15 Юли, 2024 19:01 4 063 31

Ще рухне ли най-после порочният модел "Пеевски"?

  • делян пеевски-
  • дпс-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • ахмед доган-
  • румен радев

Схизмата в ДПС е факт и е въпрос на време тя да доведе не само до създаването на две партии, но и до сериозно преразпределяне на бизнес кръговете около Движението и неговото влияние по всички етажи на властта

Ще рухне ли най-после порочният модел "Пеевски"? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Името на Пеевски в бизнес средите се асоциира с рекет и тормоз. Той се превърна и в символ на корупцията, сенчестия бизнес и овладените институции. Покрай схизмата в ДПС на модела "Пеевски" може да бъде сложен край.

Схизмата в ДПС е факт и е въпрос на време тя да доведе не само до създаването на две партии, но и до сериозно преразпределяне на бизнес кръговете около Движението и неговото влияние по всички етажи на властта. И това разкрива една невероятна възможност за българското общество да се отърве от една от най-порочните мрежи, пленявали институции, бизнеси и цели сектори от българския икономически, политически и обществен живот.

Голямата разлика между Доган и Пеевски

За разлика от Ахмед Доган, когото дори в лагера на Делян Пеевски "обичат" и "уважават", както споделиха Хамид Хамид и Йордан Цонев, към настоящия съпредседател никой не таи топли чувства. Дори напротив. За разлика от почетния председател на ДПС, който в годините на Прехода успя да си изфабрикува един рицарски образ пред немалка част от българските турци, Делян Пеевски няма и твърд електорат зад себе си. През годините Пеевски остави без работа хиляди с неуспешните (или пък успешните, ако приемем, че такава е била целта) бизнеси, които създаде или изкупи, а след това фалира. Името му в бизнес средите като цяло пък се асоциира с рекет, тормоз и натиск. Той също така успя да се превърне в международен символ на корупцията и сенчестия бизнес в България, който "дискредитира демокрацията", както наскоро отбеляза и германският депутат Томас Хакер - иначе представител на същото политическо семейство като "феномена" в българската политика.

Като споменахме европейските либерали - те също се дистанцираха от фигурата на Пеевски и дали заради силните позиции на Илхан Кючюк в европарламента или по други причини направо си се солидализираха с Доган. Пеевски със сигурност е недолюбван и в Москва, откакто влезе в новото си амплоа на върл евроатлантик, който иначе е санкциониран от най-видните представители на този евроатлантизъм. За подкрепа от Турция и дума не може да става - през 2016 година той, както и Доган, беше обявен за персона нон грата в южната съседка на България.

Пеевски все още разполага с лостове за влияние

Делян Пеевски обаче далеч не е разоръжен - той все още разполага със своите лостове за влияние в службите, съдебната система и правоохранителните органи. Тук изобщо не клеветя видния политик и бизнесмен, а цитирам неговите бивши съпартийци като Рамадан Аталай. Леко истеричният тон, с който Ахмед Доган, иначе известен с безкрайно софистицираните си и високопарни слова, призова Пеевски да се оттегли и да се сложи край на "страховата психоза", свързана с "мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби", си беше направо потвърждение за зловещия начин, по който институциите са овладени от вече не толкова корпулентната фигура. И то потвърждение, идващо от един от неговите създатели или "бащи", както ги нарече друг такъв - Цветан Василев. Последните назначения на служебния кабинет са само поредната атестация за това докъде се простира това влияние и в политически план.

Разкрива се една невероятна възможност

Бастионите на ДПС до голяма степен си остават бастиони на Ахмед Доган въпреки разделението в партията и златната клетка, в която на почетния председател му се налага да живее в последните няколко години. И точно в тези бастиони трудно ще се постигне пробив. Но при Пеевски ситуацията е малко по-различна - публичният раздор и атаките срещу него, както и фактът, че той най-вероятно ще трябва да си тръгне от ДПС и да се захване със собствен политически проект, разкриват невероятна възможност - на модела "Пеевски" най-после да бъде сложен край. Защото всички - от хората, които са ставали пряка жертва на политика и бизнесмен Пеевски, до цялото общество, което страда от това, което беше причинено на медийната и информационна среда в страната от издателя и кукловод Пеевски, имат интерес той най-накрая да бъде държан отговорен за действията си. А част от неговите хора със сигурност ще му обърнат гръб с лекотата, с която бяха назначавани на различни постове по време на възхода на "феномена".

И точно за това трябва да говорят тези, които бяха по площадите през 2013 и 2020 година, а сега са в парламента. По площадите, на които най-често се споменаваше името на Пеевски, срещу когото се вдигнаха стотици хиляди още през 2013 година. Но не чуваме същите тези активисти, а сега политици, да говорят за възможността мечтата на т.нар. демократична общност най-после да стане реалност. Всъщност чуваме един друг, влязъл от площадите в парламента, да говори активно по темата и да призовава за обединение срещу ДПС, ГЕРБ и модела "Пеевски-Борисов" - Костадин Костадинов. И вероятно на следващите избори ще бъде възнаграден за това.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    22 1 Отговор
    Нема да как Рухне, просто ще се Изроди още повече и Кражбията ще си продължи. Докато останките от народец на територията е във Будна Кома и тва си е.
  • 2 АРЕС Z

    29 2 Отговор
    Не е виновен ..РОДА от снимката,виновни са Полицията и Прокуратурата че му позволяват да безчинства толкова години.Ако го бяха вкарали в затвора преди 15г.сега нямаше да му слушаме и гледаме престъпната физиономия.Тома се отнася за цялата политическа ..змет в България.

    Коментиран от #28

  • 3 да де

    39 1 Отговор
    Пропусналиса да пишат, че прасето стана върл русофоб и атлантик след като едни любезни хора незнайно защо му натрошиха кокалите в Дубай.
  • 4 шефа

    33 0 Отговор
    В тази Държава Полиция и Прокуратура НЕ съществуват.Те са само за кокошкарите,а за истинските престъпници(политиците)тези две институции са глухонеми,защото са по корумпирани и от тях.

    Коментиран от #27

  • 5 манта с магнит

    22 0 Отговор
    Ееегаси майката егаси...
    Ортаци на ментата и магнитски,
    Абе заеВи ги, башибузук бандитски!!!
  • 6 партии от престъпници

    25 1 Отговор
    кое щяло да рухне ? а топ крадеца бою бил немски проект....
  • 7 Отстрани

    25 2 Отговор
    А какво стана с моделът Борисов, защо така лекичко го забравихте?! Защото ПП и ДБ го изпраха ли??
    Пеевски ни го навирахте всеки ден по телевизията и му се подмазвахте, представяйте го като голям герой, пишел даже конституцията, а сега нещо нещо се оказа че всички се дистанцират от него ?!
  • 8 Живко

    19 2 Отговор
    Това ми хареса,а и ще бъде справедливо!"КОГАТО СИСТЕМНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ СЕ РАЗПАДАТ
    .... ИДВА НАРОДНИЯ СЪД И ОТЕЧЕСТВЕНИЯ ФРОНТ :)) "
  • 9 Анонимен

    6 8 Отговор
    Само от Възраждане призовават за обединение срещу модела ГЕРБ- ДПС, но от самовлюбеност и властолюбие при другите партии, това няма как да се случи. Засега.
  • 10 Дом

    21 0 Отговор
    ДАНО! Но с него трябва да си отиде и крадливия от Банкя. Те са един демон в 2 тела
  • 11 Иванчо

    22 0 Отговор
    Моделът е Борисово-ГЕРБерски. Другото са производни.
  • 12 Чекмеджан ефенди

    19 4 Отговор
    Пеевски е никой, Боби от Банкя е основният ВИНОВНИК.
  • 13 ТРЯБВА ЗА БЛАГОТО НА БГ

    23 1 Отговор
    ДА РУХНЕ ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА.НЕ САМО МОДЕЛА ПЕЕВСКИ,АМИ МОДЕЛА БОРИСОВ И ДОГАН.
  • 14 Капейка

    12 6 Отговор
    Няма модел Пеевски, има модел доган. Който е модел пАсолство, модел калашников.Геополитика. И стига с Пеевски, не той е проблема на Бг

    Коментиран от #16

  • 15 Роден

    17 2 Отговор
    Когато рухне моделът Борисов, тогава ще рухне и моделът Пеевски.
  • 16 Радио Елто

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "Капейка":

    Родителите Ви Сигурно се Срамуват ОТ Вас Господине
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 светлото бъдеще иде

    11 1 Отговор
    Порочният модел на Пеевски да рухне, за да се възцари "непорочният" модел на дръндарския раздавач на порции :)))
    Последният наречен проклятието на България от Иван Костов.
    Днес последователите костови се усукват около Дръндарския за някоя и друга порцийка.
    Трябвало не философ да стане а психолог. Бива го.

    Коментиран от #29

  • 19 ха ха

    9 0 Отговор
    за пореден път ще късаме опашката на гущера , за да пребъде държавата бандит
  • 20 Буден

    5 1 Отговор
    Без продажници да е рухнал.Дано има Господ или съдба!
  • 21 Боже

    6 0 Отговор
    А дано,ама надали.Оплетени свински черва.

    Коментиран от #22

  • 22 Емигрант

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Боже":

    Ти , да не мислиш че при нас не е така?!
  • 23 Кпкп66кп

    2 0 Отговор
    Е, а кой е автора?
  • 24 Призив!

    5 0 Отговор
    Мястото на корумпираните политици, санкционирани по Магнитски за корупция и пране на пари, НЕ е в Парламента!!!!

    Коментиран от #26

  • 25 Моряка

    5 1 Отговор
    Стига сте шикалкавили.За да се премахне порочния модел Пеевски,трябва да се премахне самия порочен създател на модела Пеевски.Най добре при бай Ставри.Хем ще е на режим опазване,хем ще е на режим отслабване.В единичка,разбира се,в негова полза ще е.
  • 26 Моряка

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Призив!":

    Ами нали ние,дето ходим за гъби по време на избори,ги избрахме.Пък и следващите избори се очертават през октомври- сезона на сърнелите.
  • 27 Мотор

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "шефа":

    Къде има прокуратура ве? Да не са луди магистратите да се занимават с хора, които имат връзки, влияние и пари?! Нали има кокошкари.
  • 28 Овес

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "АРЕС Z":

    Къде има прокуратура ве? Да не са луди магистратите да се занимават с хора, които имат връзки, влияние и пари?! Нали има кокошкари.
  • 29 безпартиен

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "светлото бъдеще иде":

    Когато някой е "воден на каишка" поне веднъж,той си остава такъв и в бъдещ подходящ момент!Там освобождаване няма и няма да има!Търсете водача а не този на каишката, защото посоката се дава от водача!Така вече 35 години водачите са в сянка,не са известни на широката публика!
  • 30 незнайко

    1 0 Отговор
    Всички говорят за МОДЕЛА ПЕЕВСКИ, но никой не го формулира какво представлява ! Сега щели да го разбиват ! Какво ще разбиват, нещо което са измислили, за да има срещу какво да се борят ли ? Защо не разбият модела Кирил Петков с двойното гражданство ???
  • 31 истинко

    2 0 Отговор
    Пеевски вече е бита карта. По лошото е че остава порочния модел "Доган" с неговите порции и етнически залитания.