Тема: Украйна

9 Септември, 2024 23:01 9 745 111

"България е прекрасна": как живеят украинците във Варна

  • българи-
  • българия-
  • украйна-
  • украинци-
  • варна-
  • война-
  • русия-
  • украински бежанци

Във Варна и околностите живеят десетки хиляди украинци. Сред тях има и заможни, има и по-бедни. Какво ги кара да останат там?

"България е прекрасна": как живеят украинците във Варна - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лиза e от Днипро. Живее във Варна вече две години заедно с трите си деца и помага на свои сънародници украинци.

Елена пък e дошла преди година и половина от Херсонска област, работи като фризьорка в курорт край морската столица.

Още новини от Украйна

Редом с тези две украинки по северното Черноморие в България можеш да срещнеш хиляди други техни сънародници: по хотелите, приютяващи бежанци, по улиците, плажовете и заведенията, натъкваш се включително и на украинци, които имат вид на доста заможни хора, а и на млади мъже, които по-скоро очакваш да видиш на фронта.

Според Радио Варна в града пребивават 12 хиляди украинци, а в целия варненски регион бройката навярно достига 30 000, предполагат наблюдатели. Точна информация миграционната служба в града все още не е предоставила в отговор на запитването на Дойче Веле.

Лиза Якименко, която е мениджър на Българо-украинското дружество и работи за фондация "Открито сърце", също уверява, че статистика няма. Според нея около половината от украинските бежанци живеят на социална програма в хотели и държавни бази по Черноморието.

"В момента останаха около осем такива бази - в Свети Константин и Елена, на Златни пясъци. По тази социална програма помощи получават само хората, които официално са получили защита в България. Това са хора, които не са социално обезпечени, няма къде да отидат, нямат пари", обяснява Лиза.

За същата кауза работи и активистката Иглика Георгиева. "Тук пристигат украинци предимно от Одеса. Градът им харесва, има море, напомня им за техния град. Казват, че се чувстват спокойни, хората им помагат и тук най-добре могат да се интегрират", казва Иглика.

Дали богати или бедни - всички бягат от война

И Лиза, и Иглика не крият, че хилядите украинци наоколо не принадлежат стопроцентово към групата на класическите бежанци. Лиза посочва: "Има две категории украински бежанци. В първата категория са хората, избягали от ужасите, смъртта и безизходицата. Във втората обаче влизат хора, които бягат не от бедност или безизходица. Те просто търсят безопасно място, бягат от безкрайния стрес на войната и търсят повече сигурност. Това са добре обезпечени хора, те имат средства, те наистина притежават скъпи автомобили, а жените – скъпи бижута и чанти. Те могат да си наемат жилище, могат и да си купят имот в България. Те са дошли тук не за да получават социални помощи, а просто за да си починат, да опазят живота си, да бъдат на сигурно място."

Според Елена, фризьорката от Варна, всички украинци, които познава в околността, са избягали от войната. Тя описва мотива на тези хора с едно силно, лично изречение: "Нашата територия е окупирана: аз си легнах вечерта в Украйна, а на сутринта се събудих в Русия."

Иглика Георгиева добавя: "Бежанците са предимно майки с деца. Останалите просто са избягали от войната семейства с по-високи доходи. Както всяка нация си има по-заможни граждани, така и в Украйна има семейства със скъпи коли. Концентрацията на такива във Варна е голяма, тъй като те предпочитат да се заселят по морето. И се създава илюзията, че всички украинци са богати."

Журналистката Татяна Кристи, основателка на фондацията "Открито сърце", която помага на украинските бежанци, също твърди, че повечето нуждаещи се са майки с деца. "Това, че някой има хубава кола и пари, какво общо има с факта, че е бежанец от война? Абсолютно нищо! Но тази опорка се налага от проводниците на руско влияние в България, които искат да настроят българите срещу бежанците. Както във всяка една държава – в Украйна има богати хора, бедни хора и хора от средната класа. От война бягат всички, включително и тези със скъпите коли. И вместо някои българи да сипят омразата си срещу тези хора, нека да я фокусират върху факта, че държавата Русия е агресорът, който прогони милиони от родните им места."

Лиза обяснява, че в самото начало на войната сред бежанците наистина имало и мъже в наборна възраст, които обаче се ползвали с валидното тогава разрешение: бащите на три и повече деца имали право да пътуват зад граница. Днес вече не е така.

Близо до плажа в един от курортите разменям по няколко думи с двама млади украинци, които ме заговарят на български. Били от Одеса, тук много им харесвало. Питам ги предпазливо дали са туристи. Те се усмихват и безмълвно вдигат рамене.

Лиза Якименко, Татяна Кристи и Иглика Георгиева разказват и за възрастните украинки и украинци, някои от тях хронично болни или инвалиди, настанени в една държавна база на Златни пясъци.

"Такива хора просто няма къде да отидат. Те са от Краматорск, от Бахмут, от Николаев – как ще се връщат там, там има непрекъснат обстрел. Нашата фондация "Открито сърце" помага именно на такива хора", казва Лиза.

"България е чудесна страна"

Украинските бежанци във Варна и региона от една страна може би наистина се чувстват добре, вярва Иглика Георгиева. Същото твърди и Лиза Якименко, в същото се кълне и Лена: "България е прекрасна страна! Ние можем много да научим от българите. На първо място - умението им да живеят, да работят и редом с това да се наслаждават на живота. Това е просто прекрасна, забележителна страна! И съм много щастлива, че съм тук."

От друга страна обаче украинките и украинците се натъкват на какви ли не проблеми. Трудно си намират работа в съответствие със своята квалификация – заради езиковата бариера и трудностите при приравняване на образованието. Мнозина работят по 6 дни в седмицата за 1000 лева, а трябва да плащат и наем, обясняват Лиза и Татяна Кристи. На децата също не им е лесно в училищата. Макар че има и отлични примери. Невяна Филева от сдружение "Енерджи" казва пред Радио Варна, че има голям наплив към записване на ученици в училища - във Варна за изминалата година те са били 1200. Според Филева много от украинските семейства първоначално са разчитали на онлайн обучението от Украйна, но с продължаването на войната българската образователна система се е явила като логично решение за интеграция. Филева разказва и за един украински седмокласник, изкарал шестица на изпита по български език.

Иглика Георгиева говори с възторг за украинските деца, с които работи във фондацията. "Правя всичко, за да помагам на украинците, защото смятам, че в 21 век не бива, просто е недопустимо, хора да бъдат избивани, обстрелвани, мъчени, гонени от дома си. След като от мен не зависи да спра целия този ужас, поне да помогна на тези хора. Смятам, че всеки нормален човек би трябвало да направи същото. Това са толкова усмихнати, жизнерадостни, талантливи, умни и отворени към другите хора. Обичат природата, красотата, чистотата и реда. А децата им са нежни, красиви и добри. За силата на духа и за желанието да помагат на други, макар самите изпаднали в беда, уважавам безкрайно този народ."

Фризьорката Елена също споделя, че нейните клиентки и клиенти от Украйна са много благодарни на българите за грижите, че най-вече децата им получавали всичко необходимо. Тя и нейната дъщеря не са се натъквали на предубеждения или агресия, но не при всички е така. Татяна Кристи казва: "Уви, няма как да пренебрегнем влиянието на руската дезинформация, разпространявана чрез политическите проксита на Путин в България – най-вече партия "Възраждане". Тези хора сеят омраза, ксенофобия, заплахи, обиди и лъжи. Който не може да се постави на мястото на украинските бежанци и да разбере трагедията на тези хора, няма базисни човешки ценности и е със счупен морален компас."

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 89 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    40 42 Отговор
    Турция обяви че ще строи Турски поток 2 през България за руска газ за Европа.Скоро тук ще стане Бойно Поле Земя .

    Коментиран от #3, #19, #22, #55

  • 2 Георги

    79 72 Отговор
    По добре Украинци от колкото талибани.
    За мен са добре дошли.

    Коментиран от #108

  • 3 Град Козлодуй

    53 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Много лъжец
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Варненец

    32 134 Отговор
    Украинците са готини хора, с който и да съм контактувал ми е оставил добро впечатление.
    Разбира се има и примати, наподобяващи орките на изток

    Коментиран от #87

  • 6 Гонар Романенко от "Британското разузнав

    158 21 Отговор
    Ами добре си живеят, за разлика от българите

    Коментиран от #24

  • 7 az #СВО

    143 24 Отговор
    Ама как така?!?!

    Че те тия са предатели!
    Държавата им загива, а те на море във Варна!
    Дезертьори!

    Коментиран от #12, #33, #98

  • 8 ЕвроАтнатически българин

    159 17 Отговор
    Украинците в България живеят добре.

    А българите в Украйна и в България живеят зле.

    Какво пародия!

    Коментиран от #104

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Питам

    66 14 Отговор
    А руснаците в България как живеят?

    Коментиран от #109

  • 11 Хохо Бохо

    36 139 Отговор
    Трябва да изгоним руснаците от България и да национализираме имотите им и тогава "България ще е прекрасна"...
    А и Копейките, тоже...

    Коментиран от #16, #99

  • 12 Напротив!

    71 30 Отговор

    До коментар #7 от "az #СВО":

    Спасили са се от юдео-хазарския фашистки и нацистки режим в Киев!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Шопендар

    139 15 Отговор
    3/4 от територията на украйна е свободна,което е колкото три Българии,и там имат нужда от работници и войници,но тези хора предпочутат да живеят комфортно на наши разноски.и в германия са пропищели от тях,източват социалните каси и живеят където си искат.

    Коментиран от #29

  • 15 да питам

    47 6 Отговор
    Какво кара украинците да останат "там" ли ? Питайте Малката Ханъма ... 🤫
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Уса

    60 14 Отговор
    Укрите в сащ са супер и се разбираме,но повечето .Говорим на рускимразят зеленски.Обясненията им са дълги исторически и лични

    Коментиран от #110

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дрътия Софианец

    9 30 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не свършиате ли са неграмотниците от землянките , ве ? ГаЗ 51 ...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Точен

    89 15 Отговор
    Днес гледам един украинец на 30-35 г си плаща тока в родния ми град Варна. Изпревари една бабичка, говори нахално на касиерката. Иначе в зелето ги изкарват жертви. Този е избягал от фронта, смята ни за слуги, Европа им вдига падналия х..абитет. Дано дълго агонизира украйна, така светът ще се избави от едни излишни хора.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Какво е натрапник ?

    21 50 Отговор

    До коментар #27 от "ермак":

    Давам пример - отиваш в Германия , избягал от "СВО" -то , качил се на Мерц , вее руzкото знаме и скандира - "СЛАВА РОСИИ" .. Е това е натрапник
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Специална Военна Опсерация

    16 41 Отговор

    До коментар #7 от "az #СВО":

    Да разбирам, че недоволстваш от това, че не стрелят по руснаците на фронта?
    Всеки украинец тук, означава и един жив руснак повече там, на фронта.
    Как е, правиш ли връзката?
    Знам , че те надценявам ;)
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гошо

    84 8 Отговор
    Украинците добре живеят , списвачите!...Българите как живеят?....Наведени сте до безобразие!

    Коментиран от #42

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Естествените държави

    57 7 Отговор

    До коментар #28 от "Не съм съгласен":

    се създават от собствените държавнотворни народи в историческия процес.

    Изкуствените държави се създават от чужди политически интереси и чрез чуждо политическо инжинерство.

    Така през 1917-1918 г. от австроунгарци, германци и юдео-болшевиките на Ленин бяха създадени 2-3 окраински за Русия държави, които след Полско-съветската война от 1919-1921 г. се обособяват в Съветска Украина.

    През август 1944 г., в манастира "Прохор Пшински", под ръководството на антуража на хърватина Тито, се измисля "македонският" език, а от 1945 г. се създава изкуствената югославска квази-държава Социалистическа Република Македония.

    Ролята на България в създаването на изкуствената държава Македония е неоценима! На 15.01.1992 г. седесарския селяк от с. Веселиново Ж.Ж. първи в света БЕЗУСЛОВНО призна измислената и изкуствена държава Македония за НЕЗАВИСИМА, като на практика се отказа от българския произход на македонците.

    Следващият анти-българин, който унизи България като сложи подписа си под позорния антибългарски Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония е банкянският БХ - Бойко Борисов, - който на 01.08.2017 г. постави състоялата се българска история на тезгяха за пазарлък със скопските историчари и де-юре призна измисления македонски език, съгласно конституцията на Р. Македония. Този позорен договор беше подготвен под сурдинка и подписан в Скопие под надзира на американците.

    Коментиран от #38, #103

  • 38 Хихи

    9 49 Отговор

    До коментар #37 от "Естествените държави":

    Ма верно ли?

    И кои "естествени процеси" са съзадали руската ко чина, на която ЦЯЛАТА й идентичност е КРАДЕНА от някой друг?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Българин

    14 41 Отговор

    До коментар #39 от "Всичко изброено от теб":

    Всичко изброено от мен се пробутва от руските петоколонници и до днес, въпреки че почти нищо от него не беше вярно дори в самото начало. Единственото "донякъде" вярно от тези неща е, че имаше стотици хиляди, които бяха настанени първоначално в хотели, и то дума не може да става, че били "луксозни" и "петзвездни". Всъщност българското правителство в тогавашния момент се съгласи да СПОНСОРИРА хотелиерите по морето, които до един са руски бандюги и техни "бизнес-партньори" защото хотелите им стояха празни извън сезона и намериха начин да ОТКРАДНАТ още едни големи пари от държавната хазна на гърба на бежанците от войната. Поредната далавера на Държавна сигурност.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Герге ,

    4 20 Отговор
    Завиждаш ли им , на украЙнците , тисайряфостатъ.. Тръкай тръкай .. Има и Гуантанамо .. 🤭😁
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хихи

    9 27 Отговор

    До коментар #45 от "Съгласен не съгласен има":

    "Израел има народ, няма територия"

    Ъъъъ, ама верно ли?

    А можеш ли да ми кажеш коя територия се е наричала Юдея, много преди да съществува например "българска" територия?

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Едно Българче

    31 3 Отговор
    Ние за 35 години не можахме да се оправим ,пък вие искате за 2 вече всичко да ви е наред. Егати наглеците!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ХА ХА

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Аз па чух друго, ердо щел да пълни на софиянецадупито с турски човечета че туркините турили озаТ забранено влизането шот били европейки вече.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ХА ХА

    6 7 Отговор

    До коментар #54 от "Защо не излезе една статия":

    Що не искаш и една статия, защо у паспорта на айшето пише българка.
    Тая статия ше да е по близо до нас.

    Коментиран от #61

  • 60 ХА ХА

    10 26 Отговор

    До коментар #58 от "Ха ха ха ха":

    Стига бе човек, московията е анексирала 1/7 от света и па не и стига, какво може да се сравни с това.

    Коментиран от #62

  • 61 Идиотино

    18 5 Отговор

    До коментар #59 от "ХА ХА":

    Българка пише на циганската а на турбината пише тнационалност туркиня и българска гражданка.
    На българите в Украйна пише..националност украинец...украински гражданин
    Има ли разлика предателю?
    В Белене ще я рязбуреш

    Коментиран от #63

  • 62 Всяка нация в Русия

    30 7 Отговор

    До коментар #60 от "ХА ХА":

    е обособена в териториална.,автономия и изучава майчин език в училище
    Има ли един автономен индиански щат?
    Марш да учиш но не по телефона

    Коментиран от #65

  • 63 ХА ХА

    4 10 Отговор

    До коментар #61 от "Идиотино":

    Ти кога си виждал паспорт за последно, изобщо виждал ли си? И се дръж прилично!

    Коментиран от #64

  • 64 Имам приятел в Одеса

    36 8 Отговор

    До коментар #63 от "ХА ХА":

    Бивш българин който пита защо в България има под 2% българи от Украйна?
    Защото казва той никой не обича мащехата България която подкрепя режима който ни денационализираха като българи.
    Имам копие от неговия паспорт иптози на жена му.
    След време помагачи на Зеленски ще бъдат съдени като национални предатели.

    Коментиран от #66, #111

  • 65 ХА ХА

    9 33 Отговор

    До коментар #62 от "Всяка нация в Русия":

    Всяка нация в русия има гета забравени от бога и от кремъл.
    А индянците са пълноправни амеркканци и ни един не е поискал да избяга в русия на "свобода".
    Аре бегай да си играеш на буряти.

    Коментиран от #67

  • 66 ХА ХА

    4 10 Отговор

    До коментар #64 от "Имам приятел в Одеса":

    Аз па имам нотариален акт за съдебната палата.

    Коментиран от #69

  • 67 Идиот

    33 9 Отговор

    До коментар #65 от "ХА ХА":

    Още са в резервати индианците а земята не е тяхна собственост.
    Това е разликата с Русия.В татарстан земята е татарска и т.н.
    Недоумение си розово паве

    Коментиран от #71

  • 68 ХА ХА

    3 8 Отговор

    До коментар #58 от "Ха ха ха ха":

    Абе я ми кажи кои са мексико!

    Коментиран от #70

  • 69 Ха ха ха ха

    32 4 Отговор

    До коментар #66 от "ХА ХА":

    Имаш мозък колкото на колиби.
    Но индианец няма нотариален акт дори за 1 м2 земя.
    Всички са изклани и богатствата им обрани
    Имат градове с имената на убийци на индианци като Ген.Кастър и Бъфало Бил
    Марш на фронта срещу Русия за оборска тор

    Коментиран от #72, #97

  • 70 Идиот

    21 2 Отговор

    До коментар #68 от "ХА ХА":

    Мексико в Щатите ли е.
    Пардон каторжниците им ограбиха Флорида,Тексас,Орган,,Аризона, Калифорния

    Коментиран от #73

  • 71 ХА ХАказах ти

    4 25 Отговор

    До коментар #67 от "Идиот":

    Дръж се прилично!
    Земята в резервата си е на индянците, имат си кмет, шерифи и общинари и никой не ги ограничава да напуснат резервата стига да имат акъл.
    Пак те питам как па един индянец не отиде на свобода у бурятия и един ескимос не отиде у чукотка.
    Аре беги да си играеш на чукчи!

    Коментиран от #74

  • 72 ХА ХА

    3 18 Отговор

    До коментар #69 от "Ха ха ха ха":

    Слушай гаварит масква и ше прокопсаш, ама друг път!

    Коментиран от #76

  • 73 ХА ХА

    4 4 Отговор

    До коментар #70 от "Идиот":

    Абе т@п@к мексико е испания и сблъсака е САЩ Испания, мноосипроzzzz.

    Коментиран от #75

  • 74 Идиот тъп

    27 3 Отговор

    До коментар #71 от "ХА ХАказах ти":

    Не може да се засели никъде другаде в Америка индианец от резирват.
    Чу6чи има в Москва и Ленинград.
    Колко индианци са унищожени ат англосаксите?
    Колко са живи?
    8 г.съм живял в Щатите телефанисте

    Коментиран от #83

  • 75 Тъпунгер

    8 1 Отговор

    До коментар #73 от "ХА ХА":

    Иди в Мексико да им кажеш че са испанци
  • 76 Ти си прокопсал

    15 2 Отговор

    До коментар #72 от "ХА ХА":

    В най бедната,най корумпирана и най бързо умиращите държава в ЕС според Евростат.

    Коментиран от #80

  • 77 Чичака

    1 0 Отговор
    Интересни работи. Jj
  • 78 ХА ХА

    2 27 Отговор
    Т@пи сте русофилнята и слушате само кво ви спуска митрофана, нема смисхл на вас вече и доктор не може да ви помогне. Вашия живот и орисия са единственно кофите, бегайте че конкуренцията не спи, късмет.!

    Коментиран от #81

  • 79 Госあ

    29 4 Отговор
    Да приемаме украински бежанци е окей, но не и да изпращаме оръжие в този братоубийствен конфликт.
  • 80 ХА ХА

    2 12 Отговор

    До коментар #76 от "Ти си прокопсал":

    Боли ме фара, аз съм доволен от себе си сичко ми е наред. Лапайте кой квот намери, ае чао.

    Коментиран от #82

  • 81 Задръстен

    7 1 Отговор

    До коментар #78 от "ХА ХА":

    300%
  • 82 Ха ха ха ха

    17 1 Отговор

    До коментар #80 от "ХА ХА":

    Простакът е късметлия, никой не може да му изкара акъла
  • 83 ХА ХА

    3 24 Отговор

    До коментар #74 от "Идиот тъп":

    Чай че ме възбуди, 8 години си живял в щатите и не сезадържа, значи от тебе нищо не става. Време ти е да изкараш 8 години у раша, почвай.
    Т@@@@п@к, на кого ги говориш бе запалющеняк.

    Коментиран от #85

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Ха ха ха ха

    17 2 Отговор

    До коментар #83 от "ХА ХА":

    Роди негърчета от Козяк нали?
  • 86 БАРС

    23 1 Отговор

    До коментар #25 от "Може и да не си умен,":

    ДА ПРАВ СИ ЗА МАКЕДОНИЯ И УКРАИНА ,ЧЕ СА ИЗМИСЛЕНИ ДЪРЖАВИ ,НО ИМА ОЩЕ ЕДНА НО ТЯ МАЛКО ПО ДРУГО МУ И ТОВА Е РУМЪНИЯ ДА РУМЪНЦИТЕ ПОВЕЧЕТО ОТ ПОЛОВИНАТА СА ГОВОРИЛИ НА БЪЛГАРСКИ И СА ПИСАЛИ НА БЪЛГАРСКИ ДАЖЕ БУКОРЕЩ СИ Е ОТ БЪЛГАРСКИ КОРЕН ДУМАТА.ИСТОЧНАТА ЧАСТ ПЪЛНО С ИМЕНА НА СЕЛА И ГРАДЧЕТА С ИМЕНАТА ИМ СЪС СЛАВЯНСКИ КОРЕНИ САМО ДЕТО ЗАВЪРШВАТ НА ЕЩИ ИЛИ ЩИ .ТАКА ЧЕ И ТЕ СА С НАВЪРТЯНИ ГЛАВИ И КАЗВАТ ЧЕ СА ЛАТИНИ И ДАЖЕ КАТО ГОВОРЯТ МОЖЕ ДА СЕ ЧУЯТ ДУМИ ОТ БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ.ИНТЕРЕСТНОТО Е ЧЕ ДАЖЕ И НЕ МАЛКО НЕ ЗНАЯТ ЗАЩО КОЛИТЕ ИМ СЕ КАЗВАТ ДАЧИЯ .ИМАХ КОЛЕГА ОТ МОЛДАВИЯ А ТИ ТЕ СЪЩО СА НЕМАЛКО ИЗМИСЛЕННИ,ТА ГО ПОПИТАХ ЩО ЗА НАРОД СТЕ ТА ДИРЕКТНО МИ ОТГОВОРИ НЕ ЛЪЖА КАЗА ТРАКИ СМЕ ДА И ТО ИЗЛИЗА ЧЕ Е ТАКА СПОРЕД МНОГО ДОКАЗАТЕЛСТВА НА ИСТОРИЦИТЕ.ТА И ТЯХ ГИ ЛАТИНИЗИРАХА .
  • 87 СЗО

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "Варненец":

    Има доста нагли украинци....не знам, може би защото са с пари и си мислят че номерата им могат да минават. Иначе и за мен са по добре от чаршафите.
  • 88 дядото

    25 1 Отговор
    за укрите е прекрасна като им плащаме сметките - за скъп хотел,за ток,за вода,за храна,возят се в скъпи коли.абе скъпи гости ни натресоха,има си хас да не им харесва
  • 89 хмммм

    25 2 Отговор
    Като всичко им е платено от джобите на българина как няма да им е хубаво на фашистите? По-нагли хора едва ли можеш да видиш.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Фризьорката Елена

    13 0 Отговор
    всъщност работи и като масажистка на златни, фул екстри

    Коментиран от #93

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Повечето у к ра инки

    16 0 Отговор

    До коментар #91 от "Фризьорката Елена":

    във Варнаи курортите, "работят" най-....професия, това е тайна, защото сме мифиотска дръжава
  • 94 Варна НЕ

    16 1 Отговор
    харесва ук...те, не им понася на хали тета, надаела им е и искат да си тръгват вече. Кога ?!!
  • 95 дедо..

    13 0 Отговор
    Мъмькай имь баньдерска..
  • 96 Нищо че

    18 0 Отговор
    Няма лошо ,че млади и здрави украинци са избягали в България - какъвто и патотизъм .да заявяват ТУК , истината е, че не им се мре за Зеления шмъркач. Просто трябва лека-полека държавата да ги накара да работят и да не лежат на бюджета - има над 250 000 празни работни места. Като поработят в българско обкръжение и добият приятели , псуват бандерците ,нищо ,че пред натювската власт говорят обратното.
  • 97 Хмм

    3 7 Отговор

    До коментар #69 от "Ха ха ха ха":

    Често е така, но погледни "резервата" на Чероки-те. Прилича повече на Швейцария, а всеки там получава месечен доход. Децата започват живота си с половин милион в банката. Също така племето Чероки притежава земята си за разлика от останалите.
  • 98 Ти си

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "az #СВО":

    Интересно ми е какво ще направиш и къде ще бъдеш ако например македонската армия влезе в Петрич , Сандански и Благоевград? Да не говорим ако турците влязат в Кърджали и Хасково ! Пръв ще си на Калотина или Видин !
    Зад монитора всички сте баш патриоти и юнаци ....
  • 99 Евро Пейка

    0 7 Отговор

    До коментар #11 от "Хохо Бохо":

    Да не си наследник на някой активен борец - мандраджия та искаш все чужда да национализираш - присвоил?
  • 100 Рускини с украински паспорти

    17 0 Отговор
    повечето от Одеса и областта. Там живеят етнически руснаци. Младите момчета пък са избягали от военна служба на Украйна, защото смятат, че са руснаци.

    Коментиран от #101

  • 101 Всички рускоговорящи

    5 5 Отговор

    До коментар #100 от "Рускини с украински паспорти":

    въннн
  • 102 Руя

    10 0 Отговор
    Тия паразити се оказаха големи тарикати и използвачи.Тъпите ни управници си ги отглеждат с нашите пари.Българите в бестващитите райони оставени на произвола.
  • 103 Изкуствени държави

    3 5 Отговор

    До коментар #37 от "Естествените държави":

    Какво разбираш под естествени държави ? Всяка държава се създава от групи на някви етноси и после към тях се приобщават и други такива . Англия е създадена от германски племена , но към тях са приобщени викинги и келти . Франция също е създадена от немски племена . Към тях са приобщени какви ли не местни племена . Русия е създадена от слявяни , но колко в тази огромна държава не са такива . Украйна е съществувала , като отделна държава през 17 век , но се коалира с Русия , заради набезите на Полша и Литва . В България преди да дойде Аспарух , са живели славяни , траки , гърци , келти и какви ли не . Сега живеят и турци , цигани ,арменци , евреи , виетнамци , китайци и пр. Украйна е отделна държава от Русия и никой няма право да ги русифицира , още по-малко насилствено . Съвременните макета цял живот са учени , че са друга нация . Не са били в състава на България от векове . Като искат да са си отделно , тяхна воля . Те губят или печелят от това . Днес светът е почти без граници . Те могат да идват тук , ние можем да ходим там . Какво , като се водят отделна държава ? Защо трябва още разделения и омраза , което идва от националистическите ви изказвания ? Живейте си живота и хабете енергията си за нещо полезно ! Няма нужда от още войни . Не живеем в средновековието
  • 104 КОЧА

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "ЕвроАтнатически българин":

    Що не идеш в Путландия, Путин ще те приеме на драго сърце. Ще ти даде всичко от което имаш нужда, апартамент, волга.
  • 105 ФАКТ

    6 0 Отговор
    Мъжете наемни убийци,жените К!рви и половина. Всичките фашисти по наследство и душа.
  • 106 То да е само

    3 0 Отговор
    Във Варна! Ако някоя урка е мързелива и неработеща няма работа тук!ВЪН ТАЗИ ЗГАН И ДА ХОДЯТ В БРЮКСЕЛ ТАМ КЪДЕТО ОСНОВАТА ЗА КОНФЛИКТА УКРАЙНА-РУСИЯ!!!
  • 107 Хаха

    1 0 Отговор
    Голяма пропаганда.
    Заспала в Украйна и се събудила в Русия, пълен кретенизъм.
    Ами десетките хиляди, които пълнят хотелите като туристи, те откъде идват?!
    У тяхната Украйна няма война.
  • 108 Абсолютно да.

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Георги":

    Също нямам против и руснаци, стига да НЕ са путинисти!!!
  • 109 Перфектно!

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Питам":

    Перфектното важи и за тези, които са избягали от Русия заради ботоксираното джудже, и за тези, които са фенове на цар ботокс! Първите - защото дишат свободно и могат да разгърнат успешно съпротивително движение срещу Путин от чужбина, а вторите - защото джуджето им плаща добре за да водят хибридни атаки в България, разбира се НЕ без подкрепата на коци! На първите трябва да оказваме помощ, а вторите - за превъзпитаме.
  • 110 И разбира се, с нетърпение очакват

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Уса":

    джуджето от мАсква да ги освободи от Зеленски! Да добавя, че у руснаците в USA очакват от Зеленски да ги освободи от руското джудже! Айде не на мен тия, радетелю пропутински. Ние в България проблеми с украинците нямаме. Проблеми имат само едни хора, дето имат лидер с връзлилави джуки и странен фетиш към дребни копейки. Но, тези люде така или иначе НЕ са представителна извадка, защото са пренебрежимо малко на брой!
  • 111 Тези сценарии вече не минават:

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Имам приятел в Одеса":

    за българите в Украйна, които били тормозени от украинците. Това вече не е актуална лъжа, измислете нова! Иначе путлер ще ви секвестира копейките! Но гледайте по-опашата да е! Да хваща декиш! Иначе - копейките!