22 Август, 2024 21:23 2 379 59

Без пари в брой - това ли е бъдещето

  • евро-
  • еврозона-
  • банкноти

Докато във Франция и Италия ситуацията е сходна с Германия, плащанията в брой са значително по-рядко срещани в Нидерландия и особено в Швеция, където само около десет процента от всички покупки се извършват в брой

Без пари в брой - това ли е бъдещето - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В скандинавските страни вече почти не се използват пари в брой. В Германия обаче това си остава предпочитаният начин за плащане. Кои са предимствата и недостатъците на парите в брой?

В много държави плащането в брой вече не е за предпочитане. В Германия обаче все още има много места, където се приема само кеш. Как ще плащаме в бъдеще?

Как плащат в Германия и другаде в Европа?

В Германия дълго време плащанията в брой бяха предпочитани, но сега нещата са се балансирали, показва проучване на Бундесбанк, цитирано от АРД. Делът на плащанията в брой е 26%, тъй като кеш се плащат предимно малки суми, докато по-големите суми обикновено се плащат с кредитна или дебитна карта.

Според професорката по икономика на финансовите пазари в Калифорнийския университет в Бъркли Улрике Малмендиер намаляването на използването на пари в брой е логично. "От много години насам се наблюдава тенденция за отказ от използването на пари в брой. Тази тенденция беше значително ускорена от кризата с коронавируса", казва тя пред АРД. "Наблюдаваме и силна връзка с възрастта. Колкото по-младо е населението, толкова по-отворено е към плащането с карта или директно чрез мобилен телефон."

Докато във Франция и Италия ситуацията е сходна с Германия, плащанията в брой са значително по-рядко срещани в Нидерландия и особено в Швеция, където само около десет процента от всички покупки се извършват в брой. Улрике Малмендиер е сигурна, че това няма да се случи в Германия, главно поради опасения, свързани със сигурността на данните. Според нея засега ще се запази комбинацията от плащане в брой и плащане с карта или мобилен телефон.

Банкнотите и монетите работят, дори да няма ток

Един от аргументите в полза на парите в брой е тяхната технологична независимост: те работят без технически устройства и дори в случай на прекъсване на електрозахранването. Друг момент е финансовото приобщаване: парите в брой са незаменими за хората, които нямат банкова сметка.

Една от опасностите, които не бива да се подценява, ако плащате само с карта или мобилен телефон, е, че е по-лесно да загубите представа за финансите си. Според проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) една от причините хората да използват пари в брой е да следят финансите си. Този аспект е важен и според Улрике Малмендиер: "В САЩ виждам хора, които задлъжняват, защото не осъзнават колко пари харчат."

Повече пране на пари в брой

Първият аргумент срещу парите в брой са разходите: те трябва първо да се произведат, а след това да се транспортират, например между супермаркетите и банките. Освен това парите в брой благоприятстват прането на пари, отбелязва АРД. По-малкото пари в брой би могло да затрудни незаконните транзакции и по този начин да улесни борбата с престъпността.

Това е плашеща цифра: експертите изчисляват, че всяка година в Германия се "изпират" 100 милиарда евро.

Германия е любимо място на престъпниците за пране на пари: има много банки, страната е политически и икономически стабилна, а хората тук все още предпочитат парите в брой. Прането на пари става и без пари в брой, но с тях е много по-лесно. Ето защо експерти като Дирк Пеглов, председател на Федералната асоциация на германските криминални следователи, призовават за въвеждане на ограничение: "Ограничението на парите в брой е това, за което моята професионална асоциация отдавна призовава, за да се сложи край на прането на пари. Тогава вече няма да е възможно да се реинвестират пари от престъпни деяния, както е в момента”, казва експертът пред германската обществено-правна медия.

В много европейски страни, като Италия, Франция и Гърция, вече е въведен лимит на парите в брой. Германското правителство няма единна позиция по въпроса за национална регулация. От 2027 г. обаче в ЕС ще има стандартизиран лимит от 10 000 евро в брой.

Дигиталното евро може да убеди песимистите

Понастоящем ЕЦБ проучва възможността за въвеждане на дигитално евро. Предвижда се то да бъде цифровата версия на парите на централната банка и да допълни сегашните пари в брой. Тя трябва да бъде сигурна, проста и вероятно безплатна за търговците.

Улрике Малмендиер подкрепя въвеждането на дигитално евро: "Тъй като всички вече имаме опит с цифровите плащания, това няма да е толкова голяма промяна. Голямата разлика е, че разполагате директно с цифровата версия на парите в брой. Вярвам, че особено по-възрастните хора, които по принцип са доста критични към цифровите плащания, биха били отворени към дигиталното евро”, коментира експертката пред АРД.

Подготвителният етап за въвеждането на цифровото евро е в ход от есента на 2023 г. и се очаква да продължи две години. А в това време използването на пари в брой в Европа бавно, но стабилно намалява.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DW - Пропаганден машинен

    86 11 Отговор
    Това искат фашистите либерали от DW пълен контрол над масите!
  • 2 Гориил

    54 10 Отговор
    Бъдещето на Европа се реди на опашки в складовете за безплатна храна.Видях тези редове. Това е ужасно

    Коментиран от #34

  • 3 Да,бе

    75 7 Отговор
    Парите в брой осигуряват личната свобода и независимост от глобалният концлагер,който ни готвят.Няма да им се получи,особено на изток от ада...

    Коментиран от #5

  • 4 Провинциалист от провинция Тракия

    51 5 Отговор
    "Без пари в брой - това ли е бъдещето" - не, бъдещето е без пари. Едрият капитал иска да погълне дребния и когато го направи да подхвърля трохи, рекламирайки свободният от грижата за притежание живот.
  • 5 Демократ

    6 64 Отговор

    До коментар #3 от "Да,бе":

    И как книжните пари ти даватлична свобода да чуйме

    Коментиран от #8, #10, #15, #49

  • 6 мддаа

    59 4 Отговор
    Без пари в брой май м у но подобните ще ви диктуват условия! Това е най-голямата олигофрения на Запада.

    Коментиран от #46

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 остров Тасос

    8 30 Отговор
    Обядваме в едно ресторантче в Скала Марион и плащам с карта. На другия ден идваме по-голяма компания, съответно правим по-голяма сметка. Искам да платя с карта. Идва собственика и първо ме пита утре дали ще сме тук. Не му работил терминала, но предлага да платим утре. Разбира се, на другия ден минахме да пием кафе и платих. Когато хората са добронамерени винаги ще се намери изход.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бъдещето го тренират в Китай

    38 6 Отговор
    Магазин без персонал. Камерата на входа те разпознава. Влизаш, взимаш си каквото ти е необходимо и на изхода го чекваш. Машинката ти благодари поименно и те уведомява, че ще ти дръпне 22 юана от сметката.

    Коментиран от #27

  • 13 Цифровото евро

    50 3 Отговор
    към което се стремим е пълно поробване, защото нямаш никаква свобода за какво да ги харчиш парите, понеже са програмируеми.

    Коментиран от #19

  • 14 това е бъдещето за банкерите

    53 1 Отговор
    За останалите това е краят на съществуването
  • 15 Чичака

    39 3 Отговор

    До коментар #5 от "Демократ":

    Ами пич мога да си запаля пурата за 1000 евро със сто левова банкнота .Пробвай с банкова карта дали може .Свободата Санчоооо
    Капиш

    Коментиран от #50

  • 16 Изглежда се храниш с пропаганда

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "Гориил":

    ЦБР предвижда да пусне цифрови рубли, но още не ги е пуснал. Не че на могат, но сега имат други грижи - ОЛП, инфлацията, фондът за национално благополучие и най-вече мрачните прогнози за гореизброените неща. Бъди по-прецизен в четенето.
  • 17 гост

    58 1 Отговор
    Без пари в брой сме като стачкуващите шофьори в Канада - БЛОКИРАХА ИМ КАРТИТЕ !

    Коментиран от #54

  • 18 УдоМача

    36 2 Отговор
    Отваряте "прозореца на Овертон" и по тази тема а?? Само знайте, вие и господарите ви, че по-скоро ще живея в пещера и ще се храня с трева и корени отколкото да приема цифровите ви пари и белега на звяра!
  • 19 ЕЦБ каза:

    3 17 Отговор

    До коментар #13 от "Цифровото евро":

    Заедно с националните централни банки от еврозоната проучваме евентуалното въвеждане на цифрово евро. То би представлявало цифрова валута на централната банка – електронен еквивалент на парите в брой. Би допълвало банкнотите и монетите, предоставяйки на гражданите още един начин на плащане.

    За трудноразбиращите изваждам основните послания:
    проучваме евентуалното въвеждане
    още един начин на плащане
    допълва банкнотите и монетите
  • 20 Яяяяяя

    24 1 Отговор
    Конфискация на парите ли ще има?
  • 21 Яяяяяя

    13 1 Отговор
    Конфискация на парите ли ще има?

    Коментиран от #24

  • 22 Боздуган

    16 0 Отговор
    Без пари изобщо! Бъдещето е без бъдеще за България и по-малко.
  • 23 Шопо

    23 2 Отговор
    Преди да измислят парите хората пак са търгували - натурална размяна.

    Коментиран от #56

  • 24 🕯🕯🕯

    29 0 Отговор

    До коментар #21 от "Яяяяяя":

    Не е нужно да ги конфискуват - достатъчно е, че няма да можеш да си купиш нищо с тях.
  • 25 Верно ли

    23 0 Отговор
    Всичко това много "прекрасно звучи", ама кво правиме, ако спре тока или сателитите вземат, че излязат от строя, а?

    Коментиран от #29, #30, #35

  • 26 От нас зависи.

    37 0 Отговор
    Ако оставим психопатите от дълбоката държава да сбъднат мечтите си, парите ще бъдат само виртуални и те ще имат пълен контрол върху тях, тоест и върху нас. Запазването на разплащането в брой е въпрос на физическо оцеляване за хората. Всякакви приказки за борба със сивата икономика други подобни простотии имат за цел просто да легитимират пред хората, под някакъв благовиден предлог премахването на кеша и налагането на финансово робство.

    Коментиран от #31

  • 27 това са глупости

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бъдещето го тренират в Китай":

    В Китай всички жълти са еднакви!!! Чия сметка ще изгори?
    - Учителю Уонг, защо всички китайци сме еднакви?
    - Аз не съм Учителят Уонг!

    Коментиран от #32, #57

  • 28 Копейкин.орк

    1 15 Отговор
    Това електронно плащене ще удари най вече плащането в рубли ,никой не ги иска ни кеш ни по банка
  • 29 верно е

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "Верно ли":

    Няма да харчиш. Проблемът е за този, който има да взима.
  • 30 Ами

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Верно ли":

    Ще дуааш тапетите
  • 31 От теб нищо не зависи.

    7 6 Отговор

    До коментар #26 от "От нас зависи.":

    И днес нямаш власт над покупателната способност на парите си. Ще се събудиш една сутрин и доларът ще е 3000 лева. Имахме вече такъв случай при министър председателя Жан Виденов и финансовия министър Румен Гечев.

    Коментиран от #37

  • 32 Бъдещето го тренират в Китай

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "това са глупости":

    Китайският софтуер за лицево разпознаване се справя прекрасно с антропометрията на китайските физиономии. Не си помисляй да се сравняваш с него.
  • 33 Кинти

    1 13 Отговор
    в брой ползват само максудаджиите.
  • 34 Гурел

    0 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Ти си бил винаги на опашката за храна ,след изчистване на баките ,обичаш помийката
  • 35 редник

    19 2 Отговор

    До коментар #25 от "Верно ли":

    При евентуален военен конфликт първо ще бъдат поразени повечето електронни устройства чрез мощни магнитни импулси и тогава ще са добре тези, които имат в брой...

    Коментиран от #52

  • 36 Оракула с двете очи

    17 1 Отговор
    Българино, сам се набутваш в ръцете на сатанистите. С тези дебитни карти, накрая ще осъзнаеш, че вече си станал роб и не можеш да мърдаш никъде. Ще бъдеш отново РОБ.

    Коментиран от #47

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 СПОРЕД СТАТИЯТА УСА Е НАААААЙ

    9 0 Отговор
    ГОЛЯМАТА ПЕРАЧНИЦА ЗА ПАРИ ЗАЩОТО ТАМ НЯМА АБСОЛЮЮЮЮЮТННННОООО НИКВИ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ПЛАЩАНИЯ В БРОЙ...В КАКВИТО И ДА Е ИНСТИТУЦИИ ТЪРГОВИЯ И Т.Н.
  • 39 Безпристрастен

    6 1 Отговор
    У нас,все повече хора ползват безналично заплащане.Кой от мързел,кой си внушил( или са му внушили) че това е признак на супер цивилизованост.Този план,не е отсега.При нас го вкара царското юпи- Миленчо къдравия.Със дебитните,а по късно и кредитни карти.Това е първата фаза,която превзе света.Последва онлайн плащания,през компа,телефона,а вече и безконтактни плащания.До тоталното унищожаване на копюра,като физическа платежна форма, остават броени години.Но първо ще вкарат всички о ффсе в еврозоната.За да уеднаквят валутата.Получи ли се( а натам вървим и ние) ,останалото е дреболия.Събират се ЕК и евро дупетатите - марионетки,и просто го налагат като Директива.Положителен ефект не за милионите,а за милиарди обикновени хора е нулев.Тотален контрол и тотална зависимост от банкстерите.Затова ще остане реално една Банка в цяла Европа - ЕЦБ- останалите стават безгласни,нейни филиали

    Коментиран от #45

  • 40 Един

    1 4 Отговор
    Това ще удари пронституцията, особено нелегалната. :)))
  • 41 незнайко

    3 1 Отговор
    Как ще платим с карта когато купуваме автомобил втора ръка от джамбазите като те нямат терминали ?
  • 42 Мухаа ха!

    9 1 Отговор
    Със синовете сме в кауфчо- на пазар,като всички нашенци.Пазаруваш това,онова и в количката.Стигаме до касата.А те са цели четири.На всички каси опашка.Казвам на синовете..Днес доста народ пазарува.Всички каси запълнени с клиенти.Чакаме,5-10 минути,опашката не помръдва дори на метър.Зад нас се трупат още клиенти.На другите каси- също.Някои започват да мърморят.Изведнъж по вътрешната радио уррдба се чува: Уважаеми клиенти,молим да ни извините - технически проблем в системата . Чуваме касиерката на висок глас.Молв,клиентите който ще плащат кеш,да преминат напред,докато не оправят терминала.Никой не помръдна! Аз и една жена напред отиваме на каса и запплащаме в налични. Тръгвам,не се сдържах,и с висок глас , ехидно към чакащите..Е,кой има пари драги ми Българи,вие или аз? Вие в картата може да имате и милион,но не можете и една дъвка да купите! Пълно мълчание!

    Коментиран от #51

  • 43 1020

    5 1 Отговор
    Тая мила статия полеееека открехва прозореца на Овертон за цифровите пари май.
  • 44 Е това, разбира се,

    3 1 Отговор
    ще си спестим сума ти и пари от банкови такси и банкомати. А изкуственият интелект няма да ни ги краде, защото нема къде и за какво да ги харчи. Е, отвреме-навреме някой ще пропищява от гладни индонезийски и руски хакери, ама карай да върви. То и сега се случва пищене.
    Малко благотворителност за изостаналите държави, няма лошо.
  • 45 Не си безпристрастен,

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Безпристрастен":

    а безпросветен. Подбирайте ги малко тези никнейми бре! Човек се готви да чете безпристрастно мнение, а попада на пристрастно, че и отгоре. Мошеническа ти работа!
  • 46 Да, и още

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "мддаа":

    според такива като теб ни питат с въртолети от въздуха, докато пръскат нивите, пък и земята е плоска.))))) Разкарай се! Неграмотността не оправдава глупостта.
  • 47 Това не го решаваш

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Оракула с двете очи":

    ти, плоскоземний. Не питат илитерати.
  • 48 Путин Боклук

    2 8 Отговор
    последните 8 години съм теглил пари в брой само когато трябва да дам на детето за някое мероприятие в училище. Дори то ползва детската Револют карта. От колегите много рядко да се намери някой да плаща с бумаги. Предимно по събори.

    Коментиран от #58

  • 49 саг

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Демократ":

    не се следят
  • 50 схсх

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Чичака":

    ако приемеш еврото скедваща стъпка цифрово евро нали обичате всичко дигитално
  • 51 Мноо си

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Мухаа ха!":

    т.п ве, Саше.
  • 52 Да, и земята

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "редник":

    е плоска, нъл тъй. И въртолетите ни чипират. )))))
  • 53 Бъдещето е:

    1 0 Отговор
    чакаме заповеди от говорещата консерва, да ни каже, чист ли е въздуха вече и можем ли да излезем.
  • 54 Госта..

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Точен коментар.Там показаха бъдещето .
  • 55 ооооо

    0 0 Отговор
    това е нещо като магнитски само че замразява парите ти без значене в коя държава си и какви валути имаш. А и социалния рейтинг определя тежестта на таксите, които ти удържат ежемесечно.
  • 56 Хмм

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Шопо":

    Бартерната търговска система ще се третира като престъпление. Китайците го казаха - можеш да загубиш много ако дадеш храна на просяк, без значение дали просяка ти е роднина или странник
  • 57 белег на звяра

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "това са глупости":

    Учителю Уонг доброволно ли си постави чип или на сила? Наблюдателите няма да изпуснат поглед от теб
  • 58 Мухаа ха!

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Путин Боклук":

    Ето такива шик- модерн Олита,ще докарат електронният нашийник.Какво,чувстваш се много " Куул" като се разплащаш с пластика,а?
  • 59 Без пари в брой ! Края на един Гой !

    2 0 Отговор
    Утре ти казват имаш право да пътуваш до макс 10км. разстояние от 15 минутния концлагер в който ще бъдеш набутан . Ти обаче решаваш да идеш по далече на 20 км. дет се вика да видиш свят :) и честито на 11-тия км. разбираш че вече не може да си купиш и бутилка вода ! Картата ти е блокирана! Въпрос: има ли още овце който да се чудят как ножа който дългоносия коляч точи пред очите им може да е опасен за тях ?