1 Август, 2024 23:01 2 968 35

"През лятото - прах, наесен - кал": новите квартали на София

  • българи-
  • емилия милчева-
  • софия-
  • квартали-
  • строителство-
  • българия-
  • герб-
  • кръстова вада-
  • малинова долина-
  • улици-
  • ново строителство-
  • софиянци-
  • столична община-
  • васил терзиев

Новите софиянци ще газят в кал, ще живеят в квартали без училища, детски градини и канализация

"През лятото - прах, наесен - кал": новите квартали на София - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Новите квартали на София са по-луксозни от социалистическите, но за поне два кметски мандата ще си останат “спални" - дори да са с размерите на среден български град. Такъв изниква в "Малинова долина", един от лидерите по ново жилищно строителство заедно с другите квартали по бъдещата линия на метрото - от метростанция "Витоша", по бул. "Черни връх" към кв. "Кръстова вада", през кв. "Витоша", до Студентски град.

Рекламиран във всички фирми за недвижими имоти като "перспективен", "динамично развиващ се", "спокойна и удобна локация", квартал "Малинова долина", в който липса инфраструктура, предлага нови жилища на цени между 1500-1900 евро/кв.м, като цената се вдига, ако е близо до големите супермаркети. Причината е, че в квартала е трудно да се намери малък хранителен магазин, химическо чистене, сладкарница, дори обикновено кафене. Допреди 4 години жилищата в района са се продавали под 1000 евро/кв.м, обясниха брокери, но вече не, а повечето се купуват "на зелено". Двустайни апартаменти в района се предлагат под наем за 850-1000 лева.

Лукс по български

Когато човек успее да се добере до района с някой от столичните автобуси 67, 69 или 70, който минава на час, накъдето му стигне погледът вижда блокове и кранове, улици или подобия на улици, без тротоари или пък толкова тесни, че не може да мине количка за близнаци. Но и майки с деца не се забелязват - една с количка не се отделя от входа на блока си, а друга е в миниатюрно дворче на кооперация, близо до паркираните коли. Няма парк, нито детска площадка, където биха могли да отидат, за спортна площадка, баскетболно игрище и дума не може да става.

Десетина дни преди местните избори миналата есен гръмко е оповестено, че започва да се прави "площадка за игра с площ 285 кв. м, алеи 388 кв. м, фитнес на открито с площ от 86 кв. м и ограждащи зелени площи с паркова растителност 669 кв. м." Според договора на стойност 251 666 лeва без ДДС, подписан с район Студентски, е трябвало да бъде готова за 50 календарни дни, до средата на декември. Но… "дойде строителна техника, започнаха и след изборите спря строителството и не беше довършена, което е скандално само по себе си", обясниха хора от квартала.

Вече поне има детска градина

Единствената детска градина - 190-та, която бе тържествено открита от кмета Васил Терзиев през април, приема малко над 300 деца. За нейното построяване жителите на "Малинова долина" протестират, настояват и молят от 14 години. Училище обаче няма, а парцелът е бил продаден за строителство на жилищна сграда - а и в Студентски град строят ново.

Сметоизвозването е друг от големите проблеми на “Малинова долина” - жителите се оплакват, че колите минават рядко, не ги виждат повече от един път седмично. Боклуци се търкалят навсякъде, а е слаб и контролът върху замърсяването от строителните фирми, тъй като кварталът е огромна строителна площадка. Шофьор на голяма куриерска фирма обяснява, че да разнасяш пратки в "Малинова долина" си е наказание. Той е спрял, за да звънне за ориентация на получателя. "Не знам как живеят тия хора тука, ама нищо не е оправено, за номерацията да не говорим - сега ще ходя ей там" и сочи малка кооперация в дъното на пътека, зад която се вижда нов изкоп.

За липсата на канализация - нито дума. Над 20% от столицата карат на септични ями, тъй като няма ВиК мрежа - огромен проблем не само за "Малинова долина", но и за "Кръстова вада", Бояна, Симеоново, Драгалевци и др. Преди време граждани сигнализираха за отпадни води в "Малинова долина" заради незаконна тръба, която се запушила.

"През лятото е прашно, а наесен - голяма кал"

Но от този подход на Столична община - да издава разрешителни, без да има визия и план за развитието на района, потърпевши са всички, които живея в "Малинова долина", и онези, които се канят да живеят. В сигнал до ДВ гражданин с инициали В.В. определя този подход като скандален, тъй като така се подлъгват хиляди хора да си купят жилища там. "Нека стане ясно как една община може да създаде гето с комерсиална цел и наглост до небесата!", пише подателят на сигнала. Не ѝ е за първи път на общината - живеещите в "Манастирски ливади" и "Кръстова вада" също има какво да споделят, защото и те избуяха при управлението на София от ГЕРБ.

Но главният архитект на Столична община Здравко Здравков, назначен при предишния кмет Йорданка Фандъкова, напусна - а който си е купил жилище в квартал без улици, канализация, услуги, транспортна свързаност, да му мисли. "През лятото е прашно, а наесен - голяма кал", казва жена, която мъкне тежка пазарска чанта с продукти, тъй като в нейната част от квартала няма никакви хранителни магазини. "И не само около мен е така… Изобщо без кола си загубен", добавя тя. Автомобилите са навсякъде, много от тях - с номера от провинцията.

Поне има довеждащи бусчета - с 12 седящи места, които возят от "Малинова долина" до метростанция "Витоша".

Обществената поръчка се отпуши

Пред агенция Фокус в края на м.г. кметът на район Студентски Петко Горанов, избран за втори мандат, признава, че не е трябвало да се строи в "Малинова долина", преди да е готова поне 30% от инфраструктурата. В същото интервю казва, че е поел "ангажименти в края на този мандат (eсента на 2027 г., б.а.) средата да бъде по-различна, за да се чувстват жителите на квартала по-добре".

Поне обществената поръчка за две улици в "Малинова долина" се отпуши. Обявена на 13 септември м.г. от Столична община, тя е сред тези 21, които кметът на София Васил Терзиев спря, а с пост във Фейсбук обяви като "незаконосъобразни" и с "установени проблеми". След канонада от въпроси на граждани какво се случва, в т.ч. писмо на районния кмет до Терзиев и заместника му Иван Василев и въпроси на ДВ, на 31 юли Столична община публично обяви, че на 1 август отваря офертите за изграждането на ул. "Едуард Генов" и на ул. "Проф. Живко Сталев" (в участъка от ул. "Георги Русев" до връзка с Околовръстен път), за да избере изпълнител от фирмите, подали оферти. Всички те са отдавна в строителния бранш и са добре известни - "Щрабаг", "Джи Пи Груп", "Инмат", ПСТ Груп, БГНова, "Енваро Клийн".

От Столична община (СО) не отговориха на въпроса на ДВ каква е визията за развитие на "Малинова долина". Съобщиха обаче, че имат инвестиционни намерения освен за изброените две улици и за ул. "Проф. Крикор Азарян" (556 м) - това са трите основни улици на квартала и те ще се реализират през 2024-2025 г. За тях има съгласувани и одобрени работни инвестиционни проекти и издадени разрешения за строеж, казват от СО. За ул. "Едуард Генов", която е главна улица обаче не са проведени отчуждителните процедури южно от регулационната ос, поради което се предвижда изграждането ѝ в този участък да се раздели на два етапа.

Улици, тротоари, детски градини, училища...

В интервю по Дарик радио през март столичният кмет заяви, че много части от София могат да бъдат опазени, но "Кръстова вада" и "Малинова долина" е "доста по-трудно да бъдат поправени" и там предстоят битки за качествена инфраструктура. "Не само улици, тротоари, но и места за отдих, детски градини и училища. Не е толкова лесно да се компенсират недъзите на планирането, когато такова просто е отсъствало и е оставен частният инвеститорски интерес да движи развитието", каза той.

Засега жилищното строителство в София продължава - стихийно и без инфраструктура. Новите софиянци ще газят в кал, ще живеят в квартали без училища, детски градини и канализация, ще се свързват с останалата София благодарение на автомобилите си, които ще увеличават още повече огромния трафик и замърсяване на въздуха.

Поне ще спят в София.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    41 0 Отговор
    На индианците им се отнема земята и добитъка и се затварят в резервата София където измират от евтина огнена вода и изкуствени болести.

    Коментиран от #15

  • 2 НОВОТО СТРИТЕЛСТВО Е ПЪЪЪЛНА

    40 0 Отговор
    ПОРНОГРАФИЯ. НОСЕЩИ СТЕНИ СЕ ЗАЗДРАВЯВАТ И УПЛЪТНЯВАТ В ГОРНАТАСИ ЧАСТ С ПЯНА?!?!?!! МАААСОВО......ТЪНКИ ЖЕЛЕЗА БЕТОН?!?!!! ПРОЗОРЦИ КЪТ ЗА МИКИ МАУСИ СТАИ КЪТ ГАРАЖНИ КЛЕТКИ. ТЕРАСИ И ПРОЗОРЦИ ГЛЕДАЩИ КЪМ ПРАНЕТА И ДОЛНИ ГАЩИ ОТСРЕЩА.... ПЪК ПАРКИРАНЕТО.......

    Коментиран от #3, #19

  • 3 Последния Софиянец

    31 1 Отговор

    До коментар #2 от "НОВОТО СТРИТЕЛСТВО Е ПЪЪЪЛНА":

    Аз моят панел с бормашина не мога да го пробия а един приятел с нов апартамент го видях да реже стената с трион.

    Коментиран от #11

  • 4 Хахаха

    37 2 Отговор
    Дреме ми ! Това са селяндурите от прованса в новите квартали , които умират да се фукат на село , че са станали софианци !

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Не се спряха

    32 7 Отговор
    Не се спряха, селяните да идват в София. Задръствания, меко говорене, простащина, лицемерни , завистливи и изкуствено завишаване на цените, на имоти, заради тях.

    Коментиран от #14

  • 6 Гост

    39 0 Отговор
    Манастирски ливади, бил ... луксозен. Майко вземи си вересиите.

    Предпочитам Люлин.
  • 7 Мъжа на урсула

    39 1 Отговор
    Малко са им 2000 евро /кв за ново,,софиянците,,.
    3000 евро поне, за ,,честта,, да ,,живеят,, в кал. Те са свикнали
    Вземайте още кредити, не за 30, за 40 години вземайте. Нито ще ги изплатите нито банките ще ви ги оставят като спрете да плащате.
    Всеки продал наследствената нива на дЕдо си вече е ,,инвеститор,, 🤣
    Инвеститор е тоя, дето е построил сградата на 600 евро / кв а ви го е продал на 2000. Ма щото вие сте ,,инвеститори,, без пари сте взели пари от банката. А тя играе със строителя, истинския инвеститор
    Затова той има яхта и млада любовница а новософиянците плащате на банката ежемесечно и гледате телевизия
  • 8 Прав си

    27 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Баровец на Село, Цървул в Града!
  • 9 Тошко укр@йнски

    24 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Софиянци от поне 20 години не живеем в София
  • 10 Приватизатора

    16 0 Отговор
    Няма нищо ново под слънцето . Навремето ги караха под строй да се преместят в града да работят в комбинатите . Сега се напъват да идат там да се покажат, че са велики и могат да вземат повече. И накрая се навират в една дупка и голямата работа. Може да идеш всякъде да живееш но манталитета не се променя. Селю си е сельо.

    Коментиран от #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гражданин

    18 2 Отговор
    ще се молите вие да има кал, от пет години не вали достатъчно в страната, и зимата пак ще е жега и прах
  • 13 АЛТЕРНАТИВА ЗА БОЛГАРИЯ

    11 3 Отговор
    РАЗРАБОТИХ И ПРОДАВАМ В САЩ СИСТЕМА ЗА СТРОИТЕЛСТВО ПОКРИВАЩА АМЕРИКАНСКИЯ И ЕС СТАНДАРТ ЗА ЕНЕРГИЕФЕКТИВНОСТ ...
    ... САМО ОТ СТОМАНОБЕТОН :))
    ......
    КЪЩИТЕ ИЗДЪРЖАТ НА ВСИЧКО И ТРАЯТ ПО 200+ ГОДИНИ
    ....
    ОБАЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ СА СИ СВИКНАЛИ НА ТЕХНИТЕ ДЪРВЕНИ БАРАКИ , А БЪЛГАРИТЕ НА КИРПИЧА . И Е ТРУДНО ДА ПРОМЕНИШ МИСЛЕНЕТО НА ДЪРВОДЕЛЦИ И ДЮЛГЕРИ :()
    ....
    СЧИТАЙТЕ , ЛАФАРЖ ХОЛЦИМ - НАЙ ГОЛЯМАТА ФИРМА ЗА ЦИМЕНТ И БЕТОН В СВЕТА НЕ МОЖЕ ДА ГИ РАЗБИЕ ДЕБЕЛИТЕ ТИКВИ И НЯМА УСПЕХ:))
  • 14 КЕНЕФА НЯМА КОЙ

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "Не се спряха":

    ДА ТИ СМЕНИ АКУ НЕ СА МЕКОГОВОРЕЩИТЕ.
  • 15 Град Козлодуй

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    34 Години вече Държава няма
  • 16 Крумов

    8 2 Отговор
    Е, наистина е невъзможно иначе - София се разраства, не знам. Едва ли ще се оправи точно в близките години. Но - пък - все пак - като - се "залостиш" - може да не излизаш с дни.

    По принцип - соц-планирането беше във връзка със софийското жителство, имаше един вид "математика", "смятане", "изчисляване", но - пък се оказа - че не е най-идеалното.

    Нека оставим модерното да се развива, аз ако имам приятел в "Люлин", ще му отида на гости, ако имам приятел в "Малиновата", ще изгазя калта.
  • 17 ЕлЕй

    19 2 Отговор
    Защо всички се натискат да живеят в София ? София заприлича на гигантски цирей , пълен със знаете какво. Трябва само едно убождане и циреят ще се пръсне и ще освини цялата държава. Не е ли много по интелигентно отделните региони на България да се развиват балансирано , а не само няколко цирея като софия, пловдив и бургас ? Ами едно яко земетресение в пловдив от 8+ по Рихтер и помен няма да остане от него. Да не говорим за другите.
  • 18 селянин

    15 1 Отговор
    Избрах здраво старо строителство. На 300 метра нагоре правят метростанция. Няма цял живот да чакам за елементарни удобства.
  • 19 селянин

    6 13 Отговор

    До коментар #2 от "НОВОТО СТРИТЕЛСТВО Е ПЪЪЪЛНА":

    Изглежда нищо не разбираш от строителство. От много години няма носещи стени. Има силова желязобетонна конструкция. Стените носят само себе си, прозорците и вратите.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Селендур

    19 2 Отговор
    Важно е че съм в Софето и колата ми е със софийски номер,на село съм патрон
  • 22 Лешпер от Люлин

    16 0 Отговор
    Нема ядове! Важното е да сме столичани! И да мразим селяните! Тоест всички дошли след нас в София... Лютеница не ядем ,нито сланина. А само чия ,мия , Кия ,кълнове и сьомга!
  • 23 Софиянски

    16 0 Отговор
    Новия елит, мечтата на слабоумния - Кръстова вада :)
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мда

    14 0 Отговор
    Има просто решение за цялото това безобразие, нарича се ,,мораториум" - забрана за нанасяне в квартал, район, докато всички строителни дейности не са окончателно приключили и одобрени. Така ще се следва една визия, план за изграждане на районът в цялост и пълнота - без липса на детски градини, училища, магазини, транспортни услуги и други.
    Както се вижда, управление никакво (т.е. корумпирано), а присъди няма.
  • 28 Тити

    8 3 Отговор
    Каквото и да правят София до остава гето.
  • 29 8МО ПОКОЛЕНИЕ СЕЛЯНИН

    11 0 Отговор
    Всички софийски архитекти са рушветчии.
  • 30 ТАКА СИ Е

    8 1 Отговор
    Живея в Манастирски ливади…проблемите са сходни, но липсата на тротоари, асвалтирани улици и т.н си е проблем на проблемите. Ние, закупилите нови жилища, които сме платили огромните суми ДДС, данък смет, сгради, всъщност финансираме дейности, които отиват за ремонти в други квартали. Относно строителството на бул Каблешков…един км път вече се строи година и края на строителството не се вижда. Никой не мисли за удобството на живущите, а отсега се вижда, че вече построените тротоари по Каблешков скоро ще рухнат, преди откриването на обекта, понеже подпорните им стенички, вместо с бетон са изпълнени със зидария от тухли…

    Коментиран от #35

  • 31 Вальо

    13 0 Отговор
    Всичко това не е скрито, а се вижда с просто око. Т.е. хората, които си купуват апартаменти там предварително са запознати с условията в които ще живеят. Никой не ги кара насила - има достатъчно други възможности. Нещо повече - точно купувачите са виновни, защото те движат процеса. Ако имаха малко повече акъл и не даваха огромни пари за килия в гетото, строителите и инвеститорите щяха да строят по различен начин.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Вече нямам думи

    9 0 Отговор
    Продават парцели за училища и детски градини.После кой е виновен.Няма държава, строителната мафия задмина италианската. Сеч на дървета, боклуци, некачествено и грозно строителство, на ненормални цени.
  • 34 Тодор

    2 0 Отговор
    Така е....Същото стана и със свръхбетонирането на черноморието! Народа се усети и масово започна да продава ,но балъци все по-рядко се намират.А цените се сринаха тройно.... На 5м. табели ,че се продава,ама....глупаци да се набутват в бетонни гета няма!
  • 35 КВО ДДС СИ ПЛАТИЛ БЕЕЕЕЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ТАКА СИ Е":

    АКУ СИ ФИРМА ДА. НО ЗА ФИЗИЧЕСЛО ЛИЦЕ?!?!!!!! ПОСЛЕ КЪТ ГО ПРОДАДЕШ НЯКОЙ ЗАНИМАВА ЛИ ТЕ С ДДС.......ЗЕМИ СА УГРАМОТИ....ВЕЧЕ АКУ НЯКОЙ ТА Е ИЗЛЪГАЛ ШОТ СЕ НЕУК ... ТВА Е ДРУГА РАБУТА.