20 Юли, 2024 06:01 4 668 50

Следващите избори ще са от огромно значение. Ето защо:

  • герб-
  • пп-дб-
  • дпс-
  • даниел смилов-
  • бсп-
  • възраждане-
  • итн-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • ахмед доган-
  • политика-
  • предсрочни избори-
  • парламентарни избори

Ако демократите, либералите и европейците в България не осъзнават какво става и не се мобилизират, ще загубят правото да се титулуват "демократична общност“

Следващите избори ще са от огромно значение. Ето защо: - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Даниел Смилов:

Седмите парламентарни избори в България в рамките на 3 години и половина чукат на вратата. Ситуацията е тревожна - парламентарната демокрация в България е в тежка криза, която няма паралел в други държави. Икономиката е стабилна, няма някакви преки заплахи за сигурността на страната, безработица на практика няма и доходите плавно нарастват. Въпреки това политическите партии не могат и не могат да излъчат редовно правителство.

Разделението е по две оси

Едно често използвано от тях извинение е, че парламентът е фрагментиран и има сериозна поляризация по две оси. Първата ос е антикорупционна и тя разделя политическите партии на два лагера. От едната страна са ПП-ДБ, които смятат, че антикорупционните мерки трябва да са приоритет, тъй като са убедени, че в ГЕРБ и ДПС има лидери с тежък корупционен багаж. Аргументът е, че трябва да се променят законите, антикорупционните институции и органите на съдебната власт, за да могат те да "изчистят" и политическата система.

Другият лагер е на ГЕРБ и ДПС, които пък се стремят да "избелят" имиджа си и репутацията на своите лидери чрез най-разнообразни операции. През последните три и половина години това се превърна в тяхна свръх задача.

Останалите партии се присъединяват към единия или другия лагер, като има и такива като ИТН, които в началото декларираха принадлежност към "антикорупционния", но с действията си станаха много удобни за "анти-антикорупционния".

Другата ос на разделение е геополитическа и войната в Украйна е нейният лакмусов тест. Проевропейските партии - ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ и донякъде ИТН - следват линията на НАТО и ЕС и подкрепят предоставянето на военна помощ за Украйна. Останалите, имащи симпатиите и на президента Радев, са по-скоро на руските позиции по тези въпроси. Добре, че Доналд Тръмп се развихри в САЩ, за да могат нашите пишман-европейци да кажат, че и в западния лагер има политици на тяхното мнение. Допълнителни разделителни геополитически линии касаят членството в НАТО, ЕС и еврозоната - тук у нас също има достатъчно скептици по всяка една от тези теми.

Мнозинство има, но то не иска да произведе правителство

Големият парадокс е, че ако тези разделителни линии и поляризацията по тях бяха решаващи, в настоящия парламент вече трябваше да има правителство. Разделителните линии не предполагат парламентарна криза, защото в настоящото НС има ясно изразено мнозинство, което е:

"Анти-антикорупционно", което включва ГЕРБ, ДПС (във всичките му разновидности), ИТН, "Величие", части от БСП и т.н. Гласовете на тази група са повече от достатъчни за формирането на сравнително трайно мнозинство. И "проевропейско" - ГЕРБ, ДПС и в някаква степен ИТН, "Величие" и т.н.

ПП-ДБ не могат да влязат в това мнозинство, защото те - макар да са проевропейска формация, се обявяват като "антикорупционна", а не "анти-антикорупционна". Ако го направят и подкрепят нова "сглобка", те ще понесат още един наказателен вот от своите избиратели. Нещо повече, в предходния парламент и в правителството "Денков" те имаха почти равна тежест на ГЕРБ и можеха да претендират, че ограничават влиянието на Борисовата партия в управлението. В 50-ото Народна събрание ПП-ДБ има само 39 депутати и ако се присъедини към "анти-антикорупционното" мнозинство няма да има особена тежест в него: просто ще му даде някаква легитимация.

Затова и ПП-ДБ опита нестандартния ход с декларация за антикорупционни реформи, които да се приемат в рамките на два-три месеца. Тези реформи бяха мислени като тест за готовността на ГЕРБ и ДПС да се самоограничат, като създадат условия за независима съдебна власт и регулатори. Общо взето предвидимо беше, че такава готовност няма и затова вторият мандат на ПП-ДБ се провали.

По-интересният въпрос е обаче защо съществуващото "проевропейско" и "анти-антикорупционно" мнозинство не иска да управлява, въпреки че има парламентарни гласове и условия за това. Нещо повече, ДПС дори се раздели на формати "Доган" и "Пеевски" по този въпрос и хората на Доган бойкотираха съставянето на мнозинство и правителството "Желязков" на малцинството. "Анти-антикорупционното" и "проевропейско" мнозинство ще има още един шанс да състави правителство с третия мандат. Но никой не е особен оптимист за него и изборите са почти сигурни.

Какъв е планът на ГЕРБ и ДПС?

Не е съвсем ясно какъв е планът на ГЕРБ и ДПС за управление след едни нови избори, но все пак може да се каже, че те се надяват на следното:

- Многократно беше заявявано от Борисов, че ГЕРБ и ДПС могат да управляват заедно само ако са подкрепени и от ПП-ДБ. Но всъщност явно ГЕРБ и ДПС не искат да управляват с ПП-ДБ, защото кампаниите им са насочени изцяло срещу тази формация;

- ГЕРБ и ДПС може да управляват заедно, ако ПП-ДБ се маргинализира и има малка група в следващия парламент. Всъщност, новият план явно е да се свие ПП-ДБ до минимум, за да станат ГЕРБ и ДПС абсолютно неизбежни като "спасители" на европейския път на България;

- Този план е много рискован обаче, защото ДПС се разпадна, а ГЕРБ е също в низходяща тенденция. Ако не могат да разчитат на солидна подкрепа от ПП-ДБ, тогава ГЕРБ ще трябва да включат и други партии - ИТН, БСП или някакво друго "Величие". Такова правителство ще е много слабо и уязвимо за критики от всички посоки;

- Надеждата на Борисов и Пеевски вероятно е при евентуална победа на Тръмп в САЩ антикорупционната тематика да загуби международна подкрепа и да се отвори вратата за коалиране с националистически и русофилски формации като "Възраждане";

- В една такава среда, Борисов и Пеевски е вероятно да опитат известна "орбанизация" на България, в което обаче ще имат конкурент - президентът Румен Радев;

- В крайна сметка България може да остане не само извън Шенген и Еврозоната, но може да загуби и проевропейската си ориентация, която за определени партии е просто разменна монета в защитата на лидерите им.

Следващият избори ще са геополитически

Всъщност, задаващите се избори ще са наистина геополитически. ГЕРБ, а донякъде и ДПС, ще играят с отворени валенции към националистическия лагер. Никой не е чул критика от Борисов към "Възраждане" и това най-вероятно ще продължава да бъде така. Не е изключено Борисов да се позавърти и около Орбан, ако Тръмп се настани в Белия дом. Ноемврийските избори в САЩ се мислят като евентуална "зелена светлина" за сформирането на едно "анти-антикорупционно" и не толкова "проевропейско" правителство в България.

Ако демократите, либералите и европейците в България не осъзнават какво става и ако не се мобилизират максимално, за да предотвратят това развитие, ще загубят правото да се титулуват "демократична общност". И горко ще съжаляват за глупавите си извинения да не гласуват.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    47 4 Отговор
    Никоя партия не иска да я завари 9 ти септември на власт.
  • 2 няма смисъл

    43 7 Отговор
    народа няма да излезе да гласува
    за тия изедници само платените и туристите
    от Турция пред урните за съжаление
  • 3 да де

    33 10 Отговор
    Избора за обслужващия персонал на бардака ще е същия не виждам кой нормален ще си направи труда да гласува.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последния Софиянец

    30 16 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    ПП излязоха най честни.Поискаха от президента три месеца отсрочка да видят кой ще управлява България на ул Козяк.
  • 6 ОБЕКТИВЕН

    38 14 Отговор
    Когато от 1934 г. до 1939г. партиите са били забранени ,България е била в голям икономически подем , а сега сме гола вода с тези ОПГ.

    Коментиран от #7

  • 7 Последния Софиянец

    24 10 Отговор

    До коментар #6 от "ОБЕКТИВЕН":

    При военните режими България е имала най голям напредък.Факт!

    Коментиран от #30

  • 8 АУДИ

    11 12 Отговор
    Трябва да се гласува през смартфон, така ще се вдигне избирателната активност
  • 9 Лост

    20 9 Отговор
    Смилов се изказал като смилянски боб.
  • 10 Нека

    22 7 Отговор
    Да направят изборите ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ и тогава пак да ми говорят за измисленат си демолратична общност

    Коментиран от #25, #45

  • 11 Милиони народна пара за избори

    21 5 Отговор
    Резултата е един и същ.....българска глупост....
  • 12 Истината

    32 8 Отговор
    Смилов се тресе от страх, че Тръмп ще спечели в САЩ и Даниелчо ще загуби не само титлата си "краварска подлога", но и центовете от Козяк:)
  • 13 Крайно

    18 15 Отговор
    време е да се запише в конституцията избрано правителство и парламент да работят четири години без прекъсване, както е за местната власт. Да се вдигне прага за влизане в парламента на 10 процента. Да се гласува само машинно и да се отпечатват протоколите от машините и да отпадне всякакви броене, да има активна регистрация, да гласуват само българи от България и тези, които живеят в страни на ЕС.

    Коментиран от #26, #29, #46

  • 14 По добре е така

    27 5 Отговор
    До скоро ни убеждаваха че без правителство от дадена партия щял да дойде КРАЯ НА СВЕТА.
    Целта на партиите когато са на власт е да крадат държавни пари., вместо да приемат закони в полза на хората.
    Оказа се в последните 2 години че въпреки всичко не дойде КРАЯ НА СВЕТА и хората могат без партии и политици.
  • 15 Българските избиратели

    21 4 Отговор
    Избирателите предлагаме:
    1,След извънредни парламентарни избори партиите да не получават субсидии до нови редовни парламентарни избори.
    2.Макар "Не подкрепям никого" да са действителен глас, в Изборния кодекс изрично е уточнено, че тези гласове се изваждат от общия брой валидни бюлетини, когато се опреля нивото на бариерата.
    ЦИК да направи промяна в изборния кодекс така,че броя на редовно гласувалите с "не подкрепям никого" да се включват когато се определя нивото на бариерата .
    3.Да се промени закона за регистрциите на партиите за избори да представят списък с подписи на 250 000 привърженици,а не както сега 2 500 подписа.
    Така по малко партии и коалиции ще има,а не както сега да се явяват над 30 партии и коалиции!

    Депутатите да запомнят,че не направят ли тези промени в изборния кодекс ние гласуващите с "не подкрепям никого" няма да ходим да гласуваме!!!
  • 16 Ето кога ще гласувам

    20 7 Отговор
    1. Преди избори всяка партия обявява с числа с колко ще вдигне минималните заплати и пенсии първите 3, 6, 12 и т.н. месеца и колко ще е максималната инфлация за тези периоди, ако състави правителство и не изпълни обещаното да им се забраняни политическа дейност до живот и да им се отнема цялото имущество.
    2. При 30% избирателна активност депутатите да са 30% или от 240 да станат 72.
    3. Депутатската заплата да е три пъти минималната за страната.
    4. При три отсъствия уволнение и забрана за политическа дейност.
    5. Да не се гласува избора на правителство, първата политическа сила ако иска го прави, но важи т.1

    Коментиран от #21, #32

  • 17 Това е истината

    15 6 Отговор
    Истина е че кандидатите на партиите са с примитивно мислене и с нисък интелектуален потенциал на ниво кръчмарско мислене !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бамбука

    7 5 Отговор
    Нови избори със стари ......... Добре, че природните бедствия за които политиците само се пулят с постоянно недоумение, може да им изиграе лоша шега - няма да има гъби. Ха дано и без надали.
  • 20 демократ

    8 10 Отговор
    забрана на всички политически партии президенска република и парламента от 240 на 80 депутати само тогава ке се управим стига с тия шарлатани и тая щарлатания както каза президента

    Коментиран от #23

  • 21 Ясно, искаш някой пореден спасител

    4 9 Отговор

    До коментар #16 от "Ето кога ще гласувам":

    да те оправи. Свикнал си да те оправят, нали голубчик? 🤣🤣🤣🤣
  • 22 Промяна

    8 10 Отговор
    Може да има само когато има честни избори. През 1989 г. преди 35 години милиони българи бяха против комунизма и диктатурата на Живков, която съсипа нормалното развитие на хората и държавата и знамето на промяната беше СДС. Сега СДС се намира в ГЕРБ и промяна няма и няма да има,докато е така. Първите избори през 1991 г.бяха напълно фалшифицирани и от тогава досега нищо не се е променило. Ретроградните БКП и ДС сили продължават да управляват България и да пречат на развитието й във всички области, защото целта им е да държат парите властта и контрола над всичко. Когато се избира нечестно парламент с определени от измислените партии депутати без ценз и изисквания за образователен критерий нищо добро не може да се случи. 35 години се приемат закони, които крепят задкулисното статукво, поддържат зависимостите от криминалните среди, създадени от БКП -ДС -КГБ мафията. Аналлизаторите не смеят да кажат истината на хората и усложняват и без това сложната ситуация. Войната на Путин срещу Украйна свали маските на кремълските подлоги, които са се развихрили ,но не казват какво бъдеще предлагат - ясно да кажат, че искат да наложат путинска диктатура, да превърнат страната в концлагер, както беше при Живков и както е в Русия. Засега е ясно,че са против демокрацията, ЕС и НАТО, което значи че са против върховенството на закона, разделението на властите ,свободния пазар, свободата на словото, конкуренцията. Ако има честни избори хората ще изберат какво искат и тогава пол
  • 23 Истински демократ

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "демократ":

    Измисли си най-после име, не плагиатство моето. Чугунените глави нямате мисъл, но питай Кремъл.
  • 24 Един

    15 2 Отговор
    Спокойно можете да прескочите пряката реч. Ясно е какво дрънкат човечетата на Сорос в БГ. Загубиха 4 години на българите. И още ще губим. Борбата с корупцията издигнаха за знаме. А техните методи са точно такива. Купувай и спонсорирай. А в бедната държава това лесно става. Та и Смилката и той на редичката. Че и жена му и т. н.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Очевидно

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Крайно":

    не познаваш изборното право. От повече от 10!г. гласуването е задължително в БГ. Но никой не го спазва и интересува. Както всичко у нас между впрочем.
  • 27 Това

    7 4 Отговор
    че не приемат да бъдат изритани и натикани в затвора сегашните политици, е най-важното. И както е написано, икономиката си върви и без тях, т.е няма допирни точки между политическия дневен ред и реалния дневен ред на хората. И хората , понеже да търпеливи, ще изчакат тая измет да стопли, че не трябва повече да се предлага на пазара.
  • 28 Айде стига

    14 4 Отговор
    с тая корупция/антикорупция. всичко в парламента са корумпирани, народът това го знае и затова не гласува. Докато не се изметат всички сегашни партии от парламента и не се проведе съд за национално предателство за сегашните депутати, оправия няма да има. Аман от купени анализатори.
  • 29 Мичак

    10 5 Отговор

    До коментар #13 от "Крайно":

    За всичко си топ. Само за машинките ме загуби. Там е и ключът от бараката. Най лесно се гласи с тях резултат. Казва някое посолство кой да е първи и готово. Днес Козяк. Ама утре Китай, Русия, Турция, че може и Макетата и те да се напънат да ни яхат.
  • 30 Точното

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    е при еднолични режими:Цар Фердинанд, Стамболийски. Цар Борис, Димитров, Червенков, Живков. Че и Тиквичката понаправи нещичко.
  • 31 Ццц

    10 5 Отговор
    Този е експерт. Разбираш го само като стигнеш до твърдението, че ППДБ са "антикорупционна ос". Проблемите на българската "демокрация" ясно личат и във всяка една друга "демокрация". Представителната демокрация означава мнозинството от народа да бъде представлявано от упълномощени чрез избори политици. А нашето какво е? Прост пример: 70 % от българите не подкрепят изпращането на оръжие на Украйна, но то се праща. Хората избраха ППДБ, защото обещаха "никога повече Борисов". Последва "некоалиция" и сега Борисов дори изглежда вече като държавник. И първото решение на тази "некоалиция" беше да тръгнат срещу 70 % от хората и да изпратят оръжието. Това решение ни се представи като жизнено важно за националните ни интереси? Тоест гласуваш за едно, получаваш обратното от упълномощения си представител. В правото си защитен от това и то не те обвързва, но в "демокрацията" не е така. Много подобно е в щатите, където карупцията се нарича лобизъм и е законна, но не е за обикновените гласоподаватели. Ето защо се базикам с евроатлантиците. Те вярват, че живеят в демокрация, защото така са им казали. Не че не вярвам, че това е най-добрия обществен строй, но това днес не е такова, а една голяма измама. Кой вярва, че Байдън взима решения в САЩ? Ами ако не е той, кой е и защо ти трябват избори тогава? В Русия знаеш кой те управлява и кой взима решенията, но ни се сервира наопаки? 🤣🤣.

    Коментиран от #43

  • 32 Баро

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Ето кога ще гласувам":

    Ми то много убоу бе нашио. 72 ма се купуват по евтино и по лесно от 240. Аз ще мина тънко бе нашия. Я кажи къде си да мина да почерпя. Ей къде ви намират такива лапнишаранчета бе. Помисли малко с тази глава.
  • 33 Тц тц

    7 0 Отговор
    Нищо против всеки да си разсъждава на ум или да се перчи в тесен кръг. Но да ми налага правилно мислене и да ме поучава с либер лозунги ви идва в повече. А този е особено усърден напоследък. С претенция да е винаги прав. Ама е само смешен.
  • 34 Тонката

    13 1 Отговор
    Без да съм политолог, според мен има три основни проблема, които не са само български, а по-скоро "европейски"....😂

    1. Между управлявани и управляващи зее огромна пропаст, която става все по-голяма с времето.
    2. Разделението между българите е още по-голямо.
    3. Външна намеса във всичко - от победител в изборите, през съставянето на правителство(кой с кого да се "сглоби"), до кой, кое министерство да оглави.

    Иначе, всеки е свободен да се упражнява на тема "Избори" в България - включително и DW....😂
  • 35 Ами

    11 3 Отговор
    С действията си ПП-ДБ доказаха, че на са нито демократична, нито антикорупционна формация.
  • 36 Ламбо

    8 1 Отговор
    Смилов, Смилов, такава каша си забъркал , че и ти не можеш да се оправиш.
  • 37 Гост

    5 1 Отговор
    Този нещас..... пак ли лее опорните си. Този пепепеец да вземе за де гръ....
  • 38 Град Козлодуй

    4 0 Отговор
    До Кога
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 нннн

    5 5 Отговор
    Ама каква демократична общност, моля? Нeoлибеpaли и откровени мaфиoти се титуловат така, за да получат благословията на Бpюксел и Вaшингтон. ,,Всяко л... с добавка ,,евроатлантическо" се превръща в злато. Докато ,,политик" е най- доходната професия ще преобладава борбата за власт и пари.
  • 41 Тонката

    7 3 Отговор
    "Икономиката е стабилна, няма някакви преки заплахи за сигурността на страната, безработица на практика няма и доходите плавно нарастват."

    Това кой го казва? За един приятел питам...😂
    Щото няма нищо вярно, ако изключим това, че все още няма заплаха за сигурността на страната....Все още....😂
    Само един пример:

    2 сладоледа+бутилка минерална вода(1.5л) на плажа струват 21лв...Сянката ти е 30лв за двама....😂
    Не се жалвам, а само споделям....8 от всеки 10 човека по плажовете са чужденци - я руснаци, я украинци, я някакви други "ци"....Един обяд за двама човека гони 100лв и то без да се правиш на "играч"....Щото може да мине и 200лв....😂
    Това също е част от икономиката...Половин България е някъде по чужбина, българите, които да навън са със статут на "стратегически инвеститор", защото реално те са хората, които движат "икономиката", освен руснаците и украинците...На тези хора ли ще разчитаме да бутат икономиката напред и нагоре? На руснаците и украинците? Ама той сезона е 2-3 месеца....После?😂
    Доходите нараствали...Сериозно? Вероятно депутатските заплати също влизат в уравнението....😂
    Има спасители на плажа на видима възраст 60+ години....Виждам хора на 70+ години да продават дюнери, защото няма кой да се хване за заплатите, които се дават....😂
    Хайде моля ви се да не ни казвате колко добре живеят хората и колко са високи доходите им....Ние/те сами можем да преценим....😂
  • 42 Някой

    8 1 Отговор
    Следващите избори ще са от много голямо значение, а предишните избори досега не са били от никакво значение така ли, по-голяма глупост не бях чел . Големият проблем е че хората не искат да гласуват включително и аз не гласувам, а преди ходих с голямо желание !!!
  • 43 Точен

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Ццц":

    Още преди 2500 години Сократ и Платон са доказали, че демокрацията е зло. Има много по-успешен и доказан социален модел - националната държава. България в момента е слуга на САЩ, преди на СССР, на Германия, на Турция...
  • 44 Сопола .

    0 1 Отговор
    На всеки следващи избори дпс ще печели все повече и повече места в парламента.
    Защо ли?
    Защото техните гласоподаватели редовно ходят да гласуват, за разлика от електоратите на другите партии, които не ходят редовно до урните и губят правото си на глас.
    Ако някой не гласува на два поредни парламентарни избори, той губи правото си на глас и бива заличен от избирателните списъци.
    Елементарна логика!
  • 45 оня дето не му е като на Тото

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Нека":

    По сегашният закон гласуването е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, но няма никакви санкции ако не гласуваш т.е. е все тая какво пише в закона. Ако глобата беше 1 брутна годишна заплата и ако не гласуваш три пъти да влизаш ефективно в затвора за 3 години как мислиш - дали щеше да е същото?
  • 46 Самозабравил се банкянски простак

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Крайно":

    Френската система е много по-лесна, евтина и ефективна но не им изнася
  • 47 Куку

    0 2 Отговор
    Смилов и тука ли се появи да агитира за ППДБ?
    Тези са бита карта, да влязат следващите!

    Коментиран от #49

  • 48 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Не съм чел Изборния кодекс. Ако в него има текст задължаващ гражданите да гласуват на парламентарни избори, то този текст е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН !!
    Странното при законотворците в Партийното събрание е, че щом в Основния закон на Републиката има написано, че съответното решение се урежда със закон.........то в закона много ч„есто се прокрадват анти-конституционни текстове. Естествено членовете на Конституционния съд, които са страшно натоварени с работа, чакат да бъдат сезирани, за да подложат на анализ партийното решение и да си кажат "тежката" дума. Обикновено решенията на този т.н. Съд са в унисон с решенията на тези, които са ги посадили там, в този СЪД !!
    Винаги съм бил за : 1/ МАНДАТНОСТ за слугите народни 2/ избирателен ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ 3/ тогава гласуването да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и строго да се санкционират "берачите на гъби" 4/ МАЖОРИТАРЕН ИЗБОР НА 50% ОТ ДЕПУТАТИТЕ !! 5/ секцията "ЧУЖБИНА " да си излъчва определен брой депутати, пропорционално на броя гласували за тях ТАМ , в чужбина !! Редно е нашият държавен ред и Конституцията да бъдат ревизирани от ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ !! НЕ Е НОРМАЛНО едни и същи персони да киснат в Парламента десетилетия и да доказват своята некадърност !! Стигнахме до там, пишман-адвокати да променят Конституцията !? Срам и позор!! Гласувайте, гласувайте......отново за нас, а след като пуснете бюлетината - ВИЕ сте никой и няма референдум, няма мнение всенародно.
    " Олимпийските богове " са недосегаеми и безо
  • 49 Дедо Пене

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Куку":

    Кои не са БИТА КАРТА в Парламента? Стабилната досега ДПС се разцепи между Доган и Пеевски, ГЕРБ е спаднсла с 300хил.гласа, БСП се нулира сама, ИТН и Възраждане не получиха очаквания резултст, заради полк.
  • 50 СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ

    0 0 Отговор
    ЩЕ СА КАТО ПРЕДИШНИТЕ И ЩЕ СЛЕДВАТ ВЕДНАГА НОВИ ! С ТЕЗИ БОКЛУЦИ КАТО КИРО БОКО И ШИШО НЯМА КАК ДА НЕ БЪДАТ СВАЛЯНИ ВЕДНАГА !!