19 Юли, 2024 13:25 2 627 27

Психиатърът д-р Урумов пред ФАКТИ: Атентаторът, който стреля срещу Тръмп, бих оприличил на фанатик

  • васил-
  • урумов-
  • доналд-
  • тръмп-
  • атентат-
  • томас-
  • крукс

Със сигурност, Т.М.К. е знаел, че няма да се върне жив от там, без значение какво ще се случи, казва медикът

Психиатърът д-р Урумов пред ФАКТИ: Атентаторът, който стреля срещу Тръмп, бих оприличил на фанатик - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Опит за атентат срещу кандидата на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп беше извършен по време на предизборно събитие в щата Пенсилвания в края на миналата седмица. Тръмп бе ранен в дясното ухо, а стрелецът Томас Матю Крукс (на 20 г. ) бе убит от спецслбужбите. Какво минава през главата на човек, който е решен да убива... Пред ФАКТИ говори психатърът д-р Васил Урумов.

- Д-р Урумов, какъв е профилът на човек, който готви атентат срешу кандидат президент. Визирам, разбра се, покушението срещу Доналд Тръмп?
- Може би пръвата дума, която ми идва в съзнанието, не само за дадения случай, а като цяло за подобен тип атентати, е „фанатик“. Тук не е задължително да бъде религиозен фанатик по типа „камиказдзе, самоубиец с бомба“, в някаква степен има политически и социални фанатици. Всъщност,

в последните години и в България много отчетливо се наблюдава тази политическа поляризация до степен на фанатизъм, който се проявява при последните избори.

Много често при фанатичните индивиди е нарушена личностовата структура и е налице влошен стил на функциониране. Това често са хора с личностови разстройства, които имат граничен или психотичен стил на функциониране. Това ще рече, че при тях често има не само нарушени отношения с околните, непълноценен контрол върху импуслите и неадекватност на емоционалния отговор и реакции, но също и нарушено/затруднено възприятие за реалността, като тя не може да бъде пъноценно или адекватно „разтълкувана“. Може неутрални събития да бъдат възприемани като „знаци“, които имат специфично значение, насочени само към тях.

От това може да произхожда една своеобразна себеотносност и сензитивност, която да дава път за прояви на параноя или на усещане за особена мисия в живота.

Такъв тип хора могат да видят някакво специално послание, „закодирано“ в най-обикновен текст, дума, усмивка. Тези индивиди често имат и черно/бяло мислене, тоест, те не могат адекватно да разграничат нюансите, а виждат събития и хора само като добри/лоши. Още по-често това прераства в „аз съм изцяло добър, онзи е изцяло лош и ми е враг“. От там произхождат и много конфликти и неприятности в живота им и на тези около тях.

- Какви мисли минават през главата на такъв човек?
- Сигурно е много трудно и хаотично да си с подобен тип мислене и възприятие на реалността. Вероятно много често тези хора виждат ежедневни, обикновени за нас събития като заплахи за тях. Със сигурност, тръгвайки да действа по плана си, Т.М.К. е знаел, че няма да се върне жив от там, без значение какво ще се случи.


Това изисква една много силна убеденост, вероятно до степен близка на налудност, в собствената си правота и „мисия“.

Това често го виждаме в много силно религиозни затворени общества и секти, където има един лидер, на когото останалите последователи са сляпо и безрезервно подчинени. В такива групи липсва критично мислене, има само налудна вяра и убеденост в правотата на всичко, което им се казва. Те често възприемат техния „водач“ като безгрешно божество, идеализират го. Това отново е признак на разцепването - виждане на обектите само в черно/бяло.

- Съученици го описват като самотник, който бил тормозен в чулилище...
- Може да е бил тормозен в училище и затова да е бил самотник, а е вероятно да е бил самотник и затова да е бил тормозен от останалите. Няма достатъчно информация на този етап, но към момента няма данни да е бил регистритан с психично заболяване. Понякога - в зависимост от средата, човек дори и да има психично заболяване диагностицирането му може да се забави вследстие на неглижиране от негова страна и от страна на близките му или заради стигмата, поради която такъв тип „особеност“ се опитва да се прикрие от семейството и да не се говори за нея. Това се случва особено често в по-малките градове и села, където хората се познават.

Има болни хора, които не са лекувани с години, защото те или семейството ги е срам да се консултират с психиатър.

Много често точно поради тази „самотност“ има и сериозно нарушение в социалните умения. Такива хора по-трудно могат да изразяват адекватно и да преработват емоциите си, особено негативните емоции като гняв, срам, тъга, вина. По този начин те могат да реагират опасно и деструктивно. Много често момичетата насочват тези силни емоции и фрустрации към себе си - автоагресия под формата на самонараняване, унижаване, попадайки в опаси ситуации. Момчетата по-често насочват агресията навън, към другите. Тази агресия може да бъде както вербална, така и физическа. Както към хора, така и към предмети.

- Ще убия човек, ще стана известен. Това мотив ли е?
- Да, както виждаме - мотив е. Избрал е „правилен“ човек - например бивш президент, и стана известен. Съмнявам се, че това е била основната му цел. Към момента обаче нямаме много информация.

- Ако ме убият, пак ще стана известен. Това осмисляне на живота ли е?
- Не съм сигурен, че известността е движещата сила тук. Да, определено при фанатичните индивиди в някаква степен има свръхразвит нарцисизъм и мегаломания, но според мен, колкото и силно да му е била нарушена проверката на реалността, няма как той да си е мислел, че ще излезе жив от тази ситуация. Така че, това „ако“ според мен е излишно. Предполагам, че той е встъпил в действие с ясната представа, че ще бъде убит. Точно както са правили пилотите камикадзе или атентаторите-самоубийци.

- Човек на 20 години колко е стабилен психически? Може ли да му е повлияно?
- Юношите и до някаква степен младежите могат да се определят като "по-нестабилни психически" поради простата анатомична особеност, че нашият мозък - в частност префронталният кортекс, продължава да се развива до около 25-26 годишна възраст. Това са дяловете, които отговарят за висшите екзекутивни функции - контрол върху импулсите, емоциите, планиране и организиране и др. Тоест, виждаме едно голямо разминаване между 18 години - законово определената възраст на пълнолетие и пълна дееспособност в повечето държави, и реалната възраст на приключване на развититето на индивида, определена от биологията.

Младите хора могат да бъдат по-лесно внушаеми и да се поддават на манипулация.

При тях може да не е толкова добре развита способността за критично мислене и рационален анализ. Това се наблюдава особено в последните години, когато информацията се черпи от интернет без да се проверява достоверността на източниците. Това, апропо, се случва не само при младите, а и при много други хора. Там обаче е въпрос на „виртуална грамотност“.

Друг фактор, който е много характерен за американското общество и култура, е отношението им към огнестрелните оръжия.

От 8 до 18 годишна възраст съм израснал в САЩ и това винаги ми е правило впечатление, просто защото в Бълагрия (и Европа), за щастие, не е така. Тяхното отношение към оръжията е малко като нашето отношение към варенето и пиенето на ракия - културална особеност, която не всички разбират и оценяват. Много често и в двата случая, особено в малките градове, децата са „закърмени“ с оръжия/алкохол и за тях това не е нещо странно, страшно или необичайно. Това по-либерално отношение, ако излезе извън граници, впоследствие може да доведе до силно отрицателни резултати. Това е видно в България в провинциалните градове, където има голям проблем при младите със злоупотреба с алкохол, както и развитие на зависимост. В Щатите това се вижда от статистиката за стрелби в техните училища и университети. Това стана като тяхна много отрицателна „запазена марка“. Има данни за 84 случая на стрелби от 2000-2009 год; 256 стрелби от 2010-2019 и 199 стрелби от 2020 към момента. А сме едва средата на 2024 година! Ако правилно съм го сметнал, това се равнява на 1 подобен инцидент на седмица.

- Кое е критичното звено в мисленето, което отговаря на въпроса: "Ще мога ли да го направя?"
- Според мен тук е комбинация от няколко фактора, които създават предпостваки за „перфектната буря“. Имаме млад, уязвим човек, който вероятно е имал проблеми със социализацията, бил е тормозен в училище – както казват, което е довело до силна фрустрация и чувства на гняв. Наред с тази социална изолация имаме и вероятно неадекватна възможност за преработване на негативните емоции и ниска подкрепа от околните. Това е силно взривоопасна комбинация. Добавяме и огнестрелно оръжие, което се намира в дома на атентатора, и получаваме сюжет за холивудски филм или поне за евтина драма, в която се превърнаха не само американската, но и нашата политическа сцена. Изборите ни/им се превърнаха в евтин цирк. Това просто е черешката на тортата за американците. А при нас - при нас май преобладават черешките, но без торта.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    15 4 Отговор
    Байдън преди: "Аз съм единственият човек, който може да победи Тръмп. Време е да поставим мишена на гърба му."
    Можеше да каже просто и ясно: Промит от "демократите" мозък!

    Коментиран от #18

  • 2 Психиатърът

    8 1 Отговор
    хората гласуващи за едни и същи наново бих оприличил на ......
  • 3 За мен

    13 2 Отговор
    е някакъв лузер , не знам дори дали е грамотен ? А с тези очила с големи диоптри , как е улучил ухото на Тръмп си е пълна загадка !
  • 4 Доктор

    11 1 Отговор
    На дълбоката държава баш такъв човек им трябваше да свърши работата

    Коментиран от #13

  • 5 Пич

    20 8 Отговор
    Милото докторче..... И то включено да вряка в хора които да ни прави на неразбиращи. Алоо..... Козяк !!! Тук не сме тъпи като у вас ! А и у вас не се оказаха толкова тъпи !!!
  • 6 Големанов

    25 4 Отговор
    То и доктор Урумов има малко фанатичен поглед на тази снимка
  • 7 Психиатър......

    10 12 Отговор
    Тоя още не е разбрал, че това беше постановка, никой не е стрелял по Тръмп.
  • 8 пешо

    11 4 Отговор
    бе Василе , в казарма не си ходил а правиш анализи
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Благой от СОФстрой

    6 3 Отговор
    БГзеленотиквеник с мъх по лицето бил казъл !
  • 11 Диана

    8 2 Отговор
    Аз не мисля, че това слънчево същество е било фанатик - въпреки всичките разяснения на мнението си, този психиатър използва тази квалификация по подразбиране, като й приписва множество несъществуващи елементи като своеобразната "себеотностност", например / да не говорим, че такава думичка не съществува - явно тук има авторско присъствие, което определено ми навява определени мисли - като голяма фантазия, претенции, нечистоплътна мисъл.../ Да не говорим за опрличаването на последните ни избори с някакъв фанатизъм..Битката е за кокала и докара БСП не си отиде от политиката. тя и нейните последователи ще се използват взаимно в тази борба...БСП и сие вън от политиката!!!

    Коментиран от #17, #27

  • 12 Град Козлодуй

    3 1 Отговор
    вече и в България няма Истинско психично Здраве
  • 13 Град Козлодуй

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Доктор":

    Логично
  • 14 Каква ирония

    2 0 Отговор
    Марионетката на оръжейното лоби беше простреляна от обикновено хлапе с пушка.
  • 15 Търновец

    6 1 Отговор
    На младият "доктор" - човек се учи докато е жив
  • 16 Тома

    4 2 Отговор
    Аз пък да ти кажа че стрелеца е прост защото са го сложили за мишена от цру
  • 17 Търновец

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Диана":

    Младия Американец не е никакъв фанатик - Тръмп призна Източен Йерусалем за част от Израел и беше похвален от Волгин, а Путин нямаше нищо против тогава и сега няма нищо против геноцида в Газа, може да има съглашение - Източен Йерусалем за Израел а Крим за Русите, фанатици са тези дето убиват в Газа, а стрелецът срещу Тръмп е с неоформена психика

    Коментиран от #25

  • 18 Аналитик

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Цялата история с този жалък човек е твърде неясна. Бог да го прости!
    Обаче, не е напълно ясно за сега следното. С каква пушка е стреляно, няма потвърждение. Къде е била пушката преди стрелбата. На видеото се вижда, човек да се катери без пушка. Не е ясно защо не са го видяли на покрива, или ако са го видяли, защо екипите не са реагирали.
    Общо взето много въпроси, които дават основание за съмнение, че това е точния човек. Всякакви анализи на личността на този човек са асолютно ненужни и объркващи публиката, ако не ясно дали той е стрелял. Такова потвърждение за сега няма.

    Коментиран от #21

  • 19 зъб

    2 0 Отговор
    за службите фанатиците са мана небесна...за еднократно използване...работят безплатно...чувстват се важни..рамбовци...и не мислят че след работата ще бъдат УВОЛНЕНИ...
  • 20 Мунчо

    5 1 Отговор
    Този от снимката наистина прилича на психопат атентатор.
  • 21 Дядо Йоцо

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Аналитик":

    Съгласен съм с анализа. Ако този е имал любовник, може да се хване нишката.
  • 22 Търновец

    1 0 Отговор
    Психологията е крипто наука
  • 23 Уса

    1 1 Отговор
    Фашистите са фанатици докторе с изядени мозъци от лудата крава
  • 24 Бай ганю

    3 0 Отговор
    Ама и този,като го гледам на снимката е пациент на себе си!!!
  • 25 Диана

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Търновец":

    Според мен, стрелецът е доста лекомислен, но интелигентен...Той видя, че демократите на Байдън не можаха да спрат Тръмп и реши, че той ще го спре...Само че подцени стрелковите си умения, а вероятно и се е развълнувал доста след като е застрелял други хора там, но не е улучил Тръмп..
  • 26 Овчи Мозък

    0 0 Отговор
    Изобщо не е фанатик,а наивен Глупак. Шпионите от Сереуто са му обещали много пари и че ще го пазят, и закрилят ако гръмне Тръмпела, че ще му осигурят нова самоличност и бягство,но са го прее.. аки. Как мислите -
    възможно ли е да бъде допуснат човек и то с пушка в ръка на стотина метра от трибуната ,а Сереуто да не забележи ?
  • 27 Ехеее...

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Диана":

    ...откъде тръгна... къде завърши...!
    Тръгна от фанатика та стигна до...БСП...😄😅🤣!