Last news in Fakti

3 Март, 2014 11:20 7 437 5

Има голям риск от военен конфликт в Украйна

  • украйна-
  • киев-
  • конфликт-
  • риск-
  • голям

Ивайло Калфин: България трябва да заеме политическа позиция по случващото се в Украйна, независимо от тази на ЕС или другите големи сили

Има голям риск от военен конфликт в Украйна - 1
Снимка: Нова телевизия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Има много голяма степен на риск от военен конфликт. Смятам, че пропуските в началото на протестите доведоха до силно изостряне на кризата. Първо, закъснението на ЕС в оценката на събитията и втора, загубата на време от страна на опозицията. Тя трябваше много по-рано да влезе във властта”. Това коментира пред Нова телевизия журналистът Валери Тодоров.

По негови думи проблемите са били много и именно напредването на времето е позволило да се натрупат всички те наведнъж.

„Ясно е, че новата власт не легитимира всички процеси няма да може да управлява всички. Ако се повтори грешката от Оранжевата революция – една част от населението да остане извън политическата игра, това ще бъде един постоянен рецидив, който ще създава следващи рискови фактори”, допълни журналистът.

Според бившия ни посланик в Русия Илиян Василев наличието на чужди войски на територията на Крим и в някои части на Източна Украйна е „казус белли”, т.е. нарушен суверинитет.

„От гледна точка на Русия, в нейната доктрина има едно условие, което си позволява да интервинира зад граница. Това е защита на руските граждани. Това обаче е извън полето на международното право”, допълни Илиян Василев. Според него присъствието на въоръжени сили е само външния видим белег на конфронтация.

Последствията на това, което се случва в Украйна неизбежно има начин да засегнат България, в зависимост от развитието на ситуацията там. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България” Ивайло Калфин, евродепутат и бивш външен министър.

Калфин обясни, че държавата ни, като член на ЕС, е поставена в ситуация, в която трябва да балансира отношението си към конфликта Украйна – Русия. „Имаме проекти като „Южен поток“, например, който в момента е наникъде. Имаме от години желание на българския бизнес и на български фирми да се върнат обратно на руски пазари – това също би било затруднено. Това обаче са тежките форми, надявам се до там да не се стигне“ , коментира евродепутатът.

Ивайло Калфин е на мнение, че случващото се между Украйна и Русия е резултат от геополитическа война, на която, в крайна сметка, украинският народ е жертва. Повод обаче за конфликта дават и украинските властници, каза евродепутатът. „В 21 век не можеш да имаш отявлен национализъм тогава, когато става въпрос за упражняване на власт“, каза още Калфин и коментира, че новото държавното управление на Украйна е направило немалко, за да провокира развитието на конфликта. „Първо, ако погледнете хората във властта, включително и в силовите ведомства, това са хора, известни с ултранационалистическите си виждания в Украйна от години.“ В отговор на журналистически въпрос евродепутатът коментира, че не би стигнал до определението „фашизъм“ в случая, но смята за необосновано словосъчетанието „Украйна на украинците“. Той припомни, че в Украйна живеят 45 милиона души, а от тях 15 милиона са руснаци и други общности, включително и българи. „Първата работа на новата власт беше да отмени закона за регионалните езици – защо? Беше обяснено, че ще се направи чистка във всички специални структури в армията, че те ще бъдат освободени. Как очаквате, че след това армията да бъде лоялна към тези власти?“, каза Калфин.

Ивайло Калфин определи действията на Русия в създалата се ситуация като пресилени, в контекста на потенциалната заплаха срещу нея. И обясни, че в смисъла на международното право това е инвазия в друга държава. „Тук международното право трябва да бъде водещо и за двете страни“, категоричен е той. Калфин коментира, че случващото се в Украйна е в резултат от десетилетия на разкъсване на Украйна и украинското общество между Запада и Русия.

Калфин заяви, че е необходим незабавен политически диалог, в който да се включат представители на ЕС, Украйна и Русия. Целта е да се успокои населението на Украйна и да се обясни, че териториалната цялост няма да се засяга, обясни той.

Ивайло Калфин коментира, че при ситуация на задълбочаване на конфликта между Русия и Украйна и реален сблъсък на войски, боевете няма да се водят във военните бази, но по улиците на градовете. „Това, което трябва да направят всички страни в конфликта и спора е да седнат и да разискват мирно по основните въпроси и да успокоят населението, че няма да се стигне до въоръжен конфликт.“, каза той.  

България при всички случаи ще трябва да заеме политическа позиция по случващото се в Украйна и то собствена позиция, а не просто да следва тази, изразена от ЕС или някоя от другите големи сили, категоричен е Ивайло Калфин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1

    8 1 Отговор
    КАЛФИН слушаи тука много внимателно .
    Ти си такава дребна пионка , никога не си имал БГ позиция в Интерес на българските граждани .Утре като дойде Руска военна техника ,която може да мине Украйна и да не се спре там ,тогава аз лично ще предложа в СИБИРСКИ затвор до живот да гниеш.Продажник
  • 2 васил димчев

    5 1 Отговор
    Който предаде своите веднъж, ще го направи и в бъдеще с новите си другари.
  • 3 КРОМАЗА

    0 6 Отговор
    И тоя вътогъзнк и слагач взел да ни тълкува ситуацията.... Май му се иска да замаже очевадната истина ,че отколешните империалистически амбиции на Русия са причина за сегашната ситуация. И не си правете илюзии ,за Кремъл Руската Империя все още стига до Балтийско и Адриатическо море и изобщо не им пука за руснаците в Крим.
  • 4 трезво мислещ

    6 0 Отговор
    Свойството да ставаме на всяка манджа миродия ни прави направо уникални.Ако все пак празнуваме некъв празник на 03.03. да не забравяме благодарение на кой го празнуваме,така че по полека с коментарите за Русия.
  • 5 Vasik Atanasova

    3 0 Отговор
    евриен