20 Август, 2024 23:00 3 623 74

България и еврото: Защо други държави не бързат

  • евро-
  • еврозона-
  • европейски съюз

Туристите и пътуващите в общо 20 европейски държави вече не обменят пари и не пресмятат цените от една валута в друга, защото са част от еврозоната

България и еврото: Защо други държави не бързат  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Източна Европа са силно резервирани към въвеждането на еврото. Само България активно се стреми да го въведе. Но там, където възпрепятстват общоевропейската валута, тя ще влезе през задния вход, предупреждава ФАЦ.

Туристите и пътуващите в общо 20 европейски държави вече не обменят пари и не пресмятат цените от една валута в друга, защото са част от еврозоната. Други шест все още са извън нея, но са се ангажирали да въведат общоевропейската валута, отбелязва "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ). Това са Швеция, Полша, Чехия, Унгария, Румъния и България. Датчаните са договорили изключение за тях.

Само България работи активно за въвеждане на еврото

Но нито една от тези държави, с изключение на България, не показва интерес бързо да въведе еврото, коментира ФАЦ. Според последните доклади на Европейската централна банка държавите не отговарят на повечето критерии за присъединяване към еврозоната - инфлация, дефицит, дълг, стабилност на валутата, конвергенция на дългосрочните лихвени проценти. Преди 10 години показателите им са били много по-добри, но и тогава, и сега, сред гражданите липсва ентусиазъм за присъединяване.

Германското издание отбелязва, че въпреки често споменаваните ползи от присъединяването към общата валута - като магнит за инвеститори, средство за интеграция и символ на стабилността - повечето източноевропейски правителства засега казват: „Евро? Не, благодаря!“ Защо Източна Европа е по-различна? Каква е причината?

Защо източноевропейските държави не искат еврото?

Причините са различни в отделните държави. В Унгария, която страда от ударите на инфлацията, 76% от гражданите са за въвеждане на еврото, но това противоречи на антиевропейския курс на правителството.

В Чехия правителството вероятно би се съгласило с президента и бизнеса, които настояват за влизане в еврозоната, ако 51% от гражданите не бяха против. Причините за това са много - сред тях са страхът от политическа доминация на Брюксел, отговорността за финансови и политически грешки на другите членки на еврозоната, гордостта от чешката крона, както и опасенията от повишаване на инфлацията при смяна на валутата, въпреки че подобен ефект не е надеждно доказан.

Политическата поляризация в Полша влияе и на тази тема. Там 53% от гражданите са критични към въвеждането на еврото.

Българският лев е част от Валутно-курсовия механизъм ERM II, а страната изпълнява повечето критерии за присъединяване, отбелязва ФАЦ, но невъзможността на партиите в София да сформират стабилно правителство, отдалечава постигането на тази цел

Румъния е по-особен случай: там подкрепата за въвеждането на еврото е повсеместна - както в правителство, така и сред три четвърти от населението. Бюджетният дефицит на страната обаче се превръща в пречка. Близо половината от кредитите, отпускани на небанкови институции в Унгария и Чехия, са в евро, посочва авторът на материала на ФАЦ Андреас Мим. Тъй като големите банки, които посредничат при отпускането на тези заеми, подлежат на надзор от страна на ЕС, той вече има косвено, но дълбоко въздействие върху финансовата и икономическа политика дори на страните, които са извън еврозоната.

Разпространението на еврото не може да бъде спряно

Резервираността към еврото и фактът, че много държави държат на националната си валута, не спира тихия процес на европеизация в страните от Източна и Югоизточна Европа, както и на държавите от Западните Балкани, в някои от които еврото още отсега де факто играе ролята на национална валута, обяснява ФАЦ. В тези страни фирмите често търгуват помежду си в евро, трансграничните плащания на международните концерни също се извършват в общата европейска валута.

В Черна гора, например, еврото играе ролята на национална валута, макар страната да не е в ЕС. През 1999 година държавата се отказа от динара заради високата инфлация и го замести с германската марка. През 2002 година, когато влезе в сила общата европейска валута, Черна Гора де факто прие и еврото. Европейската централна банка многократно е споделяла недоволството си от едностранното използване на еврото от страна на Подгорица, но тя не може да направи нищо, за да го спре, отбелязва „Виртшафтсвохе“.

Разпространяването на еврото като общоевропейска валута не може да бъде спряно, обобщава ФАЦ. А там, където правителствата възпрепятстват приемането ѝ през парадните врати, тя рано или късно ще влезе през задния вход.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да запазим българския Лев !

    103 13 Отговор
    Чакам с нетърпение да видя как след унищожаване на българския Лев и окончателната загуба на суверенитет кредитополучателите и особено тези с ипотеките ще понесат двойните лихви които ще им стовари ЕЦБ която ще изземе функциите на БНБ и ще въведе европейските лихви и у нас, които в момента са двойни.
    Ще има нова вълна от фалити и придобиване на имоти без пари, което е една част от упражнението което са подготвили евреите за нас.
    Радвайте се още и блейте!
    Дано сте прочели ситните текстове на края на договорите ви за кредит!

    Коментиран от #9, #32, #57

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 да питам

    9 55 Отговор
    И кои са "източноевропейските държави" , които не са въвели Еврото ?

    Коментиран от #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Евро чуновниците

    64 5 Отговор
    Превърнаха задния вход в параден вход и открито си го признават! А вие блейте!

    Коментиран от #30

  • 8 DW - Пропаганден машинен

    67 9 Отговор
    "Разпространението на еврото не може да бъде спряно"
    БРИКС мнoго се смя на това и оцени чувството за хумор на ГьобелсВеле 🤣
  • 9 Хахахаха

    47 7 Отговор

    До коментар #2 от "Да запазим българския Лев !":

    Има и много тарикати,които си точат зъбките да теглят заеми след като падне валутния борд и после да бягат пеейки "Ду-ду-бай-бай!".После цялата еврозона ще им плаща кредита.Известни сме с нашите тарикати,които едно време станаха кредитни милионери,а сега си мечтаят да са милиардери.

    Коментиран от #38

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 да питам

    11 50 Отговор

    До коментар #4 от "да питам":

    Перифразирам - коя " източноевропейска держава" не работи с Евра , а с рубли , юани и севернокорейски вон ?!🤭😁

    Коментиран от #18

  • 14 нннн

    56 8 Отговор
    Повечето българи са резервирани към въвеждането на еврото, но гласуват за политици, които бързат да го въведат. Това на шизофрения ми прилича.
  • 15 Какво не ви казват

    69 9 Отговор
    Кой ще прибере обезпечението на валутния ни борд от вече сигурно над 20 милиарда евро наши пари, което ще отпадне при влизането ни в еврозоната ???
    Свежи пари за нацистите от Европа и Украйна, нали??? Колко сте прозрачни!!!
    Затова се бърза с България и се принуждава под натиск, а другите държави като Полша, Чехия, Унгария, Румъния никой не ги притиска.
    Те нямат борд, нямат кеш за вземане!!!!
    С България се работи по спешност, защото им свърши кеша!

    Коментиран от #17

  • 16 мммда

    55 7 Отговор

    До коментар #10 от "Ми ти.....":

    за съжаление човекът е прав, Германия е на път да повтори срамното си минало от миналия век.
    За това и повечето ми познати и моето семейство се прибираме. По градовете вече стана много опасно, постоянно се издирват отвлечени деца, атаки с ножове, боеве с полицай, новите немци са вече повече от старите, кочина по улиците, немските градове се превръщат постепенно в гета и т.н.. Политиците си продадоха държавата на тия от близкия изток, та затова и швабите масово си напускат страната, а еврото се превърна в огромно бреме за ползващите го. Никоя медия не коментира колко е зле “моторът на Европа“ и как процента на фалитите и безработните расте с всеки изминал месец(дори и през лятото)
  • 17 ха ха хааа

    7 27 Отговор

    До коментар #15 от "Какво не ви казват":

    Брачеда, това ти е проблема ... Некой требе ти каже , защото ти нямаш собствено мнение .. Успакойсья .
  • 18 Пак - да питам

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "да питам":

    Как ги вадите тия еднакви "лайкове " бе Герге ?
  • 19 Торбалъжите

    38 7 Отговор
    Когато българите са секли пари и монети швабите са секли само дърва!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 оня с коня

    5 33 Отговор

    До коментар #21 от "Булекзит":

    Разбира се че ще направим Референдум за Еврото но първо ще го приемем за да видим как е,а после ако не ни хареса с Референдум ще си върнем лева.

    Коментиран от #63, #72

  • 24 Хихо

    33 8 Отговор
    Никво евро,сега бирата ми е 3 лв а после 3 евро.А заплатата ще ми е наполовина надолу
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Опа

    33 6 Отговор
    Ние сме сладури и няма да приемем еврото! Чешит нация сме и европейците това не разбраха! Аз съм горда, че съм българка! Много поздрави на политиците! Само си чешат езиците! Нищо не става от тях!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Оле

    10 6 Отговор
    Ние сме сладури и няма да приемем еврото! Чешит нация сме и европейците това не разбраха! Аз съм горда, че съм българка! Много поздрави на политиците!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тома

    25 5 Отговор
    За еврото питай те гърците колко е гуд

    Коментиран от #39

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бай Ганьо

    19 4 Отговор

    До коментар #32 от "Русофил":

    На теб за правописа трябва да ти се обЕснява, какво остава за левове и бордове.
    Стив Ханке, бащата на нашия борд даде достатъчно обяснения, че да се занимаваме с твоята "експертиза"...
  • 38 да ама не

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хахахаха":

    Не си чел финния принт. БГ данъкоплатецът ще ги плаща. Нищо че сме в евроро
  • 39 има разлика

    8 5 Отговор

    До коментар #33 от "Тома":

    има разлика: драхмата беше на свободен курс; левът е пегиран с твърд пег
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Исторически парк

    11 2 Отговор
    Защото не са роби!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Гориил

    19 4 Отговор
    Костадинов: Начело на държавата са застанали пешки и марионетки.
  • 45 Баш нашенец

    22 4 Отговор
    Не бързат щото са държави. А нашенската мафия се интересува от далаверата, а не от държавните интереси. Елементарно, Уотсън!

    Коментиран от #47

  • 46 Дедо Пене

    10 10 Отговор
    В България половината политици са корумпирсни и милионери, а поне 10млрд.лв. се крият в брой и обръщането им в евро или долари е голям проблем за средната класа-крадци. В България има 8бр.милиардери, от тях само 4 са официални!!! От началото на прехода са откраднати над 60млрд.$ от управляващите на всички нива!!! ТОВА СА КЪРВАВИ НАРОДНИ ПАРИ!!! ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ ЕВРОЗОНАТА, ЗАРАДИ КОНТРОЛА НА ЕЦБ, КОЙТО НЕ МОГАТ ДА МАНИПУЛИРАТ, А САМО СЕ ПРАВЯТ НА ЕВРОАТЛАНТИЦИ!!!

    Коментиран от #48

  • 47 Експерт

    7 17 Отговор

    До коментар #45 от "Баш нашенец":

    Не бързат, защото не покриват критериите вкл. и Щвеция! България е във Валутен борд вече 26г. и и 2г.в ERMII и е крайно време да влезе в Еврозоната! Всички мафиози не искат Еврозоната, защото не могат да перат пари, заради контрола на ЕЦБ!

    Коментиран от #49

  • 48 Ха-ха-ха

    16 4 Отговор

    До коментар #46 от "Дедо Пене":

    Тези пари отдавна не са в лева а в евро така че крадците няма какво да обръщат. Мислите ли че не са предвидили това и ще чакат приемането на еврото. Ха ха ха. Напротив ако приемем еврото ще заграбва и държавния резерв. Затова толкова натискат да приемаме еврото.
  • 49 Ха-ха-ха

    11 4 Отговор

    До коментар #47 от "Експерт":

    Кой ти каза че в еврозоната не се перяло пари. Напротив там го правят в особено големи размери. Дори има слухове че нашата Мария Габриел е специалист точно по това.
  • 50 Ха-ха-ха

    17 6 Отговор
    Приемем ли еврото ще ни накарат да приемем и ЛГБТ пропагандата в училище и ИК, и ще могат безнаказано да кастрират децата ни. Няма да има как да откажем

    Коментиран от #54

  • 51 Наивни тъпаци.

    6 7 Отговор
    РЕТОРИЧЕН ВЪПРОС !! МИ ЗАЩОТО СМЕ ГЛУПАЦИ!!
  • 52 Не са простотии, драги

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "Виж кво.....":

    Щом ти секат парите значи те те контролират.
    Явно двете мозъчни клетки, които имаш не са достатъчни за по-сложни неща лато ходене и дъвчене на дъвка едновременно.
  • 53 пламен

    8 12 Отговор
    Нямам никакво доверие в бг политиците и партиите за това съм за еврото.
  • 54 7676

    5 3 Отговор

    До коментар #50 от "Ха-ха-ха":

    То бива, бива простотия, но чак пък
    толкова.Уникална мисъл.
  • 55 о9иуът

    13 3 Отговор
    Всичко е максимално простичко- при въвеждане на € автоматично отпада валутният ви борд и веднага СЕ ОСВОБОЖДАВАТ 40млрд. които стоят блокирани като гаранция за стабилната работа на същият този валутен борд... От тези 40млрд. половината автоматично влизат в ЕЦБ, а другата половина у вашия пробит бюджет... Накратко:

    ИМА МИЛИАРДИ КОИТО ДА СЕ ОТКРАДНАТ И НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА ВАС...

    По същество ИМА смисъл от въвеждане на € у вас, вие и без друго сте вързани за него... А онези дето ще ревът "Искаме да спасим левчето" ще ги разочаровам- вие НЯМАТЕ СОБСТВЕНА ВАЛУТА от ден първи на валутният борд. Едно време левът се означаваше от банките като BGL, а сега го пишат BGN (N значи "номинал") - какво пише на самите хартийки е без значение...
    По същество въвеждането на € има само 2 проблема:
    - вашата БНБ ще бъде понижена до проста търговска банка и решенията ще ги взимат от ЕЦБ, но пък то по-зле няма как да бъде
    - основният проблем е ЗАЩО ТОЧНО СЕГА? Напълно възможно е утре не само ес да се разпадне, а и няколко държави из ивропътъ ви да са негодни за живот за 10 000 години напред... Запитайте се ЗАЩО ТОЧНО СЕГА искат да се случи и ЕДИНСТВЕНИЯТ отговор е "ЩОТО ИМА 20млрд. ЗА КРАДЕНЕ"
  • 56 ш;плокийу

    4 7 Отговор

    До коментар #34 от "Айде бе":

    Да се самоцитирам:

    "А онези дето ще ревът "Искаме да спасим левчето" ще ги разочаровам- вие НЯМАТЕ СОБСТВЕНА ВАЛУТА от ден първи на валутният борд. Едно време левът се означаваше от банките като BGL, а сега го пишат BGN (N значи "номинал") - какво пише на самите хартийки е без значение..."
  • 57 98у7ъ6

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Да запазим българския Лев !":

    Записвай си:

    Български лев НЯМА, НЕ СЪЩЕСТВУВА, ОТДАВНА Е УНИЩОЖЕН...

    С остатъка съм съгласен...

    Коментиран от #73

  • 58 Еврокомисията

    13 2 Отговор
    поиска обяснения от България за закон срещу ЛТБТ пропаганда. Ако бяхме приели еврото, ЕЦБ щеше да ни блокира търговските банки, като в Гърция. Изборът щеше да е мужду Глад и Децата ни. По този повод Лев и Кеш са свобода. Затова е платено на хиляди лобисти да пропагандират цифровото евро. Еврото е мощен инструмент за налагане на извратените политики на ЕС. А лошото тепърва предстои, СЗО и 2 здравни стълба ЕС и лекарствена политика ЕС.

    Коментиран от #60

  • 59 до политическата мафия

    13 2 Отговор
    Защо всички от антибългарската агентура не искате да питате на референдум народа иска ли приемане на евро или не?И еврото ли ще вкарате насилствено народа както без референдум за нато и ЕС?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ценостите на ес и сащ в действие

    13 1 Отговор
    Искат да отнемат ценностното възпитание на децата от родителите до 18год и да ги манипулират с педерастиътъъ и лесбийстватаааа.
  • 62 Оня

    9 2 Отговор
    Гледам написали сте колко процента от гражданите в другите страни искат или не искат въвеждане на еврото. Защо няма такова допитване и в България, сигурно защото отговорът е ясен и той категорично противоречи на напъните на политиците да се изкарат по- католици и от папата.
  • 63 Ха ха ха ха

    12 2 Отговор

    До коментар #23 от "оня с коня":

    Много си умен! Влезеш ли в еврозоната, няма връщане назад. Път без изход. Така е заложен капана. Па ти после си прави колкото си искаш референдуми. Петнадесет години работих в Германия и видях и изпитах на гърба си като въведоха еврото. Не, благодаря от такова нещо. Има една, стара песен на Игълс, "Хотел Калифорния". Все едно за това са я писали.
  • 64 Eлементарно

    7 1 Отговор
    Другите имат вътршна политика! А нашите са послушни "евроатлантици" - G@золизци!
  • 65 Безпристрастен

    6 3 Отговор
    Само един въпрос,по точно предложение.Към всички поддръжници на еврото.Всеки един от нас работи.Огромната част имат работодател,а не са работодатели.Е,ами отиваш при Шефа,и му задаваш елементарен въпрос: Утре,ако приемем еврото у нас шефе,ще ми увеличиш ли досегашната заплата( в левове), поне с 50%, за да запазя поне прилично стандарта си на живот ,и покупателна способност? Досещате се за отговора,нали? В личен план,аз го направих ,когато в неформален разговор за еврото със управителя на дружеството.Шеговито ми отговори- с онзи ,дългия пръст.
  • 66 Примери много

    8 2 Отговор
    Ако сме с лев и иска правителството цифрова валута ние можем да го отменим, с евро нощо не можем да направим нищо.
    С евро нямаше да можем да отхвърлим Истанбулската перверзия и пропагандата на ЛГТБ в училищата. А ще ни задължат да сме джендъри.
    С евро и да искаме няма да можем да правим съвместни иконмическиипроекти със страни от Азия.
    Този на който е валутата ще ни казва какво да правим и какво не.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 М3 голд

    7 2 Отговор
    DW ни омайва за еврото. И дрънка общи приказки. И не казва защо тук натискат за еврото. Ами защото им е наредено "отгоре". Защото българският суверенитет не ги интересува. Защото им е все едно, че освен нашите дългове, ще обслужваме солидарно и други, примерно на Испания или Гърция. И не на последно място - ще се освободи гаранционния фонд на борда от десетки милиарди лева, който вече е разпределен за усвояване и кражба. Тук почти няма български управленци, работещи за България. Има една торба от 500 до 1000 мазни пехливани, борещи се да седнат на държавната софра. И който седне, бързо разпределя паричните потоци и пълни касичката си. Това е! Трябва да ги изринем!
  • 69 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Животът на българина ТРЯБВА да стане неимоверно тежък - до невъзможност!! Това е заложено в следващата петилетка от държавниците ни. Как, как - никой няма да ни каже , НО ще го сторят без капка притеснение. Който е жив ще пъшка и ще псува и никой няма да му обърне внимание.
    Няма държава приела общата валута, в която животът да е станал по-евтин, по-лек, по-приятен. Само периодът на адаптация за различните страни е различен. По-бедните го "дъвчат" по дълго. А ние, като авангард на сиромашията ще я затлачим окончателно и безвъзвратно.
  • 70 Бен с фафла

    5 0 Отговор
    Колко е лихвата по ипотека в Бг?
    Колко е лихвата по ипотека в страните с евро?
    Ха честито на двойните лихви
  • 71 Ййй

    3 0 Отговор
    Ами който е умен от хубаво не бърза
  • 72 Ууи

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "оня с коня":

    Не искаме да го приемаме а да се чуе нашия глас
  • 73 Млрм

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "98у7ъ6":

    Има остатък докато го имаш има смисъл после не
  • 74 Бай Ганьо

    2 0 Отговор
    Питате ли ме мене, като бродех из Европа едно време без евро?! Мъка!
    И нали БГ - "туристите" с 400 евро заплата се скъсват от пътешествия, та им е проблем да умножат цената в евро по 2...