3 Август, 2024 08:58 1 538 35

„Има такъв народ“ ще се срещнат с ГЕРБ-СДС, за да разговарят за подкрепа за третия мандат

  • има такъв народ-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • делян пеевски

Поканата за разговор е адресирана до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС

„Има такъв народ“ ще се срещнат с ГЕРБ-СДС, за да разговарят за подкрепа за третия мандат  - 1
Снимка: БГНЕС

Представителите на „Има такъв народ“(ИТН) ще се срещнат с ГЕРБ-СДС, за да разговарят за подкрепа за третия мандат от 11:00 часа в зала 1 на Народното събрание, съобщиха от ИТН. Поканата за разговор е адресирана до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

В поканата се посочва, че „едва ли има народен представител от 50-ото Народно събрание, който да не осъзнава, че на страната е нужно стабилно управление, което да започне да решава най-неотложните проблеми. Това не може да стане без широка парламентарна подкрепа и ясна управленска програма“.

Срещата с най-голямата парламентарна група, тази на ГЕРБ-СДС, е последна от поредицата разговори за подкрепа за правителство с третия проучвателен мандат, които започнаха още във вторник – ден, след като президентът Румен Радев връчи третия мандат на парламентарната група на ИТН. Вчера председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов коментира, че отговорността на ГЕРБ е огромна, след като от ПП-ДБ няма отговор. Ако приемем, че имаме положителен отговор, ние нямаме 121 депутата без участието на ГЕРБ. Ако имаме отрицателен отговор, ГЕРБ също могат да постъпят отговорно и да имаме правителство, коментира Йорданов. По думите му ще е много интересно каква ще е срещата и дали партия ГЕРБ с Бойко Борисов ще имат подход на държавници, след всички думи, които се изговориха, как в страната е в криза и как едно редовно правителство би започнало да решава проблемите или ще пратят страната на избори.

В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече коментира разговорите за третия мандат, като посочи, че ги смята за полезни за след изборите. Борисов потвърди, че ГЕРБ-СДС ще участват в преговорите с ИТН. На въпрос дали ще отиде лично, лидерът на ГЕРБ каза: "Ако участва Слави Трифонов, ще участвам и аз. Ако не – има преговорен екип". Още след изборите, лидерът на ГЕРБ заяви, че няма да подкрепят правителство с втория или с третия мандат. Оттогава позицията на ГЕРБ-СДС е непроменена.

В петък депутатите от ИТН се срещнаха с представителите на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и с тези на „Възраждане“.

След срещата с ИТН от ПП-ДБ заявиха, че ще информират колективните си органи и ще вземат решение за третия мандат. По време на срещата с ПП-ДБ основен фокус на разговора бяха съдебната реформа, както и необходимостта от ограничаване правомощията на главния прокурор. Бяха представени и дискутирани основни приоритети в секторите здравеопазване, образование, отбрана.

Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“, заяви по време на срещата, че няма как да участват в правителство, в което има представители на ГЕРБ и ДПС.

По време на разговорите с „БСП за България“, на които двете политически сили, констатираха много сходни виждания. Най-важното е, че водещо е общото разбиране за редовен кабинет, тъй като не е нормално за три години шест пъти да се отива на предсрочни парламентарни избори, коментира председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

С народните представители от ДПС, нечленуващи в парламентарна група, също бе постигнато съгласие. След срещата Станислав Балабанов коментира, че мнозинството в подкрепа на кабинет е нараснало на 48 души.

Първи бяха срещите, насрочени с независимите депутати от „Величие“, близки до Ивелин Михайлов. Единствена за срещата дойде Красимира Катинчарова, с която не бе постигнато съгласие. След това ИТН се срещна и с депутатите около бившия председател на ПГ на „Величие“ Николай Марков, с които установиха много общи теми и виждания. Независимият депутат Виктория Василева посочи, че те подкрепят политики и не претендират за постове.

Първият проучвателен мандат бе връчен на ГЕРБ-СДС. От партията на Борисов предложиха състав на кабинет и кандидат за министър-председател, но при гласуването в зала, номинираният Росен Желязков не получи необходимите гласове. При гласуването на предложението парламентарната група на ДПС се разцепи и това пренареди политическите сили в парламента. Така вторият мандат вместо при ДПС отиде при "Продължаваме промяната – Демократична България". Те го върнаха неизпълнен, след като го получиха.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищоправеца

    31 6 Отговор
    Тези палячовци преди бяха комици т.е. забавни, но сега са трагици т.е. неприятни и досадни.... за компетенциите им в политика и управление на хора и организации няма и дума да отварям, защото за нулата или нищото трудно се говори
  • 2 да де

    25 7 Отговор
    Чалгарите какво още не са разбрали тиквата вчера рече, че ще дойде ако и дългия е там иначе праща стринките от ГЕРБ.
  • 3 Тома

    27 5 Отговор
    Всичи са голям майтап ама мислят хората още за прости за да им вярват че правят нещо за държавата
  • 4 Баце

    24 5 Отговор
    Отвратителен цирк в предвид предизборните декларации на всички опг-та.
  • 5 Бендида

    43 0 Отговор
    Преди три години, Тошко се изказа за дебата с Борисов:
    ,,С терористи не преговаряме"
    Времената се менят......

    Коментиран от #27

  • 6 Мда

    20 2 Отговор
    Тошко африкански ще се хили мазно на плащащите му.
  • 7 джом

    19 2 Отговор
    Едни много гадни гнусари ще срещнат проформа с други още по-гнусни гадняри.
  • 8 УРА,,УРА

    15 2 Отговор
    Хайде сега да видим дали комбината за свалянето на редовно правителство ще се комбинира пак, за да направи ново такова. Или всичко е било подчинено от омраза към ППДБ.
  • 9 БгРеалност

    19 1 Отговор
    изчегъртване нямаше, идва полягане ............

    Коментиран от #11

  • 10 Патерицата

    17 0 Отговор
    Се прави на велика но нищо не зависи от нея.Тези хора са избрани за помощен персонал в НС а не да управляват.
  • 11 Реалност

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "БгРеалност":

    Ако изчегъртване нямаше Боко отдавна да беше яхнал жипката!

    Коментиран от #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Крумов

    11 1 Отговор
    Слави и Бойко са като едни "сърдити старчета", няма да стане нищо от тази държава. Регулатори, Конституционен съд, Висш съдебен съвет, Министерства.

    Всичко е - заплатки. Не е толкова трудно да извършваш и полезна дейност. Извратена работа.

    90 % са чиновници от населението.

    Отделно са - посредници, брокери, консултанти.
  • 14 БОГОМИЛ БАЯН

    15 0 Отговор
    ИТН НЯМА ДА ВЛЯЗАТ В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗАТОВА НЕ СА ЛЕГИТИМНИ ДА ПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО.
  • 15 Дааа

    10 1 Отговор
    След срещата бебето маймунка Тошко африкански, го люлее ръката на мутрата и мазно му чете една книжка за Винету, защото друго не е чел и прибира кинтите за хуманата в нощното шкафче
  • 16 Директора

    16 0 Отговор
    Журналист, оператор и репортер ще правят правителство с 12 депутати. Като бяха първи не направиха дори опит, сега се напъват.
  • 17 Изпълняват

    16 1 Отговор
    командите на дългия продажен бездарник. Всички сте за затвора, до живот!!!!!!?
  • 18 Демократ

    15 1 Отговор
    Когато чалга сценаристите на патерицата на ДПС се надуват да правят експертно правителство от палячовци, България е вече под дъното. Доган е ДПС, значи агента на ДС Сава, Алексей и др.доказва,че ДПС е ДС, а ДС е КГБ в България. Ясно и точно. Наследниците на комунистическия режим и слугинажът им в медиите направи всичко възможно да замъгли представите на българите за тоталитарната машина на Българската комунистическа партия и нейния репресивен апарат, подчинен на съветския КГБ. Задкулисието е ченгеджийската мафия, която управлява България 35 години,превърна я в чалга държава и затова сме на дъното. Доган в момента е знамето на ДС-КГБ, в негова защита официално се появиха Димитър Иванов- Гестапото, н-ка на 6 отдел на ДС и Стоян Денчев, полковник от същия отдел и двамата ръководители на УНИБИТ-библиотекарското котило на ченгета. Всичко в България блести от ченгета! Палячовците от ИТН- има такова нещо- 4 години играят поредния фактор за съдбата на България и участват активно в хаоса. БОГ ДА НИ ПАЗИ!

    Коментиран от #29

  • 19 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    14 0 Отговор
    Повече от ясно е, че нищо няма да се получи. За ИТН, важно е да топкат топката пред батките малко време, сега им се е паднало. Толкова си могат хлапетата!
  • 20 хе хе

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Реалност":

    Джипката я върнаха обратно, сега иска да яха вас!
  • 21 Реклама

    14 0 Отговор
    Друго си е да те пишат по вестниците и дават на телевизора. За седмица Тошко порасна с метър.
  • 22 Иван

    4 6 Отговор
    Хората се умориха от избори и става вече - пародия, да се разберат там - да крадат - колкото искат - то за друго нямат акъла.
  • 23 ЕДГАР КЕЙСИ

    11 0 Отговор
    ПАРТИЯТА НА ................,. "ЧАЛГАРИТЕ" НЕ ЗАСЛУЖАВА ВНИМАНИЕ ................. ФАКТ !
  • 24 Сила

    11 0 Отговор
    Жалко сте всички! Времето ви свърши!
    Няма да се подигравате с българския народ!
    Времето ви свърши!
  • 25 факуса

    10 0 Отговор
    и тез са чао на изборите,затуй клякат
  • 26 Демократ

    9 0 Отговор
    Няма ли изискване партии с тъпиимена да не могат да се явяват на избори
  • 27 факуса

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бендида":

    само продажниците не
  • 28 Анджо

    5 1 Отговор
    Абе тоя Тошко как изнудва, да видим да ли герб са отговорна партия. Тия станаха за смях . Това звучи като, когато нещо не си съгласен с някоя жена, а тя ти отговоря еее какъв мъж си тогава.
  • 29 Франсоа дьо Льокур икономист

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Демократ":

    С кирилица и православие толкова
  • 30 Гошо боеца

    4 0 Отговор
    Същият, когото щяха да изчегъртват. Двулично депесарско сборище от продажни плъхове.
  • 31 Това е истината

    4 0 Отговор
    ТАКЪВ ГОЛЯМ ЦИРК НЕ БЯХ ГЛЕДАЛ УЖАСНО Е ТОВА !!!
  • 32 Атанас

    4 0 Отговор
    Има такъв идиот.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Отпускар

    7 1 Отговор
    За последните 6 парламента единствените, които успяха да формират кабинет и то на два пъти, са ППДБ.
  • 35 Земеделец

    3 0 Отговор
    БАЛАБАНА Министър председател, много сериозно го дава.Голям смях.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове