31 Август, 2024 19:01 5 393 50

Пеевски или Доган: кой ще отнесе "депесарски шут"?

  • дпс-
  • герб-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • ахмед доган

Преди четири години стотици български мюсюлмани стояха часове наред в адския пек, за да засвидетелстват предаността си на личността на Ахмед Доган и неприкосновеността на територията, владяна от него

Пеевски или Доган: кой ще отнесе "депесарски шут"? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доган изгуби дома си, но ще запази ли партията си? И може ли Пеевски да запази влиянието си в "обръчите", ако зад него не стои ДПС? Емилия Милчева търси отговорите.

Кой опита депесарския шут* е двусмислен въпрос, след като почетният председател на ДПС Ахмед Доган изхвърли своя "феномен" Делян Пеевски от ДПС, но и Доган бе изхвърлен от двете резиденции, които обитаваше - в Бояна и парк "Росенец". Първият в ДПС изгуби дома си, но ще запази ли партията (си)? Санкционираният за корупция от САЩ и Великобритания Пеевски запази влиянието си в "обръчите" и силата на държавата чрез хора, които са му подръка, но ако изгуби ДПС, докога ще ги притежава? Битката в ДПС, която не стихва, а се изостря, е следствие от политическите зависимости и бездействието на правораздавателната система, която не търси и не намира правдив отговор за задкулисното влияние и за необяснимото забогатяване на политици и магистрати.

Ескалацията на напрежение в ДПС ще повлияе на резултатите от изборите на 27 октомври, а с това и на формирането на редовно правителство и разместването на балансите в съдебната система. Ако тя продължи да обслужва тежките зависимости на политиците, значи са се сменили само пълномощниците на задкулисието и опцията за промяна, която отваря конфликтът в ДПС, е пропиляна. Належащ е изборът на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от политическата квота, на Инспектората към ВСС, чиито мандати са отдавна изтекли, на нови съдии в Конституционния съд. А ВСС ще трябва да избере и нов главен прокурор, и нов председател на Върховния административен съд (ВАС).

Росенец 2.0 - пак в защита на Доган

През юли 2020 г., след десанта на гумената лодка с Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Димитър Найденов от "Да, България" на плажа в Росенец, над 8000 активисти на ДПС бяха докарани с автобуси, за да подкрепят лидера си, който живееше необезпокояван дотогава в лятната резиденция. С безрезервно дадените си гласове тези хора закрепват един порочен модел на упражняване на власт, който руши демокрацията, убива справедливостта и от който не печели нито един обикновен български гражданин.

Преди четири години стотици български мюсюлмани стояха часове наред в адския пек, за да засвидетелстват предаността си на личността на Доган и неприкосновеността на територията, владяна от него, но де юре собственост на частна фирма. Проблемът с произхода на средствата винаги е съществувал за политик, декларирал единствено съмнителен хонорар от 1.5 милиона лева в имотната си декларация - "за маркетингово проучване". По онова време Доган и Пеевски бяха неразривно цяло, двете лица на един и същи модел.

Сега активът на ДПС, останал верен на Доган, свири отново сбор заради почетния председател, защото тази целокупност се взриви - и конфликтът няма да завърши с мирни преговори, нито ще има щастлив край. "Твърде много се прекали от момчето", казва Доган, и "за него няма връщане назад". Но когато "момчето" преяждаше с власт, контролираните от него органи рекетираха хора и бизнеси, а медиите му въргаляха в кал противници, почетният председател не се намеси - моделът е над всичко.

Бившият транспортен министър в кабинета "Орешарски" (БСП-ДПС) Данаил Папазов, доскорошен бизнес съдружник на Доган, се оказа собственик на двата сарая, в които живееше Доган - в "Бояна" и в Росенец, и настоя в позиция до медиите да ги освободи, защото пребивавал "без основание" в тях. Земята, върху която е построено имението, е закупена от "Лукойл Нефтохим", плажът към него беше замаскиран, за да не се ползва от външни лица, а имаше и незаконни постройки. Всичко това - за да се гарантира лукса и неприкосновеността на почетния председател. Войната Доган-Пеевски сложи край на този комфорт.

Ще стигне ли Пеевски докрай?

МВР не се намесва в гражданско-правен спор, тъй като няма отношение към него. Това се разбра от съобщението, изпратено от вътрешното ведомство след двата сигнала, подадени от активисти, заради "Бояна" и Росенец - че е застрашена сигурността на почетния председател. Материалите от проверките ще бъдат предадени на прокуратурата. Но все пак МВР е длъжно да се намеси, ако има съдебно решение за опразването на имотите.

Ако някой обитава имот без правно основание обаче, собственикът има законно право да се обърне към съдебен изпълнител за изпълнително производство. В случай че съдебният изпълнител срещне съпротива, има право да потърси МВР, за да му помогнат за въвода във владение.

Полиция срещу активисти на ДПС и възможни сблъсъци? Това би имало опасно отражение не само върху избирателите на ДПС, но и върху кампанията за изборите като цяло. Изглежда, че лагерът на Пеевски засега обмисля дали да отиде докрай, а служебното правителство на Димитър Главчев не иска да се замесва.

Предстои и развръзката на съдебния спор

Със сигурност двата лагера ще се срещнат в съда, след като Доган и неговият кръг в Централното оперативно бюро (ЦОБ) изключиха Пеевски, заедно със седмина от лагера му, както и десетина областни председатели на ДПС - близо една трета от всички регионални лидери. Законни или незаконни са били тези действия, имало ли е изискваният по устав кворум за решенията и как ще повлияят на бъдещата регистрация за изборите - ще се произнесе съдът.

Пред БНР адвокат Михаил Екимджиев прогнозира, че решението ще падне. "Най-вероятно Върховният административен съд ще реши доколко е легитимно решението за изключването на Делян Пеевски от ДПС и решението ще падне", каза Екимджиев, който се позова на "дълготрайната нехигиенична връзка и влияние" върху управлението на този съд, превърнал се "в придатък на задкулисието, олицетворявано от Пеевски и Борисов".

И после? Депесарските шутове вече не са просто ритници, а все по-силни удари по противника. Ще ги заболи и други извън ДПС, но за обществото въпросът е ще спечели или изгуби българската демокрация от тази битка.

*Цитат на Ахмед Доган от 1992 година, когато ДПС оттегли подкрепата си и съответно свали правителството на Филип Димитров

***

Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рано

    27 46 Отговор
    Е да се каже ! Битката е на старите и закостенелите , срещу младите образовани и модерни ! ДПС вече не е само от старчоци !

    Коментиран от #8, #48

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    25 13 Отговор
    Ще го изядат и двете рашподлоги❗❗
  • 6 БАЙ ---ХОЙ

    93 5 Отговор
    И. ДВАМАТА. СА. ЗА ПО 20 ГОД.. В. ЦЕНТРАЛНИЯ. СОФИЙСКИ. А. ПЪК. БОЙКО. ОТ. БАНКЯ. ЩЕ. ИМ. НОСИ. ВОДА. ЗА МИЕНЕ.И. ТРИМАТА. ГРАБИХА. БЪЛГАРИЯ. КАТО. НЕВИДЕЛИ.

    Коментиран от #18

  • 7 Хайо

    49 4 Отговор
    Българските служби в сянка ще спечелят .Но истината е ,че и двете пионки на бг тайните служби и на посолството в нормална държава ,отдавна да са в затвора .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дон Корлеоне

    50 1 Отговор
    Накрая всичко ще завърши като в класическа мафиотска държава.
  • 10 АБВ

    41 57 Отговор
    Доган вече е едно голямо миризливо нищо браво на Пеевски браво

    Коментиран от #22

  • 11 Загубилият остава гол или в райе

    45 2 Отговор
    Истината е, че хората под тях, средният ешелон са заложили също всичко на една карта и ще правят всичко възможно, техният избраник да победи. Това се отнася не само за депутати, а и за кметове, областни управители, държавни служители, все хора с реална власт и ПАРИ!!!
  • 12 За сега шутовете ги отнася....

    54 8 Отговор
    Бай Амет хидро-инженера философ, ще видим колко му са здрави потурите.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    30 13 Отговор
    Снимката е манипулативна, Доган не достига дори до рамото на Пеевски!!
  • 14 гост

    53 7 Отговор
    Прасето се е скрило и се ослушва като свиня в царевица ! На в същото време плаща кеш на "видни бизнесмени", полиция, прокуратура. На опашката е и съда! Боксовия мач се превърна в зверски МММ бай. За сега след няколко силни парички удара от страна на Пеевски Доган е в тежък нокдаун !
  • 15 томка бикова

    31 3 Отговор
    Питайте ШЕФА от Банкя - той като най-умния в РБ ВСИЧКО е ПРЕДВИДИЛ и НАГЛАСИЛ.Свалям му шапка и не само...!
  • 16 Румен Американеца

    49 1 Отговор
    "...политическите зависимости и бездействието на правораздавателната система, която не търси и не намира правдив отговор за задкулисното влияние и за необяснимото забогатяване на политици и магистрати."

    В тази сапунка няма положителни герои. На ЕС му дреме за БГ, стадото с претенции за народонаселение спи или си пие ракията, ако не е Пеевски ще е Беевски, винаги ще има негодници, които ще се възползват. Единственото решение е сопите и на площадите, но народонаселението спииииии
  • 17 Браво

    19 22 Отговор
    На Пееф. Дойде време за премахване на евроатлантическата мафия ДПС.

    Коментиран от #34

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дано

    32 16 Отговор
    Пеевски да свърши работата до край. ДПС е анти-конституционна партия - организирана проевропейска престъпна група.

    Коментиран от #33

  • 20 Не знам кой,

    31 8 Отговор
    Но доган и приближените му са неадекватни, излагат се, над закона са, той някакъв гуру ли е, че всички да са му длъжни
  • 21 ДПС

    42 10 Отговор
    Стана възможно през 90те, заради една голяма уйдурма, че българските власти изгонили техните мохамедански съграждани. Пълни измишльотини. Заминаха за Турция в търсене на материално благополучие. Никой не ги е "гонил".
  • 22 Харесвам Пеевски,

    16 43 Отговор

    До коментар #10 от "АБВ":

    Има поведение на държавник, ония кво представляват, видяха всички, порции раздавал сокола
  • 23 ДПС

    34 5 Отговор
    е фалшива и незаконна политическа организация. Фалшива, задето стъпи на лъжлива основа, уж защитавайки онеправданите български мюсюлмани, а незаконна, защото е недопустима по смисъла на конституцията. Време е да отива в историята. С нищо няма да бъде запомнена от историята, освен с далаверки...
  • 24 Георгиева

    47 2 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Питали радио Ереван какъв е герба на България. Отговор: Сокол кацнал върху една свиня риеща в една тиква.

    Коментиран от #41

  • 25 Марис

    56 1 Отговор
    И двамата трябва да гризнат дръвчето, да не забравяме и онзи, който се е снишил по-ниско от тревата!! Галения от папата имам предвид!!

    Коментиран от #37

  • 26 Пеевски също да се омита

    32 4 Отговор
    Аман от циркове
  • 27 Мангасарлъ

    13 12 Отговор
    Край на ДПС, турците в Турция да си ходят а помаците на .....в.... на друго място яко България не ги кефи напоследък
    ..
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Обичам да ме трият

    6 0 Отговор
    Значи съм ви бръкнал в дупките! Йахаха
  • 30 Ддд

    18 5 Отговор
    Не може ли да го отнесат и двамата и да се свършва с тази мъка. То по тегаво от турски сериал стана.
  • 31 И Папазов да се омита

    14 5 Отговор
    То ясно, че оръдие на Пеевски, що за помия, Доган може да е всякакъв, но добре, че им каза Баста
  • 32 Размириса се

    23 6 Отговор
    И все пак браво на Доган, да се пукат тролчетата на Пеевски
  • 33 Мислиш,

    19 2 Отговор

    До коментар #19 от "Дано":

    че Пеевски ще я превърне в конституционна ли? Този човек се явява на светло само да вдига шум и да обижда и то с каруцарски език опонентите си. Всичко друго около личността му го държи на тъмно. В колко парламента ходеше само за клетвата? Декларираше, че е беден като църковна мишка. Доган го взе под крилото си а сега го нареди на страната на дерибеите. Това разбира се е вярно, но той също е дерибей и то по-голям от тях.
  • 34 555555

    10 9 Отговор

    До коментар #17 от "Браво":

    Д п с е руска креатура.
  • 35 9689

    13 3 Отговор
    Най добре и двамата.
  • 36 Престъпникът доган защо не е арестуван

    19 5 Отговор
    Бронираната стая е разбита,вътре има над 300 милиона в различни валути,отделно кюлчета с злато и цели кофи с диаманти,

    Коментиран от #46

  • 37 Не бързай

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Марис":

    настоящия папа още не го е галил по главата
  • 38 ЖикТак

    13 1 Отговор
    От цялата статия става ясно, че земята е на Лукойл, а що ще на папаза сарая там нинам
  • 39 Истината

    7 6 Отговор
    Шамбър кодирано така се казва тая стая натъпкана с пари,щото там има друга стая където почетния председател си правеше голи вечеринки с млади и надарени младежи,камшици,токчета и т.н.
  • 40 ФАКТИ

    12 4 Отговор
    ДА ВИ СЛАДКА ЕВРОАНТЛАНТИЧЕСКАТА ПОПАРА,ПОДЛОГИ.
  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Георгиева":

    ...при някои хора се наблюдава заболяване когато приемат желаното за действителност.
  • 42 Някой

    20 2 Отговор
    Егати тази държава щом шиши я управлява Отпишия от списъка за нормална Тя стана урудска като него и слагачите му
  • 43 Ина

    9 1 Отговор
    пеевски вече получи американски шут, в момента повлича със себе си всички, които са му позволили да стигне до там, защото държавата в лицето на премиера, главния прокурор, министъра на правосъдието не трябваше да му позволяват действия, за които получи санкциите магнитски - това, което искаха младите хора от протестите, малко по малко се сбъдва - гешев, божков, доган са аут, пеевски също, следва борисов, защото се очаква пеевски да бъде приютен в ГЕРБ, а там схемата с доган, дори ще стане по-леко, няма да има протести и заплахи
  • 44 Масонското кюфте брат Иван Ставрев

    4 0 Отговор
    Ако има някой, който да помогне на нашта циганизирана страна.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Дурхан

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Престъпникът доган защо не е арестуван":

    Ама си лъжецццц!
  • 47 Дурхан

    3 1 Отговор
    Турците ще оглозгат Пеевски и ще му бият шута ..
  • 48 По следите на Пеевски,

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рано":

    Няма тайни в малка България!
    Всичко си дойде на мястото!,
    Сега вече знаем със сигурност ,кой е скрития собственик зад накипрения и набеден за собственик , Данаил Папазов,
    , тава е Жоро - " Инса," от гр. Раковски, един от собствениците на добре известната "Инса Ойл"!
    Спасителя на Пеевски, човек който се включи в играта на Пеевски, но за съвсем собствени интереси
    и сега е всъщност соственик на всичко, което Доган и Пеевски , отнало имаха, или по-скоро
    откачиха от "КТБ"!
    Жоро "Инса" е единствения човек в света , като изклччим Путин ,който днес може да контролира Пеевски с дистанционно управление !
    Също така Тец Варна ,Сараите и Росенец са в неговите ръце!
    Като погледнем с колко са се увеличили бензиностанцийте на" Инса Ойл", през последните 10 години
    ще ни стане ясно, кой е човека ,който финансиера Пеевските далаври!!!
    Сега разбираме от къде идва финансовия кураж на Пеевски!
    Спасителя на Пеевски ,е и соственик на Пеевссите авоари, като хотел" Берлин" и разни по- апетитност
    имоти от Пеевския" тараш " на "КТБ"!!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 бай село

    1 0 Отговор
    Господин Доган не е ли останало малко от порциите които раздаваше, някоя трошичка и нил сме хора дай малко и на наз