15 Юли, 2024 23:01 2 848 81

Сглобката "Възраждане" и ИТН заедно срещу еврото

  • възраждане-
  • има такъв народ-
  • евро-
  • еврозона-
  • герб-
  • румен радев

Това не е само стратегическа маневра за мобилизация на електорат преди поредни парламентарни избори

Сглобката "Възраждане" и ИТН заедно срещу еврото - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Възраждане" и ИТН отдавна са в един лагер. Преди броени дни заедно внесоха искане за референдум срещу еврото. Съюзяването им би могло да прерасне в нещо по-значимо в политически план. От Емилия Милчева.

Преди броени дни "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) внесоха искане за референдум срещу еврото в 50-ия парламент. Това не е само стратегическа маневра за мобилизация на електорат преди поредни парламентарни избори. Двете партии отдавна са в един лагер, а съюзяването им би могло да прерасне в нещо по-значимо в политически план. Например алианс, към който да се присъедини и разпадащата се БСП, а също и някое и друго ерзац величие.

Такова обединение придобива все по-ясни очертания от няколко парламента насам - на националпопулисти, евроскептици, симпатизиращи на Путин. За разлика от европейската тенденция, място в него намират и българските социалисти, чиято принадлежност към Партията на европейските социалисти (ПЕС) изглежда все по-условна.

"Възраждане" се оформя като естествен център, тъй като е най-голямата от всички и те са притеглени от орбитата ѝ.

Това неофициално съглашателство покрива широк спектър избиратели - от по-меки и колебаещи се, които се страхуват от понижение на доходите си при приемането на еврото, до твърди и радикални, за които запазването на лева е въпрос на национален суверенитет. БСП например твърди, че те не са противници на единната европейска валута, просто смятат, че не ѝ е дошло времето. Така казват и от ИТН - България да влезе, когато е готова, а подкрепят "Възраждане", защото подкрепят референдумите, както е известно.

Нов натиск

Инициативата за всенародното допитване (отново) срещу еврото беше задействана година след като 49-ото Народно събрание окончателно отхвърли предложението на "Възраждане" за провеждане на национален референдум с въпроса: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?" Сега партията на Костадин Костадинов, подкрепена от партията на шоумена Слави Трифонов, отново предлага свикване на референдум по същата тема.

Така събирането на подписите, което направи "Възраждане" в началото на 2023, може да се пропусне. Причината е, че законът допуска свикване на референдум и по искане на не по-малко от една пета от народните представители, тоест 48. Депутатите от ИТН и "Възраждане" наброяват общо 56. Но най-напред парламентът трябва да одобри плебисцита.

Рамо до рамо

Сглобката между ИТН и "Възраждане" не е от вчера. Партията на Трифонов подкрепи проруската формация, когато парламентът гласуваше на 7 юли 2023 да се проведе ли референдум, с който въвеждането на еврото да се отложи за 2043, направи го и БСП. По-късно отново ИТН и "Възраждане" поискаха от Конституционния съд (КС) да отмени решението на Народното събрание, но КС го отхвърли.

Пак рамо до рамо двете партии поискаха от КС да бъде отменен Законът за ратифициране на споразумението за финансов принос между Република България и Европейската комисия съгласно член 7 от Регламент (ЕС) 2022/2463 на Европейския парламент и на Съвета. Това споразумение засяга помощта, отпусната на Украйна и по него приносът на България за периода 2024-2027 е над 13 млн. евро. По силата на това споразумение всяка държава членка на ЕС е задължена да предостави при поискане на разположение на ЕК финансовите траншове.

Но КС единодушно отхвърли искането на ИТН и "Възраждане".

Кой се противопоставя

Преди година срещу референдума гласуваха от ПП-ДБ и всички депутати от ДПС, но повечето народни представители от ГЕРБ се въздържаха. "Възраждане" пък бяха подкрепени от БСП и "Има такъв народ" (ИТН).

Предвид разцеплението в ДПС сега няма яснота как ще гласуват депутатите на Движението. Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, чиято оставка почетният председател Ахмед Доган поиска наскоро, беше единственият лидер, обявил се срещу инициативата за референдум на ИТН и "Възраждане" с позиция в социалните мрежи. "Вече 16 години България води последователна политика за влизане в еврозоната и приемане на единната европейска валута евро. ДПС категорично стои зад тази позиция и заявявам, че ние сме против опитите на антиевропейските и проруските партии да се заиграват с темата "референдум за еврото", написа той. Отново санкционираният от САЩ и Великобритания за корупция Пеевски единствен обяви публично, че "Възраждане" е проруска партия.

А когато "Възраждане" заговори за коалиция в този парламент на всички срещу ГЕРБ и ДПС, първоначално от ПП-ДБ не отрязаха тези идеи. Наложи се съпредседателят на ПП Кирил Петков да прецизира позицията си - че преговори за правителство с "Възраждане" не са възможни. Тази мимикрия на партията на Костадинов е забележителна предвид подкрепата, която ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" са си оказвали в парламента при различни ключови гласувания. Например, при избора на подуправител на НЗОК и впоследствие налагането му за управител.

Наскоро "Възраждане" съобщи, че смята да поиска и референдум за излизане от НАТО - с аргумента, че в противен случай се увеличава рискът за България, която да стане мишена в случай на военен конфликт между Русия и страните от НАТО. Най-вероятно, отново ще срещне единодушна подкрепа от другите формации от кремълския алианс. Проблемът е, че срещу им няма ясен и обединен отговор на демократичните сили - или каквото е останало от тях.

От няколко парламента насам червените линии между политическите сили стават все по-дълбоки. Но една граница не може да се преминава, когато се преговаря за политическа подкрепа за управление - тази между европейските и антиевропейски партии. След като се заличават идеологическите различия - "няма ляво, няма дясно", ценностните не може и не бива да бъдат изтрити. Иначе оставаме заложници в Историческия парк.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Отец Дионисий

    70 22 Отговор
    Господ да им помага!Амин!
  • 3 Червената шапчица

    16 44 Отговор
    9 изстрела от три оръжия - аматьори.. неможачи... Добре, че от Сикрет сървис носеха червена боя, та да станат снимките...
  • 4 Прост Евроатлантик

    96 15 Отговор
    От какво толкова се притеснявайте като е толкова хубаво ,оставете хората да гласуват. От хубавото никой не бяга, я вижте депутатите как искат още 3 месеца да лапат , не им се разделя с лопатката.
  • 5 ТаУмВзе

    39 7 Отговор
    Мъпетите, не им е Ясно, че под Валутен Борд не може да въвеждаш друга Валута! ХАХАХХХАХ Въпроса е, да се Дудне нещо си, докато се Папка Прилежно.

    Коментиран от #19

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 иван костов

    27 11 Отговор
    Ппдб/ЛГБТ ще се присъединят в борбата с еврото!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Грантаджиев соросоид

    76 17 Отговор
    Дойче Зеле не обичат демокрацията, особено пряката демокрация на референдумите. Извод - Дойче Зеле са пропагандна манипулативна медия извъртаща фактите. ИТН са ЗА еврото, но искат да се проведе референдум и да се питат хората, което е най-нормалното нещо на света.
    Но нашата либерастия дето е от синчета на активни борци мразят хората и не зачитат мнението им. Затова и избирателната ни активност е толкова ниска.
    Възраждане при всичките им недостатъци си остават най-пробългарската партия. За ужас на всички евроатлантици свикнали да целуват задните части на началниците.

    Коментиран от #79

  • 10 Мда

    39 19 Отговор
    В политическите герб/дпс партии и производните им евроатлантики няма личност, която поне малко да прилича на Орбан. Да отстоява всичко в полза на българите, а не на краварите. Мани го еврото, натото и украйната...
  • 11 Да,

    20 34 Отговор
    Руски пляски…
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Един

    22 42 Отговор
    Копейки от всички партии, съединявайте се.

    Коментиран от #33

  • 14 Тома

    45 20 Отговор
    В много по богати страни когато въведоха еврото хората видяха мизерията в началото
  • 15 😆😆😆

    27 49 Отговор
    Евра иска народа 💶 не копейки 🤣

    Коментиран от #16, #38

  • 16 Правоверен Евроатлантик

    52 15 Отговор

    До коментар #15 от "😆😆😆":

    Айде тогава да го питаме народа, щом си толкова уверен що се дърпате? Глас народен, глас божий.

    Коментиран от #18

  • 17 Баш софиянец

    52 17 Отговор
    Референдумът НЕ Е СРЕЩУ еврото, а неговото приемане да бъде отложено до 2043. Това е доста различно положение. Освен това ИТН са ЗА еврото, но подкрепят това, че хората трябва да бъдат питани. Авторите на статии трябва поне да СА ЧУЛИ какво казват хората, преди да пишат.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тъмен субект

    25 7 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Е точно - в момента на приемане на еврото валутния борд пада. И това е целта.

    Коментиран от #76

  • 20 Правоверен Евроатлантик

    31 5 Отговор

    До коментар #18 от "Русофилчо":

    Така ли? Кога някой е питал народа, че съм пропуснал? Я кажи, че да разберем?
  • 21 Верно ли

    23 5 Отговор
    А стига бе! И тези ли станаха сглобка? Че аз за една друга сглобка се сещам, дето от сглобка стана на фльонга!
  • 22 Мирослав

    38 13 Отговор
    Герб, ДПС, ПП и ДБ бяха в явна сглобка и коалиция, и дори променяха заедно конституцията, а тия отново хвърлят на Възраждане вина, че избрали заедно с Герб и ДПС шеф на здравната каса, пак плитки внушения.
    Дойче веле пак сто пъти написа, че Възраждане била проруска партия, но не обясняват защо тогава не настояват да приемем рублата като платежно средство, а искат да запазим българския Лев!
    Протурски, проамерикански , прогермански партии може, но проруски не можело! Тъй разпоредиха от еврофашисткия съюз!
  • 23 Ханзи

    36 12 Отговор
    Ами нищо лошо не са направили. Нека народът, а не банда продажници да реши съдбата си. Нали се кълнат политиците, че са слуги на суверена.Щом мислят, че ще цъфнем и ще вържем като приемем еврото защо се плашат от референдум?
  • 24 циций

    6 1 Отговор
    фактите вече фактите говорят, че твърдо трябва да се допуска и голямо мероприятие, премиерата разцепление в дпс :)
  • 25 Антикомунист

    22 34 Отговор
    Костя Копейкин и Учиндолският Квазимодо са кукли на конци. Единият е продукт на Митрофанова, а другият на Доган, който от своя страна е руски агент и ченге от ДС. Така че въобще не е чудно, че тези калъфи били "заедно". На ошашавеният ляв, пропутински русофилски електорат, не му дават да се осафери от поредното активно мероприятие и веднага му спретват друго. То не бяха "спасители", като Волен, Яне Янев, Стефан Янев, Боко, Корнела, Слави, Копейката, "Полковника", който всъщност е подполковник и т.н. Чакаме и Румбата да се "изпрезидентства" и да дойде и той да ни "спасява". Лумпените трябва постоянно да са нащрек и да се държат в напрежение, иначе ще забравят , че "живеят зле", че "тая робия вече не се трае", "да идват руснаците да ни освобождават" и прочие кремълски глупости с които редовно им пълнят кухите кратуни, клакьорите на Москва.
  • 26 Българският лев

    33 18 Отговор
    Никога не бива да бъде премахван. Подкрепям Възраждане.
  • 27 Мдаа

    9 13 Отговор
    Щом така им е наредила мафията, иначе какво ще го прави тея купища фалшиви български левове които са напечатали.
  • 28 Студопор

    25 10 Отговор
    Защо ми говорите глупости? Който е срещу еврото, автоматично е ЗА Путин и Русия?? Глупости на таркалета!!

    Коментиран от #31, #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Топло, топло, че и горещо , ама недостат

    11 3 Отговор
    Само аз ли виждам противоречие.Лично мненние, ама от dw.
  • 31 Остави платените идиоти

    31 7 Отговор

    До коментар #28 от "Студопор":

    Ще изкарат Полша, Швеция и Дания путинисти. Хи-хи-хи...

    Коментиран от #42

  • 32 Всъщност

    27 5 Отговор

    До коментар #28 от "Студопор":

    този натиск към България да премахне националната си валута е стъпка към Съединени европейски щати с общо законодателство и обща валута.Европа без национални държави с тотална централизация на властта.
  • 33 Закс

    26 7 Отговор

    До коментар #13 от "Един":

    Страх тресе соросчетата !!!

    Коментиран от #39, #74

  • 34 ежко

    23 10 Отговор
    Много добре!Такива въпроси се решават само с референдум!Време е "демократите" на си го набият в главите!
  • 35 Хайли лайкли

    25 7 Отговор
    Запитайте се защо евроатлантиците толкова настояват точно сега спешно да изхвърлим левовете и всичко ще ви стане ясно. Защо според вас е толкова спешно точно в тези размирни и нестабилни времена да загубим финансовия си суверенитет и ЕЦБ да поеме пълен контрол над кредитирането ни?!
    Но ако все пак не ви става наясно да поясня, че е тръгнал процес по цялостно овладяване на държавата от англосаксонците и от тази мъртва хватка няма мърдане, тъй като утре с наложената ни чужда валута ще сключваме сделки само които те контролират и които на тях им се харесват, иначе ни чакат всякакви видове санкции
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Банкер

    8 17 Отговор
    Да, да си останем с лева, та ние в БНБ да си печатаме (натискаме клавиши вече) когато си искаме и естествено когато на Българската мафия и дълбока държава им потребват пари. Всички важни централни банки намалиха баланса си по високоинфлационния период 2022-2023, само ние от БНБ бяхме отличници и увеличихме оборота на парите в обръщение. Така и така сульо и пульо не разбират от банково дело, та ний да си печатаме, а те да са против еврото.
  • 38 ЙГЙГХЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "😆😆😆":

    ДАИ ДОЛАРИ
  • 39 ФЙД

    3 5 Отговор

    До коментар #33 от "Закс":

    НАСРАХА ГАЩИТЕ
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Механник

    9 7 Отговор

    До коментар #31 от "Остави платените идиоти":

    Швеция и Полша са договорили да приемат Еврото. Само Дания не е длъжна.
  • 43 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    22 4 Отговор
    ОСНОВНИЯ ПРОБЛЕМ Е КРАЖБАТА НА ПРИРОДНИ РЕСУРСИ ОТ БЪЛГАРИЯ
    ...
    ЗА НЕЯ ТРЯБВА РЕФЕРЕНДУМ

    Коментиран от #45

  • 44 Гост

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    В такъв случай русия какво е тогава ? Китайска провинция ли ?
  • 45 Фактите

    12 23 Отговор

    До коментар #43 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    45 години руснаците откраднаха всичко което може да се открадне от България,че и продължават до ден днешен.

    Коментиран от #46, #67

  • 46 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    16 11 Отговор

    До коментар #45 от "Фактите":

    ДАЙ ПРИМЕР !
    ЗА ТОВА КАКВО СА ОТКРАДНАЛИ РУСНАЦИТЕ !
    ...
    ПОЧНИ С ЦЪРВУЛИТЕ НА БАБА ТИ :)

    Коментиран от #48

  • 47 Льльо

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Валутата ти е вързана към друга валута. А след Освобождението курсът на лев е бил гарантиран от рубла.

    Коментиран от #56

  • 48 Льльо

    9 8 Отговор

    До коментар #46 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Откраднали са ти мозъчните клетки очевидно.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Народа няма ли думата?

    22 8 Отговор
    От кога РЕФЕРЕНДУМ е мръсна дума??
    Нима има нещо по-демократично от това?
    Или вие само да думи сте демократи?

    Коментиран от #52

  • 52 Сибир е Китайски

    8 16 Отговор

    До коментар #51 от "Народа няма ли думата?":

    За какво са тези референдуми за Еврото след като сме тръгнали да ставаме пълноправни Европейци Може би по реално е за рублата или йоана
  • 53 Мдааа

    5 5 Отговор
    Фалангите не искат еврото.
  • 54 ЧЕСТНИТЕ, СПРАВЕДЛИВИТЕ ИСТИНСКИТЕ ХОРА

    19 8 Отговор
    ЧУДЕСНА ИДЕЯ, ДАНО СЕ РЕАЛИЗИРЗА . ТОВА СА ХОРАТА НА СПРАВЕДЛИВОСТА И ИСТИНАТА ЗА ТОЗИ СВЯТ.
    РАЗБИРА СЕ ,ЧЕ ТРЯБВА РЕФЕРЕНДО, Т. Е ДА СЕ ЧУЕ ГЛАСА НА НАРОДА . ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ Е ЖЕЛАНИЕТО , ИСКАНЕТО НА ХОРАТА , А НА ШЕПА ПОДКУПНИ ПРЕДАТЕЛИ , КОИТО СА ОГЪЗЕНИ НА ШЕПА ПУДЕЛИ В ЕВРОТАЛИБАНСКИЯ СЪЮЗ, КОИТО ДИКТУВАТ, НАЛАГА МНЕНИЕТО НА ГОСПОДАРЯ ,И ВСИЧКИ СТРАНИ СА ДЛЪЖНИ ДА ИМ СЕ ППОЧИНЯВАТ. ДААА, СЪВРЕМЕННА КОЛОНИЗАЦИЯ ПОСТИГНАТА С ОРЪЖИЕТО -ФАЛШИВИТЕ ПЕЧАТНИЦИ . ПРЕДАДОХА СИ СУВЕРИНИТЕТА ЗА ФАЛШЕВРОХАРТИЙКИГЕ.

    Коментиран от #57

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Много си т@п,

    8 5 Отговор

    До коментар #47 от "Льльо":

    След Освобождението счетоводството се води във Френски франка. През 1880 г. се приема България лев, а курсът му е вързан за Френския франк. Допуска се използването на монети и на Латинския валутен съюз.
    През 1885 БНБ започва издаването на банкноти, а през 1890 се въвежда златен стандарт.
    При войните държавата обеднява и не може да поддържа златния лев, а след хипер инфлацията в Германия през 1920 г и световната криза, лева се обезценява 14 пъти и на практика има покритие от вземанията на БНБ.
    В Уикипедия има пълна история на Лева и той никога не е имал покритие в рубли.
  • 57 Я па тоя

    8 9 Отговор

    До коментар #54 от "ЧЕСТНИТЕ, СПРАВЕДЛИВИТЕ ИСТИНСКИТЕ ХОРА":

    Мишка Ти къде беше когато народа беше масово на улицата по многомилионни митинги и барикадите за сваляне на болшевишкото правителство на България В коя дупка се криеше бе Мишок

    Коментиран от #59

  • 58 Ха ха ха

    16 8 Отговор
    Да , вярно е. Сглобката между ИТИ и Възраждане, заедно с две трети от българския народ, са против въвеждане на еврото дотогава, докато покупателната способност на българите стане 90% от средно европейската. Те са и за референдуми. Наричащите се демократи и либерали, пишещи в дойчовото веле, са против.
  • 59 копейката

    6 9 Отговор

    До коментар #57 от "Я па тоя":

    Мишока ако е бил във възраст да ходи на митинги сигурно е бил там с идеята да стане богат без да се труди. Само, че нещата не са се случили така и той си е останал бедна и гладна мишка, но вече е заклет путяфил със същата идея да забогатее без работа.
  • 60 Тонката

    12 8 Отговор
    И за какво ни е това евро? Така или иначе този ЕС няма да го бъде в този формат...🤣
    Бедни и богати, слаби и силни на една маса.....Няма как да стане. Както и не става....Очеизвадно е....🤣
    Дори и в спорта го няма това. Има си Шампионска лига, Лига Европа и т.н.....Дори и там има разделение....Само у ЕС всички са "равни".....Смех....🤣
  • 61 Аз съм от СССР

    8 6 Отговор
    Ама нали сме демокрация,какво му е лошото на референдума да се пита народа както са правили във всички други европейски държави.А и какво лошо има да има хора със различно мнение а не като по комунизма всички да са на едно мнение ако не във Белене. Май пак се връщаме към диктатура.
  • 62 нннн

    10 5 Отговор
    ДВ се чете наобратно. На мен ми харесва, пък, про-българските партии да се съюзят и да работят заедно. Абе, защо ,,демократичните" партии се страхуват от референдуми?
  • 63 Ха-ха-ха

    10 4 Отговор
    Едно уточнение - не против еврото а за отлагане на приемането му. Има разлика, нали? Т
  • 64 Дрън дрън та пляс

    5 5 Отговор
    Само назад ще върви тая държава докато тия са в парламента, при 30% избирателна активност какви референдуми ви гонят бе
  • 65 Тити

    4 5 Отговор
    Този референдум е обречен на провал какво значение каква хартийка ползваш за плащане по важни са доходите.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Ха-ха-ха

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "Фактите":

    Да , краднат и атомна центра построим, краднат и напоителна система направим, краднат и в космоса летим. Де да можеше и западняците така да ни крадят.
  • 68 Дедо

    5 2 Отговор
    Предлагам държавата да се разцепи на две части по вертикала или на Северна и Южна . Половината да приюти всички които искат да са с Русия , в другата половина да живеят тези ,които искат да са в ЕС. Да видим ,след 20 години ,къде ще са едните и къде другите и да си направим извода към кой лагер да се присъединим окончателно.

    Коментиран от #77

  • 69 Ключе

    6 8 Отговор
    Неприемането на еврото е изгодно единствено и само на масква.
  • 70 Гедер

    4 1 Отговор
    То еврото ала бала . Аз чакам да кажат славчовците от ИТН ,какво стана с Македооооооонията на Славчо ,"уж" заради която събориха правителството. Вече нито говорят от ИТН за Македооооониата, нито за македонския космонавт.
  • 71 ЧОЧО

    5 3 Отговор
    Дания са Путинисти за това не приеха Еврото.Също така Полша, Чехия и Румъниа са Путинисти и не искат Еврото.Милионите на упрявлявщити и депутати пак ще са милиони.Да му мисли обикновения гражданин и пенсионерите.
  • 72 ЧОЧО

    4 1 Отговор
    Дания са Путинисти за това не приеха Еврото.Също така Полша, Чехия и Румъниа са Путинисти и не искат Еврото.Милионите на упрявлявщити и депутати пак ще са милиони.Да му мисли обикновения гражданин и пенсионерите.
  • 73 Жуп

    3 3 Отговор
    Референдум и всичко ще се нареди, юро лобистите да плачат
  • 74 Хахах

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Закс":

    Що бе, твоето човече безстрашното излезе ли от бункерчето...
  • 75 Сандо

    6 2 Отговор
    Почти цяла България е против еврото,но свободните и демократични носители на евроатлантически ценности ни забраниха референдума.Та така ще си живеем в бившата/?/ тоталитарна /все още/ държавица.
  • 76 Сандо

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Тъмен субект":

    Една от целите да приберат парите,които обезпечават валутния борд.А те не са никак малко,има и за нашите,и за еврокрадците.
  • 77 Сандо

    3 1 Отговор

    До коментар #68 от "Дедо":

    Най-добре е софйското равно поле да се отдели от останалата територия.Така територията ще възроди България,а полето ще стане център на балканския евроатлантизъм с идеен и административен тартор шебеците от Атлантическия съвет.
  • 78 Жалки

    1 0 Отговор
    Пропагандни лъжци!
  • 79 нпо агент

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Грантаджиев соросоид":

    референдуми са трън в г.за на соросоидни активисти..те са на мнение че българина все още не готов за такъв вид демокрация..и никога няма да бъде...с такива управляващите които заличават резултатите на проведени референдуми и не ги смятат за задължителни..и все ходят за консултации в американското консулство..
  • 80 Едуард Петров

    2 0 Отговор
    Идете и вижте ЦВЕТУЩАТА ШВЕЙЦАРИЯ, КОЯТО ОТ 200 години СЕ УПРАВЛЯВА ЧРЕЗ ПОСТОЯННИ РЕФЕРЕНДУМИ!
    Е, Тя не е била 200 години под Византийско робство и 500 години под турско присъствие!
  • 81 дедо йоцо гледа

    1 0 Отговор
    Против въвеждне на еврото сега са всички, които са напълнили дюшеците с пари от рушвети и скрити доходи. На такива екземпляри им трябва повечко време да си изперат парите, иначе им изгарят. Никоя банка няма да им смени пари с недоказан произход. А на обикновения човек му е все тая с левче ли ще плаща хляба или с евро.