24 Юли, 2024 21:01 3 678 60

България е на кръстопът. Изборът е ясен

  • демокрация-
  • избори-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • делян пеевски

В последните години чрез подобна преподредба се спасиха страни като Хърватия, Словения, Полша и дори, в някаква степен, Турция и Италия

България е на кръстопът. Изборът е ясен - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българите сме на кръстопът. Разпадът на нашето общо-живеене ни изправя пред избора да повикаме някой като Путин, който да спре раздорите, или ние сами да ги спрем, като на избори подкрепяме разумни и образовани политици.

Според големия философ Карл Попър демокрацията има едно основно преимущество: че властта се сменя "без жестокости". Всъщност демокрацията има поне още едно важно преимущество пред всички алтернативи: че когато някоя обществена група прекали с радикализма, мине мярата, цялата система се преподрежда около по-умерени ценности и подходи. За разлика от недемократичните режими, които стават все по-крайни, щом веднъж стигнат до определена точка на радикализация.

Преобръщане на политическите настроения в глобален мащаб

В последните години чрез подобна преподредба се спасиха страни като Хърватия, Словения, Полша и дори, в някаква степен, Турция и Италия. В два последователни вота за Европарламент десните радикали не успяха да вземат властта, както очакваха. В последните седмици този процес се засили - до степен да започне да преобръща политическите настроения в глобален мащаб.

Имам предвид, разбира се, станалото на изборите във Великобритания и във Франция и, най-вече, ставащото в момента в САЩ.

Във Франция президентът Макрон успя да убеди своите сънародници, че е дошло времето да се гласува масово, за да бъде прекършен възходът на крайната десница, станал видим по време на последните избори за Европарламент. В защита на демократичната френска Република излязоха 67 процента от избирателите, в сравнение с 47 на сто през 2022 година. Подобно масирано гласуване не е виждано във Франция от историческите президентски избори през 1981 г., спечелени от впоследствие станалия легендарен социалист Франсоа Митеран. Тазгодишните парламентарни избори, вместо да подпечатат продължаващия триумф на крайната пропутинска десница, дадоха като резултат победа на широк ляв фронт и запазване на силни позиции на макронисткия център и на традиционната републиканска десница. Крайните леви и десни радикали, макар участващи в съответните коалиции, се оказаха в кьошетата на голямата политика. А центристът Макрон внезапно се оказа най-прозорливият френски политик, бързо настигащ мащабите на свои велики предшественици като вече споменатия Митеран или Шарл дьо Гол.

Британският електорат пресрещна поредицата от безпомощни и все по-радикални консервативни правителства с невиждано от десетилетия мнозинство на Лейбъристката партия. Партията победителка е ръководена от лидер, който е много по-умерен и сговорчив както от своя предшественик Джереми Корбин, така и от водещите лица на Консервативната партия. Британците бяха привлечени именно от тази умереност, осигуряваща на Стармър подкрепата на широко ветрило от избиратели вляво, вдясно и в центъра. Изморени от години безплодно противопоставяне, британците гласуваха за програма, която бе много по-близо до тази на консерватора Едуард Хийт от 1970 г., отколкото до която и да е от по-радикалните лейбъристки програми след това. Още в първите дни на своето управление Стармър започна да прилага политики, насочени към преодоляване на изострените противоречия в британското общество, включително по темата "Европейски съюз". Оттатък политическата барикада, Консервативната партия също внезапно "омекна", замествайки своята доскоро радикална и противопоставяща реторика с умерено и приобщително говорене, нечувано от поне две десетилетия.

И френското, и британското общество изоставиха своите радикални, крамолни и вечно в лошо настроение политици, за да поставят на власт фигури, много по-плътно отговарящи на характера на самата либерална демокрация: хора незлобливи, но решителни; сговорчиви, но с отчетливи убеждения; миролюбиви, но ясно осъзнаващи необходимостта светът на демокрацията да умее да се отбранява с твърда сила срещу своите врагове.

Тия дни, съдейки по реакциите в и около Демократическата партия, подобен процес тръгна и в САЩ. Оттеглянето на Джо Байдън от президентската надпревара, както и назоваването на Камала Харис като негов наследник в това състезание, доведе до еуфория, невиждана сред американците от времето на ранния Барак Обама. Ентусиазмът, особено в политиката, винаги привлича. И привлича особено тогава, когато в предходния период политиката е била доминирана от свадливост, злословие, крясъци, разделения и омраза.

Този нов американски ентусиазъм тепърва набира скорост; той ще продължи да се разраства и ще помогне на усмихнатата 59-годишна Харис да помете на изборите свадливия 78-годишен Доналд Тръмп. Целият свят ще си отдъхне, тъй като такъв резултат ще възстанови ролята на САЩ като стожер на сигурността и надежда на демократичните хора в целия свят.

Преди да удари часът на диктатора

Хората са така устроени, че непрекъснато спорят помежду си. Затова сме измислили демократичната политика: за да можем да спорим по правила (без да се колим, например) с цел накрая да стигнем до общо разбиране за пътя напред. Но хората са също така устроени да живеят заедно: ние сме групови животни. Превръщането на споровете в безмилостни битки води до радикализация, а тя на свой ред - до разпадане на възможността да живеем заедно. На някакъв етап на подобен разпад, ако му бъде позволено да напредва безпрепятствено, хората стигат до искането някой да дойде, да вземе цялата власт и да укроти нещата. Така се раждат диктатурите. Там обаче, където демокрацията е с по-дълбоки корени, хората се събират и решават да възстановят общо-живеенето, преди да е ударил часът на диктатора.

Наблюдаваме точно това във Франция, Великобритания и САЩ - в страните, родили и оформили съвременната политика и икономика и изобщо съвременността като такава. Тази тяхна роля гарантира, че процесите, започнали у тях, ще се разпространят по цялото земно кълбо. Наличните диктатори ще се снишат, а доста мераклии за диктатори няма да посегнат към властта. Другаде уморените от дълго противопоставяне и омраза общества ще намерят в себе си силите да направят като французите, британците и американците.

Българите сме точно на този кръстопът. Продължаващото противопоставяне и разпадът на общо-живеенето, подплатено с омраза към съвременния свят и възход на антидемократичните настроения, ни поставя пред избора - да повикаме някой като Путин, който да спре раздорите; или самите ние да спрем раздорите, като на изборите подкрепяме с огромни мнозинства разумни, образовани, уважителни и сговорчиви политици.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    56 23 Отговор
    Дядо Иван е на Дунава! Месете погачите!

    Коментиран от #3, #14, #27

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русофилчо

    16 43 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Дедо Иван го убиха партизаните на девети

    Коментиран от #51

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хасковски каунь

    21 3 Отговор
    И РЕФЕРЕНДУМИ !
  • 6 Отстрани

    58 17 Отговор
    Ние лично ще повикаме Путин, а пък Дойче веле да си гледа кочината и да не ни залива с евтина пропаганда!
  • 7 Ясемин

    27 6 Отговор
    Точно Франция Макрон е най-негодния пример. Франкската държава. В ЕС Меркел ги сложи в малкия си джоб с Християндемократическия съюз и то бая години.
  • 8 Мирослав

    36 16 Отговор
    Разбира се че сме за Путин бе, то и повечето живеещи на запад мечтаят той да им е президент, не сте ли гледали анкети.
  • 9 провинциалист

    34 3 Отговор
    Любим цитат от едно място, което няма да споменавам, току-виж някой го демократизирал: "Лошото на демокрацията не е това, че дава право на всеки да бъде прост колкото си иска. Лошото е, че му дава и самочувствие, че той не е прост, а „свободен гражданин на демократична република с различна гледна точка“…".

    Коментиран от #28

  • 10 Лост

    33 5 Отговор
    Много интересен кръстопът.
    Илон Мъск го каза с ясно с три думи: Вече нямам син.

    Коментиран от #13

  • 11 Милен

    36 5 Отговор
    Тоя Путин ще да е нещо като Торбалан. Постоянно ни плашат кат "непослушни деца", че ще дойде и ще ни вземе.
  • 12 Павел

    43 13 Отговор
    Православието е по-силно от евроатлантизма, фашизма , тероризма, католицизма и юдеизма!
    Ние избираме православието и точно затова на изборите ще подкрепим разумни и образовани политици като тези от Възраждане, които милеят за България, а не като другите, които милеят за фашистите и терористите от Украйна и НАТО и не им пука за българите.

    Коментиран от #18

  • 13 Ясемин

    7 17 Отговор

    До коментар #10 от "Лост":

    За това положение си е виновен Мъск. Какво като се е отрекъл на думи, нали е негов син. Май е гледал повече да прави пари, а не да възпита рожбата си.
  • 14 отивай при него

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Дядо ти да си бере лайката, ние сме си у дома!
  • 15 АБВ

    29 7 Отговор
    Долна манипулативна статия
  • 16 Дядо Йоцо гледа

    38 12 Отговор
    Европейският съюз в своето начало беше хубав и добър проект , но с времето се провали поради лоши ,корумпирани и развратени хора и политици ! Сега вече разбрахме и ,че са настроени против Русия и са готови да жертват милиони човешки съдби за своята войнствена политика !
    Пълен провал на европейската политика !

    Коментиран от #20

  • 17 Да бе

    30 7 Отговор
    България не е на кръстопът. Има еврово-доларов псевдо атлантик - борисов. Той управлява посредством неговото служебно правителство начело с главчев. Защо е върл атлантик? Заради евентуалния магнит, който виси като Дамоклев меч.
    А в щатите няма еуфория заради Камала. Посмалете с пропагандата...
  • 18 ъхъ

    26 3 Отговор

    До коментар #12 от "Павел":

    Чеп за зеле не става от тях. Чуждопоклонниците да напуснат парламента!
  • 19 Ами

    29 3 Отговор
    Само не разбрахме, от къде да ги намерим в България тия
    разумни, образовани, уважителни и сговорчиви политици.
  • 20 ДоЦент

    32 10 Отговор

    До коментар #16 от "Дядо Йоцо гледа":

    Европейският съюз от самото си създаване е замислен като съюз търсещ реванш срещу Русия. Още първият му председател Валтер Холщайн е бил отявлен член на германската нацистка партия.
    Изсмука кавото можа от източния социалистически блок и сега ще го хвърли на война срещу братята руснаци, а еврофашистите ще стоят отстрани с пълни джобове и ще ни аплодират.

    Коментиран от #56

  • 21 cтрелок

    25 14 Отговор
    Изборът е ясен - Русия.

    Коментиран от #24, #34

  • 22 Търновец

    9 13 Отговор
    България не е на кръстопът - който може заминава в чужбина а ние останалите тук като по правило не гласуваме защото няма за кого и за какво. Най здрави са позициите на Руската мафия чиито хранени политици ни славянизират против Малта воля вече повече от 100 години. Много силни позиции имат Израелски лобисти които пък ни дърпат за евро атлантици караха ни да пратим войници в Ирак и Афганистан а сега ни натрапват демоде пушкала за големи пари
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ясемин

    10 5 Отговор

    До коментар #21 от "cтрелок":

    Балканите. Всичко друго е възможен капан. САЩ и Русия, според моето виждане, са двете страни на една монета - ези и тура.

    Коментиран от #31, #36

  • 25 Мразя

    5 16 Отговор
    Москвич.
  • 26 Факт

    19 5 Отговор
    Тази т.н. единствено възможна Демокрация е изчерпана от самите нейни придводители. Това вече сме го виждали при Социализма!
  • 27 Съжалявам те,

    13 16 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    на този къде му викаш дядо Иван е руски император убит със семейството си от такива, като путлер 1917г!
  • 28 Мда

    4 12 Отговор

    До коментар #9 от "провинциалист":

    И обикновено гледната му точка е на изток, пречупена през кремълска пропаганда.
  • 29 Крумов

    2 6 Отговор
    Приказваме, обаче - на българина не се работи, аз сменям един със друг и все - не мога, това-онова. само с Бачкирия се става човек - това е установили Чарлз Дарвин - трудът е направил човекът, хватателни движения. Палец против останалите пръсти, да изработваме предмети.

    Сега сме мързеливи, ама - при други обстоятелства - сме работливи, аз съм склонен да работя - мързела е - сънища и фантазии.

    Така че - кръстопътя е - работа и мързел.
  • 30 Путин гол до кръста на кон

    9 4 Отговор
    Като гледам, нема много фенове на демокрацията в Задунайская губерния. Ще взема да дойда!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Кой разбрал, разбрал...

    17 2 Отговор
    Това поредното копие на някой феисбук "експерт" ли е или е неудобно да се назове автора? Омръзна ни да четем копирани от социалните медии простотии, за писането на които никой на никого не търси и не дължи отговорност.

    Коментиран от #59

  • 33 Грантаджиев соросоид

    19 3 Отговор
    Гьобелс веле айде да не ни давате наклон какъв ни е избора!
    Къш!
  • 34 Ганьо....

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "cтрелок":

    Присъединявам се към тебе. Най-ме е яд на оня серсемин Алеко Константинов, че ме прати в Чикаго. Ако ме беше пратил в Москва, досега да сме построили камунизъма!
  • 35 Перо

    13 2 Отговор
    Тук беше сбъркана демокрацията още в зародиш с държавното устройство, политическата система и Конституцията, защото всичко се правеше в движение от хора, живяли 4-то поколение в соца и нямащи си понятие от капитализма. Престъпниците с престъпността се оказаха с добродетели и бенефициенти, нови активни борци със “заслуги” за измислената “демокрация”, защото са “репресирани” от заминалата власт! Утайката на обществото излезе отгоре! Когато нещо започне лошо, не може да свърши добре! В цяла Източна Европа запазиха положителното, отстраниха отрицателното и надградиха перспективното! В БГ се унищожи тотално държавността за да се даде път на криминално мислещите! Истината е в закриване на говорилнята и нова, кардинално променена политическа система и държавно устройство с единоначалие, иначе всички имат права и са независими, а това води до неминуем разпад на държавата и държавността!

    Коментиран от #40

  • 36 Путин гол до кръста на кон

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "Ясемин":

    Ма как щи загрея врата, задунайски в@шлю! Къде ме слагаш на една монета с краварите, бе? Аз за какво ти плащам бе, к.а.у.н? Това ли можа да измислиш? Как щи загрея врата! Спрете му заплатата!
  • 37 Мнение

    12 2 Отговор
    Няма как да стане докато хищният капитализъм не си изживее времето и отиде на бунището на историята за да дойде справедлива система в която да няма онеправдани десни хора,за сметка на мега богати!

    Коментиран от #44

  • 38 Мнение

    5 0 Отговор
    ....за да няма онеправдани бедни хора,исках да напиша!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бай Тошо

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Перо":

    Ти па много знаеш кой, какво бил направил с демокрацията! Пита ли Андрей Луканов защо ми взе властта и защо ме затвори в тюрмата? Аз го пратих в Москва да пита за пари, че беха свършили, той уговорил с Горбачовския да ми седне на мястото. И ме обвини, че крадец съм бил! Той!!! Дето всичките пари на външнотърговските дружества прибра и ги раздаваше в куфарчета на "бизнесмени"!!!!! И после България на бай Тошо фалирала. Фалирала, ама т@р@т@нци, откъде тогава Луканката взе толкова пари да раздава "бизнесмените". Питайте го как го измисли тоя капитализъм, че останахте голи и боси!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 люлю

    6 2 Отговор
    е. бем. всички. тъ. пи. ук. ро. фили
  • 43 Вечерна доза

    14 1 Отговор
    Пропагадня
    Вечерна доза
    Пропагадня
    Насам народе
    Дойче веле
    Отвори дюкяна
  • 44 Ганьо....

    2 9 Отговор

    До коментар #37 от "Мнение":

    Ми начи, ти чакаш хищния капитализъм да умре. И дедА ми го чакаше. Пресветлия камунизъм, воглаве Съвецкия съюз вече умре. Какво да очакваме тогива? Можеш ли да пръснеш малко светлина?

    Коментиран от #45

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 господин Дж.РобБидон

    12 1 Отговор
    "да повикаме някой като Путин"
    фантазьори,вие нямате, не сте имали и няма да имате такъв политик и човек. малки балкански просяци, чиито марионетки винаги се управляват от някой зад кулисите
  • 47 Телериг

    3 12 Отговор
    Проблем на България е Радев. И доган. И платените копейкини. Съдебната система също.

    Коментиран от #48

  • 48 Въпрос

    8 0 Отговор

    До коментар #47 от "Телериг":

    Пеевски, ти ли си?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Мозъчен Лекар

    5 1 Отговор

    До коментар #49 от "ВЪН ПР€ДАТ€ЛИТ€ НА НАРОДА!":

    Спешно пийте хапчета и в леглото !!!

    Коментиран от #54

  • 51 Ляв+

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Русофилчо":

    Аз предлагам да повикаме някой като Путин, който да спре раздорите с по-твърда ръка и ни отдалечи от раболепното и колониално настояще.

    Коментиран от #55

  • 52 Дойчо много знае

    9 1 Отговор
    Германската дойчо веле пак ни обяснява къде сме, но това няма голямо значение след като закопаха България за трети път, идва и техния ред, история се повтаря!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 мили, родни,, тъпи ъгли

    1 4 Отговор

    До коментар #51 от "Ляв+":

    Путин, може да е Путин, само в Русия със 17 милиона квадратни километра с огромни залежи на квот се сетиш! 25 години Вовата се мазнеше на Евросъюза и продаваше огромни коли4ества газ и петрол, а парите използваше за трупане на оръжие! И докато трупаше проведе 5 войни, три с 4е4ня, една с Грузия и втора с Украйна! Ако нямаше ресурси, а трябваше руснаците да работят и да мислятя нямаше да може да си позволи един калашник да си купи!
  • 56 мил, роден, тъп ъгъл, къде си ръгнал, бе

    1 4 Отговор

    До коментар #20 от "ДоЦент":

    ЕС е организация, 4иято цел е никога пове4е да не се водят войни в Европа! Запо4ва като съюз между Германия и Франция, които са водили по-межди си над 100 войни и към тях се присъединяваат доброволно още 27 и ако не беше "англи4анина" с иранското име Фарадж, щеше да са още толкова. В момента ЕС сумарно има 10 пъти по-малко оръжие от Русия, затова и Путин, така спокойно си трепе украинци за кеф! Единствената държава в ЕС с ядрено оръжие е Франция 4ийто брой атомни заряди са 20-30 пъти по-малко от тия на Русия. Което озна4ава 4е си също като ПП-ДБ!
  • 57 Стършел

    6 2 Отговор
    През 20-век 4 пъти България бе на кръстопът и направи 3 Грешни избора ПСВ, ВСВ,и през 1989.!!!!
  • 58 ганю

    0 0 Отговор
    време е ДПС и Бою шкафа в затвора
  • 59 Името

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Кой разбрал, разбрал...":

    Аз си мислех, че само аз не виждам името на автора, ама защо го крият наистина ?
  • 60 ганю

    0 0 Отговор
    Лесно е :
    1.Президента ген.Радев затваря и арестува всички от парламента
    2.съди ги всички поотделно Военен трибунал за престъпления кражби корупция
    свързани със свои и подставени фирми
    3.Разследване за увредено,унищожено, окрадено и разпродадено държавно имущество
    както и загуби за хазната за периода от 89г досега
    4.Публичен разтрел на виновните пред Александър Невски или гилотиниране
    край на мафиотската шайка герб-дпс