2 Септември, 2024 23:00 4 748 73

Добрите варианти за България почти отсъстват. Три сценария

  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • ахмед доган-
  • герб-
  • дпс

Този път е време мислещите хора да се уплашат обаче, ако те не се мобилизират, ще се изненадат много неприятно наесен

Добрите варианти за България почти отсъстват. Три сценария - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ситуацията в България изглежда измамно спокойна. Този път е време мислещите хора да се уплашат обаче. Ако те не се мобилизират, ще се изненадат много неприятно наесен. Защото добрите варианти за бъдещето почти отсъстват.

Разпадът на ДПС бележи края на модела на управление “Борисов”. Този модел беше комбинация от два елемента: първо, политическата подкрепа за ГЕРБ и ДПС от страна на около 30-35% от избирателите, което създаваше солидна база за сформиране на правителства около тези две партии; второ, скритото неформалното влияние на Делян Пеевски (а и на самия Борисов) в съдебната власт и независимите регулатори.

Защо моделът "Борисов" вече е невъзможен

Този модел приключва, защото електоралната му подкрепа явно ще се свие. ГЕРБ има своите около 25%, но при ниска активност и демобилизация на останалите партии. При ДПС не е ясно фракцията на Пеевски колко процента ще вземе и дали ще влезе в парламента. Фракцията на Доган също към момента е неизвестна и като политическа тежест, и като политическа ориентация. Едно е ясно, обаче: ако Доган искаше да управлява с Борисов и Пеевски, той не би разцепил ДПС, и не би провалил съставянето на правителство на малцинството на ГЕРБ.

С влиянието на Пеевски в съдебната власт нещата вече стават неудържими – дори самият Доган забеляза проблема, когато той се стовари върху него със страшна сила. За дни Доган остана само по почетно председателство: без електроцентрала, пристанище, сараи и яхти. А е на път да остане и без партия, макар че все още не са го погнали прокурори и следователи за престъпления по целия наказателен кодекс, както Цветан Василев и Васил Божков.

Запазването на модела “Борисов” става невъзможно, защото нито скритата му съдебнопрокурорска сила е достатъчно скрита и сигурна, нито пък електоралната му сила е достатъчна. Въпросът тогава е какво следва?

Има най-общо казано три сценария:

Катастрофичен

Системата колабира на изборите през октомври. ДПС се разцепва и всяка от фракциите взема около 6-7% или някоя от тях не влиза в НС. БСП пада до санитарния минимум от 4%. ПП-ДБ се разпада или печели под 14%. Парламентът е пълен с нови и стари величия, начело с „Възраждане". Този парламент по дефиниция ще е ялов и ще задълбочи политическата криза. Ще се търсят авторитарни спасители и крачката до путинизация или поне ердоганизация ще е съвсем малка. Стратегически приоритети като еврозоната ще бъдат забравени, а свободната демокрация ще е в смъртна опасност. За нейна сметка ще процъфти национал-популизъм от путинистки вид. Страната ще се управлява отначало от някакви служебни правителства с все по-голямо влияние на президента Радев и “Възраждане” върху тях. На някои от последващите парламентарни избори България ще осъмне с анти-европейско мнозинство в парламента...

Полу-катастрофичен

ГЕРБ “печели” изборите с около 20-55% и се стреми заедно с ДПС-Пеевски да сглоби правителство. ПП-ДБ не са опция след всичко случило се дотук и Борисов и Пеевски търсят партньори сред “патриотите”. „Възраждане" залагат на катастрофичния сценарий, но ако той не е възможен, може и да се изкушат да сформират “национално отговорно” правителство, стига част от приоритетите им да се заложат в програмата. Законът за чуждестранните агенти ще е минимумът. Ако Тръмп се добере до президентството в САЩ, този вариант ще стане по-вероятен, защото и спирането на помощта за Украйна ще е на дневен ред. Ако не с „Възраждане", такъв вариант може да бъде опитан с ИТН или други “патриотични” формации в един фрагментиран и поляризиран парламент. Едно такова управление ще търси “баланси” между ЕС, Русия и САЩ уж с идея да извлечем максимална полза. В крайна сметка България ще се самоизолира от западния свят, малко вероятно е да се стигне до приемане в еврозоната и Шенген, а свличането към несвободна демокрация ще се ускори.

Полу-оптимистичен

ДПС-Пеевски не влиза в парламента или е слабо представено в него. ПП-ДБ успяват сериозно да подобрят представителството си и да ангажират хората отново с каузите на про-европейското и про-атлантическо развитие на страната. ГЕРБ най-накрая осъществяват някаква раздяла с Пеевски, от която те и особено лидерът им Борисов оцеляват. Разбира се, прераждане или оттегляне на Борисов ще е нечестно спрямо Пеевски, защото ДП не е нито единственият, нито главният архитект на модела на управление “Борисов”. Жертването му (малко в стил жертването на Иван Гешев) може и да отвори път за коалиране на ГЕРБ, но то не трябва да се бърка с някакво чудодейно прераждане на Борисов.

В този вариант има шансове за продължаването на възходящото развитие на страната, настигането на другите в ЕС, членството в еврозоната и т.н.

Проблемите в ПП-ДБ

Парадоксалното е, че проблемът пред този трети вариант не е само катарзисът на Борисов, който така или иначе ще е по-скоро театрален. Проблем става и ПП-ДБ, които не успяват да се възползват от срива на останалите партии, а са повлечени от общата тенденция. Основните причини са следните:

Още текат разговори за явяване с общи листи, което създава несигурност в избирателя. Явяване поотделно ще е ако не фатално, то поне силно негативно за ПП и ДБ. Двете вероятно ще се стопят и ще се борят за влизане в НС, вместо да спорят за лидерството в българската политика;

Сегашната формула на разпределение на хора по листите не е вече адекватна. Относителната тежест на ПП в момента не оправдава съотношение 3:1 или подобно: разумен баланс може обаче да се намери, което да доведе и до по-справедливо и устойчиво сътрудничество;

Въпросът с лидерството на формацията не е съвсем изяснен. Направени бяха опити досегашните лидери – Петков, Василев, Иванов и Атанасов – да направят крачка назад. Как и кога отделните партии в коалицията ще интерпретират какво значи тази “крачка назад” е интересно само по себе си. Но на коалиционно ниво е необходимо да има ново лидерство. Донякъде това се случва чрез фигури като академик Денков и Божидар Божанов, но процесът трябва да се формализира, а да не тече тихомълком;

Най-важното е, че подобни вътрешноорганизационни терзания отнемат енергия и време за важните дебати за бъдещето на страната, в които ПП-ДБ трябва да участват много по-енергично. В крайна сметка в момента те са основната гаранция за европейското бъдеще на България, а с това идва и огромна отговорност. Листите и лидерството са важни, но много по-важно е ПП-ДБ да са на висота по отношение точно на тази отговорност.

За да няма неприятни изненади наесен

Ситуацията изглежда измамно спокойна. Българската икономика продължава да се развива добре, много българи прекараха август по плажовете на Черноморието, Гърция и на екзотични локации. Какво пък толкова, мнозина биха си казали, страната ще понесе още една политическа катастрофа.

Този път е време мислещите хора да се уплашат обаче. Добрите варианти почти отсъстват. Даже за полу-добрите е нужна много работа и обща мисъл на солидните мнозинства от над 60%, които искат европейска България. Те не бива да забравят, че срещу тях има опоненти със съвсем друга идея за развитие на страната – авторитарна и репресивна. Ако не се мобилизират, ако оставят системата на парламентарната демокрация да се срине, тези 60% може да се изненадат много неприятно наесен.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Верно ли

    87 9 Отговор
    Определено "катастрофичният" е нашия, щом според зелките е катастрофален!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Верно ли

    90 7 Отговор
    "Българската икономика продължава да се развива добре..." списващият да не е от Мелмак??? Или от едно село с М?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сатана Z

    73 19 Отговор
    Козяк удари ДПС и БСП за да разчисти пътя на неофашистите от ППДБ при изборите наесен.
    Справка: Алеко Константинов.

    Коментиран от #46

  • 7 Хохо Бохо

    76 1 Отговор
    Ако всички, които не гласуват, гласуват за някаква хипотетична партия на отвратените, то кьорав мафиот няма да влезне в парламента...

    Коментиран от #17

  • 8 Обективен

    55 1 Отговор
    Боко и шиши трябва да се преселят на друга планета за да се оправи територията на
  • 9 А50

    47 8 Отговор
    Номенклатурата създала СДС, ДПС,...,ПП получи ясен знак и силен сигнал от презокеанските си господари да елеминира Доган. ДПС винаги е гласувал в парламента закони и поправки, които са изгодни за чужди компании и държави, например Турция, но в напечени моменти Доган взимаше винаги правилни решения за България. Пеевски е силно намагнитен и насила набутан да играе просащка роля, тоя без да се замисли би обявил война на Русия, на другите чехълчета не им стигна смелост , но този тумбак е брутален и за нищи не би изгубил парите си в западни банки.Умнокрасивите виждат в Пеевски тежък евроатлантик, бего да гласуват за ДПС-Пеевски и да не питат КОЙ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Циник

    65 6 Отговор
    На мен катастрофичния най ми допада!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Авторът

    42 3 Отговор
    И кой е авторът на тази статия ?

    Коментиран от #20

  • 14 az #СВО

    64 9 Отговор
    Малееееее СТРАХ!

    Евроатлантизмът изтича в канала! :))))
  • 15 Въображението

    43 6 Отговор
    По добрият вариант да закрият парламента без него ще сме добре за народа пет пари не дават че гладува и беднее
  • 16 Тагарев Тошко

    59 12 Отговор
    Дано не се получат сценариите в особено последния, това ще е край за България особено за история, културни и религиозни възгледи. Ще ни диктуват дори какво да ядем къде да ходим, джендърската идеология ще е навсякъде, инфлуенсъри ще ни показват как да шмъркаме щастие а политиците ще мислят само за Украйна не и за българския народец, който до тогава ще е хептен изгладнял и изтънял на финанси!
  • 17 Бай Дън

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хохо Бохо":

    Правилно
  • 18 Мхм

    37 5 Отговор
    ДВ вече Веле-Говори за края на модела на управление “Борисов”? Странно, досега беше обратното...

    Коментиран от #19

  • 19 Верно ли

    29 3 Отговор

    До коментар #18 от "Мхм":

    Чакат Шиши да го изяде по козяшка команда. Само че това е пожелателно, Доган не е глупав, а Бойко има чувство за самосъхранение на всяка цена.
  • 20 Мите

    17 5 Отговор

    До коментар #13 от "Авторът":

    Смилов
  • 21 етническа карта

    10 20 Отговор
    Да не вземе да пипнете Доганя е ще развалите целия етнически мир у Булгаристаня.
  • 22 Най ми хареса

    65 9 Отговор
    катастрофичния сценарий при който "демокрацията" е в смъртна опасност! Най после да се оттървем от вашата ялова "демокрация".
  • 23 Да живее БРИКС

    56 15 Отговор
    Да живее Русия
  • 24 Ъхъ

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "Версия":

    Точно така ги виждам нещата и не съм Стивън Спилбърг! Единственият начин да забавим неминуемата гибел е да го изпратим на отговорна работа в гейсъюз, или НАТО!
  • 25 Урсулът

    23 2 Отговор
    Моля ви... Да не е НА СУХО.... СТАРА СЪМ ВЕЧЕ...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Шишо ли

    44 1 Отговор
    Руснаците нали го направиха Труден за рисуване, та 2 месеца се лекува ше в Швейцария... Тогава му прости ха... ША търгува той с оръжие... Боклук
  • 28 Ми-6, Де2, Юту, Трамвай №5 и 3-те влъхви

    29 2 Отговор
    Вие сте ясни...а британското разузнаване и британските учени какво мислят по въпроса???
  • 29 нннн

    40 4 Отговор
    ДВ се чете наобратно. Лошите, според тях, варианти са всъщност добри. Добрите - лиши. Съвсем по Оруел.
  • 30 Уса

    37 3 Отговор
    Всякл зло за добро е казал народа.Каквото и зло да се случи на парламента ще остане в историята,като доброто за народа.Демокрацията се издъни в сащ а в България така и не се получи.Българите да бъдат спокойни,когато соросите реват и страдат нещата се оправят
  • 31 Хайнц Клинг

    33 7 Отговор
    Оф, аман от вас! България няма оптимистични сценарии, защото е пред закриване. Все по-зле ще става, защото липсва човешки потенциал, а малко, който го има не става за нищо. ПП отрепките не са по-различни от другите! На България и трябва крайно дясно, ултранационалистическо правителство. Това никога няма да се случи, така че май е по-добре, че нацията затихва. Поне да си останем със спомените.

    Коментиран от #36

  • 32 Ха-ха-ха

    33 6 Отговор
    Като се има в предвид какви партии печелят изборите в Германия и Франция, явно в блиско бъдеще думата "европейско" ще означава нещо съвсем различно от Урсула и Макрон. Така че за да се впишем в бъдещото "европейско" ПП/ДБ, ГЕРБ ДПС трябва да отпаднат.
  • 33 Тошо

    45 1 Отговор
    Аз пък чета, че сериозните икономисти казват, че предстои колапс на социалната и финансовата система. Поради демографската катастрофа, намалената раждаемост и намаляващата работна ръка.
    Тъй че, посмали М...о, дай да видим какво и как ни доведе до тук, до този робовладелски, наистина катастрофален модел на икономическо състояние - група олигарси, ултрабогати, свързани с бившите комунистически служби, владеещи контрабандните канали на наркотиците и оръжието от едно време, които сега всеки, готов да си плаща процента, може да ползва; съдебна система и прокуратура, които са почти частна собственост, даже се знае и името на собственика; политическа корупция - властта е пари; купени медии и регулатори; служби, МВР, НАП - не държавни органи, а бухалки срещу инакомислещите. Ами сега - каква я мислехме, каква стана? Ами не тая, каквато планирахме. Въобще държавата ни стана такава, че едва ли някой иска доброволно да живее в нея. Така че вече изключвам възможността всякакви партии, лидери и управления да "ни оправят". Първо трябва да се въздаде справедливост - по отношение на тези, които ни доведоха до тук - не само личностите, но и процесите, а също и отношенията между отделната личност и държавата.

    Коментиран от #66

  • 34 Тэодн677

    13 4 Отговор
    ИДЕ ВРЕМЕТО НА ТКЗС АПК И ОВЧАРЛЪКА КАКЪВ РАЙ И НА КОМУНИЗМА ША СА ОПРАЙМ ОТВСЯКЪДЕ АМА ХИЧ
  • 35 1111

    5 22 Отговор
    Левите сектанти комунисти соросоидчета,харизаха държавата на русия
  • 36 Уса

    28 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хайнц Клинг":

    Българите са уморени и това е факт,но какво е днешната умора спрямо умората от 500 години робство?Трябва да спрем да се самосъжаляваме и търсим неволята.Трябва да учим младите,че България е нашият дом и друг нямаме и за този дом са умирали нашите предшественици над 1300 години войни.Днешното е нищо и може да бъде лесно преборено дори без война и без жертви само с бойкот.Пълен бойкот на мутренските бизнеси,бойкот на зависимите от чуждите посолства предатели,Бойкот на антибългарските политици и олигарски,много българи вече го правят,но трябва да сме повече или всички.Само тогава ще спрем оросяването на тумора,който бавно ни унищожава.Трябва да се научим отново да разпознаваме истинската храна и истинския спасител.Смърта не е изход

    Коментиран от #43

  • 37 Демократ

    24 5 Отговор
    Няма успяла държава в света,управлявана от тайни служби. 35 години България доказва това правило. ДПС е партия,създадена от ДС, официално обявена от Живков за клон на КГБ. Ахмед Доган ,агент Сава,Сокола ,Алексей, 34 г. е вечния й началник, агент Буда-Борисов е вечния началник на ГЕРБ, създадена от агент Румянцев- Бриго Аспарухов, развихрил се по времето на аген Симеон- Казиното и досега те определят съдбата на България. Преди 24 години агент Симеон беше казал, че няма нужда от политически партии, а това означава диктатура и това е постигнато с цената на България и живота на хората. Битката е ДС И БКП номенклатурата да не изпусне парите,властта и контрола и да не й бъде търсена отговорност. Затова няма върховенство на закона, характерно за демокрацията. Печално, но факт. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #67

  • 38 Професор

    26 4 Отговор
    Най-добрият вариант за България е да се сложи КРАЙ на глобализацията и на глобал-социализма, да победи на изборите в САЩ Доналд Тръмп, да настане траен МИР по света,, да се ЗАКРИЕ Дойче Веле, а в Германия да победи подкрепената от младежта Алтернатива за Германия. Тогава и в България нещата ще се наредят...
  • 39 Артилерист

    25 2 Отговор
    Много елементарно, объркано и заблуждаващо съчинение. Очевидно и самият автор не иска да признае, че при досегашния модел България върви към катастрофа. Кое в настоящия модел дава признаци, че е годно, че то да се изведе на преден план за развитие, а другото да се разчисти? Икономиката се била развивала добре? Каква икономика, кое от нея, дай един пример? Колко още трябва да търпим"евроатлантическите ценности", "еврозоната", "Шенген" и прочие залъгалки, че ни водят наникъде или в задънена улица? Колапсът е реален в момента и единственото, което ни "спасява" са заробващите в дългосрочна перспектива заеми и дългове. Ядем на вересия, но това няма да е безкрайно. "Евроатлантическите ценности" се основаваха на принудителна колонизация и експлоатация, които хегемонистическия модел налагаше. Или едни бяха добре за сметка на нищетата на други. Това се срива сега пред очите ни. Една богата и мощна държава досега, като Турция, се отказва от тях и търси спасение за развитието си в нови, взаимноизгодни и справедливи отношения с други страни по света...
  • 40 Перо

    25 1 Отговор
    Човек само като види DW и му става ясно какви простотии може да напише БГ екипа от джендърията. Още живеят в паралелна действителност, щом още не са разбрали, че в БГ никога не е имало “свободна демокрация”, а криво разбрана, криминална такава! Тиквата ли, Пеевски ли, Доган ли, Костов ли, кои са “свободните демократи”? Соросистки простотии!
  • 41 Хахаха

    18 2 Отговор
    Видяхме как гласуват и какво си докарват уплашени избиратели!
    Великобритания - уплашени гласуват масово за лейбъристите. Идва на власт Кий Стамър, който въвежда затвор за изразено мнение против миграцията и правителството. Арестуват се дори деца на по 12 години. Сега цяла Британия е в колапс, но те си го избраха.
    Франция - уплашени за демокрацията, масово гласуват за социалисти и комунисти. Те са толкова крайни, че дори глобалиста Макрон е в потрес и не им дава поста на министър председател.
    В Бразилия и САЩ духат супата, защото социалисти/демократи фалшифицират изборите и им докарват цензура. В Бразилия ВЕЧЕ е установена диктатура.
    Германия ... германците се престрашиха и мадово гласуват за Алтернатива за Германия. Глобалистите са в амок.
    В България, който гласува за ПП/ДБ гласува за въвеждане на педофилия, мигранти и диктатура с цензура. Хора ще влизат в затвора за изразено мнение.
    Българино .... умната на 27.10.24, а не уплашен и сэс страх

    Коментиран от #68

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ежко Бежко

    18 6 Отговор

    До коментар #36 от "Уса":

    Народа ни след 500 години робство е бил уморен(заспал) така е и сега. Но тогава са се появили народните будители по време на възраждането. За съжаление сега възраждането не е настъпило и резултата е отрепките в парламента. Партията Възраждане е единствената, която носи положителен заряд, но заспалия все още народ не я припознава. Смятам, че смъртта ни е неизбежна, или ако не, то пробуждането е много далеч в бъдещето. Всеки народ заслужава съдбата си. Ако искате да промените нещо, почистете градинката пред входа на блока като начало.
  • 44 Аз съм от СССР

    11 2 Отговор
    Полу оптимистичния вариант със сигурност няма да се случи,ще видим кой от другите два варианта ще се случи.Надявам се да е първия,щом "независимата"медия казва че е катастрофален значи е най добър за България.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Сесесере

    5 11 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    Козяк само гледа сеир! Руzките п0длоги като тебе ще минете на рубли и почивки в сочи!
  • 47 Фен

    13 2 Отговор
    Благодарение на атлантизма и соросизма, проводник на които са и чуждестранните агенти ДВ, България е на път да се превърне в поредната провалена държава.
  • 48 1020

    14 1 Отговор
    Тази статия на пръв поглед прилича на анализ, но на втори поглед:
    1. Повтаря "путинистки" (и сродните му) достатъчно често, за да бъде "правилна".
    2. Твърди, че еврозоната е приоритет при условие, че толкова много българи поискаха референдум.
    3. Възлага някаква значимост и надежда на лишените от всякакъв смисъл и почтеност пп-та, като че ли ще станат по-смислени. Ми няма!
    4. Няма понятие от българския избирател - приписва му измислени намерения и мотиви и твърди, че мислещите хора били заспали!
    Въобще....кой я поръча (статията)?
  • 49 Баш софиянец

    11 1 Отговор
    Пропуснато е най-лошото в тая история - щатите държат де белото момче за топ ките и ще ни натикат в укр сценарий. Техният план е за 10-15-20 години напред и те го следват. Народът на тая страна въобще не ги интересува, територията им е важна. А де белото момче ще ни хариже, без да му мигне окото.
  • 50 Фен

    14 3 Отговор
    Добрият вариант за България е изоставането и от ЕС и географската и позиция. С наближаващият разгром в Украйна и пълният упадък на западна Европа, нашето отделяне от там става все по-неизбежно. И колкото по-далеч сме от евро и Шенген, толкова по-лесно ще можем да възстановим независимостта си. А географски, ще или не ще, Китай ще трябва да мине от тук с търговските си пътища, които изгражда през Сърбия и Унгария към новият трети свят - Германия и Франция.

    Коментиран от #54

  • 51 без съмнение

    12 3 Отговор
    Нешата наистина са катасторфални, щом не може да се занимаваме само с Украйна. Жалните жълтопаветници скимтят вече месеци наред и навред.
  • 52 ха ха

    11 2 Отговор
    зелето са се притеснили че държавата бандит ще се разпадне , или че няма да има място на яслата за тях ?
  • 53 Тодор

    13 2 Отговор
    От статията се разбира, че няма по-големи демократи от ППДБ и че ДП е нещо добро за България. Т.е авторът нищо не разбира, а агитира вървежът надолу да продължи.
  • 54 Историк

    6 12 Отговор

    До коментар #50 от "Фен":

    Няма как България да върви напред след като има такива чугунени глави,свързани с Кремъл, които мечтаят за диктатура и модел на изостаналост Северна Корея. Това е чудовищно за една държава, пълно осоляване. Светът е оцелял,защото цивилизацията винаги е побеждавала и защото тя е двигателя на развитието напред.
  • 55 хихи

    8 1 Отговор
    На Калпав Демократ ВълнатаМу Пречи...
  • 56 Айде

    9 0 Отговор
    Процентите, които цитира авторът трябва да се намалят три пъти, за да се види истинската представителност на партиите в парламента! България отхвърля тази псевдо демокрация, която я унищожава! Необходима ни е истинска демокрация!
  • 57 С удоволствие

    10 2 Отговор
    С удоволствие ще гласувам за "катастрофическия" сценарий.
  • 58 Никола

    10 1 Отговор
    Ако анализираме ситуацията в Европа и в България, трябва да се поучим от Германия. Алтернатива за Германия и Възраждане са много близки по идеология. Дано повече хора осъзнаят, че това е правилният път.

    Коментиран от #60

  • 59 #идиоти вън

    8 1 Отговор
    ,,Полу катастрофичен", че той направо си е апокалиптичен с ПП-ДБ, моля моля не ни ги пробутвайте, та нали ги видяхме какво пряват и какво могат, те са креативни в своята деградивност, или простичко казано, те са разрушителни за България!!!!
  • 60 Тъжно

    5 10 Отговор

    До коментар #58 от "Никола":

    Много е тъжно,ако има в България хора,които мечтаят за Хитлер и харесват нацизма. Този ужасен кошмар е сполетял света преди 80 години. Сега сме свидетели на преродиния Хитлер Путин, който е и Сталин на 21 век. Всички фашисти харесват Путин- символ на разрухата.

    Коментиран от #64

  • 61 Така е

    7 4 Отговор
    В България няма мислещи хора ! Има мързеливци,дето ги мързи да отидат да гласуват !
    За това сме на този хал !
  • 62 681

    3 1 Отговор
    Алтернатива за Германия да обуздае Дойче Веле. Цветовете на дъгата и закон на Шериата, това очаква Германия, ако не се събудят конете с капаци.
  • 63 Киро П@рапета

    2 0 Отговор
    "Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло."

    автор : чичо Адолф
  • 64 тъжно е единствено

    3 1 Отговор

    До коментар #60 от "Тъжно":

    фашист като тебе да говори за фашисти . "Хал хабер " нямаш нито от история нито от политика както се казва от думата , съвсем !
  • 65 Иван Ставрев

    2 0 Отговор
    Ако има някой който да помогне на нашата циганизирана и криминализирана страна.
  • 66 Ами да

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Тошо":

    Поздравления за Тошо! Един нормално мислещ тука!
  • 67 Айде

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Демократ":

    С партии само ако са със задължителна крайна мандатност на ръководствата си! Иначе властта винаги се изкористява! Това не е демокрация!
  • 68 Ами да

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Хахаха":

    Причините са в недостиг на демокрация!
  • 69 флипп

    3 1 Отговор
    Първи вариант звучи страхотно
  • 70 Точен

    4 0 Отговор
    Докато Българско е член на НАТО и ЕС, сме обречени на сценарий унищожение на българския народ. Печалбите /не/законни на западните банки и корпорации през 2023 г са били 16,5 млрд Евро. Всеки българин е ограбен /не/законно от Запада по 5 000 лв. Махам децата ни, които подаряваме на Запад обучени безплатно. 5 века Западът е грабел и убивал света. Това е и техният сценарий в Българско.
  • 71 тйхт

    3 0 Отговор
    Има добър вариант: ГЕРБ да остане на 3-то място! Идеален вариант за България. Иначе България ще бъде ЗАНУЛЕНА.
  • 72 АМА ИМА ЛИ ДЕМОКРАЦИЯ ?

    0 0 Отговор
    Вашият глас най-много да отиде за запазване на демокрацията, не си струва усилието, останете вкъщи и оставете олигархията на мира
  • 73 КЪДЕ ТЪДЯВА ВИЖДАМЕ ДЕМОКРАЦИЯ

    0 0 Отговор
    КАТО ВИЖДАМЕ КАК ТИКВАТА И ШИШО КРАДАТ ПО 10 МИЛИАРДА ГОДИШНО ОТ НАС ?