15 Август, 2024 06:01 3 066 43

Без права: Българките, които гледат болни хора в Германия

  • германци-
  • българки-
  • българи-
  • права-
  • болни хора-
  • болногледачка-
  • чужденци

Те работят по 24 часа на денонощие, а пари често не виждат. Германската обществена медия АРД пита защо жени като тях се оказват без права.

Без права: Българките, които гледат болни хора в Германия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Без да е наясно за правата си, тя се хваща на работа в Берлин срещу 950 евро месечно - като болногледачка, която е на разположение 24 часа в денонощието. АРД среща зрителите си с българката Добрина, която преди десет години започва работа в Германия по финансови причини. Заплащането във Федералната република определено е по-високо, отколкото би било в България, но постепенно Добрина установява, че агенцията, която ѝ посредничи за работата, взима много повече от нея самата. И решава да потърси правата си.

И други случаи

Българката София (това име ѝ дават в предаването на АРД) също е работила на 24-часов режим. При нея не става дума за месечното заплащане, а за травмата, която е получила в резултат на извършваната в Германия тежка работа, наложилата се операция на гръбначния стълб, но така и не получила право на болнични.

Това са само два от случаите на около 600 000 чужденци, които работят в Германия като болногледачи на 24-часов режим. Без тях системата за обслужване на възрастни и болни в страната ще се срине, посочва германската общественоправна медия, като отбелязва, че регламентацията в сферата не е достатъчна, а договорените условия често се разминават с реалните.

Лъвският пай е за агенцията

Добрина е от Несебър, където се е върнала да живее със семейството си – четирима души в две стаи. Не могат да си позволят по-голямо жилище, макар тя да има да получава 32 500 евро от своя някогашен работодател в Германия. Преди десет години, след взет кредит, за да може да осигури медикаментите на тежко болния си съпруг, Добрина попаднала на обявата на българска агенция за наемане на болногледачки на 24-часово работно време в Германия. Заминала за Берлин да се грижи за жена, която била на легло. Получавала 950 евро месечно – много по-малко от тогавашното минимално заплащане, но тя не го знаела. Синът на болната жена бил добронамерен и казал на Добрина да се свърже с работодателите си, на които той плащал по 2150 евро. „Обади им се да ти увеличат заплатата.“ Така жената разбрала, че агенцията получава много повече от нея. И решила да се бори.

От германската общественоправна медия отбелязват, че потърпевшите от експлоатацията болногледачки от чужбина, които са по 24 часа на разположение, рядко се съгласяват да говорят пред медиите – повечето предпочитат да останат анонимни. АРД, позовавайки се на техните разкази, информира, че има работни места, на които и храна не се предоставя. Принципно с агенциите би трябвало да се сключи трудов договор със здравна осигуровка, но това също невинаги се случва. А жените не искат да говорят за проблемите си, за да не бъдат уволнени и да влязат в черните списъци на агенциите – тоест никога повече да не получат работа.

Защо българката не може да работи повече

София показва пред камерата белезите от операцията, която ѝ е била направена. Тя не може да вдига тежко, защото страда от остеопороза, но последният ѝ случай в Бавария се оказал много по-интензивен, отколкото очаквала. „Жената инвалид искаше ежечасно да я раздвижвам из къщата.“ София изпълнявала желанията на своята пациентка, но самата тя се чувствала все по-зле и по-зле - острите болки в гърба станали постоянни. Състоянието на българката се влошавало, тя искала да се прибере у дома, но едва три дни по-късно получила от работодателя си - германска агенция - автобусен билет до България. Поставили ѝ диагноза фрактура на гръбначния стълб, тоест била нужна операция. Тя минала добре, но София и до днес има болки. Дори да може пак да работи, в никакъв случай няма да може да поема същото натоварване.

Жената направила опит да получи болнични със съдействието на Съюза на германските синдикати в Мюнхен. Оттам поискали от работодателя ѝ документите за нейните социални осигуровки, което би ѝ позволило да се възползва от правата си. И получили отговор, но не и документи – работодателят написал, че София умишлено не го е уведомила за своята остеопороза и дори я обвинява, че нарочно е приела работата, за да получи осигуровки и лечение в Германия. Българката от своя страна твърди, че в разговор била предупредила работодателя си за своя проблем.

Обвинения от шефа на агенцията

Тя не спира да се надява на някакво положително решение, във връзка с което германските журналисти се свързват с шефа на агенцията, която ѝ е посредничила. И пред тях той настоява, че е премълчала за своята остеопороза. Едва след като започнала работа, представила съответното свидетелство, за да извлече ползи от германската социална система, както твърди той. Според работодателя в случая на София става дума за опит да се измами германската социална система.

Междувременно се изяснява, че жената е била социално осигурена – но защо в такъв случай не са ѝ предоставени съответните документи? Така или иначе – нейната дума е срещу неговата и дали София някога ще стигне до парите си, остава неясно.

Добрина така и не получава нищо

Когато преди осем години Добрина разбира, че ѝ плащат по-малко от полагаемото, подава жалба в Германия срещу агенцията, която я е наела. Прави го в името на справедливостта, а и за да даде пример на другите си колеги, които са в същото положение – да ги насърчи да се борят, посочва тя пред АРД. Жалбите ѝ преминават през три инстанции, за да се установи какво заплащане ѝ се е полагало, както и дали е трябвало да получава допълнителни пари заради това, че е била на разположение постоянно.

В крайна сметка Федералният съд по труда се произнася в полза на Добрина – тя трябва да получи от агенцията си общо 32 500 евро. Преди това никой в Германия (от болногледачите на 24-часов режим) не е успявал да постигне подобно нещо. „Доверих се на правосъдието, изобщо не съм се съмнявала, че ще успея“, казва Добрина пред АРД. Случаят привлича вниманието на медиите, отбелязват го като голям успех, но...Добрина и до днес не е получила дължимото.

Случаен фалит?

Защо? Тя е изпратена от българска агенция, която работи с германски партньор - оттам се получават заявките, а от България се изпраща подходящ за случая човек. Той работи в Германия, но му се плаща от българската агенция, затова тя е тази, която би трябвало да изплати парите на Добрина. Само че българската агенция обявява фалит непосредствено след съдебното решение.

И ето че Добрина вече осем години чака – не знае как би могла да получи парите си, макар германският съд да ѝ ги е присъдил. Обръща се към съдебен изпълнител, от срещата с когото излиза бясна, както казва пред германските журналисти. Нова информация няма – българската агенция категорично е фалирала и Добрина няма да получи парите си. „Съдът в Германия си свърши работата на три инстанции, а тук, в България...“.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    46 4 Отговор
    Нормална практика е българи да бъдат излъгани от българи в чужбина. Хора работете за немски фирми без посредници, защото българина е свикнал да дои българина и да остава безнаказан. Примери много. Даже в България, българските фирми ощетяват българите, като ги осигуряват на минималната заплата,не им плащат отпуска,болнични.....

    Коментиран от #23

  • 2 Не разбирам

    39 2 Отговор
    защо въобще й е нужна фирма? Има европейски паспорт, има право да работи самостоятелно. Пуска обява и си намира работа сама. Пазари си се сама и си взима всичко за себе си. Очевидно знае и немски щом работи с хора. Защо тогава де оставя някаква "фирма" да я използва?

    Коментиран от #3, #29, #39

  • 3 За да

    5 8 Отговор

    До коментар #2 от "Не разбирам":

    не работи на черно !

    Коментиран от #7, #10

  • 4 ...

    23 7 Отговор
    Искахте демокрация, ето ви.

    Коментиран от #6, #27

  • 5 Развълнуван

    27 0 Отговор
    В Англия е същото. Практически не можеш да намериш работа без фирма посредник.Това е държавна политика.
  • 6 браво

    31 3 Отговор

    До коментар #4 от "...":

    И какво общо има ганьовщината с демокрацията??? Чехите също бяха като нас социалистическа държава. При тяхната демокрация те напреднаха сто години пред нас. Значи има нещо объркано в нас

    Коментиран от #11

  • 7 Глупав отговор

    20 5 Отговор

    До коментар #3 от "За да":

    Може да работиш съвсем легално за себе си -- плащаш си данък и осигуровка и всичко е ток. Какво черно? Един плочкаджия на черно ли работи ако не е към "фирма"? Вас по комунизма са ви учили че трябва цял живот да работиш за някой друг. Идеята човек свободно да продава уменията и труда си на пазара ви е противоестествено

    Коментиран от #21

  • 8 Сандо

    15 1 Отговор
    Робите на 21-ви век имат право само да бъдат доволни.
  • 9 Това е

    22 1 Отговор
    най-гадната,долна,трудна работа.Първо си на разположение 24часа,второ,много е трудно да се грижиш за дементни.Има и трето и четвърто,да не влизам в подробности.И има българки,които я работят тази работа по 25-35години.
  • 10 Гъдьо Гъдев

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "За да":

    Да си отвори девербе.. Това е нещо като еднолична фирма, не е проблем. Може би не е знаела.

    Коментиран от #12, #31

  • 11 Сандо

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "браво":

    Няма нищо объркано,просто всичко се развива съгласно плановете,измислени и реализиране от Хегемона още отпреди 1989 година.А колкото до Чехия,те,макар и славяни,винаги са смятани за част от Европа,за разлика от балканските държави,а това означава,че отношението към Чехия е различно.С другите държави от бившия соцлагер също се процедира по начин,приет в плановете и целита които са поставяне пред съответната държава.

    Коментиран от #16, #30

  • 12 Социалните

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гъдьо Гъдев":

    агенции трябва да работят именно с тези работещи бедни хора да им обяснят техните опции и права. Щото в момента единствено хранят излишно някакви агенции. На Германия й трябват работещите хора а не агенти и посредници дето паразитират
  • 13 Фен

    12 2 Отговор
    Аз, като видя ДВ, и не чета. Някой фана ли, къде е пропагандата тук? Щото, ако няма пропаганда, тия не се хабят да пишат.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Перо

    11 0 Отговор
    Ами работещите българи имат еднакви права като страна от ЕС! Защо въпросната жена не се е договорила директно с работодателя, физическо лице или местна агенция? Ако не знае немски или няма нужната квалификация и опит, знания за местното законодателство или помощ на местна почва е пълна глупост да разчита на БГ частни фирми, където са 100% некадърни мошеници и 5-ти посредници! Просто това е естествен подбор и отсяване на кадърните българи от Германия. Ако въпросната госпожа няма предварителна подготовка и лични контакти , особено препоръки, е по-добре да не се захваща за такава работа, иначе резултата е на лице! Сега загубата и е по-голяма и със съсипано здраве! В Германия парите не падат от небето, а в БГ властта отдавна е абдикирала от населението и го нарича електорат!

    Коментиран от #22

  • 16 глупости

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сандо":

    Ами Словения???Ами Румъния??? Стига с безмислени оправдания

    Коментиран от #20

  • 17 иво

    10 2 Отговор
    До къде я докарахме.. жените ни проститутките, чистачките и болногледачките на Европа...

    Коментиран от #24, #34

  • 18 А сега де

    10 2 Отговор
    Не разбрах кой е отвлякъл Добрина и насила я е накарал да работи в Германистан за 950 евро???
  • 19 Българин

    16 1 Отговор
    Честита ни демокрация и пазарна икономика:)
    А в Германия и Англия вече и циганите не искат да ходят. Повечето ни "немски" гастарбайтери се прибраха по родните земи, с изключение на малка част, която емигрира най вече към Ирландия.
    Само пълен идиот би се отказал от 1000 евро заплата у нас за да започне работа в Германия за 1200 евро и да плаща 1000 евро за квартира и сметки.

    Коментиран от #40

  • 20 тц тц

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "глупости":

    Какво Словения и Румъния? Икономиките и на двете държави затъват, просто нашата затъва с по бързи темпове. Единствената държава от нашия регион, която има икономически растеж е Унгария, в която се наливат много чужди инвестиции, но това е така защото са единствените, които не се съобразяват с Брюксел. В момента в Унгария се строи поредния завод за автомобили от Китай за 4 милиарда евро.
  • 21 Трябва

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Глупав отговор":

    да имаш регистрирана фирма за това , така че отговорът не е глупав , а такъв е реда , за да работиш самостоятелно !
  • 22 Мислиш ли,

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Перо":

    че тия необразовани черноработници имат елементарните познания относно правата си. Език не знаят, понаучават го там, колкото да изпълняват робски каквото им кажат. А преди да тръгнат да дадат някой лев за адвокат - аааа, че откъдя накъдя. Причинноследствената връзка на простотията.

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 До където трябва

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "иво":

    Всеки народ си заслужава и съдбата и Оправниците.
  • 25 Перо

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Мислиш ли,":

    За съжаление си много прав!
  • 26 Румен Американеца

    14 0 Отговор
    За какво мислите ви приеха в ЕС? Подкупват с европомощи управниците, пробутват си боклучавите стоки, изхвърлят си отпадъците, използват ви като евтина работна ръка и изнасят природните ви богатства, но вие се бийте в гърдите че сте европейци.
  • 27 ЧОЧО

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "...":

    Какво е виновна демокрацията! Като нашите фирмаджии са мошеници.Защо в Германия не е така като при нас!

    Коментиран от #33

  • 28 Eдин

    3 0 Отговор
    Ама нали има демокрация и евроатлантически ценности в Германия! А ... това не им пречи на германците да ни ползват като бели робини!

    Коментиран от #32

  • 29 Исторически парк

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не разбирам":

    Така е ама отде толкоз акъл 😉
  • 30 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сандо":

    Аха и ти лично си ги чел тия планове нали? 🤣🤣🤣🤣
  • 31 Евро Пейка

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гъдьо Гъдев":

    "девербе" ? Това пук какво трябва да е?
  • 32 Програмист

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Eдин":

    Еми като имате робско поведение, те не са ви виновни 😉
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Про Стачка

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "иво":

    Е те като незнаят нищо друго неразбират езика нямат образование , квалификация и друг професионален опит как според тебе да си изкарват хляба ? А и за информация на живеещите от социални помощи ще кажа , че Срамна Работа Нама !!!
    Само ми е много странно в дадения случай да работиш 10 години в Германия и да останеш такова теле че да те работи някаква си агенция ? Правя си заключение че или някой е непоправимо тъп или целия материал е някаква манипулация !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 наивен

    3 1 Отговор
    Кога скачахме...
  • 37 Читател

    1 0 Отговор
    Поръчка статия.
  • 38 Алена

    6 0 Отговор
    12 години работих в Италия само с италиански договори.Свидетелка съм как българи работят за български фирми и ги прецакват както тези в Германия.Нашенци не могат да се възползват от благинките от системата в Италия точно заради договорите им с нахалните бг фирми.Но в крайна сметка щом са решили да работят за бг чорбаджий,ще си патят.
  • 39 Алена

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не разбирам":

    Много добър коментар.Аз работих в Италия 12 г. точно по този начин.Само с италиански работодатели.Нямах никакви проблеми.Достатъчно е да поназнайваш езика и да си от страна в ЕС.
  • 40 Алена

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Подкрепям коментара.Вече и тук в бг заплатите са добри.Наистина е глупаво да се работи в чужбина ако сам трябва да плащаш квартира и другите режиини разходи.Доста са скъпи.Аз например работих в чужбина,в хотел и не съм плащала за храна и спане.Всичко беше за сметка на работодателя.Но всяка година си плащах данък доход за да получа пенсия от там.Защото ако не се плаща,няма пенсия.
  • 41 Живея там

    5 0 Отговор
    Това, че фирмата е плащала малко а реално е получавала повече е практика в Германия. Важно е какъв договор е подписал работника и дали въобще има такъв. В договора са посочени условията за работа, работното време, осигуровки, заплащане и т.н. В случая има БГ фирма посредник, голяма греда.
    На въпроса за самостоятелно търсене на работа със или без обяви....не се получава в Германия, никой няма да те наеме. Факт. Германците работят със фирми гарантиращи им свършена работа без усложнения, такава е практиката. Ако някой бъде нает лично, ще бъде без договор и реално без права. Така че, опичайте си акъла и умната.

    Коментиран от #42

  • 42 Евро Пейка

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Живея там":

    За такава работа и за такова работно време там никой невзема под 2500 € чист + кост и ложи . А при тежки случаи където се изискват и медицински познания (настава въпрос за бивша чистачка в болницата) орива и нагоре.
  • 43 незнайко

    1 1 Отговор
    ( Добрина и до днес не е получила дължимото. )
    Няма да го получи ! Това е ДЕМОКРАЦИЯТА ! Капиталиста не дава, защо все още има глупави хора ?