26 Август, 2024 17:17 12 938 192

Владимир Путин вече не може да спаси Русия

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • кремъл-
  • владимир путин

Владимир Владимирович изглежда безпомощен като Борис Елцин през 1999 г., когато плахо предаде властта на младия си наследник

Владимир Путин вече не може да спаси Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По-рано този месец изтощените сили на Киев най-накрая изглеждаха победени от превъзхождащия ги по брой и огнева мощ техен противник. Но за пореден път надминаха очакванията. Масираното нахлуване на украинските въоръжени сили на територията на Русия се случи със светкавична бързина и с неочакван успех. Повече от 1000 войници сега са окупирали част от територията на Руската федерация, която Москва се бори да си върне. Това пише в статия за британското издание UnHerd д-р Иън Гарнър, eксперт по Русия и асистент по изследвания на тоталитарните режими в Института Пилецки във Варшава.

През последните две години и половина Украйна извършваше от време на време грабителски набези срещу Русия, но тази атака придоби съвсем нов мащаб - това е пълномащабна инвазия. Украинците с право са ядосани. Тридневната война на Путин за завладяване на страната им доведе до това, което много коментатори нарекоха първото нахлуване в Русия след Втората световна война. Настроението в руските управляващи кръгове едва ли може да бъде по-мрачно. Москва се бори със застой в икономиката и нарастващ проблем с набирането на военни - въпреки все по-големите парични бонуси, предлагани на новобранците, броят на новопристигналите остава съпоставим с броя на жертвите.

Украинската "терористична" атака срещу Курск, както я нарича Кремъл, налива масло в огъня. Това е най-сериозният проблем, пред който е изправен Владимир Путин от февруари 2022 г. Путин има умението да излиза от тежки ситуации с непокътната репутация.

Ако се замислим за първите му дни на президентския пост, ще си спомним, че неговата Русия веднъж беше нападната - и президентът отговори безмилостно. Дали и този път ще направи същото? Двадесет и пет години преди украинските войски да пресекат границата на 6 август, активистът Шамил Басаев поведе около 2000 мъже от Чечня - юридически част от Русия, но де факто независима след позорния провал на Борис Елцин да превземе територията ѝ по време на война, приключила през 1996 г. - в Дагестанския регион на Русия. Войските убиват руските граничари, превземат няколко населени места и обявяват независима държава. Хората на Басаев остават в Дагестан месец преди въоръжените сили на Москва най-накрая да ги прогонят.

След униженията от 90-те години на миналия век статутът на Русия на суперсила беше заменен от банкрут, загуба на статута си на империя и сега невъзможност да контролира военно собствената си територия. Три дни след нападението на Басаев над Дагестан, Путин е назначен за министър-председател на Русия. Атаката беше точно това, от което новият човек в Кремъл се нуждаеше, за да подчертае разликата между себе си и своите безсилни постсъветски предшественици: повод за война да си върне Дагестан, да нахлуе отново в Чечня, да направи Русия цяла и по този начин да докаже, че нов лидер ще възвести ера на сигурност, стабилност и национална гордост. Реториката на Путин през 1999 г. беше, ако не съвсем пропагандна, то със сигурност непримирима.

През септември същата година, когато войната в Дагестан ескалира във война в Чечня, а войната в Чечня доведе до терористични атаки в Москва и други руски градове, Путин заяви: "Ние ще преследваме терористите навсякъде. Ще ме прощавате, но ако ги хванем в тоалетната, ще ги изхвърлим в тоалетната чиния." За пет години чеченската столица Грозни беше заличена от лицето на земята и 50 000 чеченски цивилни бяха убити. Войските на Путин експериментираха с т.нар. война на изгорената земя, която наскоро възобновиха в Украйна. Когато става въпрос за "стабилността" на Русия, всички цели оправдават средствата. Отне им половин десетилетие, за да овладеят най-накрая чеченския бунт, но войната създаде на Путин репутацията на човек, който ще пази Русия в безопасност, независимо от цената. В руските умове войната беше жизненоважна част от началото на едно десетилетие на безпрецедентно богатство и успех. Националното унижение отстъпи място на национална гордост.

Ще успее ли Путин, сега застаряващ окупатор, да повтори този трик? Ще бъде ли нахлуването в Курск "доказателството", че Русия трябва да бъде "спасена" от Украйна чрез привличане на международна подкрепа? Ще бъде трудно за Путин да развие такъв нестабилен аргумент.

За момента руските войски изглежда не напредват срещу добре оборудваната и обучена украинска армия. Местното население на Курск бяга от нашествениците. Руснаците очакват Путин да реши проблема, но малцина са готови да се възползват от възможността да помогнат, привлечени само от обещанието да печелят екстравагантни суми - между 1600 и 4000 долара - за копаене на отбранителни окопи. Младите наборници, които за първи път се изпращат масово в тази война, изглежда са по-склонни да се предадат, отколкото да се хвърлят в битка.

Но изтеглянето на опитни войски от окупирана Украйна и изпращането им в Курск рискува да подкопае успехите на Путин след години война. Поведението на Путин тази седмица рязко контрастира с поведението му през 1999 г., когато поема властта. Неговият отговор на нахлуването - обикновена "провокация", организирана от шепа "саботьори" - беше даден от пределите на Кремъл. Поне публично той беше ограничен до едно-единствено телевизионно заседание на Съвета за сигурност. В тази среща с областните управители Путин изглеждаше или в лошо настроение, защото прекъсваше събеседника, или безразличен, докато слушаше доклади за евакуации и военни приготовления. Собствените му думи се свеждаха до неясни твърдения, че нещо ще бъде направено: "Трябва да оценим събитията, които се случват там, и ще предложим нашата оценка." За разлика от 1999 г. Путин изглежда не желае да се асоциира с инвазията и следователно не е в състояние да вдъхнови масите, както направи тогава.

Путин изглежда безпомощен като Борис Елцин през 1999 г., когато плахо предаде властта на младия си наследник. И все пак това очевидно нежелание да поеме лидерството не означава, че Путин е безсилен. В началото на 2000-те чеченската война се характеризираше с подобни трудности при набиране на военна служба, военни провали и огромна вътрешна корупция. На моменти президентът беше затрупан с въпроси относно мудността в действията му. "Нашата армия", обясни тогава той, "е достатъчно силна, за да пресече Чечения и да се върне. Но не това е целта. Целта е да се унищожат напълно терористичните бази".

В крайна сметка Путин изчака подходящия момент за удар, след което използва всички военни средства, с които разполага, за да спечели. Той можеше да направи същото и днес. Въпросът е готов ли е Путин да заличи части от Курск, за да си върне територията? Залагайки бъдещето си на карта, той все още може да възстанови репутацията си на човек, готов да пожертва всичко за победата.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 218 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаем знаем

    233 33 Отговор
    Щом вие го казвате значи е така. Благодаря за изчерпателната информация.

    Коментиран от #20, #121, #167

  • 2 шаа

    270 43 Отговор
    "ФРАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки"

    фракти продължава нагло да лъже читателите си в очите

    Коментиран от #62, #110

  • 3 Верно ли

    196 12 Отговор
    Разбира се, така е! А вие продължавайте да съдите и вкарвате в затвора гражданите си за споделяне на мемета!
  • 4 Победа будет за нами

    275 104 Отговор
    Путин ще спаси не само Русия, но и целия свят от евроатлантическия фашизъм и нацизъм , въпрос на още малко време.

    Коментиран от #15, #151, #180

  • 5 А себе

    34 74 Отговор
    си ?
  • 6 Крум

    145 31 Отговор
    Е,има време за още няколко атаки като вчерашната по крайна. Пък после ще му мисли.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тръмпакис

    63 10 Отговор
    По принцип всичко има както своето начало така и своя край.
  • 9 Гориил

    178 51 Отговор
    Той спаси и запази Русия. За това руснаците му прощават грешките. Той има гениална способност да ги коригира.

    Коментиран от #12, #28

  • 10 Карагьоз

    32 69 Отговор
    Няма никъде ЕвроАтлантизъм вече по света дори и Антиамериканизъм и Ширеща се Мафия от Чеченци и Московия ,Москва не вярва на сълзи

    Коментиран от #173

  • 11 Жужи

    46 110 Отговор
    Целунах Корана!Какво още да целуна,за да победя?!

    Коментиран от #93

  • 12 К.О.Т.арАК 🐱

    13 71 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    кои са грешките на ПУ?

    Коментиран от #58, #172

  • 13 Тити

    54 127 Отговор
    Преди да нахлуе в Украйна раша беше кичена сега е кочина на квадрат.
  • 14 марионетки

    156 32 Отговор
    Продължавате с евтината пропаганда.
  • 15 Бийк

    50 88 Отговор

    До коментар #4 от "Победа будет за нами":

    Даа за вами ще Бъде Пабедата
    Такава пабеда ще бъде
    Че 109 години напред ще сте щастливи
    Ако има корени да ядете
    Нека аллах бъде с вас
    🤡 Дебилни

    Коментиран от #36

  • 16 мара

    166 52 Отговор
    Само болните мозъци четат статиите на дойче леле, омраза към руснаците и хвалби за укра фашистите! Путин е велик политик и ще сложи на колене дрогираният клоун, който унищожи половин милион бедни украински момчета, заради себе си и краварите!!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ТаУмВзе

    91 22 Отговор
    Напрао Путин е умрял преди 50 години и го замества Робот от бъдещето! Хахаххаа Сериозният Проблем идва след Путин.
  • 20 Хахахаха

    41 81 Отговор

    До коментар #1 от "Знаем знаем":

    Знаем знаем, щом копейките не вярвате в нещо, значи е вярно!
  • 21 Гориил

    103 40 Отговор
    Той е същият човек като теб. Той има хиляди слабости. Но той изпитва любов и състрадание към Русия. Той е истински национален лидер. Ето защо той е уважаван и разбиран. Затова му бяха простени провалите.

    Коментиран от #24

  • 22 Детска кремълски

    24 64 Отговор
    Е грохнал окончателно....

    Коментиран от #174

  • 23 Империя в мозъчна смърт.

    30 66 Отговор
    Конвулсиите на една обречена политическа върхушка.
  • 24 Къв лидер бте

    32 93 Отговор

    До коментар #21 от "Гориил":

    650 хиляди руски трупа в Украйна...честито на детска кремълски
  • 25 Дъртака кремълски

    35 79 Отговор
    Е безсилен да спре войната в РУСИЯ.....

    Коментиран от #190

  • 26 Доктор

    123 27 Отговор
    Рядко може да се публикува по-голяма глупост.
    Читателите ви не са идиоти.
    Тъпа пропаганда за дебили.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Нека дъртака кремълски

    33 69 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    Си коригира грешката и върне 650 хиляди руски трупа от оня свят.
  • 29 Ти да видиш

    85 26 Отговор
    Евроатлантиците са силни само на думи, на фронта са грамофон свири майка плаче!
  • 30 ?????

    78 16 Отговор
    Защо не рубликувате други мнения освен вашите?

    Коментиран от #48

  • 31 хахахаха

    47 11 Отговор
    смях
  • 32 Бонка Цокова

    20 62 Отговор
    Чудесен анализ! Благодаря на втора!

    Коментиран от #77

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Анджо

    61 20 Отговор
    Лоша статия, тоя всее едно краднал от всички статий и накрая е решил нещо да напише.
  • 35 стоян георгиев

    97 23 Отговор
    Мале, мале чета и не мога да повярвам! Знаех, че евроатлантиците са елементарни лигльовци, ама не съм и подозирал, че са толкова зле! Наистина ли си мислите, че тоя боза ще повлияе дори на средностатистически образован човек да си промени мнението за 404 и мръсните краварски игри???
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Пешо

    18 38 Отговор
    Ще изчакаме още три дни да видим дали Путин ще спаси Русия!

    Коментиран от #191

  • 42 В.В.П.

    55 24 Отговор
    Нищо не може да спаси тия 1100 нещастника заклещени в Суджа .Само доброто сърце на Путин .
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Забелязвам

    29 61 Отговор
    Мощна русофилска активизация, значи края е близо. Копайте, копайте влечуги:)
  • 45 Да го

    20 50 Отговор
    махат вече този бракуван милиционер и да се приключва !
  • 46 В.В.П.

    48 20 Отговор
    Окропите с1000 бойци ,ще атакуват Москва .Хехехе ..Даже влязоха 16 км...Ахаха ..
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 В.В.П.

    48 20 Отговор
    Нищо не може да спаси Европа..Без Рф са развалено месо..
  • 50 Е че как,.

    15 20 Отговор
    той исус ще я спаси....Съветският исус.
  • 51 Госあ

    50 21 Отговор
    Никога не съм крил своята неприязън към Путин, но тази СВО беше неотлагателна. Който и да беше, нямаше какво друго да направи на острите провокации и геноцид срещу руснаци. Интересното обаче е, че от този сайт премахват както мои проруски, така и антипутинстки коментари. Доста смешно и жалко.

    Коментиран от #71

  • 52 В.В.П.

    21 35 Отговор
    Рф беше стожера на пропаднала Европа .Сега е корумпирана кочина .с бясна инфлация .и фрагментирана политика ..Европа е котило на негодници..
  • 53 Айде бе

    34 10 Отговор
    То бива, бива заглавия и глупости, ана роя път наьм7нахъе с3бе си
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 В.В.П.

    36 13 Отговор
    ТИЯ 1000 бойци ще бъдат съдени в Донбас.Някои ще отнесат смъртна присъда..Има още 25000 .задържани.
  • 56 Ами

    53 21 Отговор
    Проблема на запада е, че не познава руснаците.
    Руснаците мислят преди да действат, за разлика от запада, който първо действа а след това мисли.
    Другото характерно за руснаците е, че не залагат само на силата, а на постоянството.
    И най-важното, захванат ли се с нещо го завършват. Без значение колко време ще им отнеме.
  • 57 В.В.П.

    43 13 Отговор
    Путин е застаряващ окупатор ,а Джо цървула е младолик Освободител... Ахахаха...
  • 58 РЕАЛИСТ

    46 23 Отговор

    До коментар #12 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Грешката на Путин е , че не заличи Украйна с ТЯО . Цялото НАТО щеше да тича за тоалетна хартия и щяхме да сме забравили, че измислената от Ленин Украйна е съществувала.

    Коментиран от #63

  • 59 вова Ислямиста

    22 32 Отговор
    настъпи мотиката.Яко!
  • 60 В.В.П.

    32 9 Отговор
    Джо цървула умря в мъката си по Окраина..
  • 61 Бай Дън

    31 10 Отговор
    Първо бяха 10000 после 5000 сега 1000 , и май няма да се върне ни един.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Гошо Димитров

    17 42 Отговор

    До коментар #58 от "РЕАЛИСТ":

    ВСУ ще идват е сънят ти като кошмар докато фъснеш в кофата.
    Слава Украине!
  • 64 Буда, орденоносеца за заслуги към Путин

    14 35 Отговор
    Дремем му на путлер за русия и руснаците.
    Той спаси себе си, по примера на Александър Невски, като прие исляма.
    Сега ще го чакат 40 девици ...
  • 65 Путинофил

    13 31 Отговор
    Аз обича путен. Той прати маскалите у трастиката.
  • 66 Госあ

    10 24 Отговор
    Иначе, Русия с Путин свързват само неуки бачкатори (експлоатирани на запад и много разбитащи хавата у Япония например хахаха), дето хем искат демокрация на простолюдието, хем ненавиждат ИТтата например. Хахаха обаче към мутрафончетата имат некво страшно страхопочитание хахаха А, и гласуват за баце под команда хахаха
  • 67 Артилерист

    38 21 Отговор
    Как може да се пишат толкова дълги измислени съчинения. Руските войски настъпват почти по целия фронт, снощи са нанесени стотици удари по цяла Украйна, нахлулите в Курска област са спрени, там са изпратени АРТИЛЕРИЯ и руски части от опитни бойци, започнато е масово зануляване и прочистване на нахлулите и тн., те правят свободни съчинения. Освен това, нахлулите няма да се атакуват фронтално. Те ще бъдат обкръжени, лишени от снабдяване и последователно избити, ако преди това не се предадат и руснаците проявят благородство, както обикновено и ги вземат в плен...
  • 68 АЙДЕ БЕ...?!

    43 22 Отговор
    Русия бележи икономически растеж!
    ФАКТ!
    А пък вие си дрънкайте тук антируска пропаганда,колкото си искате...!
  • 69 инфо

    37 9 Отговор
    Горкия Путин, направо да го ожалиш... Добре, че е този "д-р, анализатор, специалист", та да му каже какво може и какво неможе.
  • 70 Винаги лъгаха

    38 15 Отговор
    На Запад няма експерти по Русия в управляващите елити, а само русофоби! Помним песента (повтаряна до втръсване) на книжните генерали за "стратегическото поражение на Русия на бойното поле". И прочие. Някакъв бяс е обхванал мозъчетата на тези русофоби и дивата им пропаганда, с особена фиксация върху личността на Владимир Владимирович. Злобата им поражда все повече безсилие.
  • 71 Жамбаса и мара

    39 10 Отговор

    До коментар #51 от "Госあ":

    В този сайт са такива загубени мисирки, че не е истина просто. А коментиращите олигофрепенчета с промити мозъчета, се радват на факшивите новини и пропагандата, като на балончета с райски газ.

    Коментиран от #74

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Давайте смело!

    33 16 Отговор
    Защото още малко и няма да имате ...ток да излъчвате антируските си измишльотини...!
    Русия за пореден път нанесе страховит удар на украинската енергийна структура...!
    Самият Зеленски днес плачеше по темата в ефир...!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ванга

    13 35 Отговор
    Путлер 2024 година ще умре .Ще бъде застрелян от свой

    Коментиран от #103

  • 76 Не е вярно

    6 13 Отговор
    Защо лъжете бе..ще ги спаси защото е умен преди и след 12 часа
  • 77 Хъм?!

    11 3 Отговор

    До коментар #32 от "Бонка Цокова":

    Благодариш на Втора...!
    А на ...Трета-благодариш ли...?!
  • 78 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    11 1 Отговор
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 79 Нььн

    22 6 Отговор
    Свободни съчинения
  • 80 нннн

    26 5 Отговор
    Ама кажете му го на Путин. Да знае човекът.
  • 81 Рижото чифутче

    29 8 Отговор
    По-голям идиотизъм, скоро не бях чел!
  • 82 мдааа

    28 13 Отговор
    Путин подготвя yкpopaйха за зимата, като му спира тока! Не питайте, какво може Путин да спаси, а може ли Уcpaйна да оцелее?
  • 83 Мишел

    30 11 Отговор
    Украинците влязоха подозрително лесно в Курска област и завзеха цели 1000 кв км.от нейните 30 000кв.км. засега това им струва 6 000 войника.
    При излизането от Курска област украинците ще загубят както останалите живи войници и тези 1000 кв.км., така и големи части от Сумска и Харковска области.
    В началото на специалната операция руснаците навлязоха в Украйна два пъти по малка войска от украинската. Напреднаха на огромни площи, които им се наложи да отстъпят без сражения и без жертви срещу превъзхождащия ги противник.
    Сега положението е същото, но точно обратното и ще се наложи украинците да отстъпят много територии. .

    Коментиран от #85

  • 84 Дечо

    33 14 Отговор
    Факти, направо се оляхте. То бива лъжи ама пък чак толкова!!. Хайде спрете с тези fake news. Утре като се обърне палачинката, започвате в обратната насока, това ли е журналистика???.

    Коментиран от #118

  • 85 Хахахахахаха

    8 2 Отговор

    До коментар #83 от "Мишел":

    Определено НАЙ- БАВНИЯ!
    Хахахахахаха
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 НЕ МИ СЕ ИСКА НО ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕМ

    11 21 Отговор
    Путин-ка унищожи П едерацията!

    Коментиран от #108

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Гошо

    31 7 Отговор
    Поредния пасквил! Много е зле Путин! Затова оня наркоман с автомонтьорската фланелка всеки ден реве !... "Дайте оръжие, дайте пари, дайте бело".. Това е защото Путин губи войната!
  • 91 Минаващ

    19 4 Отговор
    Просто мек и наивен малко не е супер но над всички Европед... Нито един не мисли толкова как-то той за народа си

    Коментиран от #105, #177

  • 92 ха ха

    18 9 Отговор
    Въпросът е готов ли е Путин да заличи части от Курск, за да си върне територията? / а отговора е да , а за радиационните облаци са си виновни скъпите ни помощници на украйна , и могат да се позоват на законнто право да вървят право в Ада , чиито поклонници са

    Коментиран от #99

  • 93 Бен Вафлек

    6 15 Отговор

    До коментар #11 от "Жужи":

    Корана кадиров
  • 94 Антон

    32 4 Отговор
    Прочетох първото изречение и спрях! Тези бълвочи винаги са в един стил написани!
    Нато да влиза и да я демократизира!
    Айахах
    Ама цвета на страха е кафяв!
    Айахахах
  • 95 Хохо Бохо

    29 6 Отговор
    Да започнем с това: Русия има ли нужда от спасяване? Ми не. Ми кви са тези пасквилни свободни съчинения по тема зададена от краварника?
  • 96 Мнение

    23 6 Отговор
    Това е поредната фалшива новина! Много добре знае западът с кого си има работа! Путин знае как ще се справи! Не берете грижа!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Някакъв подобен д-р,

    23 6 Отговор
    голям специалист по Русия в САЩ, преди няколко месеца разсъждава половин час над "вътрешната информация" на един напълно превъртял според мен руски професор - Соловей, който за тези две години и половина поне 8 пъти обявяваше Путин за мъртъв, твърдеше, че ей сега ще го вкарат в усмирителна риза в психиатрия, или ей сега ще го катурне някакъв рак. Не знам защо обаче не публикувате мнения на други американски и други професори, които говорят ама коренно противоположни неща. Основно по каналите на независимия швейцарски журналист Паскал Лопес и на бразилеца Нима /"Нютралити Стъдис"/. Наистина ще дадете различни мнения на аудиторията си, а не пак поредните опорки на неолибералите.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 А50

    27 6 Отговор
    Целия смисъл от нахлуването в Курска област, загубата на 10 000 войника и 1000 бр техника за сега, е единствено ето такава болкоуспокояваща статия за copo.соидчета и никакъво стратегическо постижение. Даже укрите си оголиха другите участъци от фронта и търпят загуби
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 пацо

    12 25 Отговор
    Само да не барат Путин докато окончателно не затрие русия
    Няма друг който така успешно да направи това
    Аз съм му фен
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Фатки

    24 6 Отговор
    Путин е шефа свиквайте жендьовци
  • 107 Фатки

    28 5 Отговор
    Голям воййй на козяшките мухльовци 😂 Русия ви отпра прашките
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 12"12

    21 4 Отговор
    По-леко с пропагандата !
    Има и други сайтове...
  • 110 12"12

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "шаа":

    Сорос плаща за това...
  • 111 Друго мнение

    19 2 Отговор
    До сега подобни мнения колкото искаш, но времето показва друго. Ще изчакаме да видим, времето ще покаже.
  • 112 Фактите са категорични:

    11 32 Отговор
    3 дневният Блицкриг - Абсолютен ПРОВАЛ и ПОЗОР!
    Стотици хиляди Московски жертви - Изумително и... Отчайващо!
    82% от Бойната техника унищожена- Апокалиптично!
    Териториите на 2 Републики Загубени - УНИЗИТЕЛНО!
    Повече от 480 $ Милиарда ..Пропилени за СВО/ВОЙНА-- Катастрофа!
    УНИЗЕНА, ЖАЛКА и БЕЗПОМОЩНА П едерация!!!!

    Коментиран от #119, #136, #147, #192

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Абе

    28 8 Отговор
    Хайде първо укрите да си пуснат тока, пък после ще анализираме какви герои са!
  • 115 Апти Алаудинов

    23 7 Отговор
    Ще хване кървавия клоун, както направи и с басаев. Прошка няма да има.
  • 116 Констатираща

    33 11 Отговор
    Както винаги, от тази ситуация, Путин ще излезе великият победител. На всички е ясно, че допускането на украинските войски в Курск не е случайно, а клопка за най-елитните украински войскови части и оръжия, помощ от съюзниците, които между другото, сега са призовани от Украйна да участват лично в защитата й, с което ако се съгласят, ще се разрастне ТСВ с непредвидими последици. Дано разумът надделее и т.нар. съюзници са разбрали, че тяхната помощ е безсмислена и фатална за тяхната икономика и независимост. В. Путин е много разумен и умен стратег и ще знае как и кога да действа, за да постигне целите си за денацификация в Украйна, без да претърпи съществени загуби както за неговия народ, така и за украинския. Иначе, досега всичко да беше приключило.

    Коментиран от #120

  • 117 Гръч

    14 5 Отговор
    Той я спасява в момента от лудата крава я спасява
  • 118 Споко

    6 9 Отговор

    До коментар #84 от "Дечо":

    Утре палачинката няма да се обърне. Бъди сигурен.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Госあ

    14 2 Отговор

    До коментар #116 от "Констатираща":

    Май жегите в Атина не са отминали :))) Иначе, на подобна статия - най подходящия коментар :)))
  • 121 Българин

    22 9 Отговор

    До коментар #1 от "Знаем знаем":

    Бог да пази Русия и руския народ, дал свидни жертви за Освобождението на България!

    Коментиран от #157

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Януари 2022

    9 7 Отговор
    Само луд би си помислил че путлера ще затрие матушката
  • 125 Безаналогово

    4 16 Отговор
    Защитата на рашистките граници няма аналог защото просто я НЯМА
  • 126 Бибиян

    4 1 Отговор
    Гей си
  • 127 Дъртака кремълски

    6 17 Отговор
    Е безсилен да спре войната в РУСИЯ.
  • 128 Историк

    8 12 Отговор
    "Ако се замислим за първите му дни на президентския пост, ще си спомним, че неговата Русия веднъж беше нападната - и президентът отговори безмилостно"

    Става дума за отганизирания от КГБ атентат, атака под фалшив флаг, която руския фашисти използва за да проведе поредната си агресорска война.

    По същата схема по която Хитлер нападна Полша.

    Всички фашистки диктатори си приличат.
  • 129 граф Монте Кристо

    18 5 Отговор
    Всичко е тъкмо наоборот на пасквилната статия,укрите са обречени.Русия фактически не е правила мобилизация,в техните военкомати постоянно постъпват доброволци,нещо което в окраина отдавна е забравено,а приставите им дебнат за непредпазливи и разсеяни хора ,които да заловят и под конвой да изпратят на фронта,сякаш са жертвен добитък.
  • 130 Дааа

    6 17 Отговор
    Неистова радост от русофили че руснаците са успели да спрат тока и избили невиинини хора.Това русофилте сте болни хора.Боледувате от невежество и некадърност.
  • 131 Ван дер Любе

    3 16 Отговор
    Той никога не е искал да спасява Русия. Просто я набута обратно в диктатурата. Така беше по-лесно да се продължи с кражбите, но хората да си мислят, че се прави нещо за тях. Същото като при нас с Туквун. Разтръби за Вальо Топлото и хората клъвнаха. Посе 10 години се хвали, че прави неща за България, а си е крал от европейските фондове - къде с помощта на Влади, Дончев, Менда, ПКП и други, къде съ сстарите авери, къде с Мата Хари..Така че Путин е най-добре да избяга в Северна Корея, да поиска убежище и за услугата да дари поне 50 милиарда долара от собствените си авоари. Може и кучето от Борисов, т.к. Борисов се отрече виката си любов към Путин (на думи).

    Коментиран от #133

  • 132 КИРИЛ

    4 1 Отговор
    А РАЗГЕЛЕ СРЕЩУ ТОЛКОЗ ДЯВОЛИ МАЛКО ТРУДНО И НЕВЪЗМОЖНО
  • 133 СВИЛЕН

    12 2 Отговор

    До коментар #131 от "Ван дер Любе":

    ПАЖИВОМ УВИДИМ МА МАЙ В БЪЛГАРИЯ НИЩО НЕ ВИДЯХМЕ И НЕ РАЗБРАХМЕ
  • 134 ЗАРКО

    6 2 Отговор
    ОТ 1999 НАСАМ ДО ДНЕС ДЯВОЛА ВЪРШЕЕ НИВИТЕ ОТ ЕЛЦИН СЕ ЗАПОЧНА И ДО ДНЕС
  • 135 Китин от Китен

    15 3 Отговор
    Поредните етнически клетви по адрес на Путин.
    Нека ромлянката си кълне на воля , на никого не пречи!
  • 136 Китин от Китен

    10 0 Отговор

    До коментар #112 от "Фактите са категорични:":

    Диагнозите са много по-категорични от фактите, друже....
  • 137 Путин Позор

    7 16 Отговор
    Путин упозори Русия
  • 138 1111

    17 5 Отговор
    Мбуаххаха този пасквил е аналогичен на следното: Ще обърне ли внимание Мечокът на Зелена миризливка, кацнала на дупарата Му?
  • 139 Джуджето Путин

    5 11 Отговор
    Кога Путин е разбрал, че е ХОМОСАПИЕНС????? 😀😀😀

    Коментиран от #140

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Шльонк

    6 2 Отговор
    Институтът за оплождане на полски швинье.И той е регистриран и той дава мнения.
  • 142 Някой

    13 5 Отговор
    И кой е автора на това? Мечтите са безплатни, реалностите други. Правилният въпрос е, ще има ли Украйна?
  • 143 Русия попиля НАТО

    13 11 Отговор
    Владимир Путин не само спаси Русия, но и Украйна.

    Руската армия за 3 дни превзе по-голямата част от 14 000 - хилядния град Новогродовка, на 10 км южно от Покровск, без нито една бронирана машина и оставяйки инфраструктурата почти непокътната. Това е... без коментар...

    Шахнатистът остави натовците в Курск да се радват за кратко, като в последствие ще отстъпят, или ще се предадат.

    Путин отново надигра надутите натовци.
  • 144 Джо Бидона

    8 2 Отговор
    Аз съм единия автор, другите не ги помня
  • 145 ПеССков ми се губи напоследък,

    5 5 Отговор
    Някой чувал ли е нещо за мустака?
  • 146 Извинете

    10 5 Отговор
    Автора на кви нар,koтици е? Спрете му ги че сА излага.
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Тц тц тц

    11 6 Отговор
    От какво е болен автора на тази статия?Дано се оправи човека...излага се с тези фантасмагории.
  • 149 Гого

    4 3 Отговор
    Важно е да си вярваш! А вие си вярвате! Похвално! Саааа.... Каква е истината, няма АБСОЛЮТНО никакво значение!
  • 150 божее и тва е статия на експерт??

    14 6 Отговор
    курск е капан. не виждате ли бе хора???? и от какво тряба да бъде спасена русия??? не разбирам??? руските заводи работят на три смени. и събота и неделя. няма безработица. има недостиг на работна ръка. икономика на воени релси. вижте английска полит икономика. там си е написано. тва е сериозна наука. четете книжки бе пичове. четете.....

    Коментиран от #169

  • 151 евала пич!!

    12 14 Отговор

    До коментар #4 от "Победа будет за нами":

    русия наистина спасява света от фашизма. спасява славяните, православието и кирилицата!!!!
  • 152 Винаги лъгаха

    11 11 Отговор
    Сащ вървят към крах, войната го показва. Пропагандата и русофобията позаха Голямата лъжа.
  • 153 иво

    4 7 Отговор
    красная армия
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 лиз ач евроатлантик

    10 9 Отговор
    Егати тъпата пропагандна статия

    Коментиран от #158

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Нико

    7 6 Отговор

    До коментар #121 от "Българин":

    Бог да пази България, дала писменост на Русия, за да може сега да пише претенциите си към България и да сключва писмени договори, които потъпква и не спазва.... Бог да пази България и българите!
  • 158 Баце,

    7 3 Отговор

    До коментар #155 от "лиз ач евроатлантик":

    Прилича на тебе статията
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 на всеки 100 години и започва с омраза

    11 4 Отговор
    Ако не са дойче фюрер и ще са сащ бензиностанцията, ще са онези с изпитите образи от оствова, дето си утрепаха Принцесата!
    Свят пълен със самозабравили се алчни и кръвожадни управляващи "демократични" боклуци!
  • 166 Пеуник

    11 4 Отговор
    Не се налага. Русия и без Путин ще победи в тази война.

    Коментиран от #168

  • 167 айдее,рус отиде в киреча

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Знаем знаем":

    невороятно за четене,ама факт!скоро ше се разпадне на множество държави.
  • 168 Р.К.И.

    6 6 Отговор

    До коментар #166 от "Пеуник":

    Току що чух по радиото, че зоната контролирана от ВСУ в Курск нараства.
  • 169 Р.К.И.

    5 5 Отговор

    До коментар #150 от "божее и тва е статия на експерт??":

    Ако произвеждаш на три смени трактори е добре, но ако произвеждаш танкове, които войната ще изгори, не е добре. Не ми я хвали такава икономика.
  • 170 999777

    8 7 Отговор
    СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ ,И НАЙ-ДОБРИЯ И ОБИЧАН ПОЛИТИК ! УСПЕХ СРЕЩУ ПИПАЛАТА НА ФАШИСТКИЯ ЗАПАД !
  • 171 Вие пък

    1 1 Отговор
    1000.
    100 са.
  • 172 Знам

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Коя е грешката на баща ти.
  • 173 Като

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "Карагьоз":

    Гледам как се вихрят с ножове в Германия и Англия се успокоявам.
  • 174 Като

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Детска кремълски":

    Обикаляш из родината си , слепи си да не видиш колко си грохнал от боклуци .
    Даже и запада си гори техния тук.
  • 175 Тео

    6 5 Отговор
    Te неговите грешки скъпо ги плащат невинните! Затова, който иска война - на първа линия със целите си родове и тогава ще видим дали ще има войни изобщо, защото то много лесно да се криеш като мишка и да пращаш децата на хората на война!!!!!!
  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Сериозно?

    3 5 Отговор

    До коментар #91 от "Минаващ":

    Значи- народът му ползва изключително външни тоалетни, а той- позлатени в резиденцията и това било щото много си мислел за народеца! Така де- да не вземат много да се изнежат мужиците и алкохолиците и да не искат да мрат за славата на вожда и родината :)
  • 178 Въпросът е дали Русия има нужда от

    8 3 Отговор
    спасение?
  • 179 Поредните Глупости от Полски институт?

    7 3 Отговор
    Фейкове и Маниполации на Ксерос!
  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 9995

    9 3 Отговор
    ХОДИХТЕ ЛИ НА ДОКТОР ? АЛООО ЕКИПА ? ПРАТИХ ВИ ПРЕДИ 1 ЧАС ! НАПРАВИХА ЛИ ВИ СПЕШЕН ПРЕГЛЕД ?
  • 185 бай Даньо

    5 4 Отговор
    Мисирки, нямате ли малко самоуважение поне!? Пълно откачане на заглавието и последното изречение.
    "Владимир Путин вече не може да спаси Русия"

    "той все още може да възстанови репутацията си на човек, готов да пожертва всичко за победата."
  • 186 Верно ли ,как позна,мишок??

    5 1 Отговор
    ПУТИН ЩЕ СПАСИ СВЕТА ОТ НАГЛОФАШИЗМА И ОТ СЪВРИМЕННИЯ КОЛОНИАЛИЗЪМ .
  • 187 РУСИЯ Е В ОТЛИЧНА ФОРМА И ИКОНОМИКА

    6 0 Отговор
    ОЩЕ ЕДИН ИНФОРМАЦИОННО ОЩЕТЕН САЙТ С УКРАИНСКИ ГЛУПОСТИ НА ЗЕЛЕНСКИ. НИКАКВИ СЕЛА НЕ СЕ КОНТРОЛИРАТ ОТ УКРАЙНА, НЯМА И 1 УКР ФЛАГ ДА СЕ ВЕЕ ТАМ, ЗАЩОТО НЯМА УКР.ВОЙНИЦИ -7100 СА ИЗБИТИТЕ . ТОВА БЕШЕ НЕНУЖНО... ПОДВЕЖДАЩАТА " ОКУРАЖИТЕЛНА" ФЕЙК ИНФОРМАЦИЯ НА ЗЕЛЕНСКИ,СЕ РАЗНАСЯ ОТ "НАШИТЕ" НЕАДЕКВАТНИ МЕДИИ...СРАМ !!!!! ПОВТАРЯМ- 7100 СА ИЗБИТИТЕ УКРАИНЦИ НА ПЛОЩ 19/37 КМ ! ОЦЕЛЕЛИТЕ ЕДИНИЦИ БЯГАТ ПРЕОБЛЕЧЕНИ С ЦИВЍЛНИ ДРЕХИ КЪМ УКРАЙНА.
  • 188 От нас мишоците

    4 0 Отговор
    ЩЕ ПОВЯРВАМЕ 🇧🇬 КОГАТО НИ ПУСНАТ ПАК РУСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ🇷🇺 МНОГО ВИЕ СТРАХ БЕ 😝🇪🇺 ОТ РУСИЯ ДЕМОКРАТИИИ,,,
  • 189 Нашенец

    0 0 Отговор
    Когато такива смешници започнат да коментират е направо трагедия а може би комедия .Много ми е интересно как би коментирал случилото се в Афганистан и най мощната армия на света.
  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Ганньо

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Пешо":

    Сипи си една ракия и си пусни Лепа Брена докато чакаш
  • 192 Нашенец

    0 0 Отговор

    До коментар #112 от "Фактите са категорични:":

    Ехоо,лекарствата !