: Смятам, че шансовете са големи, защото социалните мрежи (ТикТок и Фейсбук) са местата, където тези момичета осъществяват контакти, търсят приятелства и т.н. И ако марката ROSA.SOS се популяризира, те ще я имат в главата си като вариант, когато са в Германия и са в нужда. Това не е телефон, който трудно се помни, а име, което лесно може да бъде намерено в Месинджър и нуждаещите си по всяко време на денонощието могат да потърсят информация, да се свържат с консултант, който съобразно с това къде се намират в Германия, ще ги насочи към правилната организация на мястото, на което са, или ще им посочи пътя към изхода.

Ние още сме съвсем в началото, а и всичко се организира на доброволни начала. Целта ни е да помагаме на около 40 жени годишно да намират чрез нас изход от тази дейност. Ако проектът е успешен, ще го направим и на румънски език, защото румънките са още повече от българките – това са двете най-големи групи, които са засегнати от принудителната проституция в Германия, защото проблемите на малцинствата са сходни в двете държави. Нашите момичета се подлагат на това изтезание често от глад. Ако имаха някъде възможност за по-добра работа и по-добра интеграция, те не биха били в тази сфера.

Вероника Шюрле е родена в Пазарджик, където е завършила Немска гимназия, след което - магистърска степен в Германия в областта на ръководството на неправителствени организации. От 13 години се ангажира доброволно в борбата срещу трафика на хора. Създава собствена неправителствена организация за помощ на пострадали и се бори за промяна на законодателството с цел забрана на секс индустрията в Германия по модела на Швеция, където извън закона са поставени не предлагащите секс услуги срещу пари, а плащащите за тези услуги.

Автор: Биляна Михайлова


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електра

    8 5 Отговор
    Колко мъка има
  • 2 Крумов

    12 3 Отговор
    За тези пари - за един сеанс - може да си намериш спокойно нормално. Просто - не е нужно това. А иначе е ужасно като преживяване за момичето - почти няма нормална.

    Каква кола ще ти купи сводника.
  • 3 тези материал ине помагат

    32 1 Отговор
    И кои са тези българки, които не могат да прочетат една табела? Да оставим настрана инвалидите, на които им трябва брайл и пак ще прочетат.

    Следващ въпрос - как биват подмамвани с обещания за любов и красив живот? За да има любов трябва да са влюбени. Ако са готови на любов с всеки заради комфорт, то значи са си на мястото в бордея.

    Много истории прочетох, но в почти никоя от тях не видях обективна невъзможност за бягство поне до районното управление. Защо не бягат?

    Давам ви един пример: В Южна Корея има 2 000 000 проституиращи девойки, като почти никоя от тях не го прави защото няма достъп до друг по-почтен доход. Нямат насилническа култура, имат дмеокрация и пр. Повечето жени / и мъже/ го правят защото искат да използват меркантилно сексапила си.
    Истината е, че тръгне ли се към морална деградация, хората се плъзгат в едни и същи пороци от хилядолетия. А обясненоията как едни лоши хора ви п-равят порочни, са за замазване на очите.

    Вижте попкултурата и полу-поп порнографската култура. Какво да произлезе от тях?
    Може би велето ще излезе с материал громящ някоя от аморалните бози, с които промиват мозиците на младежите? Или май няма да стане, защото ще е политНЕкоректно?

    Коментиран от #4, #24

  • 4 само ромлянки

    2 22 Отговор

    До коментар #3 от "тези материал ине помагат":

    и руzoфили.като тебе
  • 5 Сандо

    24 8 Отговор
    Това е техен свободен и демократичен избор и никой не трябва да нарушава правото им на такъв - нали това е основна евроатлантическа ценност?

    Коментиран от #8, #23

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 да де

    23 2 Отговор
    ами вземете си всички роми и ромки в германия и ги интегрирайте ако можете , напълно съм сигурен в провала ви
  • 8 Много лошо... ама

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Евроатлантско дойчовско лицемерие. Проституцията мнооого лошо нещо... ама ЗАКОННА и неотменна част от евроатлантският ценности.
  • 9 Не четете

    15 4 Отговор
    Тая омия.
  • 10 Украинките завлядаха Пазара на тоя

    11 6 Отговор
    Бизнес в Западна Европа!! Изядоха Хляба на много други труженички!?

    Коментиран от #14

  • 11 Перо

    20 0 Отговор
    Неграмотността прави живота труден, но не взима акъла на хората! Преобладаващ е начина на мислене за лесни пари! Има рекламиращи се проститутки с 3-4 езика!
  • 12 Чичо Дончо каза

    7 7 Отговор
    Всичко е законно,а и те обичат да им е вътре.
  • 13 м а нгал

    17 0 Отговор
    Какво лъжат пак от Дойче Зелето.В германия проституцията е легална,само сводничеството е престъпление.Сума ти наши маникенки,плеймейтки и миски се натискат да бачкат по германските бардаци,защото се вадят луди пари.Събота и неделя правят секс маратони в Дубай.

    Коментиран от #19

  • 14 чекисть..

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "Украинките завлядаха Пазара на тоя":

    Бандерките са повечко вдовици,втора употреба,за тех е радост да си в бг-то,не са по лагери за бежанци а са все на първа спа линия,шушумигите събират капачки за детски линейки и кувьози,а женските укрофашаги ги посрещат със цвекьие и всеки ден..джобни и папканьие на шведска маса.
  • 15 Коментар

    4 3 Отговор
    В памет на пострадалите от трафика на хора направиха статуя на Лилит в центъра на София.Статуята е без очи и с едната ръка посочва кой е виновен за тяхната съдба като ги е продал за 30 сребърника.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Най много

    5 1 Отговор
    Пари от секс се въртят по света пълно с балъци задръстени който не могат да си получат безплатно билиони върти тая индусри по света модерни към момента са онлайн жриците т.н онлифенсърки всяко 6 момиче в бг си докарва доходи като изпълнява желания на извратеняци.
  • 19 Обикновено

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "м а нгал":

    Видиш ли жена с корекция(устни,гърди и т.н) секс работничка е
  • 20 Все тая

    9 0 Отговор
    Намерете им работа в някоя фабрика за 1200е на месец. Те сами ще се приберат в Бг😂
  • 21 всички знаят обиграни и хитри,не някои

    5 2 Отговор
    тез сълзливи истории за невинни момиченца ги разправяйте на кирчови и боковите миряни:
    В някои случаи момичетата много добре знаят какво ще правят в Германия
  • 22 още ли вземат по 30 евро

    3 1 Отговор
    за раз бг жалните женици подлъгали се в таз германия и кои са им клиентите та цъкайте повече пикантерии да се разплачем повече
  • 23 Сандьоооо

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Ти бягай в Русия. Там евроатлантическите ценности са забранени.

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Констатираща

    2 2 Отговор
    Проститутцията е най-старата професия и е характерна за пропадналия капиталистически свят, където с всичко се търгува и се печелят пари. Разбира се, това не означава, че там където е привидно забранена, я няма, но легализирането й, както и наркотиците са присъщи за тези общества и не трябва това да ни отчайва, а да ни мотивира, че вървим в правилната и модна посока. Когато напълно се "демократизираме", няма да има нужда тези момичета да пътуват до други страни, защото и ние ще сме напълно като тях.
    УСПЕХ НА "ПРОГРЕСА"!
  • 26 селтак

    1 0 Отговор
    Команчите не са Българи! Те са турци,сърби,гърци!
  • 27 Чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Сандьоооо":

    Кой са тези ценности и дали са такива ?
  • 28 бай Иван

    0 0 Отговор
    "българките, които проституират в Германия"

    Как може да се пишат такива неща. Аз знам, ,че на запад отиде най- прогресивното ,ученолюбиво и културно издигнато население на страната. Както казват елита на нацията отиде на Запад защото в страната му е тясно за развитие , а и ние не сме на нивото на тези хора.Журналистиката го твърди , да не си помислите ,че съм аз? Пък сега били проститутки. Стига ни лъгахте. Това са служителки допринасящи за културното и емоционално развитие на германците /обикновенно от арабски произход / но дет се вика и те са ора.