25 Юли, 2024 16:00 2 582 10

Кузман Илиев: Де-растеж и де-индустриализация до дупка!

  • кузман илиев-
  • де-растеж-
  • де-индустриализация-
  • икономика-
  • зелена сделка

Цените на тока няма да се укротят - светът се електрифицира

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да има решение един проблем, трябва да се познава и разбира в какво точно се състои този проблем. Иначе само го влошаваме. След рекордните цени на тока през последните дни у нас отново започва да се обсъжда “механизъм за компенсации” на индустрията, който бе ремонтиран да изключва петролните компании.

Това коментира за в. "Труд" Кузман Илиев.

Интересното е, че иначе сериозни “социални инженери” и плановици скачат мощно - никакво дондуркане на индустрията! Никакви компенсации за бизнеса за високите цени на енергоресурсите! Истината е, че нуждата от компенсации е само симптомът - не причината за болестта. За да правим индустрия и развитие, имаме нужда от евтина и разполагаема енергия. Всичко друго е ад за домакинства и бизнес…

Именно заради идеите на същите тези идеолози на антирастежа и безумния радикален автогол - Зелената сделка по Брюкселски - се оказа, че Европа ползва с 5-6 пъти по скъп газ от САЩ, например. А междувременно Русия и Близкия изток не са опции вече като доставчик - по геополитически и “цивилизационни причини”. Да де, но газовите централи, които трябваше да заменят въглищата и ядрените мощности (горката Германия!) - нали трябва да генерират ток на адекватни цени?

В резултат на тази безумна политика вековна европейска индустрия избяга зад Океана или в Азия. Браво, господине - или в случая, - госпожо нов/стар председател на ЕК, Фон дер Лайен!

В нашия български случай действително е фрапиращо: през последните 10 дни българските заводи са със спотови цени на електроенергията по-високи с 200-300% спрямо конкурентите им в Германия, Чехия и Франция. Не стига, че сме в пъти по енергоемки от конкурентите ни, но и сами си правим живота от черен, по-черен. А цените на тока няма да се укротят - светът се електрифицира - транспорт, AI, охлаждане и отопление… Ще имаме нужда от повече и по-евтина ел. енергия - не от по-малко, както се опитват да ни убедят илюзионистите по медиите. Оскъпяването на производството в такъв случай е неизбежно и най-големият удар, ще е при най-социално ранимите групи.

Ръстът в производствената инфлация неизбежно ще се отрази и в цените на стоки като хляб и тестени изделия, а при определени подоходни групи ефектът ще се усети моментално - буквално в следващите дни. Ще трябва и да се балансира електроенергийната система със солидни базови мощности, ако не искаме да се превърнем в дискотека и режимът на тока да се превърне в нормално ежедневие - както впрочем днес виждаме в страни като Албания, Босна и Херцеговина, Хърватска, Черна Гора, Гърция, Кувейт, Еквадор, та дори понякога и Тексас и Калифорния… И изведнъж ни се казва - какво не ви харесва, нали има свободен енергиен пазар - бизнесът да работи и да не умува! Удобно, много удобно. Смазваш производството на енергия (предлагането), вдигаш цената ѝ, прекършваш гръбнака на производителите откъм конкурентоспособност, оскъпяваш самото производство, де-индустриализираш всичко и казваш: на ви икономическа свобода! Няма държавата да спасява калпавите заводи и служители им, я! Нагледен пример имаме и с въглищните ТЕЦ-ове - “пазарната логика” ги затваряла. ЕстеВствена работа, видите ли!

А всъщност, ако нямаше данък от ЕК - въглеродните квоти - те щяха да са напълно рентабилни на пазарен принцип. И щяха да си работят нормално, давайки устойчива, стабилна и при поискване ел. енергия. Както стана преди дни в пиковите горещини и завръщането на рекордните цени на тока, когато заработиха 10 блока, а ако нямаше и 6-ти на АЕЦ - щяха да въртят 13-14. Буквално спасиха икономика и домакинства. В сърцето на енергийната криза преди година - именно изкопаемите горива и АЕЦ-а подкрепиха цялата стопанска система (добре, че ги има напук на палачите им!) срещу масови фалити, предоставяйки парите за т. нар. компенсации за бизнеса срещу високи цени на енергоресурсите и несигурността.

Изобщо как, ако си слаб енергийно - ерго икономически, - ще си конкурентоспособен на глобалния пазар? Как?! Измислиха бюрократите в Брюксел една Зелена сделка, с която да се внедрят перки и солари, благодарение на които да затворим въглищата. Нищо, че за да има тези перки и солари е нужно земята да се надупчи като швейцарско сирене и да се теглят - литий, стомана, алуминий и тонове и тонове редкоземни елементи. С много екощети и адски скъпо.

Само с ефикасно производство на повече стоки ще преборим обедняването, което за 2 години преживяхме всички - по 1 една стая от 3-стаен апартамент ни отнеха европейските политици с инфлацията. А най-бедните в ЕС - българите - плащат и относително по-висока цена на това безразсъдство. Нищо! Важното е, да “премахнем изкопаемите горива”, да убием растежа и средната класа. По чисто, видите ли, “пазарен път”, както казваше един млад умно-красив служебен министър за “очаквания крах на въглищната енергетика”…


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доктора

    11 36 Отговор
    Спираш тока от скъпите въглища и всичко си идва на мястото.
  • 2 Сащ убива България

    48 8 Отговор
    Освен това, при този дефицит изнасяме ток за украйна и никой не казва, дали онези ни го плащат и кой нареди за това?

    Коментиран от #7

  • 3 Сатана Z

    11 8 Отговор
    Днес акциите на Тесла се сринаха с 12%.Съветска власт плюс електрификация не го е измислил Кузман,а Владимир Илич.
  • 4 Ха, добър ден!

    39 6 Отговор
    Но като кажем, че ЕС е лош, дори по-вреден от Османската империя за България, сме русофили. Извадете си главите из отзаде и спешно давайте да се спасяваме!
  • 5 хххх

    6 15 Отговор
    Кузмане - за политик не ставаш сине!
  • 6 ТТТ

    5 27 Отговор
    Пълни глупости и то пак от Труд. Едно време лудитите в Англия чупели машините щото им изяждали хляба. Сигурно автора на статията иска да се спре прогреса и да се върне в каменната ера.
  • 7 ТТТ

    2 14 Отговор

    До коментар #2 от "Сащ убива България":

    То дето го изнасяме или изнасят защото едва ли вие имате нещо общо с износа, ами дали не го плащате пак вие. Абе много конспирация бе е тва Фейсбук.....
  • 8 граф Монте Кристо

    14 2 Отговор
    ЕС императивно налага отказ от фосилните горива,въглища,нефт,даже газ,никакви леярни пещи,никакви МПС с ДВГ,само електрически,и само ВЕИ,ПЪК АКО ЩЕ И ПОТОП ДА стане.Голям келепир от членството,като те подлагат на такъв терор,ГТП и той с баснословна такса и един час осмотр,все едно проверяват космическа совалка.
  • 9 Факт

    4 0 Отговор
    Дори ако те предположи, че борсовата търговия с електричество е правилно решение, което е съмнително, защото нито една икономика не се е замогнала на такова основа, биха могли да ограничат търговията при дефицит на електроанергия и скок на цената. Тогава просто системата би следвало да се изключи от източника на нестабилност и да гарантира местния пазар.
  • 10 Глупендеризация

    3 0 Отговор
    Тъпендуризация, инфлация и глобален идиотизъм очакват България!