Last news in Fakti

4 Март, 2014 08:41 2 547 10

Случващото се в Украйна е опасно за България

  • украйна-
  • опасно-
  • за българия-
  • офанзива

Руските войски не предприеха офанзива тази сутрин

Изострянето на обстановката в Украйна, в такава близост до границата на България, носи заплаха за страната ни, включително геополитическа. С това се съгласиха в предаването на Нова телевизия „Здравей, България” журналистите Иво и Инджев и Кадринка Кадринова, които иначе поспориха за това адекватни ли са действията на Русия и на доскорошната украинска опозиция, която взе властта от сваления президент Виктор Янукович.

 
Руските войски не предприеха офанзива с настъпването на 5 часа местно време в украинската автономна република Крим. Така не се оправдаха съобщенията за поставен ултиматум от страна на Русия за предаване на украинските военни в региона. Макар и все още да не е произведен дори един изстрел, ситуацията остава изключително напрегната. Последните данни сочат за наличието на близо 16 000 руски войници в Крим.

„Ситуацията трябва да се разглежда обемно, а не от проруска или антируска позиция”, отбеляза Кадринова. „Хубаво е да се знае, че 62 депутати от Кнесета още през ноември писаха до Европарламента с молба за въздействие върху ултранационалистите, които участваха в Евромайдана. Те са преки наследници на Степан Бандера, чиито хора са се сражавали на страната на нацистите срещу Съветския съюз през Втората световна война”, отбеляза анализаторът.

Кадринова припомни също, че един опозиционните лидери – националистът Олег Тягнибок е съден за антисемитски изказвания, а адвокатът му в момента е главен прокурор на Украйна.

„Споразумението, което беше сключено с Янукович, и на което бабуваха трима външни министри на ЕС, защо не се изпълни? То предвиждаше насилието в Украйна да се разследва. Защо това не се случи?”, попита журналистът.   

Според Иво Инджев конфликтът в Украйна отразява политиката на руския президент Владимир Путин да присъединява държави, които не искат да са с Русия. С отпуснатите 15 млрд. помощ за Киев при управлението на Партията на регионите Кремъл искал да си купи любов.

Според Инджев България се е присъединила към „сепаративните преговори на няколко държави с Русия, под натиска на Москва, срещу Украйна” за „Южен поток”.

„Смисълът и идеята на „Южен поток” е да задуши Украйна. Дори да не се случи този проект, който сега е поставен на много голямо изпитание, той за това беше измислен – да заобиколи Украйна, да я постави на колене”.

Според Иво Инджев Янукович е бил свален с палки и коктейли „Молотов” срещу въоръжените му отряди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кондофри иванов

    6 1 Отговор
    Ей колко много специалисти имаме в тая държава направо нямам думи.Страшна техническа нация, от 7 милиона жители 7 милиона специалисти.

    Коментиран от #3

  • 2 Монго

    6 0 Отговор
    На нас ни стигат и 240-те "специалиста" в НС...
  • 3 nakata88bg .

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "кондофри иванов":

    1. южен поток беше измислен за да се заобиколи Украйна - защото украинските политици крадат от руския газ - не е ли нормално да искаш да спреш да те крадат?!
    2. 15-те млрд необходими на Украйне за да се изплащат заплати, пенсии и да се осигурят социални пакети, защото както каза Путин - правителствата идват и си заминават, а братския народ на Украйна си остава.
    3. Правителството на Янукович НЕ БЕШЕ и не искаше да е с Русия - това си беше техен избор и Русия не се намесваше
    4. Проблема НЕ Е между Русия и Украйна, а между демокрация и диктатура - неофашисти превзеха властта без никой да ги е избирал, без никой да е гласувал за тях и сега опитват се СЪС СИЛА да наложат своето мнение! Сила може да се спре само с по-голяма сила - точно това направи Путин, и точно това казва на гейропеските лидери - ако не спрете вашите кучета в Украйна - ще ги изтрепем

    Коментиран от #6

  • 4 alex xela

    6 0 Отговор
    Войната в Югославия беше до нас и какво стана????Аз съм за Русия и да си върнат Крим, че ако може и Украйна да я укротят.
  • 5 Agent

    5 0 Отговор
    Чужди интереси конфронтират Украйна с Русия, чрез руското население от Украйна. Какво значи да забраниш руския език на население което живее на собствената си земя?
  • 6 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "nakata88bg .":

    Чакай ве, какви са тия неофашисти, откъде се излюпиха ? Нали ти преди известно време се биеше главата в стената и ми доказваше, че всички народи живеещи в Украйна и даже бандерите, са били руснаци по сила, дух, манталитет и между тях нямало никакви отличия.... Сега поне разбра ли каква е разликата между западните украинци и источните и т.н. ?!

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Владислав Димитров":

    Ето ти ги-http://news.ibox.bg/news/id_1579534688
  • 8 васил димчев

    1 0 Отговор
    Демократите бяха за разделяне на югославия и сега изведнъж са за запазване на цялостта на многонационална държава въпреки че не се дават равни права на всички.

    На някой им харесва това което се случва в България. Явно тези не са Българи.
  • 9 nakata88bg .

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Владислав Димитров":

    умнико, неофашисти - това НЕ Е нация! това е секта! това е престъпна групировка финансирана и обучавана от западни държави! обикновени украйнци в западна украйна нямат абсолютно нищо против украинци от източна украйна и русия!

    Коментиран от #10

  • 10 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "nakata88bg .":

    А ве гюптин, неофашистите нямат ли национапност, или са паднали от луната ?
Новини по държави: