22 Август, 2024 20:33 4 770 205

България няма как да стане пак ориенталско-съветска страна

  • българия-
  • русия-
  • румен радев-
  • нато-
  • виктор орбан-
  • доналд тръмп-
  • владимир путин

Ако се вгледате в културата на бившите социалистически страни, много лесно ще можете да прецените, коя до каква степен се е откъснала от съветската диващина и е напреднала към западната цивилизация

България няма как да стане пак ориенталско-съветска страна  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Каквото и да става в политиката, България вече е Запад, а не Изток - тя е сред цивилизованите и демократичните и не може да бъде върната обратно в съветско-ориенталския модел, където не ѝ е мястото, пише Евгений Дайнов.

Културата - тоест начинът, по който гледаме на света - е в самите основи на човешкото поведение. Тя се променя много по-бавно от политиката, идеологията и дори икономиката. Ще рече: промените в политиката, в идеологията и в икономиката са сравнително повърхностни и сравнително лесно обръщаеми; когато обаче се промени културата, това е толкова сериозно, че задава параметрите на бъдещето за поне две-три поколения.

Мощна културна революция

Вече едно поколение време – според демографите това са 30 години – ние, българите се лашкаме в политиката и в идеологията (слава Богу, не толкова в икономиката). Тези две арени са като бурно море – много голямо, не като Черното. В голямото море вълнението, когато започне, няма посока; друса във всички посоки едновременно. Под това друсане, обаче, и за огромна изненада на наблюдателите, през цялото време е вървяла мощна и еднопосочна културна революция. И тя следва ясна посока: от ориенталско-феодалния Изток към европейско-цивилизования Запад. Това наблюдение е особено важно днес, когато ориенталско-феодалните (и съответно пропутински и пронацистки) сили изригват в последни трескави усилия да върнат България там, където беше преди 1989 година – и където няма работа отново.

Ако се вгледате в културата на бившите социалистически страни, много лесно ще можете да прецените, коя до каква степен се е откъснала от съветската диващина и е напреднала към западната цивилизация. Във всекидневието степента на напредъка личи от начина, по който изглеждат улиците и другите публични места; от начина, по който те посрещат в магазините или по който хората се справят с боклуците, които произвеждат. По тези признаци, например, Киев е по-напред от София, София – от Скопие, а Скопие – от Москва. Можем да направим същото градиране вътре във всяка страна. У нас, например, Варна е очевидно в плен на съветската диващина, докато Севлиево, например, отдавна е на западния бряг.

Културата, обаче, отвъд всекидневното поведение, има и така наречените „високи измерения“. Няма да задълбавам в българските постижения в сферата на белетристиката или на киното. Ще се съсредоточа само върху онази публична арена, на която се подвизават деятелите и коментаторите на общото благо.

По какво се познава този модел

Колкото по-близо до съветско-ориенталския модел е дадена страна, толкова по-многословни, неясни, трудно разбираеми и досадни са нейните политици и политически коментатори. На всичкото отгоре очакват от публиката да отделя време да разбира скритите послания между редовете, намеците и алюзиите (които предимно и само говорещите си разбират). И обратно, колкото си по-близко до модела на западната – успешната – цивилизация, толкова си по-кратък, ясен и лесно разбираем.

Това важи, колкото и странно да звучи, не само за страни, но дори за отделни публични индивиди. Доналд Тръмп, например, в последните седмици създава страхотни главоболия за своя щаб, тъй като бърбори безкрайно и във всички посоки едновременно, сякаш е представител на ориенталско-съветското пространство. Дългогодишен стратег на Републиканската партия възкликна наскоро по американска телевизия с отчаяние: „За да стигне твоето съобщение до хората посредством медиите, в говоренето си ти трябва да си дисциплиниран, ясен и кратък – нещо, което Тръмп не е“.

Тръмп, разбира се, не е просто отделно взет индивид. Той е представител на онези анти-цивилизационни сили, които по принцип говорят по този начин. Виктор Орбан, например, както и Реджеп Ердоган и Ким Чен Ун говорят дълго, неясно, мъгляво и объркано – но затова пък заплашително. Речите им нямат структура, нито ясни приоритети. На тях обаче такива не им трябват. Медиите са техни и ще ги отразят благосклонно, каквото и да кажат.

Език, разбираем само за най-отявлените им следовници

В крайна сметка, ако останат на власт достатъчно дълго, въпросните говорители изработват свой собствен език, разбираем само за тях си, тяхното близко обкръжение и най-фанатичните им следовници. За разбиране на различните позовавания, понятия и термини в речите на Орбан, Ким и Ердоган, например, е необходим квалифициран преводач, дори ако ползваме английската версия на техните словесни изяви.

Путин, трябва да се отбележи, си спестява многословието, но не спестява заплашителния мистицизъм, характерен за тези хора. След толкова години на власт неговите словесни изяви също стават все по-трудно разбираеми (украинското настъпление в Курска област е „ситуация“). Ориенталската многословна мъглявост Путин е оставил на църквата и на откровени мистико-нацисти като Александър Дугин, които да пускат отровна мъгла в главите на крепостните.

Какви са едните страни, и какви – другите

Многословни и мъгляви са политиците и коментаторите в Беларус, Узбекистан, Азербайджан, Туркменистан, Казахстан, Венецуела – споменавам само страните, чиито медии и лидери криво-ляво следя. Без да знаем нищо за такива държави, само по говоренето на техните публични фигури ние можем да разберем с какви страни си имаме работа: бедни, уплашени, потиснати, крадени, насилвани.

От говоренето на мнозинството политици и коментатори в САЩ или Британия, обратно, можем да стигнем до заключението какво представляват тези страни – демократични, цивилизовани, уважителни, правови. По принцип политическата цивилизованост се движи обратно на слънцето - от запад (обикновено започвайки от САЩ) на изток, но има и изключения. Говоренето в Сърбия и Северна Македония, Унгария и (в по-слаба степен) Словакия, например, издава, че във всичките аспекти на своите уредби тези страни клонят към ориенталско-съветския модел, макар да не са в същинския Изток.

Украинците са отделна реалност. От една страна, те са по-организирани, спретнати, прибрани и дисциплинирани – по-западни от българите. От друга, техните говорители в основната си маса говорят все едно времето е безкрайно, а публиката е длъжна внимателно да разшифрова всичките им многословни послания. Има и бързо увеличаващо се малцинство коментатори, които говорят все по-дисциплинирано, ясно и кратко – за разлика от руската т.нар. опозиция, например, която е замръзнала някъде в 1987 година. Явно в Украйна с доста бързи темпове върви някакъв „преход“ към озападняване на публичната арена.

А България?

Къде сме ние? Ние сме обратното на украинците. В битовата си култура сме ориенталски мърльовци. Но в публичното си говорене сме безапелационно част от западната цивилизация. Дори най-отявлените наши адепти на съветщината и на ориенталщината се научиха да говорят дисциплинирано, ясно и кратко, макар съвето-ориенталците да комбинират това с простащина и лошо възпитание ала Тръмп и Орбан.

Публичното говорене е същностна част от културата – обществена, социална, политическа. В това отношение сме Запад. Тъй като културата е в основата на всичко останало, тази констатация означава, че каквото и да става в повърхностния слой на политиката, България няма как да стане ориенталско-съветска страна. Този извод се подкрепя, доколкото разбирам, и от последното изследване на „Алфа Рисърч“ за цивилизационните нагласи на българите. Запад сме, не сме Изток. По-близо сме до Камала Харис, отколкото до Владимир Путин.

При едно внимателно социално инженерство в недокрай западни страни като България и Украйна, например, анализът на културата би задал пределно ясни параметри на въздействието. В България, например, трябва да се насочват усилия и ресурси за цивилизоване на битовото поведение, за преодоляване на безхаберието, мързела и липсата на целеполагане. Украинците по тези параметри са си добре. Там ще трябва да се инвестира в по-висшите сфери на голямото мислене и на публичното говорене за общото благо.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 146 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жица

    174 27 Отговор
    Писал евгенчо дащния. И не го дочетох до края.

    Коментиран от #138

  • 2 Не се гаси туй що не гасне !

    202 57 Отговор
    Дълбок поклон и вечна признателност на братска Русия за това, че днес ни има на географската карта!

    Коментиран от #12, #18, #29, #42, #54, #133, #188, #200

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 🎃+🐷+👮=🇹🇷🗳️

    141 19 Отговор
    "Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло." -- a що го публикувате ?

    Коментиран от #64, #181

  • 5 Гаглей

    48 119 Отговор
    Който се е отървал от раша, Никога няма да се върне при нея даже и нейното население
  • 6 Боруна Лом

    176 37 Отговор
    ЕЙЙ, ПО ВРЕМЕ НА СОЦА БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ОТ ВОДЕЩИТЕ ИКОНОМИКИ В СВЕТА! А СЕГА БЛАТО С ЖЕНДЪРИ И ОТПАДЪЦИ!

    Коментиран от #89

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гал

    154 24 Отговор
    Да ви .... западната гейска култура. По- добре нормален дивак, отколкото западен гей.




    .

    Коментиран от #137

  • 9 стрел☢️к

    135 17 Отговор
    "последното изследване на „Алфа Рисърч“ за цивилизационните нагласи на българите. Запад сме, не сме Изток. По-близо сме до Камала Харис, отколкото до Владимир Путин" -- вие кои по точно ? платените клакьори на Посолството ?
  • 10 За теб съм съгласен

    63 11 Отговор
    В битовата си култура сме ориенталски мърльовци
  • 11 Край

    119 21 Отговор
    "По-близо сме до Камала Харис, отколкото до Владимир Путин" Абе Дайнов. Във Факултета, кв. Христо Ботев, Столипиново, Максуда и Ти може да сте по- близки с Камала. Ние българите сме си по-близки до Путин. Пък и до Зеленски даже.
  • 12 Закс

    46 22 Отговор

    До коментар #2 от "Не се гаси туй що не гасне !":

    Това е народ с чест и достойнство, каквито ние нямаме !!!
  • 13 cкиф

    97 22 Отговор
    "Украинците са отделна реалност. От една страна, те са по-организирани, спретнати, прибрани и дисциплинирани – по-западни от българите" -- ами бегай у укроленд, ко прайш у бг ?
  • 14 стоян георгиев

    100 20 Отговор
    Скоро, скоро безродни американски боклуци, ще се молите да не бяхте писали подобни помии!

    Коментиран от #141

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДВ вие сте краварски диваци

    62 10 Отговор
    ДВ преценете вашето ниво на краварски лъжци и тогава определяте другите!

    Коментиран от #142

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 366373

    27 68 Отговор

    До коментар #2 от "Не се гаси туй що не гасне !":

    И без тях щяхме да си се освободим сами

    даже щяхме да сме МНОГО по-добре и голяма територия

    Коментиран от #40, #53

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бен Гън

    37 7 Отговор
    Ориенталско-колониална,казваш е по добре а?
  • 21 Чърчил

    4 6 Отговор
    Амин🙏
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 дядото

    75 5 Отговор
    за информация на писачите.страната ни е била ориенталска до началото на 20 век.после става германска,после -съветска,а сега- англо-американска и за 150 години никога не е била независима бъгария
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Дежа Сесесере 1988

    42 8 Отговор
    Другари всичко е по плян , комунизма ще владее земята, доларите са хартийки без покритие, запада се разпада пред очите ни....
  • 27 ......

    16 61 Отговор
    Добре ли ви плащат от Руското посолство на тия дето благодарите на Русия.
    За какво благодарите питате ли се!?
  • 28 А50

    55 10 Отговор
    Вече сме си само тип африканска колонийка с еничарска администрация
  • 29 Рашка Феодалия

    24 50 Отговор

    До коментар #2 от "Не се гаси туй що не гасне !":

    Ленин им изчисти богатите хора.Сталин изчисти умните хора.Путлер започва да изчиства останалите..
  • 30 Другаря капиталист СИ КИТАЙСКИЯ

    17 38 Отговор
    Китайците скоро също ще почнат да си връщат от блатарите изконните земи принадлежали им хилядолетия със специална асвабадителна апираця,като до последно ще отричат за намеренията си и ще създават впечатление на първи приятели...дипломати хитреци са от много векове
  • 31 На зелето

    39 10 Отговор
    Мога да кажа че сънародниците ни вече не се интересуват ква страна можем да станем или не.Просто сме ударили дъното и с еврото,което истерично ни набутват там и ще си останем во век и веков!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Генчо Гранта

    51 9 Отговор
    "Колкото по-близо до съветско-ориенталския модел е дадена страна, толкова по-многословни, неясни, трудно разбираеми и досадни са нейните политици и политически коментатори." Ами ти Генчо, с този пасквил дълъг, напоителен, труден за четене и изключително досаден пасквил, към коя страна се определяш? Или важното е викаш, да си вземаш грантовете, да плюеш Русия и да възхваляваш жендъризма
  • 34 Така Така

    44 6 Отговор
    Как не ви е Срам да използвате думата Цивилизован. Та вие огледало нямате ли? По голями диваци няма от вас
  • 35 Само че

    15 46 Отговор
    Докато в България има проруски партии и русофили няма да просперира.

    Коментиран от #38

  • 36 Така ли?!

    40 10 Отговор
    Никога не казвай никога!Там където е текло,пак ще тече!А Белене отново ще отвори врати,за специални гости като дайнов!

    Коментиран от #51

  • 37 съдбата на България ще се реши

    30 8 Отговор
    в Крим , СЛЕД ТОВА ДВАМАТА ТОЗИ ПЪТ ............ ЩЕ СЕ СНИМАТ , А АМЕРИКАНЕЦА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ ВКЪЩИ ПОРАДИ ПОВИШЕНА РАДИАЦИЯ !
  • 38 А бе момче,

    59 14 Отговор

    До коментар #35 от "Само че":

    България беше просперираща,точно когато беше под руско влияние!Учете истинската история,а не пропагандната!

    Коментиран от #48, #60, #92, #136, #150

  • 39 Какъв кон с капаци

    48 11 Отговор
    Този драскач хич не е в час. Западната цивилизация се превръща в мигрантско гето. А демокрацията се оказа фалшименто. Явно за тоя това се брои за "напредък".
  • 40 Боруна Лом

    51 10 Отговор

    До коментар #18 от "366373":

    А БЕ ЦЪРВУЛ, ЗАЩО НЕ СЕ ОСВОБОДИХМЕ ПЕТСТОТИН ГОДИНИ,А ?

    Коментиран от #195

  • 41 Абе Ев "генийй"

    43 8 Отговор
    ти колко укри познаваш и знаеш че българите са по безхаберни и мързеливи от тях
    първо ще ти кажа че такива мръшляци няма
    А България нее нито запад нито изток продажно човече
    това е една от най старите държави в европа
    тук е имало държава преди 1300г а там където ти ходиш да се кланяш е имало гора насена с глигани смешник
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Правоверен Евроатлантик

    34 5 Отговор
    Още по заглавието познах автора. Този прави една от най-добрите реклами на Путин и руснаците.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Дяволът чете евангелие

    32 8 Отговор
    Нали знаете, че ДВ се чете наобратно. ,,Лъжата е истина. Истината е лъжа."/Орувл/
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ти....

    3 21 Отговор

    До коментар #38 от "А бе момче,":

    Наред ли си с главата бе🙊?
  • 49 Гориил

    30 8 Отговор
    Сигурен ли си, че руската култура е варварска? Защо европейските посолства в Москва вече разпродадоха всички билети за балета "Лешникотрошачката" на Чайковски в Болшой театър? Московчани са възмутени, затова арогантни дипломати изкупиха всички билети за ноември, декември, януари и февруари, а руските деца останаха без обичайните си забавления за Коледа.

    Коментиран от #56, #135

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 А бе Белене дали ще отвори незнам...

    8 16 Отговор

    До коментар #36 от "Така ли?!":

    Но първо помисли за себе си...
  • 52 Стигнах

    27 4 Отговор
    до Д ,о ,й ч. е - Ш/а-й,з.е и спрях за чета!
  • 53 Мирчо

    36 8 Отговор

    До коментар #18 от "366373":

    Защо бяхме близо 500 години под
    турско робство и не освобождавахме
    сами, а чакахме руснаците да дойдат
    и да ни освобождават?
  • 54 Пусин

    6 17 Отговор

    До коментар #2 от "Не се гаси туй що не гасне !":

    Оооо благодарний ела да га смучкаш малко за доста време
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Пусин

    1 17 Отговор

    До коментар #49 от "Гориил":

    Ами да идват да си играят с игрушката на димата увиснала ама перчеста се

    Коментиран от #62

  • 57 Тошето

    32 12 Отговор
    България ще бъде отново велика държава с големия брат до нея ... Русия! Всеки либерал в Бг ще бъде обесен или разстрелян!

    Коментиран от #63, #65

  • 58 Някой

    38 5 Отговор
    Погледнах Дойче Пропаганда и пише соросоида предател Евгений Дайнов, и това ми бе достатъчно.
    Време е и тук да се въведе закон за чуждата агентура, че такива да останат безработни.
  • 59 Ролан

    23 4 Отговор
    Палячо!!
  • 60 Мм дааа

    8 15 Отговор

    До коментар #38 от "А бе момче,":

    Да беше другарю много просперираща ,чак бях ме минали швейцарците
  • 61 Провинциалист от провинция Тракия

    21 4 Отговор
    Евгений? Дай нов!
  • 62 Гориил

    15 10 Отговор

    До коментар #56 от "Пусин":

    Заради нашествието на тълпи от чужденци от няколко години не мога да посетя Третяковската галерия и Руския музей в Москва. Това е нашествие от вашите варвари.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 КРАЖБАТА НА ПАРИТЕ ЗА Ф 16 И СТРАЙКЪ

    16 5 Отговор
    РИТЕ ЩЕ Е РЕШАВАЩ ЗА ИЗБОРИТЕ НА НОВАТА НИ МЕТРОПОЛИЯ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ САЩ ЩЕ СА ОСТЪКЛЕНИ !

    Коментиран от #69

  • 67 Край

    21 4 Отговор
    В съветския модел България не може да се върне ама в ориенталския .. като нищо. Твойте ментори от САЩ с удовлоствие биха наградили някоя русофобна проява на Турция с българските земи. В Кърджали някой нашенец няма да иска да си купи "екмек", а ще държи да си вземе хляб и ордите ще тръгнат насам.

    Коментиран от #70

  • 68 Р.Н

    8 17 Отговор
    Невероятен, изпълнен със съдържание и смислен коментар!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Като в

    3 8 Отговор

    До коментар #67 от "Край":

    Донецк и Луганск ли.бе .Лешпер.
  • 71 БРИКС Е ПЪТЯ

    18 9 Отговор
    НА БЪЛГАРИЯ ! НАТО И ЕС ОТИВАТ В ИСТОРИЯТА А ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛИ В ТЯХ В СИБИР !
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Попето

    21 5 Отговор
    Севлиево бил на "западния бряг"! По-смешно нещо не бях чел! В Севлиево е такава селяни, вече сме и на воден режим...
  • 74 az #СВО

    26 7 Отговор
    Дайнов пак е получил грант, напил се е от радост и заради зависимостта си, и .... няма как ... трябвало е да напише нещо за да оправдае парата.
  • 75 Вече сме васали във феодална Европа

    20 6 Отговор
    Васала на моя васал е и мой васал
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Но, мерси боку!

    19 4 Отговор
    Цитат:
    "Под това дру..сане, обаче, и за огромна изненада на наблюдателите, през цялото време е вървяла мощна и еднопосочна културна революция. И тя следва ясна посока: от ориенталско-феодалния Изток към европейско-цивилизования Запад."
    Ако тази еднопосочна революция е: тре..топо.лов бин. арен, тр.анс-, би-,28 и 36 ти пол... - МБ.АЛ съм ви макята!
  • 79 Все тая

    11 1 Отговор
    Ориенталски мърльовци… плачеш за лопата в гърба Генчо…
  • 80 Още като прочетох заглавието разбрах,

    29 7 Отговор
    че е писано от някой краварски помияр, и съм познал, написано е от клошаря Дайнов, което е пълна логорея. България никога няма да поеме по джендърският път на Запада, само .едалите драпат за там!? България никога няма да се откъсне от Русия, иначе ни чака съдбата на Украйна!

    Коментиран от #118

  • 81 Боруна Лом

    9 10 Отговор

    До коментар #55 от "Абе миризлив...":

    БАЩА ТИ ИЛИ КОМШИИТЕ СА ТЕ ПРАВИЛИ ПО ВРЕМЕ НА СОЦА!
  • 82 12340

    14 6 Отговор
    "... Многословни и мъгляви са политиците и коментаторите в Беларус, Узбекистан, Азербайджан, Туркменистан, Казахстан, Венецуела.."..
    .... И в ,, дв,,! :))
  • 83 Закон за НПО

    18 4 Отговор
    И веднага ще се види кой лъже!
  • 84 124

    23 6 Отговор
    Омразата и лъжите са присъщи на нечистоплътни индивиди. Дайнов Лозанов ... и десетки други грантаджии на Америка.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Стенли

    14 2 Отговор
    Глупости на търкалета
  • 87 географ

    9 4 Отговор
    Границата между балканщината и цивилизацията се намира някъде между Белград и Нови Сад.
  • 88 Павел пенев

    18 7 Отговор
    Ние бяхме социалистическа демократична високо развита социална държава, а сега сме ориенталско западна измет.
  • 89 географ

    6 14 Отговор

    До коментар #6 от "Боруна Лом":

    Къде в музеите по света или в лични колекции видяхте индустриални образци, произведени в таз тъй напреднала по соца балканска цивилизация?
  • 90 Павел пенев

    17 6 Отговор
    Най големите простаци от СДС станаха професори и Дайнов е един от тях, но всъщност е демократичен помияр.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Гошо

    11 6 Отговор
    Разбира се че сме от Западна Миндя!
  • 94 ЩО НИ ЗАНИМАВАТЕ .........

    10 4 Отговор
    С ПАС кВ ИЛИТЕ НА НЯКАКВА уТр ЕпКА ДАЙ НОВА ИЗ пИКАН ОТ КОМун ИСТИЧЕСКА МЕКА ПАТ КА......?
  • 95 Само той го може това

    25 3 Отговор
    Евгений Дайнов навремето беше първи комунист и работеше в мнооого престижен институт при ЦК на БКП, беше женен за рускиня, после се обърна на 180 градуса - тази статия е резултат от това обръщане. Но, седнете, да не паднете - синът му живее в Китай, женен е за китайка (заявено от самия Дайнов, има го в Интернет) и внуците на Дайнов са китайчета. Човекът-хамелеон е готов за поредния обрат в своите възгледи... по-хамелеон от хамелеоните.

    Коментиран от #98, #107

  • 96 Ванков

    5 2 Отговор

    До коментар #92 от "Альоша, до "а бе момче"":

    Скивай ся къв МОЛ имаме....напруу...пай се!
  • 97 Професор

    21 4 Отговор
    Дайнов, ти не си близо до Камала Харис. Ти СИ Камала Харис...
  • 98 Гошо

    14 3 Отговор

    До коментар #95 от "Само той го може това":

    Не им обяснявай!....Виж че релето им е залепило и си повтарят едно и също!....Путин е в храсталака и ги дебне!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Гггг

    15 3 Отговор
    Ехх,Дайнов,даже не си осъзнал ,че много скоро ще прекратят плащанията от някои фондации.Ето и ДВ взе да се дистанцира от теб.Ха -ха -ха.Май пак ще се налага да се преориантираш.Само се чудя защо ти плащат и сега,ефекта е обратен на желания
  • 103 нане Геле

    13 4 Отговор
    Верно е заглавието, няма начин да станем каквото и да е било, след като станахме африкано-латиноамериканско нещо си!!!!
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Мър шо Дайнова

    12 3 Отговор
    Марш в ковчега
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 А И НА ВИД НЕП РИЯТЕН

    15 2 Отговор

    До коментар #95 от "Само той го може това":

    ТОЯ ПСТОЯННО НИ ДИКАЗВА КАКЪВ ЛИЗГАВф ГЛИс Е............!
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Яяяяяя

    7 2 Отговор
    в бъдеще хората на тази територия ще говорят езици, много отдалечени от английския , славянския или българския
  • 110 Сандо

    10 3 Отговор
    На Дайнов и дайновците е позволено да се самозалъгват.Но защо им се разрешава да лъжат другите,все още запазили нормалността си хора?
  • 111 Дойче веле

    11 3 Отговор
    Дори не прочетох тая помия
  • 112 Гнус ме е от подобни дегенерати

    16 4 Отговор

    До коментар #104 от "Кой е този Дайнов?":

    Алкохолик, съветски възпитаник, баща комунист (кореспондент на "Работническо дело" в Носква), измислен професор в НБУ!
    После Женя се е ориентирал бързо и пак заради баща си (командирован в Лондон)! Женя обръща палачинката и става "евроатлантик"
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Дядо Йоцо гледа

    14 7 Отговор
    Алоооо ,пропагандаторите европски , джендърски ,нека ви напомня ,че България беше космическа страна и правеше електронна изчислителна техника на световно ниво !!!
    А днес 400000 българи са на воден режим и имаме 90 милиарда лева дълг и сме зависими благодарение на Прословутия Запад !

    Коментиран от #120, #143

  • 115 Хей

    7 1 Отговор
    Писателчето да ходи при Дичев за редактиране ...
  • 116 ...

    14 2 Отговор
    ах каква злобна беззъба евтина пропаганда се случва на тия редове... да се умилиш направо
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Българските турци

    12 2 Отговор
    Егаси самочувствието пред кривото огледало в което се оглеждате !?... Значи ... първо една друсаща се като океан , мощна и еднопосочна културна чалгарска революция ... после... ясни ,кратки и целенасочени мутренски политически личности и "феномени" които се"люшкат в политиката и идеологията(слава Богу, не толкова в икономиката )" защото се е сринала и е окрадена от олигарси и дерибеи .... и после ?... После ... хопала България по европейска от Европа и българите от ориенталско-феодални станали за 30 тина години ...автентични цивилизовани европейски колонизатори ... по висши от Беларус, Узбекистан, Азербайджан, Туркменистан, Казахстан, Венецуела .... Категорично 100% цивилизационно сте нагласени и на Запад след Изток и вече сте плътно до Камала Харис, отколкото в партер на тепиха на Владимир Путин !!!.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 4834

    9 2 Отговор
    Каква страна е си проличава още при влизане от някое ГКПП, започват да просят и да те изнутват, за думи няма смисъл.
  • 124 Циник

    9 5 Отговор
    Генчо голяма ракия пий, голяма дума не казвай. Мое да не мое ама мое и да мое.
  • 125 Фен

    10 4 Отговор
    Няма. Ориенталска, стана Германия. Съветска - САЩ и ЕС.
  • 126 Тц тц тц

    21 3 Отговор
    Изперкала статия.Как съветска бре?!Вие в кой век живеете?!Набийте си в канчетата,че СССР не съществува от 1991-ва година,защото ни писна по медиите да халюцинирате "съветски" и болшевики каквито няма от над 30 г.!Нещо си ви има и това си е!
    Не разбрахте ли,че ще ставаме изперкала държава с вятърни перки и ще копаем крипто,а за фюрер ще си имаме изкуствен интелект?
  • 127 Живанши

    7 10 Отговор
    Ориенталска - може! Съветска - не! Никога няма да видим подобна организация по-между ни.
  • 128 В.В.П.

    12 4 Отговор
    Аааа,туй от Евгений, хавното ли е??.Ясно.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Факт

    11 2 Отговор
    Управляващите и техните лакеи са Западняци. Децата им учат в САЩ, за да се върнат един ден сложени за министри.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Лудия Макс

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "Не се гаси туй що не гасне !":

    Долу комунизма и поробващата народите империя СССР. Никога повече България не трябва да е роб на сектантската комунистически империя СССР. Отклонила България от нормалния и път и напълнила страната с гадни паметници с чукове и сърпове. Които ни освободи той ще ни пороби - Васил Левски.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Самотния вълк

    9 12 Отговор

    До коментар #49 от "Гориил":

    Коя нормална нация си прави мавзолей с мумия на центъра и слага чукове и сърпове навсякъде и строи концлагери.

    Коментиран от #152

  • 136 Казуар

    10 9 Отговор

    До коментар #38 от "А бе момче,":

    България беше толкова просперираща под съветско влияние, че за кола се чакаше 15 години, и чистачките се прибираха за да не бъдат откраднати.

    Коментиран от #145

  • 137 Рашастан в колапс

    4 7 Отговор

    До коментар #8 от "Гал":

    Кий те пита да се обясняваш бе русогейски neдaл?
  • 138 0ффф

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Жица":

    0фффф , писна ми ., от Ошанки .. тихо бе , регенерати ..
  • 139 0фффтихо бе Водещияъ

    2 10 Отговор
    0фффф , писна ми ., от Ошанки .. тихо бе , регенерати ..
  • 140 Уса

    15 6 Отговор
    От 22 години съм извън България и тя става все по ориенталска и ограбвана от запада,който няма нито култура нито съвест.Бил съм млад и наивен да вярвам,че запада е правилното решение и не съм вярвал,че ще се фашизира до степен ЛГБТ и ще пожелае и българските деца
  • 141 Стоене ,

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Ти си мъртва , за. Мене , стоене ..
  • 142 ха ха хааа

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "ДВ вие сте краварски диваци":

    Т; Лешникотрошачката чупи ли лешници ?! 🤭
  • 143 Какво Космическа

    6 6 Отговор

    До коментар #114 от "Дядо Йоцо гледа":

    Страна бре .

    Това че е имало Българин в космоса
    Каква Космическа страна ни прави ?

    Ако играят футбол в Занзибар
    Футболна Страна ли са ?

    Хахаха
  • 144 Стига бе

    7 10 Отговор
    Нещастни , съвецки рублофили ...
  • 145 Да не говорим

    5 3 Отговор

    До коментар #136 от "Казуар":

    Че Акумулаторът
    Беше доста краден Атрибут.

    А как се крадеше гориво от колите

    Това също беше доста интересно

    Хаха

    Коментиран от #149

  • 146 мдаааа

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен-_ Язовец":

    За Дайнов не знаем , ама имам един въпрос ,,, Като си Бесен , сложи ли си една инжекция ?!🤭🤭
  • 147 Айде , лека

    4 6 Отговор
    Таваришчи , дано България да олекне откъм петолъчки ... АМИН ..
  • 148 Ха-ха-ха

    6 4 Отговор
    Ами да, съветите вече ги няма. Сега ще станем ориенталско-гейска или поне такова е желанието на западните ни "партньори".
  • 149 Ха-ха-ха

    8 6 Отговор

    До коментар #145 от "Да не говорим":

    Краденето на гориво започна след като станахме демократична страна. Преди това си оставяхме дори къщите отворени и не се крадеше. И какво да крадеш гориво като бензина струваше стотинки.
  • 150 Истината

    5 4 Отговор

    До коментар #38 от "А бе момче,":

    Предполагам знаеш понятието финансова пирамида?

    Едно е кратък нестабилен просперитет за едно две десетилетия(нрб/ на ръба) друго е устойчив просперитет продължение на много десетилетия(швейцария

    СИВ и плановата икономика НИКОГА не трябваше да имаме нещо общо! Единствената система за България е пазарната икономика и демокрацията
  • 151 Ха-ха-ха

    6 2 Отговор

    До коментар #134 от "Пффф":

    Всичко тече, всичко се променя. ЕС сега не е това към което се стремим. По-разумно е да се разделим с него.
  • 152 Мумзолей мода🍌🍌

    4 6 Отговор

    До коментар #135 от "Самотния вълк":

    Имитираме БЛАТУШКИТЕ и се ръчкаме да ставаме республика 16🤩🤡🍌🍌🍌🍌
  • 153 Име

    6 3 Отговор
    Това е неточно, което казва Дайнов - Русия ни въвежда медицинско обслужване - неслучайно има болница "Пирогов", имало е стандарт - да има "гъстота" на медицински кадри.

    Много е неспокойно това - да се твърди, че всичко е "боклук". Какво по-важно от здравето. На Запад не можеш да отидеш на лекар.

    Но и други модернизации имаме.

    Аз не разбирам - как може да се говори така - отгоре.
  • 154 Изумен

    6 3 Отговор
    Не разбирам кой е казал, че иска това??!!
    Глупава пропаганда- ако не мразиш Русия си "ориенталско-съветска страна"...
    Това ли е върха на ЕА мисъл и логика?
  • 155 Мракобесие

    6 6 Отговор
    Дано да сме се отървали от руския ботуш завинаги подтискал развитието ни с десетилетия
  • 156 Интересно

    5 1 Отговор
    А в САЩ как влизат като хора от запад или като хора от изток!!!
  • 157 Джоко

    5 0 Отговор
    Изток, дълбок западнал изток. С резлива боза и шкембе с люто и чесън. С Манол Пейков и Делян Пеевски. С Цънцарова и Виктор Николаев.

    Коментиран от #163

  • 158 1111

    4 5 Отговор
    Бг е колония на русия,източват ресурси,златото го крадът с офшорки като Дънди,чрез КТБ ,бившето БТК,Нефтохим,анклава Камчия,всички партии са проекти на кгб,всички стратегически обекти са собственост на руснаци и ДС доносници

    Коментиран от #162

  • 159 Не фалшифицирайте

    7 4 Отговор
    България е била оренталска през 19 век. По време на прехода към демокрацията, стана пак ориенталска. България никсга не е била съветско-ориенталска. Този термин е на злобен, безчестен мозък, който лъже и себе си, и околните. Не ни подценявайте!
  • 160 Артилерист

    8 1 Отговор
    Бившият комунистически специален текстописец на ЦК на БКП, наследникът на номенклатурен медиен кадър на БКП, галеникът да се учи на Запад по време на комунизма, когато границите за обикновените хора бяха затворени и тн. ЕвгенИЙ ДАЙНОВ, днес отново е направил мазен демократически англосаксонски плонж, характеризирайки времето на соца, когато е живял в номенклатурен комфорт, охолство и разкош, като "СЪВЕТСКА ДИВАЩИНА". Без да проявявам излишна тенденциознозност, само от биографията на Дайнов, че е бил специален пропагандист на висшия колективен ръководен орган на БКП-Централният комитет- на когото са възлагани конкретни теми за манипулиране и заблуда на хората, мога да направя крайното обобщение, че той е обучен висококвалифициран експерт да пише по различни теми, без оглед на тяхното идеологическо съдържание и насоченост. И днес тук Дайнов проявява това си майсторство в точно обратната посока, ругаейки соца и възхвалявайки капитализма. Надеждата е, че точно заради такива безморални манипулатори, като него, соца загуби Студената война, а днес може да си върне победата...
  • 161 Добре , че бяха

    6 5 Отговор
    Братушките да ни извадят от ориента.
  • 162 Ха-ха-ха

    6 1 Отговор

    До коментар #158 от "1111":

    Има ли някой още да ти се връзва на злобните брътвежи. Виждаме че чие посолство определя министрите ни, виждаме кой источва ресурсите ни, на кого платих ме милиарди за чертежи на самолети и тройна цена за атомни блокове дето не се знае дали ще ги построят. Виждаме кой има военни бази на наша територия.
  • 163 Ха-ха-ха

    7 2 Отговор

    До коментар #157 от "Джоко":

    Е на запад си имат Урсула, бабин Макрончо и дементирал Бай Д@н . Така че каквито господарите такива и слугите.
  • 164 Гост

    5 1 Отговор
    Аз съм вече дърт, да му мислят младите накъде ама така като гледам най добре да отиват на запад да ги като роби.

    Коментиран от #189, #190

  • 165 Лъскава статия

    7 2 Отговор
    Много лъскава и полирана статия. Трудно е да се дочете без да натежат клепачите.
    Било демокрация, янките са опасали света с военни бази ( и тука ни окупираха), налагат военни порядки ( Евросъюза вече е военна организация) и се изживяват за демократи ( лицемери).
    Колкото до културата, много добре демонстрираха евроатлантическите си ценности на олимпиадата.
    Да не говорим за икономика ( енергетика и селско стопанство)и демографията ( опустяването на държавата).
    Нашият пазар и без това е китайски ( защото американския продукт не е по нашите финансови способности), та по-добре е да членуваме в БРИКС за да развиваме икономика и енергетика а не да финансираме военния комплекс на янките и да съдействаме за войни които са в техен интерес.

    Коментиран от #204

  • 166 Един

    1 0 Отговор
    Може, може ...
  • 167 Хахахах

    2 1 Отговор
    Ами тя си беше демонкратично такава - полуинтегрирана територия с приоритет, ревящи за приоритети "комунестически парцали"! Развъдник без обява! Така ще си и останат отделни индивиди, каквото и да правят - крави за оглед!
  • 168 Гошо

    4 3 Отговор
    Честита демокрация на България! Честити клошари с висше образование и депутати с фалшиви дипломи! Да ни са честити самозапалванията заради сметки за ток! Честита демократична война! От демокрацията получихме само хубави неща

    Коментиран от #169, #170

  • 169 Хахахха

    4 0 Отговор

    До коментар #168 от "Гошо":

    Клошари с образование, не намесвай всички висшисти! Но найдени с късмет, прости и нахални в най-добрия случай! Карай, отгледаха още едно болно поколение! Все пак някой трябва да бъде и на "всеки километър" всеки ден, имитирайки дейност!
  • 170 Хахха

    2 1 Отговор

    До коментар #168 от "Гошо":

    Чалганизираните среднисти много ли ти допадат?! Има. Самочувствието колкото коритото за ярма, но пък адаптивно прости! Да, няма да се оправят! Но е кеф да гледаш как наживо си показаха душевната и физическа гной! Честито им закриване точно от там, където не очакваха! Само с йедини не става!
  • 171 Точно така

    7 2 Отговор
    България няма как да стане пак ориенталско-съветска страна, защото няма кой да ни пусне от западно- колониалната хватка.

    Коментиран от #172, #173

  • 172 Хахах

    0 1 Отговор

    До коментар #171 от "Точно така":

    Ами гледай горе - ярма ядящите! Няма как да се оправи нещо, което мисли в стил Тука има, тука нема! Ама не го пускали, ама не знам какво станало, дай им да реват кат с отвлечена супа в детската градина! Ти от тези хора какво очакваш?! Ако може някой да ги "огрее", че да им помогне, че да си помогнат... Тъпаци! Ноооо... най-крайните решения взима друг, така че ще трябва да се подпират всякак още дълго!
  • 173 Хахха

    4 0 Отговор

    До коментар #171 от "Точно така":

    И още нещо - човек, чийто мозък е купен, да не говори за дипломи! Всеки да си се замисли къде е лиза и се е мазнил, тогава да гледа в чуждата паница!
  • 174 Евгений Дайнов

    2 2 Отговор
    Е поне споменете името на афтора като преписвате! А дали сме европейска или ориенталска държава е спорен въпрос. От край време сме в Европа и от край време сме ориенталци по манталитет. Като гледам Баце, Щищи, Копейкин, Нинова... Направо сме си в ориента. Мафиотски феодализъм, който вместо да свърши става все по окопан и все по силен. Демокрацията ни е последното нещо което може да се збъдне на тая земя. Само един милион българи са европейци. Два милиона са в чужбина, от които един е на социални помощи, крадене и просия. Единият милион са вече европейци, които никога няма да се завърнат в мафиотска България! А В България поне един милион реве за Путин и за руснаците, които пак да ни окупират. Дългия се оказа пророк само за едно - няма такава държава!

    Коментиран от #175, #177, #183

  • 175 Хахха

    0 0 Отговор

    До коментар #174 от "Евгений Дайнов":

    Манталитетът можеха до си го избират. Иначе "доказали се" в тъпотията си многократно и ходещи все по-лесното били "послушни"... Глупостите на пазара... Човек, който се бута на всяка цена навсякъде, и я плаща, но се прави на улав, не може да е критерий за държавата! Да не са бляли... Един ден така, после наобратно и се изхлузил през живота! То такъв човек винаги ще е недоволен от всичко! Така че да порастват и да приемат, че не са идеал за всички! За пореден път да се припомни от поредния човек, неочарован от тези уникати. Междудругото направо да си слагат по една титла проф., доцент и направо да преподават. Какво пълнят тук страниците и ни лишават от академичните си умове?! Що така, бай Измислени герои, не действахте?!
  • 176 Златко

    2 2 Отговор
    Ясно е, че се променяме. Не е ясно за добро ли, за лошо ли?!

    Коментиран от #178

  • 177 Хахха

    1 1 Отговор

    До коментар #174 от "Евгений Дайнов":

    Без тирето и с интервал... И не ми се ходи на матура с тези, които преди сто години ходила, и още не могат да го преглътнат! В крайна сметка - аз съм поредният човек, който натъртва, че някои Гошовци са си Гошки и Гошовци винаги!
  • 178 Хахха

    1 1 Отговор

    До коментар #176 от "Златко":

    За добро. Без забили в миналото индивиди и без измислени "новости"!
  • 179 каунь

    5 0 Отговор
    и двете са форма на диктатура над Народа тоя Дайнов са му дали малко зелени гущери от посолството да излъска имиджа на западната демократична диктатура. Ония сига искат чрез гейеуро пропагандата в детските градини и училищата да направят следващито поколения българи по сговорчиви както и легализиране на гръстите.

    Коментиран от #182

  • 180 Гост

    5 2 Отговор
    Интересна позиция от някой си, който е отро4е на активни борци против фа6и3ма и капитали3ма, както и на корепондент на Раб0тни4еск0 Дел0 в М0сква.
  • 181 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "🎃+🐷+👮=🇹🇷🗳️":

    Как що? Публикуват го за да дра3нят.
  • 182 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #179 от "каунь":

    Какво очакваш от един шеф на с0р0шка фондация?
  • 183 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #174 от "Евгений Дайнов":

    България на Балканите е била високоразвита и културна страна с грамотен народ, благодарение на Борис-1 и Симеон Велики. Ориенталщината започва да ни залива през 14 век, трае още пет века, като през последните 35 г е достигнала своят връх, благодарение на св0б0дията, прикрита зад либерасти4ни и дем0н0крати4ни ценности.
  • 184 Всичко може

    4 1 Отговор
    Всичко може, само някой да реши. Набързо всички противници ще бъдат избити и пратени в лагери на смъртта. Говоря както в началото на комунизма. Стотици хиляди са избити до пълното подчинение на народа. Ще ни забранят да сме против. С автомат бързо се променя нагласата на човека.
  • 185 Минчо от Обеля 2

    5 2 Отговор
    Евгений Дайнович, съветски възпитанико, поради что се отрече от ръката, която те е хранила?!
    И спри пиеньето, че скоро ще пишеш при св. Петър, ама нема да има кой да те чете.
  • 186 тюрлю гювеч

    3 2 Отговор
    Автора все пак трябва да припечели за 4 х 100 със салатка. Но да! България е направила своя цивилизационен избор на запад след като нагаждачите като този пишат такива статии.
  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Щом така мислиш

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Не се гаси туй що не гасне !":

    клани се колкото искаш и целувай до кога искаш !
  • 189 Незнаещ

    1 2 Отговор

    До коментар #164 от "Гост":

    Сигурно не знаеш,а може и да не искаш да знаеш,но имаме в Европа и САЩ българи,които не са роби.Работят на престижни професии като лекари,преподаватели,учители в техни и наши училища,имаме представители в ООН и т.н.Но,наистина,злобата почивен ден няма...
  • 190 За да си роб на Запада

    1 0 Отговор

    До коментар #164 от "Гост":

    требе да си голям тъпанааар!!
    А българските роби там получават ли заплати, като меСтните?
    Или данъците са им по-високи от тези на местните?
    МНОГО СИ ЗЛЕ, БРАТО!!!
  • 191 Историк

    2 1 Отговор
    А сега какао е??? А съм 20 зад граница и в различно страни и почти всички ни имат за Роми как-то и за Румынии. Да и нищо няма мне ново освен всички построено от времето на соца и и най важното тока беше евтин в 50 пъти от сега
  • 192 Логос🇧🇬

    2 1 Отговор
    А некъпания алкохолик евгенидайнов е най близо до изтрезвителното...
  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Пой, ласточка пой!

    1 0 Отговор
    Пой, ласточка пой!
  • 198 9999

    3 0 Отговор
    ОТНОВО ГЛУПОСТИ НА ИНФОРМАЦИОННО ОЩЕТЕН ПРИПЯВАЩ САЙТ.....РУСИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА НЕЗАВИСИМА ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ МОЩНА СТРАНА С УНИКАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ ВЪВ ВСЯКА ОБЛАСТ,А ГР.МОСКВА Е ОБЯВЕН ЗА НАЙ-ДОБЪР ГРАД ПО СТАНДАРТ И ИНФРАСТРУКТУРА В СВЕТА ОТ КОМИСИЯ В ООН, ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА ! ДЕГРАДИРАЩИЯ ЗАПАД ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ ДА НЕ ПЕТНИ ТАЗИ ПРЕКРАСНА СТРАН..... БЪЛГАРИЯ Е ЯСНА (ГЕОП.ИЗБОР ОТ ЖЕНСКАТА СТРАНА,ОТНОВО,КАКТО НА 01.03.1941 Г СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ФАШИСТКИЯ ПАКТ,А ДНЕС МАХНА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ )СРАМ !
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Сапунче

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Не се гаси туй що не гасне !":

    Дълбокия поклон го бъркате с робско на..ъзване за пореден път.Към Русия,към САЩ и т.н.
    Трябва да спрем да бъркаме поклон от уважение с над...упване от страх и подмазване.
  • 201 Драгомир Шишев

    2 0 Отговор
    България отдавна е страна от третия свят благодарение на атлантическите медузи и техните поклоници!
    Смърт и разруха шестват по нашите земи!
    Най бързо умиращата нация, деиндустриализация и унищожение това ни донесоха западните отврати!Този път не знам дали ще можем да изплуваме!
  • 202 Перо

    3 1 Отговор
    Тоя паразит на обществото продължава да трови хората с джендърска пропаганда! Преди 34 пропагандираше криминалния преход на СДС, сега джендърията на ПП/ДБ! Вече ще ритне камбаната, но плямпа ли плямпа!
  • 203 ориенталско-съветска страна

    0 0 Отговор
    Няма как да стане. Тя отдавна си е такава.
  • 204 Мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #165 от "Лъскава статия":

    Абсолютно!
  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.