Last news in Fakti

3 Март, 2014 09:24 3 946 12

Меркел към Путин: Украйна е неделима

  • украйна-
  • киев-
  • крим

Тревожни сигнали, показващи предчувствие за война, дойдоха при откриването на борсовата търговия в Русия

Меркел към Путин: Украйна е неделима - 1
Снимка: АП/БТА

Канцлерът на Германия Ангела Меркел в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин заявила, че Кремъл нарушава нормите на международното право и неговите действия в Украйна са неприемливи, съобщава Ройтерс.

Меркел е призовала Путин да уважава териториалната цялост на Украйна, а руският президент се е съгласил с предложението на Германия за създаването на международна комисия под егидата на ОССЕ за начало на политически диалог в Киев.

Путин не пропуснал да отбележи, че

украински ултранационалистически сили заплашват интересите

на рускоезичното население. Действията на Москва са адекватни на настъпилата извънредна ситуация в Украйна и заплахите на живеещите в страната руснаци, не пропуснал да отбележи Путин.

Той заедно с Меркел са се договорили да продължат диалога, за да намерят политическо решение на кризата в Украйна.

Тревожни сигнали, показващи предчувствие за война, дойдоха при откриването на борсовата търговия в Русия, отбелязва РБК.

Рублата падна спрямо еврото и долара

Кризата в Крим доведе до обезценяването на рублата спрямо основните валути. За първи път в най-новата история на страната рублата падна под психологическата граница от 50 рубли за евро до 51,20 рубли. В същото време 1 долар се разменяше за 37,0005 рубли. Това събуди страховете за разпалване на нова криза на пазара, сравнима с тази от 2009 г.

В опит да овладее страховете на инвеститорите Централната банка на Русия вдигна лихвата от 5,5% до рекордните 7%. Стъпката има за цел да овладее инфлацията и да спре обезценяването на националната валута, става ясно от съобщение до медиите.  

При започването на търговията индексът на Московската борса ММВБ падна с 4,63% до 1377,86 пункта. Едновременно с него и индексът РТС отчете спад с 4,15% до 1214,72 пункта.

В 11:00 (московско време) индексът ММВБ отчете нова загуба от 9,55% - до 1306,19 пункта, а РТС падна до 1130,87 пункта.

„Сега, когато страната фактически се намира на прага на военен конфликт,

инвеститорите ще започнат да разпродават акциите си от руски компании.

Европейските индекси също ще последват тази негативна тенденция“, предупреди пред РБК анализаторът от АКБ „Российский капитал“ Анастасия Соснова.

Руски националист иска Крим в Руската футболна лига

Депутатът от парламентарната група на националиста Владимир Жириновски - Роман Худяков се е обърнал с молба към Руската футболна асоциация да разгледа възможността за включване в шампионата на кримските отбори „Таврия“ и „Севастопол“.

От своя страна „Севастопол“ ясно посочи, че иска да доиграе украинския футболен шампионат, а от „Таврия“ обмислят възможността да преместят футболистите си в Украйна, за да могат да продължат да играят въпреки напрегнатата обстановка в Крим.

Ескалацията на напрежението с Русия принуди Футболният съюз на Украйна да отложи за неопределено време възстановяването на шампионата. 

На фона на ескалиращата конфронтация в Украйна, в неделя в Брюксел се събраха посланиците от НАТО.

Разполагането на руски войски в Крим е нож с две остриета, но то все още не е довело до кръвопролития. Въпросът сега е дали руската инвазия ще се разшири извън Крим в цяла Източна Украйна. Киев поиска международна помощ, но възможностите за това са силно ограничени.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Раасмусен предупреди Москва, че

застрашава мира в Европа

и настоя за намаляване на напрежението, защото тази ситуация може да дестабилизира целия континент.

В интервю пред БНР българският външен министър Кристиан Вигенин каза, че България е близо до събитията в бившата съветска република и не е изключена възможност нестабилността там да засегне страната. Става дума не само за географска близост, но и наличието на голямо българско малцинство там, отбеляза Вигенин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 galaxy

    4 3 Отговор
    Украйна е неделима и принадлежи на Русия.

    Коментиран от #4

  • 2

    6 0 Отговор
    Тази ли лезби..ка ще дава съвет на Русия .която държи Американско оръжие на своя територия ,без дори да знае за какво е то там ......
  • 3 nakata88bg .

    4 0 Отговор
    факти.бг отново изостават - вече от 2-3 дена германските медии пишат про-руска гледна точка - явно Меркел се е договорила с Путин. Но българските сайтове и новини както винаги назад с няколко дена
  • 4 КРОМАЗА

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "galaxy":

    Първо поне малко се образовай по въпроса и тогава се напъвай да пишеш глупости в стил долен червен боклук ... ,каква наглост само , да разправяш , че суверенна държава била неделима от агресора навлязъл в нея ,то бива да си комунистическа подлога ама чак толкова...

    Коментиран от #5, #6, #7, #8, #9

  • 5 Монго

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "КРОМАЗА":

    1783 г. Крим е присъединен към Русия /до тогава автономно татарско ханство спрямо Османската империя/. През 1954 г Хрушчов предоставя Крим към тогава-ССУкрайна. До 1917 год. украинците са се наричали /самите те/-малоруси и русини /росини/. Ето, образовахме се, знаем и повече но стига толкова. Червен б....к и др. подобни епитети е удачно да се "назовават" в случаи, когато си очи в очи с "обекта" на сравнението...
  • 6 Vendeta

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "КРОМАЗА":

    По-скоро ти се образовай "поне малко" , преди да пишеш абсолютни глупости
    т.нар. "Украйна" е имагинерен конструкт на жидовете , които през вековете са изпробвали различни "техники" , с цел отделянето от Русия на тази по право руска територия , докато не успяха през 1991..
    Благодарение на мръсника и предателя Горбачов !
    Единствените човешки боклуци на нашата изстрадала планета са "елитите" на Смрадливите Агресорски Щати и иЗРОДел - друг имагинерен конструкт, паразитиращ върху територията на Палестина
  • 7 Хрисофор Карамфилов

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "КРОМАЗА":

    Обидите само показват липса на аргументи ,както и развитието на човека през първите 7 г. Крим е руски от времето на Екатерина Велика ,която го прибавя към границите на империята ,воювайки с Турската империя. Подарен е като автономна република от украинеца Никита Хрусчов в израз на най-добри чувства на двата братски народа .Няма за какво руснаците да идват в Крим ,те просто са си там ,както военните им бази
  • 8 galaxy

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "КРОМАЗА":

    Ти си про-западна ......, която ако смее да ми каже тези простотии в очите, дето си ги писал , то ще те убедя с доста силни аргументи, че не си прав...Заради такива предатели като теб е България в това незавидно положение. Но и на това ще му дойде края.
  • 9 galaxy

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "КРОМАЗА":

    Приказките и речите за демокрация си ги приказвайте на гей-парадите. Защото проблемите в Украйна, както в Ирак, Сирия, Либия, Египед и т.н. са заради "големите презокеански демократи". Хората по света искат да живеят нормално, по начин по който те искат, а не някой чужд агресор да ги избива, ограбва и да им налага норми как да живеят.
  • 10 galaxy

    4 0 Отговор
    В България живеем зле заради скапаната демокрация/корупция, престъпност ......./. След като ни беше умишлено унищожена промишлеността и земеделието, армията и въоръжението, бяхме умишлено набутани с кредити от МВФ и СБ и ни грабят и западняци и наши мафиоти. А , Турция чрез Доган ни направи част от Турция. Станахме пазар за турските стоки, гледаме турски филми, ще има пропаганда на турски, турските имоти в БГ се множат.
  • 11 Митко Атанасов

    4 0 Отговор
    То и Косово беше неделимо от Сърбия,ама го разделиха/заради мюсюлманите/.
    Защо сега Крим да е неделим????????????????/защото са руснаци ли?/
    Тя и България е била неделима,ама берлинския договор я раздели.
    Защо ?
    Защото сме славяни или защото сме источноправославни християни??????????
    Айде сега Меркел да ми отговори, нали сме в две войни съюзници .
  • 12 васил димчев

    4 0 Отговор
    В момента Одеса, Херсон и Днепропетровск се вдигат срещу марионетното правителство в Киев.

    Хората не искат да ги управляват обратни и престъпни крадци.

    Тези области ако се отделят, Киев ще умре от глад и мизерия. Никой не иска да храни неблагодарници.
Новини по държави: