Last news in Fakti

29 Юни, 2024 11:42 1 829 33

Германско гражданство вече се взима по-лесно. Ето как:

  • германия-
  • гражданство-
  • паспорт-
  • ес-
  • германци-
  • германско гражданство-
  • бежанци-
  • чужденци-
  • двойно гражданство

Доскоро много чужденци трябваше да се откажат от предишното си гражданство, за да придобият германско

Германско гражданство вече се взима по-лесно. Ето как: - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия вече важат новите правила за получаване на гражданство. Те улесняват процедурата. Ето какво се променя:

Германско гражданство - след пет години

Чужденците, които живеят законно в Германия, вече ще могат да кандидатстват за германски паспорт след петгодишен престой. Досега този срок обикновено беше осем години. В случай на "особени постижения в областта на интеграцията" в бъдеще натурализацията ще бъде възможна само след три години. Тук се има предвид следното: добро владеене на езика, доброволческа дейност или много добро представяне в училище или на работното място.

Двойното гражданство - вече възможно почти за всички

Доскоро много чужденци трябваше да се откажат от предишното си гражданство, за да придобият германско. Изключение се правеше за гражданите на ЕС и Швейцария, както и за хората от тези държави, които не позволяват отказ от гражданство. Занапред вече почти всички ще могат да задържат и стария си паспорт, след като придобият германски, стига законодателството на другата държава да го позволява.

И децата по-лесно ще стават германци

Всички родени в Германия деца ще могат да получат германско гражданство, стига поне един от родителите да е живял във Федералната република поне пет години. Досега този срок беше осем години. По принцип родените в Германия деца могат да придобият германско гражданство и да запазят гражданството на своите родители.

Улеснения за поколението на т.нар. гастарбайтери

Въвеждат се улеснения и за представителите на т.нар. генерация на гастарбайтерите, които от десетилетия живеят в Германия. Те вече не трябва да полагат писмен изпит по немски език, за да получат гражданство. За тях отпада и т.нар. Einbürgerungstest, изпита за получаване на германско гражданство с 33 въпроса. Целта на това изключение е да уважи приноса на това по-възрастно поколение. Всички останали трябва да имат познания по немски език на ниво B1, както и да издържат успешно т.нар. Einbürgerungstest.

Съвместимост с основните ценности и принципи

За да получат германски паспорт, чужденците трябва - както и преди - да декларират своята привързаност към свободния и демократичен ред, залегнал в Основния закон на Германия. В реформата ясно се посочва, че "антисемитски, расистки действия, както и такива, насочени срещу пола или сексуалната ориентация и други нехуманни действия" са несъвместими с Основния закон.

След антисемитските прояви в Германия в последните месеци беше добавен още един пасаж. Той поставя като изискване за придобиване на гражданство и признаването на "специалната историческа отговорност на Германия за несправедливото националсоциалистическо управление и неговите последици, особено по отношение на защитата на еврейския живот". В списъка с въпроси в тестовете беше включен и такъв за правото на съществуване на държавата Израел.

Германско гражданство - при финансова независимост

Натурализацията е възможна, ако съответният чужденец може да се издържа, без да получава социални помощи. И тук важат облекчения за гастарбайтерите, които са дошли в Западна Германия преди 30 юни 1974 или в ГДР преди 13 юни 1990. Документите за германско гражданство се подават към съответната служба по адрес на пребиваване, а цената е 255 евро на човек и 51 евро за непълнолетни деца, които кандидатстват за гражданство заедно с родителите си.

Германското гражданство може да бъде и отнето

В Германия през последните години се наблюдава ръст в броя на чужденците, които кандидатстват за гражданство. През 2023 година 200 100 са придобили такова - 19% повече, отколкото през предходната година. Те са от 157 националности, като над една трета са сирийци. Германското гражданство може да бъде и отнето - в рамките на десет години. Това се прави в случай на измама или предоставяне на невярна информация.

Автор: Петер Хиле


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    20 7 Отговор
    На кой му пука
  • 2 Баце ЕООД

    24 8 Отговор
    1. Говорите немски
    2. Обявявате че сте фашист
    3. Херцлих Вилкомен

    Коментиран от #5

  • 3 КОТарАК 🐱

    12 17 Отговор
    самият факт , че някой си сменя гражданството , го прави измекяр или унтерменшен , както нашите макета

    Коментиран от #22

  • 4 Така Така

    21 7 Отговор
    За чий ....ми е , българското може и калпаво дае ама си е родно

    Коментиран от #23, #28

  • 5 КОТарАК 🐱

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Баце ЕООД":

    изключително к у х а лей ка си/ ти даже фашизъм не знаеш кво е

    Коментиран от #11

  • 6 Дааа

    12 6 Отговор
    Соросоидната гнус, да се оттича докато е време при гейпарадчиците и мургавите мъжленца!
  • 7 Ром от Лом

    20 2 Отговор
    Много добре сите цигани германци да стоят там и да не идват тук в Б.Г.
  • 8 Германистан на три минарета

    20 4 Отговор
    Че кой па толко иска да е гражданин на Германистанския Халифат!?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 НАЙН

    15 2 Отговор
    ДАНКЕ !!!
  • 11 Баце ЕООД

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК 🐱":

    Мило паленце, законите не са ти познати ми се струва.. Целия тоз Интернет, абсолютно излишен при наличието на подобно течение между ушите ти

    Коментиран от #13, #16

  • 12 Хахаха

    6 0 Отговор
    Дойче зеле !!!!! Истината е, ТОВА ПРАВИЛО СЪЩЕСТВУВА В ЕВРОПА ПОВЕЧЕ ОТ 50 ГОДИНИ
  • 13 КОТарАК 🐱

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "Баце ЕООД":

    ще те изненадам-освен че съм вършал из РФ , бях и в Дойчланд-живях там с една хърватка , за дойче пас ми трябваха брак и 5 години срок , но и през ум не ми е минало да го направя! вилкомен си го сложи на бараката , от която драскаш

    Коментиран от #19, #24, #33

  • 14 Смех

    12 0 Отговор
    Новите германци. Между тях вече има и доста българи, пардон си гъ ни.
  • 15 асан

    6 0 Отговор
    аресва това
  • 16 Калпазанин

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Баце ЕООД":

    Тази писанка между ушите е кухо пространство
  • 17 Мунчо юмручето

    2 0 Отговор
    Трябва работна ръка истинските млади германци искат да са тиктокери и разни такива неща не искат да работят като майките и бащите си ако ви види фюрера от някаде и ще се откаже той от Германия
  • 18 Гошо

    6 0 Отговор
    Един немски политик в Бундестага каза, че на много бежанци се издават немски документи по бърза процедура за да не бъдат депортирани обратно. Представяте ли си за какво става на въпрос.
  • 19 Баце ЕООД

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "КОТарАК 🐱":

    Къде си бил просяк не ме вълнува... Аз ти говоря за актуалните закони, в момента. А относно моята барака, не завиждай - грях е
  • 20 Умнокрасив

    4 2 Отговор
    Наистина е лесно вече, новодошлият от Азия или Африка инженер, физик или лекар си взима за жена Ханс, силно се обичат и немската бюрократична машина му дава гражданство бързо! Така младата двойка е щастлива, работи по въпроса с наследниците, а Велика Германия става все по-силна, машала!
  • 21 Онзи с чипа

    4 3 Отговор
    Това за нас българите не е новина и не ни засяга, защото промените са за хора от страни извън ЕС. То си пише. И все пак, по-добре и по-спокойно се живее в един средно голям град в Германия в сравнение със Софето, заплащането на труда е по-добро, храната е по-евтина, манталитетът не е чалгаджийски, шофирането е песен. Макар и Германия да има много трески за дялане, все пак по-лесно се живее.
  • 22 Умнокрасив

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    Абсолютно сте прав господин Котак, след невероятното развитие на тая територия е кощунство да вземеш и друго гражданство! Тва Бойко, тва Станиша, тва Костов, тва Медито, тва Пеевски, тва Царя, тва всички знайни и незнайни герои, които се погрижиха да сме топ, няма как да изразя своята благодарност!
  • 23 Гришка

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Така Така":

    Българският паспорт всъщност има безвизов режим с повече страни, отколкото вероятно ще посетиш през живота си. Не е за пренебрегване. Лошото идва от дипломатическите ни представителства. Попаднеш ли в нужда там, не е изненада да те гледат и отнасят с теб като прошляк и 3-та категория човек. Извод: гордейте се с Българско гражданство, но внимавайте са не ви се налага да търсите подкрепа от държавата, когато сте зад граница.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Точно така е

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гришка":

    Всеки българин живеещ зад граница ще ти разправя истории как са го бъзикали нашите консулства. Да не опираш до тях. Добре че си се ох гражданството та вече не ми се налага да се занимавам с булгаристанската администрация
  • 26 мани беги

    4 0 Отговор
    и тук у нас да ми го донесат, ня го взема ... не искам да им плащам ергенския данък и 40-45-50% данък ли колко им беше ... нашият паспорт е силен много! важи в мноооо държави и виза не ти тря ... немец га мине турската граница само с личната си карта, да ми се обади! ние си я минаваме за минутки с личната карта ...
  • 27 Добра новина

    5 5 Отговор
    Много по-лесно вече може да вземете руско гражданство! Единственият проблем е че ти набиват каска, дават ти лопата, и те пращат да щурмуваш Волчанск. Но ако вземеш че се върнеш жив, след това си руски гражданин за цял живот!!!
  • 28 Родно

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Така Така":

    ама калпаво. Аз не само взех друго гражданство но съм и освободен от българско с президентски указ. И въобще не беше лесна процедура щото тия в министерство на правосъдието на всяка стъпка ти правят живота труден за да снесеш нещо. Но се преборих и сега няма да умра като поданник на Тиквата!
  • 29 Кадир Мустафа

    8 0 Отговор
    Ние потомствените германци сме против.
  • 30 Мюмюн

    8 1 Отговор
    Аз вече станах Германец!
  • 31 свидетел

    6 0 Отговор
    хинки си унищожи нацията, сега обират всичката измет на света !
  • 32 нпо агент

    1 0 Отговор
    Те вече не трябва да полагат писмен изпит по немски език
  • 33 Баце ЕООД

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "КОТарАК 🐱":

    Значи, живял си в чужбина, не си успял и си се върнал при мама вкъщи.
    Боклук
Новини по държави: