18 Септември, 2024 23:01 2 998 59

Как в България абсурдът се превърна в нещо нормално

  • нойзи-
  • ивайло цветков-
  • българия-
  • абсурд-
  • българи-
  • политика

Апатията в България е резултат от политическата задънена улица, умножена по липсата на национална цел. Но как да се разбие този порочен кръг?

Как в България абсурдът се превърна в нещо нормално - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло Нойзи Цветков:

То да се чудиш откъде да почнеш. От Андрешковия ли проблем, при който не се доразбира гения на Елин Пелин и смятаме оногова за положителен герой? От Вазовия ли "Кандидат за хамама", при който се иронизира човека с дребни сметчици как ще келепирства като депутат? Откъде? От Алековите фейлетони?

А може би нищо от това. Никой не описа днешния български политически опортюнист, който се възползва от общия днешен български cognitive bias - склонността да отхвърляш новопостъпила информация, която влиза в конфликт с вече изградените разбирания - и short-termism - концентрирането върху краткосрочните резултати за сметка по-далечни, големи и стратегически цели. Затова става така, че буквално всеки може да е политик, без да има и грам подготовка за това. Точно такива, де факто, ви управляват.

Абсурдът се превърна в нещо нормално

Да напомня, че в традиционните демокрации отглеждат бъдещи политици в определени университети, които по родов принцип или не подготвят политически лидери. Далеч не с всички става така, но имаме чудни примери - от Гладстон и Солзбъри до Чърчил и Кенеди.

Имали сме горе-долу подобни, но в момента нямаме. В последните три десетилетия разполагаме с опортюнисти-комунисти, лектори от Академията за обществени науки и социално управление (АОНСУ), бивши царе, сръчни пожарникари, хедж фонд тип трикстери, шоузвезди "с мнение" и една особена порода - "варненска превъзходна". Край тъча загряват военни авиатори, "югозападни" юристи-кариеристи с маршалски жезъл в огромните сака и още неколцина обикновени "дизайнери".

И резултатите, с малки изключения (при късните АОНСУ-лектори по планова икономика), са плачевни и до момента. Но далеч по-плачевно е днешното политическо състояние от културологична гледна точка - че огромната част от българските избиратели от всякакви стратификационни етажи минават или вече са минали в режим "банализация на абсурда". Т.е. пълният абсурд на българската политика се превръща в нещо нормално, в някак приемлива среда.

Апатията, която покрива като мъгла

С други думи, мнозинството някак привиква или е привикнало да живее в сегашния политико-социален абсурд и това изсмуква и последните джаули гражданска енергия. Струва ми се, че това е най-голямата културна опасност днес, защото тя води до частична или пълна апатия спрямо общественото и политическото.

Дори до Максвеберово "разомагьосване" от самото политическо, включително вторично и двойно фрустриращо разомагьосване от подсъзнанателното първично разомагьосване.

Това е, когато определени относително високи очаквания не се оправдават, а реалността изглежда подменена от своеобразния ни политически и всякакъв цуг-цванг напоследък. Крайният резултат е тази културна апатия, в известен смисъл пълзяща, която като онази мъгла на Стивън Кинг поглъща все по-широки слоеве от гражданите.

Ако можем да се пошегуваме и да изведем формула – апатията (А) е равна на политическата задънена улица (P), умножена по липсата на национална цел (N) на квадрат. Примерно, А=pn2.

А може и така: гражданската енергия е равна на политическата успешна маса, умножена по бързината, с която се случват промените, на квадрат. И това всъщност е съвсем тъжна препратка към Айнщайн, който ни напомня, че енергията и масата са във взаимовръзка, и няма скорост на светлината.

Но въпросът беше за чисто културната опасност от апатията: там е работата, че мачът много трудно се обръща в културен смисъл. Ако апатията към политическото у нас е две трети от електората и води с поне 2:0, както в момента, завръщането към относително широка гражданска и политическа енергия граничи с невъзможното. Ако продължим футболната тактическа метафора: политическото се затваря отзад в нисък блок (партийните ядра) и дебне на корупционни контраатаки, съответно - гражданското евентуално разиграва безплодно с пасове по широчина (кой от нас точно е промяната и как да стане). Ако въобще приемем, че въпросното гражданско изобщо иска да спечели този мач, и въобще да го играе.

Повече като Сана Марин, по-малко като Орбан

Хайде и за момент да бъдем философи, обикновено не боли много. Апатията не е нищо друго освен когнитивен капан. Той води и до сухота в отношението "власт-избирател", за която няма измислен вълшебен гел. Единственото нестероидно лекарство е повече либерална демокрация. То се прилага с надеждата, че рано или късно ще излъчи лидери по-скоро тип Сана Марин, а не тип Орбан.

Защо сме изпаднали в него? Защото в отношението си към политическото мнозината правят една и съща априорна грешка и оттам стъпват върху първичен порочен аргумент - че от сегашните български политици се очаква да действат в полза на мнозината. Няма подобно нещо - дреме им на шмайзера за вас, и това отчасти води до печалния резултат, който наблюдаваме.

Вече имаме кандидат-Орбан, кандидати-Харолд Уилсън и тетраедър кандидат-Фицо. Дали ще намерим и нашата Сана, която - с твърда женска ръка - да покаже, че въпросната либерална демокрация е жива не само по конституция, но и да ни поведе действително към благосъстоятелното битие на функционираща европейска държава? Няма, разбира се, но в общокултурен план винаги е добре да се надяваме.

Т.е. кой, този път с малки букви, ще се наеме да измисли план как да обърнем горепосочената културно-политическа ситуация? Защото това би бил единственият ни шанс да оставим на децата ни от поколението Алфа една друга България.

Лекува се!

България на възможностите, България на умерения, но видим прогрес, България на технологиите по естонски тертип, България на относителната справедливост, без хора, на които костюмите им стоят лошо. България, излязла от свикването с българския абсурд и поне донякъде излязла и от "Българският модел" на рано отишлия си без време горчив гений Стратиев. България на избора да останеш.

"Западна" България - във всички смисли, ако позволите. Нещо като "Bitch Don’t Kill My Vibe" на Кендрик Ламар. С всички видове "западни" проблеми - дайте ги насам! Ще се справим и с "woke" разправиите и с проблемите с миграцията - със своите вродени умереност и кинизъм.

Има възможен БГ свят, в който почти никой не се срамува, че е българин - и той е в ръцете ни, буквално. Но минава през излаза от културологично-политико-житейската апатия, простата тарикатщина и свикването/нагаждането към "българския Абсурд".

Лекува се чрез дребна, всекидневна милост и любов към своите. И съгласие за спазване на общи житейски правила освен закрепените в закона.

По-малко Фейсбук и произвеждане на нищо, повече работа. За да опровергаем отчаяния Бойчо Огнянов, който вика "Що за народ! Що за народ!"


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милениум

    28 3 Отговор
    с корупция подкупи престъпност рекет изнудване за милиони няма закони някои група Хора са над Закона
  • 2 тцтцтц

    73 9 Отговор
    Стига сте давали трибуна на тоя пропаднал пияндурник бе.Тоя щом и оная Мара го напусна, смятайте колко пари струва.

    Коментиран от #56

  • 3 Българин

    41 5 Отговор
    Днес Хюсни Адем от ДПС каза: "Ахмед Доган е най-влиятелната политическа фигура в България и Европа от падането на комунистическия режим до днес." Аз не зная може ли да има по-абсурдно изказване на заслепен в ума човек от това.
  • 4 Митака

    42 5 Отговор
    Гледай и си коментирай там тъпите, и безсмислени мачове, и въобще не се занимавай с политика.
    Щом коментираш футбол, значи нищо не става от теб!
  • 5 Дупничанин

    59 2 Отговор
    Кат е видех тая снимка и си викам: "А, те на тоя льольо вече са му зели колата!"
    Отварам да четем...оно само лаладжийски изпълнения. Четох до средата на алкохолния му делириум и се отказах.

    Коментиран от #41

  • 6 Абсурдно

    63 2 Отговор
    Абсурдна е цялата ситуация с къркането и шофирането на Нойзито. Абсурдно е че съдията не отне колата ти. Така че не споменавай думата абсолютно бе наглецо!!!
  • 7 ТаУмВзе

    40 3 Отговор
    Силно се съмнявам, че съществото си разбира писанията!
  • 8 инфо

    30 2 Отговор
    Без изненади от Нойзи. По малко от всичко и мнооого либерална демокрация. Иначе - закопнял за Санна Марин. Инфантилната "лидерката" объркана от вътрешните си противоречия, и изхвърлена от собствената и среда.
  • 9 гледаите

    34 1 Отговор
    господин за един ден
  • 10 Него знам тоя

    43 1 Отговор
    Поредния дърдорко, дето с отегчителни примери и купешки думи казва- дайте да дадете. После като не стане ще поучава, че така не се прави. За това апатията тържествува.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Последния Софиянец

    52 1 Отговор
    Този да се радва че не живее в нормална държава иначе щеше да е без кола и в затвора.
  • 14 Прав си, брат!

    43 2 Отговор
    В традиционните демокрации на пияните зад волана им отнемат автомобилите! И ги лишават от права за определено време! И не им дават трибуна, от която да получават останалите трезвеници!
    Ай, наздраве!
  • 15 Да бе

    37 1 Отговор
    Нешо за БМВ-то? Абсурд е връщането на конфискувана кола на пиян шофьор - нойзи, според законите в България.
  • 16 Миризлив пор

    30 1 Отговор
    Добре оплюва, като се напие другия път пак няма да му приберат БМВ -то! Това ако не е абсурд здраве му кажи!
  • 17 хихик

    16 2 Отговор
    Народът е понятие, което за всеки тука означава "НЕЩО, РАЗЛИЧНО ОТ МЕН"
  • 18 Сатана Z

    34 1 Отговор
    Глей ти,убиецът на пътя Нойзи пак ръси простотии .Те на това му се вика "абсурд"
  • 19 от село

    27 0 Отговор
    Чакам да му обявят колата на търг.
  • 20 Бургазлия

    19 1 Отговор
    Чуе-е-к, тоз как съй нагърмял! Бафти авера!
  • 21 Дедо

    28 0 Отговор
    И тоя се извиси до морален стожер на нацията...
    Аман!
  • 22 БеГемот

    11 0 Отговор
    Бе така е ....ама и ти не си цвете за мирисане холъм....
  • 23 Гост

    28 0 Отговор
    Този да говори за законност ... Поне да му бяха взели автомобила. Но нали е сектата на комсомолците му е простено.
  • 24 които вземе напусната

    7 0 Отговор
    прелюбодейства
    и които остави жена я прави да прелюбодейства
  • 25 Доктор

    24 0 Отговор
    Абсурдно е глупостите на подобни боклуци да бъдат публикувани.
  • 26 Орел

    10 0 Отговор
    Наздраве!
  • 27 Наздраве!

    19 0 Отговор
    И пиян и трезвен, все не ставаш за четене.
  • 28 Славейков

    3 5 Отговор
    ... и още нещо е казал друг един поет: "не народ а мърша"....
  • 29 В.В.П.

    20 0 Отговор
    Много го натрапвате нещо ,тоя негоден нещастник..Така го намразват хората..Нойзи,който не обичал да става рано през пролетта на 80 та .Мразел ,България ,Дела и документи,,..Мразел себе си ,щото бил неудачник...Ахаха.Това е абсурда

    Коментиран от #32

  • 30 Доктор Лудников

    5 0 Отговор
    Ейй Нойзи стига, ти подлуди всички мои пациенти с твоите писания, моите пациенти са криминални престъпници политици, сега вият и късат ризи, ти не ги разбираш, но те явно те разбират, ега си и иди.... Оти. Те де сме.
  • 31 В.В.П.

    12 0 Отговор
    Нойзи пиел по литър ракия на закуска ..Вечер удрял по литър уиски ,от Лидъл..
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 😅😂😆.....

    0 21 Отговор
    Както винаги Нойзи разбива чугуна, затова копейки и малоу.... Ни... Ци вият, тънка ирония, и безпощадна истина която Нойзи представя по блестящ начин... Респект!
  • 34 Читател

    13 0 Отговор
    Наздраве въфлек хората не те харесват бе защото си пияница а защото си псевдо интелект,Абе къде е Катранджиев пиянката сега се сетих за тоя.
  • 35 Прочетох

    15 0 Отговор
    Словоблудство
  • 36 Читател

    12 0 Отговор
    Лошото е че пак започнаха да викат да коментира футбол и то висшата лига ужас.Гледаш страхотен фудбол а преди мач тоя на почивка тоя след мача тоя фъфлек а и го представят за някои си.А той никога не е играл футбол.
  • 37 Ти да видиш

    17 1 Отговор
    Този Нойзи и онази крадла Поптодорова се вживяват като някакви наши морални критици и стожери, благодарение на платената журналистика от Америка за България.
    Все някакви подобни пропаднали отрепки и утайки са издигнати на повърхността от посолството и са тръгнали да ни поучават от всякъде и за всичко с цел да ни промиват мозъците.
  • 38 В.В.П.

    12 1 Отговор
    Защо натрапвате тива просто момче ??..За някъв мислител ли го имате .Това е неудачник..С две думи .Ставам русофил и ПУТИНИСТ ,.Данке шонн,ДВ..
  • 39 В.В.П.

    7 1 Отговор
    По Тошево време тез завиваха болтове в някой завод ..Ко работиш??.Завивам гайки...Ахаха .яко .
  • 40 Гал

    8 0 Отговор
    Боклук.
  • 41 Еленски бут

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Дупничанин":

    Дотам ти стигат представите за света. Най-голямата ценност - колата. Най-голямото унижение - да ти вземат колата. И горе-долу това е.
  • 42 Абсурдистан

    3 0 Отговор
    Добре дошли в моята държава!
  • 43 До Йчезеле

    7 0 Отговор
    Не е от алкохола този път, а нещо по-така като нурофенчета и прахчета. Либерална демокрация в бг има само на пътя, всеки я е подкарал както си знае.
  • 44 Дрън дрън та пляс

    7 2 Отговор
    1. Вече се видя, че такъв начин на управление е катастрофален. Иска се нова система. "Горе" е достатъчно да има само 3-5 ма старейшини, които се избират директно от народа.
    2. Политическото течение "либерална демокрация" също е провален тип на стил на управление.
    Сана Марин? Аналена Бербок или Урусла фон еди кво си...тези са пълен провал на политик. Абсолютна некадърност прикрепена от безкрайна арогантност с мнение на морално превъзходство!
    Орбан е повече "нормалното", разум + мярка на възможното в нашия свят. И най-важното, Орбан защитава националния, народная интерес. Докато "Саните" защитават само собствения си джоб. Даже и не подозират, колко са зле.

    Коментиран от #48

  • 45 Както казваше баба ми -

    6 0 Отговор
    "ни срам, ни очи". Този е лика-прилика с Ленчето с кремчето. Царят на тарикатите пише за "простата тарикатщина" сякаш неговата е марсианска. Политиците били такива-онакива, с това съм съгласна, ама ги ползва да отървеш колата от съда. За една вещ, макар и BMW, 2 пъти стана за резил. Пълен абсурд!
  • 46 Перо

    10 1 Отговор
    От кога Нойзи се подвизава в БГ екипа на DW? Написал е тази статия, след шмъркане на три чертички от белото и духом витае в облаците! Нали отдавна трябваше да е в затвора, какво стана? На всичко отгоре започна и да се обажда от коневръза!

    Коментиран от #58

  • 47 Стамболов

    1 4 Отговор
    Поздравления за статията! Нищо друго не убива обществената енергия, както липсата на справедливост в едно общество. Това го знаят в КГБ и ДС.
  • 48 Минало

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Дрън дрън та пляс":

    Така е било- съвета на великите боили и хана.
    Всеки роб влязъл в България е свободен
    Всеки който спазва законите е добре дошъл
  • 49 Стига!

    7 0 Отговор
    Леле, какви словесни еквилибристики е използвал този умопомрачителен анализатор, за да ни обясни защо в България абсурдът се превърна в нещо нормално!!! Ами, защото трябваше, като те хванаха да шофираш надрусан до горе с алкохол и дрога, да ти вземат колата, а не да те пускат да си ходиш с нея и после по разни медий да словоблудстваш, остави ми и акъл да даваш на хората!!! Лицемери такива!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хамсал

    6 1 Отговор
    След Иво Нинджев, Ленчето кремчето, защо да не ни поучава и този гроздомицин!
  • 52 редник

    2 0 Отговор
    Голяма мъгла и няма вдигане, защото: "... няма скорост на светлината." 😁
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Артилерист

    8 0 Отговор
    Между многото "културологични" изхвърляниия Звучния(Нойзи) казва една много съществена истина. Това е, че България НЯМА ЦЕЛ ЗА РАЗВИТИЕ. Тя се присламчва към големите, но се надява на подаянията им, които всъщност това, което й дават е захарно-памучна заблуда, заради която я завличат двойно повече. В България не се изгражда печеливша икономика, инвеститорите бягат, защото средата е отровена, няма как да се печели при наличието на толкова много корупционери, хората не са готови на всеотдаен труд, понеже няма перспектива за възвращаемост. Напротив, трупането на дългове обрича и бъдещите поколения на мизерия, защото те ще трябва да ги връщат. Дано не съм прав...
  • 56 жжжжжж

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "тцтцтц":

    да ама вече нойзиту мина в лагера на дс- добрите сили.....и вече като пие не го спират.
  • 57 Бай араб

    6 0 Отговор
    Този като го видя и веднага се сещам за гилотина, не знам на какво се дължи
  • 58 Булдог

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Перо":

    Не е от ,,шмъркането"Просто едни ,,бели мишки" му диктуват ,,умотворенията"
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.