3 Септември, 2024 18:02 5 055 58

"Най-мощните сили" на ГЕРБ: Какво цели Борисов с тази идея

  • герб-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • делян пеевски-
  • ахмед доган-
  • дпс

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ръководството на ГЕРБ ще обмисли идеята водещи негови кметове да оглавят парламентарни листи и ако партията отново спечели изборите, те да станат не депутати, а министри

"Най-мощните сили" на ГЕРБ: Какво цели Борисов с тази идея  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предлаганите досега от Борисов кабинети с ярки партийни политически фигури не успяха. А местната власт на ГЕРБ е последният резерв, който Борисов може да хвърли в боя. Но идеята му – кметове за министри – крие и рискове.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ръководството на ГЕРБ ще обмисли идеята водещи негови кметове да оглавят парламентарни листи и ако партията отново спечели изборите, те да станат не депутати, а министри. Мотивът е ясен: „Хората трябва да знаят, че ще вкараме най-мощните си сили“, обясни Борисов.

Успешните кметове на ГЕРБ като боен резерв за гласове

Макар да е първа политическа сила, ГЕРБ също топи гласове, а и все не може да състави правителство. И местната власт, която е в основата на устойчивостта на ГЕРБ, е последният резерв, който Борисов може да хвърли в боя. Веднъж, за да вдигне избирателната активност в избирателните райони с успешни кметове на ГЕРБ, които сега да поведат парламентарни листи. И втори път, за да даде на избирателите по-отчетлива представа какво управление предлага.

Защото избирателите, които са призовани за седми път в последните три години на парламентарни избори, трябва да бъдат мотивирани да отидат до урните с някаква надежда, че този път ще получат редовно управление – и дори да е само вероятност, тя трябва да бъде поне щрихована. Затова след като ПП-ДБ издига идеята за политически необвързан премиер, икономист или юрист, ГЕРБ отговаря с идеята кметове за министри.

На базата на резултатите от последните парламентарни и местни избори можем да направим обосновано предположение, че в районите с най-успешните си кметове ГЕРБ може да извади електорални резерви за парламентарния вот на 27 октомври. Колкото и условно да е сравнението между местни и парламентарни избори, в данните за партийната подкрепа за народни представители и за общински съветници, има съизмеримост, а при мажоритарния вот традиционно говорим за електорален резервоар, когато популярни личности могат да издърпат нагоре партийната листа.

Четири показателни примера

Ето какво говорят данните за избирателните райони на четирима от най-успешните кметове на ГЕРБ. В общините на област Бургас на местните избори на 29 октомври 2023 г. ГЕРБ спечели 36 400 гласа в пропорционалния вот (за общински съветници). На парламентарните избори на 9 юни 2024 г. в област Бургас партията на Бойко Борисов получи 26 800 гласа, или с ¼ по-малко. В същото време кметът-ветеран на община Бургас Димитър Николов спечели два пъти повече гласове от партийната общинска листа.

На местните избори в старозагорските общини ГЕРБ спечели 24 500 гласа. Осем месеца по-късно, на парламентарния вот в избирателен район Стара Загора партията има 3000 избиратели по-малко. Тук спадът не е драстичен – около 12%, но отново има силен мажоритарен потенциал за растеж. Защото Живко Тодоров стана кмет за четвърти път с резултат цели 2,8 пъти по-висок от този на листата на ГЕРБ за съветници.

На местните избори във врачанските общини ГЕРБ има 23 300 гласа. На парламентарния вот партията спечели в област Враца 17 200 гласа. Т.е. пропорционалният вот отново е с ¼ по-малък. Но кметът на Враца Калин Каменов спечели третия си мандат с два пъти повече гласове от листата на ГЕРБ за общинари.

На местните избори в габровските общини ГЕРБ има 9400 гласа, а на парламентарните - 8800, т.е. спадът е само със 7 на сто. Но и тук се крие мажоритарен потенциал, защото кметът четвърти мандат Таня Христова има в община Габрово на първи тур подкрепа от 50% над общинската листа на ГЕРБ (тя единствена от четиримата изброени спечели от втори тур, но с категоричен резултат).

Хората може да не си дават кмета и да накажат партията

Разбира се, мажоритарният потенциал на тези и други кметове на ГЕРБ не може да бъде екстраполиран директно върху предстоящия парламентарен вот. Множество фактори оказват влияние върху мотивацията на избирателите, а и далеч не е сигурно, че те биха се разделили със своя многократно избиран кмет, за да го пратят министър.

Екстравагантно пък би изглеждало такъв кмет да бъде издигнат за водач на листа в друг град. Най-вероятно е по места да се тестват настроенията и ако хората категорично не си дават кмета, той да се опита да вдигне избирателната активност, като оглави символично партийната листа, но с твърдото обещание, че няма да изостави общината заради какъвто и да било друг пост - иначе ГЕРБ рискува да инкасира наказателен вот.

Какво могат местните авторитети

По-вероятната функция на идеята успешни кметове да станат евентуално министри е да се даде заявка за друг тип партийна ангажираност с управлението, защото предлаганите досега от Борисов кабинети с ярки партийни политически фигури не успяха. Един кмет на ГЕРБ, печелил избори с много над партийната подкрепа, обединява зад себе си много повече хора – той не е непартиен, но е отвъд партиен.

Освен това заявката е, че това е човек, който се е доказал, че може да решава реални проблеми и е близо до тревогите на хората. Във време, в което националните политици са с окаяни рейтинги, местните авторитети биха могли поне отчасти да компенсират дефицита на демократична легитимност на централната власт.

Идеята за кметове-министри обаче е само един ескиз към възможно бъдещо управление, а не завършена формула за властта след 27 октомври. Такава не би могло и да има сега, но колкото повече контури се предлагат на избирателите за нея, толкова по-ангажирано ще бъде колективното политическо въображение, което би увеличило избирателната активност. Това е и начин за сближаване между партиите, осъзнали, че този път някаква - каквато и да е - конструкция на редовно управление е абсолютно задължителна.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факуса

    87 12 Отговор
    всички кадри на гроб са прости нагли и крадливи
  • 2 вовка путина

    30 9 Отговор
    тоя е мой човек!

    Коментиран от #13

  • 3 Оглавяващите

    68 9 Отговор
    му кметове са за затвора , а триковете със служителите в кметството и изобщо с държавните служители са стара гнусна схема !
  • 4 Жалки продажни герберасти 🤪🤡

    69 10 Отговор
    Нали точно кметовете на ГЕРБ пълнеха шкафчето с пачки и кюлчета.
  • 5 ТаУмВзе

    51 8 Отговор
    Пожарникарчето и идеи е като Винету за напреднали! ХАХАХА
  • 6 а наПАСЕНИЯ

    32 7 Отговор
    ДА НЕ ВЛЕЗЕ В КАУША
  • 7 Меркуцио

    22 6 Отговор
    Автор на таз лакардийка е Веселин Стойнев!
  • 8 Тома

    51 7 Отговор
    Бати Бойко бъди мъж и на думата си дръж.Избирй както до сега за депутати и министри по прости от теб
  • 9 тиририрам

    39 6 Отговор
    Кметовете са най-НЕмощните сили на ГЕРБ.;)
  • 10 дон

    62 6 Отговор
    Целта е една, крадецът от Банкя да остане във властта колкото се може по-дълго, да контролира процесите прокуратурата и по възможност в съда и МВР за да не бъда разследван за безобразията кражбите и всичките мърсотии които е правил през годините.

    А тези послушници са му е необходими колкото те на него толкова и той на тях.

    Борисов е рак и докато не изчезне няма да се излекуваме.
  • 11 .,.......

    41 3 Отговор
    Кви министри тия тъпоъгълници?
  • 12 Хххххххх

    42 3 Отговор
    Какви кметове,по длоги, където са гербавите кметове кражби,анкекси към договори,забавено и некачествено строителството, всички паметници на червената армия зорко се пазят от същите тези кметове в Пловдив в Бургас. А вчера представителите на ГЕРБ в ЦИК зорко пазеха интересите на Пеевски.
  • 13 мда

    31 1 Отговор

    До коментар #2 от "вовка путина":

    Кажи кои са ти хората да ти кажем какъв си!
  • 14 Мощните сили

    44 3 Отговор
    Другарката с кофа в ръка, другата от психото в Дулово, сервитьорката от Пловдив, арменката от Варна, дялания камък от Пазарджик, която се е насочила към Европарламента и т.н. Все изявени политически лидери.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    33 3 Отговор
    На борисофф идеите са с една единствена цел - кражбата да не спира

    Коментиран от #17

  • 17 хмм

    26 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Решил е да ги имунизира. Май не е сигурен какво ще му поднесат едни нови избори...
  • 18 35 години!

    35 1 Отговор
    Добре си поживяхте на гърба на народа!

    А сега идва време да платите сметката.

    И България бързо ще се оправи...
  • 19 Кой какво

    29 3 Отговор
    Мафията на тиквата се готви за бой последен...
    след това няма България...
  • 20 Чекмеджан ефенди

    32 2 Отговор
    КРАДЦИ.
  • 21 Хазисандо

    29 2 Отговор
    Точно тези твои кметове и на най-малките населени места , Вие Г-н. Борисов оставихте да вкерет в кметства и общини цялата си рода и любовници. Вие сам може да си обясните как селски кмет става милионер с подставени лица и фирми на деца, роднини и приятели . Как се става милионер с заплата която в началото на управлението Ви нямаше 500 лв. Всичко знаехте и ги оставихте да крадат от всичко за да направите собствените си милиарди. Но тези уж малки сасипаха много съдби и бизнеси за да са те единствени. Много от отвратителните им деяния водещи и до самоубийства на потърпевши тежат и на ВАС. А изборите знаем как се печелят през общински служители на заплата , ВиК шефове и цигански махали.
  • 22 всикао

    21 1 Отговор
    Какво значело? Ами иска да излъже ако може някои дето няма мозък в главата. На всичко е готов, да лъже и да маже, само да не влезе в затвора и да му конфискуват чекмеджетата. Ще лъже и ще обещава на всеки и всичко. Кои не го е разбрал за тези години???
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Марис

    15 1 Отговор
    Защо ми се струва, че това не е добър вариант за парламентарни избори?! Чичко тревичко се чуди какви да ги мъдри!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ох Дойче, ох Веле

    13 2 Отговор
    Пак ни разсмивате, браво хумористи!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ха ха

    18 1 Отговор
    като гледам надъханата наглост и безочие на бизнесмените им е ясна и методиката с която искат да принудят хората да гласуват за тях , и какво като издигнат кметове за министри ? просто ще крадат с по голям размах , почти толкова колкото и политическите министри
  • 33 СЛОНА

    10 1 Отговор
    ПРИ ПОБЕДА ША ВИПОЛИВАМ С ВОДА ОТ МОЯ ХОБОТ!!!.....
    КАКТО СИ ПОЛИВАХ ГРАДИНАТА С ГЕРБЕРИ ДО СТЪЛБИТЕ ПРЕД КЪЩАТА МИ НА СЕЛО С МОЯ ХОБОТ...
    И СЯ НЯМА НИТО ЕДИН....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Питам само?!

    19 2 Отговор
    Как Димитър Николов печели в Бургас, като не гласуваме за него?!
  • 36 Мнение

    19 1 Отговор
    България НЕ е бедна държава, а ограбена от ГЕРБ-ДПС!!!
  • 37 България не е бедна !

    8 1 Отговор
    Крадците са много !

    Гласуването за доказани крадци само ги легитимира !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ганю

    6 1 Отговор
    Бойчето разтревожен ми се чини нещо
    ха сега де ?
    накъде ще заплава тоягата?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този Предател

    9 3 Отговор
    Унищожи лева, вкарвайки България в ERM2, като по този начин е поел ангажимент за Срок прием цифрово евро. Този Предател унищожи България. Изпращайки ни на борса газ. Гласувайки с ДПС, ПП, ДБ, СДС гаврата с Конституцията. Подарявайки 2 нови реактора на Украйна. И заробването на България със 120 милиарда лева 2 реактора Уестинг. Превръща България в сметище за ОЯГ. Амортизира 5-ти блок. Съсипа ПАВЕЦ. Далаверите му с Чирен ЕС разследва. Калинките му, и тези на ДПС в КС отмениха законен референдум за отлагане на прием евро. Точи се да докопа част от резерва с ДПС и ПП ДБ. Според слухове си изнесе кеша с правителствен самолет. Тази марионетка обрече България на безумна инфлация, скъпи ток и газ, глад и студ. Инфлацията започна 2020 след вкарването на България в ERM2 с 30%. Тегли безобразни заеми Горанов 2015 в полза на кредиторите. Остави един милион българи без вода, за да си продава скъп ток от ВЕЦ-ове със 70% печалба. Горя бослуците на ЕС и трови българите в ТЕЦ-овете и мед. отпадъци на Африка от Ебола.. ГЕРБ, ДПС, СДС, ДБ, ПП са проклятието на България.

    Коментиран от #50

  • 44 Айде

    7 1 Отговор
    Всички некомпетентни на власт! Това е Герб!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Борисов Лъже Кметовете! Лъже с Обещания

    4 1 Отговор
    Че ще станат министри,! Да се Активират, да Работят по Усърдно за победата на ГЕРБ на следващите Избори! Министри ще станат Пловдивския Зико и още 2ма!!Кр Велчев го Докара преди 2-3 Месеца лично в Банкя с черен джип! Зико е Човек на Борисов, ще стане Министър!
  • 47 воденМАДАГАВУР

    6 2 Отговор
    ГЕРБ не са ли най-мощни в ЧЕКМЕДЖЕТАТА , набиването с 200 , с манекенките в къщи в Барселона , със снимките на Мата Хари , с несъбраните данъци за милиони от Божков , с рекета над частния бизнес , с новите набръчкани магистрали , с Ало Ваньо , с Мишо Бирата , с кончината им без време.......?
    Не знам как точно това ми хрумна. Но пък го има го има документирано все пак. Който има очи и желание , може лесно да ги види и провери тез неща !
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 бай село

    3 2 Отговор
    Бойко е номер едно най добрия министър.Подобър и от Стамболов.
  • 50 Фффф

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Този Предател":

    Само помисли къв лев имаме шума
    Без златен стандарт всички пари са шума и нищо друго
  • 51 Бау Бау

    3 1 Отговор
    Бойко бий тия измекари от ПП ДБ,по големи боклуци от тях няма и ще видим зор докато ги изметем/
  • 52 Баш майстор

    3 1 Отговор
    Ами иди с български лев да си купиш нещо в Гърция.
  • 53 КЕШ

    3 0 Отговор
    Коя е Мата Хари ,ами питайте Деси само тя може да се разхожда в резиденцията на Президента,дали не е тя ,сигорно е имала някакви мераци
  • 54 бай село

    3 0 Отговор
    Едно е слънце в небесата един е БАТЕ БОЙКО на земята
  • 55 Баш майстор

    4 0 Отговор
    Ей това ДС от ПП и ДС от ДБ няма отърване от тях,те са на всеки километър и във всички банки.Тях червеното знаме сплоти,България да оберем.
  • 56 Смях

    1 1 Отговор
    А кметовете като станат министри ,кои ще станат кметове? Просто Герб се опитват да излъжат електората за да си вдигнат гласовете.Но в крайна сметка никой кмет няма да стане депутат или министър
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.