13 Юли, 2024 23:01 15 071 73

Делян Пеевски пада в пламъци: как се стигна дотук

  • дпс-
  • делян пеевски-
  • пеевски-
  • герб-
  • доган-
  • ахмед доган-
  • евгений дайнов

От прекалено малък Делян Пеевски получава прекалено големи неща. Но безразсъдството му го води към големия му крах.

Делян Пеевски пада в пламъци: как се стигна дотук - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

Човек може и да не се интересува от философия, но тя се интересува от него. И му скача изневиделица, въоръжена до зъби, докато той гледа другаде. Същото важи и за политическата философия.

След дълго доминиране на публичния хоризонт Делян Пеевски пада в пламъци именно защото наруши основни принципи на философията и на политиката, като не се интересуваше от тях. И те го нападнаха от засада.
Нарушените от Пеевски принципи на философията са принципът на умереността ("златната среда"), изведен от Аристотел; и принципът на "мярата", изведен от Хегел.

Как Пеевски се самозабрави

Принципът на златната среда гласи, че добродетелното поведение, например храбростта, се намира между две крайности: прекаляването, от една страна (като например безразсъдството) и от друга – някакъв дефицит, недостиг, например страхливостта. Който излезе от златната среда, той започва да създава само проблеми за околните и накрая бива повален от тях. А "мярата", според Хегел, е онази доза качество, заложено в някакво нещо, което го определя като едно нещо, а не – друго нещо. Например: парче песъчлива земя, ако се разшири отвъд определена мяра, вече става нещо друго – пустиня.

Политическият принцип, нарушен от Пеевски, гласи следното: в една недемократична борба за власт и пари печели онзи, който има власт и през нея достига до пари; а не онзи, който има пари и през тях достига до власт.

Да огледаме тези положения, приложени към явлението Пеевски. Пиша "явлението", тъй като не разглеждам отделен човек, а гледам на Пеевски като на олицетворение на широко разпространен типаж.

Пеевски няма никаква представа що е то "златната среда" и, ако някой му обясни какво е това, би му се изсмял. И би го изгонил, ако онзи продължи с обяснения за това що е то "добродетел".

Няма как "феноменът" да знае от собствен опит защо трябва да упражнява самоконтрол, тъй като от прекалено малък са му давали прекалено големи неща – и той отдавна е решил, че светът е лесен. Поискваш си нещо – вземаш го. В крехка младежка възраст му се дава Порт Варна. После – младежкото НДСВ, следвано от Министерство на бедствията и авариите. После му се дава медийната империя на майка му и банката, държаща парите на майка му, КТБ. Следват Техномаркет и Булгартабак, както и една шепа пътностроителни фирми.

Всичко това той успява да го фалира, но важното тук е друго. Към момента, в който се опитва да превземе ДПС, Пеевски е убеден от собствения си опит, че за него всичко е възможно. И изпада в безразсъдството, описано от Аристотел: не знае за какво има сили и за какво не. Това безразсъдство го подтиква да скочи едновременно на Ахмед Доган, на ръководни фигури и на членската база на ДПС. В това си усилие не може да разчита на никаква външна подкрепа, тъй като вече е активно мразен от всички в страната. И следва онзи крах, за който всеки читател на Аристотел би го предупредил още преди години.

Не разбирайки защо трябва да си налага някакви ограничения, Пеевски наруши и "мярата", описана от Хегел. От олигарх с ограничен (все пак) размах се опита да стане министър-председател на страна от ЕС и НАТО, стъпвайки върху превзетата партия ДПС. Така той се превърна от локален дразнител в мащабна заплаха. На тази заплаха реагираха членовете на ДПС, застанали срещу него, както и европейските либерални партии. Прозрели преминаването на Пеевски отвъд мярата, тези партии решиха да избегнат даването на обяснения за това как така допуснаха санкциониран от САЩ и Британия криминален субект да стане либерален премиер. И заплашиха ДПС с изключване от международните либерални организации. Така философията си отмъсти на Пеевски.

Важен момент от живота на Пеевски

Няма изненада в това, че той не се интересува от писанията на Аристотел и на Хегел. Истински изненадващо е обаче, че в опита си да погълне ДПС той забрави важен политически епизод от собствения си живот.

По повод КТБ през лятото на 2014 година се сблъскаха дотогавашните неразделни партньори Делян Пеевски и Цветан Василев. Първият изправи срещу партньора си чиста власт (прокуратура, изпълнителна власт), докато Василев влезе в боя с пари, от които очакваше да произлезе власт. Властта обаче победи парите. Пеевски облада банката, а Василев избяга в странство.

Днес гледаме обратната ситуация. Свикнал парите му да пораждат власт, Пеевски влезе в битка срещу Ахмед Доган напълно убеден, че ще победи. Че парите му дават властови ресурс. Само че се повтори ситуацията от 2014 година: Доган влезе в боя с чиста власт, произтичаща пряко от членовете и активистите на ДПС. И властта и отново победи парите. Самият Пеевски се оказа в положението на Цветан Василев отпреди точно 10 години.

Повечето хора се учат единствено от собствения си опит. Това, че Делян Пеевски се оказа неспособен да го направи, ни показва до какви космически измерения е стигнало неговото безразсъдство.

Всяко човешко действие въплъщава някакъв принцип, дори ако – особено ако – действащият човек не осъзнава това. Правилно ползван, принципът дава добри резултати. Погазен, принципът рано или късно си отмъщава.

Добре ще е и други политици да разберат това, докато се друсат в сегашната турбуленция.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 176 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    191 4 Отговор
    Всичко което са му дали го съсипа.Така е като дават милиарди на некадърници.

    Коментиран от #39, #46, #73

  • 2 Русофилчо

    145 2 Отговор
    Дааа. Трудно се навлиза в земната атмосфера от орбита. Получава се плазма
    около обекта. Едно време с газови лампи пърлехме прасетата на Коледа.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 cтрелок

    25 49 Отговор
    туй мисурките от фейк беге ли го казват ?
  • 5 Торбалан

    12 61 Отговор
    Нищо му няма Шиши сила Шиши Мощ

    Коментиран от #62

  • 6 Тошо

    144 7 Отговор
    ДОГАН ТАКА ВНЕЗАПНО ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ "ФЕНОМЕНЪТ" С КОГОТО БЯХА СКАЧЕНИ СЪДОВЕ ЗНАЧИ НЕЩАТА СА МНОГО ПО ДЪЛБОКИ И НЕ Е ТОВА КОЕТО СЕ СЕРВИРА НА РАЯТА ЗА ОБЩО ПОЛЗВАНЕ. ОТВЪН НЯКОЙ ГИ ПРОТИВОПОСТАВЯ И ВЕРОЯТНО Е СБЛЪСЪК НА ЧУЖДИ СЛУЖБИ НА НАШ ТЕРЕН.

    Коментиран от #23, #33

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Някой

    106 3 Отговор
    Леле този дебелия е голям грозник !!!?

    Коментиран от #56

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Орел

    76 3 Отговор
    Браво, миндя фест. Този път не си фиркан.
  • 11 среднощен

    60 3 Отговор
    "...Повечето хора се учат единствено от собствения си опит. Това, че Делян Пеевски се оказа неспособен да го направи, ни показва до какви космически измерения е стигнало неговото безразсъдство...";

    Остава още "един ход" - "стрелбата лице в лице"... Там обикновено "младостта побеждава"... Дано не се стига до тук, че много луди политици чакат в играта да влезе "етническата карта"...
  • 12 Факт

    32 58 Отговор
    Няма нищо по-лесно от ставането на министър председател в България. Пример Академик Денков. Не виждаме качествено изменение ако бизнесмен стане такъв. А и нищо не пречи с отритнатите от БСП бизнесмени, да направят нова партия.

    Коментиран от #15

  • 13 Точно евгений дайнов

    27 25 Отговор
    За умереност и златна среда не трябва да говори а относно философия съвсем.

    Коментиран от #70

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Порно

    45 25 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    Бе той и Кирето ПараПетков беше премиерин
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 АБВ

    82 7 Отговор
    Въпреки автора, това е един много добър коментар

    Коментиран от #28

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Няма нищо лошо сам да се затрие.

    84 3 Отговор
    НАРОДА Е КАЗАЛ. ЛАКОМИЯТА задник ЗАТРИВА! ТА ЛАКОМнИЯ САМ ЩЕ СЕ ЗАТРИЕ, ТОВА СА ГО ПРОЗРЕЛИ И ОТ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ! ХАЙДЕ ХАЕРЛИЯ ДА Е ПЕЕВСКИ! САМ СИ ГО НАПРАВИ ЛАКУМНИКА!

    Коментиран от #49

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ха сега де...

    44 3 Отговор
    Ами те, всички днешни (и вчерашни) политици попадат в тази класация. Кой е виновния за да се получи така? И това е по малкия проблем. По големия е КОЙ трябва да го оправи? От самосебе си, както над 30 години някои ни внушаваха, едва ли.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хохо Бохо

    79 5 Отговор
    Пеевски ще повлече със себе си и Борисов...

    Коментиран от #63

  • 25 ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!

    46 12 Отговор
    Обичам да се теориите, но те в конкретния казус не важат. Просто руснаците застанаха зад доган и пеевски вероятно ще остане в историята, подобно на много други в периода след 1992 г.
  • 26 Халал

    44 1 Отговор
    Хиперактивността си е диагноза.Но при исляма си е ценност.Плакат с шопара вече йок .
  • 27 Много

    22 7 Отговор
    Добра вест ,Делянчо да отстреля сокола да разруши кошера с осите
  • 28 Един

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "АБВ":

    В точката.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 А за

    8 4 Отговор

    До коментар #29 от "Отвратен":

    Доганчо кефи ли те
  • 31 Дайнов пак е

    9 37 Отговор
    пиян и глупав.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ХА ХА

    13 17 Отговор

    До коментар #6 от "Тошо":

    Браво доста добре се досещаш, срещата е на руските и американските служби на наша територия,това е и причината да се намираме в изборна спирала.
    Ключа на просперитета на България го държат тия 65% които не гласуват.
    И рф и сащ се представят като пълни аматьори когато се бъркат във вътрешните работи на друга държава.
    Проблема идва от русия, понеже не може да отговори на икономическия фактор на китай , сащ, япония, германия, франция, индия и другите с по голям бвп, се е обърнала към силата на оръжията,а и доста я е яд че продава най евтино,за което са виновни бизнес олигарсите на рф щото са си получили находищата на готово от ссср.
    Когато вземеш един домат на пешо от градината,не те интересува пешо колко е копал,важно е да земеш горница.

    Коментиран от #51

  • 34 ХА ХА

    18 4 Отговор

    До коментар #32 от "Евгений , бате":

    Тия дето сме тука съм сигурен че не сме толкова алчни като тия у парламента поне аз ,това което искам от живота в момента е гьол с много риби да кълвът кемпер за 10 бона и лодка с мотор за 4бона, даже си ги имам ,ако може държавата да ми подари един сонар за три бона,и ще ви управлявам само срещу заплата на министър председател от лодката по средата на искъра,друго не ми трябва,гарантирам.

    Коментиран от #38, #64

  • 35 Зен

    5 14 Отговор
    Поредния театър да ни баламосват ,това делене е само за пред хората
  • 36 нннн

    58 2 Отговор
    А къде е държавата? Как допуска всеизвестни криминални субекти да грабят власт и пари? Накратко, Шиши защо не е в зaтвopа? И подобните му, де...
  • 37 .!?

    31 5 Отговор
    Така и днес в сутрешния блок гледах една продажна и омръзнала госпожа от БСП,подала оставка,!ащото си заличи партията от серозните политически опоненти,не можах да и еазбера тезата,подаваш оставка ,подават заявление ,да я заличи съда каго председагел и наглата леля подава вхзражение срещу решението на съда?Какво се случва гледах и не вярвах на опите си!И тая леля е измислила маневра пак да оглави БСП!Не съм член на тази парткя,заради такива като нея и не симпатизитам на тях или докато гнили и алчни трхтки каго нея,продават и си играят с ляво настроенитв избиратели?Къде учат и завършиха децата и,с зепутатската ли заплата се случва това?Честит членски внос социалисти!С тая ще стигнете до под процент!

    Коментиран от #52

  • 38 Бате ,

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "ХА ХА":

    Ми , вземи си ги , бе ...

    Коментиран от #40

  • 39 Матадор

    35 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На умни,кадърни и можещи да боравят със големи суми,пари няма кой да даде,че току виж България вземе да я бъде!
    Силните на деня,нямат интерес от стабилна,силна и добре уредена България управлявана от силни хора/лидери!

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хайли лайкли

    31 13 Отговор
    Просто е, американското посолство използва санкционирания Пеевски, за да овладее ДПС и чрез ДПС да разбият Борисов, а после да овладеят територията ни, тъй като местните олигарси са голяма пречка за глобалистите , а от там са пречка за оформяне на необходимият плацдарм срещу Русия.
    Опитаха с патриоти, реформатори, канадци и всякаква друга утайка , но не се получи. Борисов се пребори със социалистите и вече не им е нужен и даже им пречи.
    Сега, с оглед на очертаващата се катастрофална загуба на евроатлантиците на фронта в Украйна, спешно трябваше да се стигне до ново правителство, което да бъде с решаващата роля на ДПС , а Пеевски трябваше да елиминира Борисов и неговата олигархия, срещу определени лични облаги.
    Всичко е геополитика в момента и нищо друго и така ще бъде бъде поне в следващите 10 години, кой каквото и да ви говори. Събитията са непредсказуеми , а съдбата на България се решава на фронта в Украйна!

    Коментиран от #45, #57, #59, #71

  • 42 ХА ХА

    9 6 Отговор

    До коментар #39 от "Матадор":

    Напротив, имат нужда но нямат търпение щото искат да са богати на момента,затова нарязаха цялата държава на скрап а не се опитаха да произвеждат щото са комуниси ,и като не могат да използват народа гледат бързо да продават.
    Пример: България измисли центробежното леене на джанти в плевен и произведе грозните бъбреци за жигулки ,сега сички тъпаци по света си продават колите с ал джанти.
  • 43 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    13 5 Отговор
    ЧЕТЕТЕ ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ ( КРЪСТЕН НА ЕВГЕНИЙ ОНЕГИН)
    С НЕГОВАТА ЛЮБИМА АВТОРСКА РУБРИКА
    ....
    "СЪБОТЕН ВЕЧЕРЕН КЛУБ НА СИНИЯ АЛКОХОЛИК"
    ....:)
  • 44 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    12 0 Отговор
    НОВИНАТА В ЧЕ ДЕМОКРАТИТЕ ПРИ НАС
    СЕ ОПИТАХА
    ДА ИЗПУКАТ ПУКАНКАТА НА БАЙ ДОНЧО :))
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Не му се сърдете

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Той е като вас.
  • 47 Уса

    8 2 Отговор
    Стрелба по Тръмп измъква се жив с одраскване.Има жертви сред публиката.Стрелеца е ликвидиран
  • 48 Минаващ

    44 0 Отговор
    Хайде да си кажем истината - индивида е изключително необразован и отделно доказан престъпник с каруцарско поведение но с протекции от много високо ниво ! Защо ? Защото тези които го пазят по върховете НС властта и прокуратурата са същите престъпници като него ! Мислете българи и гласувайте !
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Артилерист

    30 0 Отговор
    Този път "демократът" от Миндя обективно го е написал...

    Коментиран от #58

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Вярно !

    8 0 Отговор

    До коментар #37 от ".!?":

    И тя за втори път прави този номер .
  • 53 Единственото хубаво нещо в живота на

    19 1 Отговор
    Пеевски е ,къде разръчка ДПС инподпали чергата на Доган
  • 54 Реалист

    15 2 Отговор
    Аз не съм чул Сокола да е направил изявление по казуса "Пеевски" на живо. Просто имаме да сега само едно писмо или нещо подобно. Дали е от него и дали изобщо той го е писал(продиктувал), това не го знаем. Около Доган се въртят хора, които искат статуквото да си остане, видиш ли инак, Шиши им разклати кошницата. Явно не знаете на какво са способни хора като Рамадан Аталай и сие? Това са шмекери от класа. Доган могат да го въртят на марките пръстчета. Философията се гради първо върху истината, след това идват всичките Ви теории.
  • 55 Диоген

    5 0 Отговор
    "Заповед за арест"-Бил Браудър.Прекрасна книга от 2017г.и всичко за Сергей Магнитски и закона "Магнитски"!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 бай Даньо

    14 2 Отговор

    До коментар #41 от "Хайли лайкли":

    И аз твърдя същото. Пеевски нямаше да скочи на Доган без силна подкрепа от вън. Да не отписваме Пеевски ако на Доган му се случи случка ала тръмп ще съм бил прав...света днес е там където ЦРУ не може да си пазволи про руско дпс на доган...в държава току що станала част от двата воени транспортни коридори ...
  • 58 Донякъде с премълчавания

    24 1 Отговор

    До коментар #50 от "Артилерист":

    Донякъде обективно с премълчавания на нелицеприятни факти. Добичето е с купено образование и априори няма как да знае нещо за Аристотел и Хегел. Добичето е американско прокси и като повечето такива проксита е държано на къс повод с десарското минало на фамилията и Магнитски. Добичето си помисли,че имайки Чичо Сам зад гърба си може да разиграе еничарския си кон като ага. Да ама не , както казваше Петко Бочаров. Принципно амерканците си избират проксита с прегрешения за да може да бъдат сменени когато се напълнят със сополи. Добичето си отвори фронт с Доган, с ППДБ ,с БСП ,с Възраждане и не накрая бабуинът Боко драпа да се отскубне от него.
  • 59 Гневен

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "Хайли лайкли":

    Бай Шиле ти ли си бе? Не се опитвай да ме лъжеш познах те

    Коментиран от #66

  • 60 Касапали

    13 1 Отговор
    Ква философия ,Другарю Дайнов,нерезът и хиперактивен,се не вписва на мюсулманската трапеза.Даже и Халал да са го заклали.
  • 61 ганю

    6 1 Отговор
    Мястото ти е на ел.стол или Алкатрас
    и не само на теб много са

    Коментиран от #72

  • 62 ганю

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Торбалан":

    шиши е престъпник и домуз
  • 63 ФЕН

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хохо Бохо":

    А дано го завлече и него към дрАвника
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Винкело

    10 1 Отговор
    Това писание е най-доброто досега по темата!
  • 66 Шилето

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Гневен":

    Си ти .
    Ходи да сърбаш парцуца .
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Кольо

    0 2 Отговор
    Напълни ми главата.С купешки писаници.
  • 69 Голям

    2 0 Отговор
    Дядо ми казваше че има такива хора ,които като се засилят се отлепят от земята и се изплющат на гръб.
  • 70 Ихууу

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Точно евгений дайнов":

    Ти защо тогава се правиш на Евгени Дайнов
  • 71 хи хи хи хи

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "Хайли лайкли":

    Явно при вас пустословието е възпитавано от ранна детска възраст.Българите никога не са видели добро от Русия,не очакват и такова!
  • 72 Ехаааа

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "ганю":

    А замисляш ли се твоето къде е?
  • 73 Ихууууууу

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Защо на тебе не ти дават ,като толкова си кадърен?