Тема: Украйна

29 Август, 2024 07:33 1 858 51

Пентагонът все още не разрешава удари по Русия с ракети Storm Shadow

  • русия-
  • украйна-
  • ракети-
  • курска област-
  • пентагон-
  • storm shadow

The Telegraph съобщи на 27 август, че правителството на Обединеното кралство принципно подкрепя Украйна, но ракетите използват класифицирани американски системи, чиято употреба изисква разрешение от САЩ

Пентагонът все още не разрешава удари по Русия с ракети Storm Shadow - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Множество съобщения от западни медии твърдят, че правителството на САЩ не е съгласно Великобритания да позволи на Украйна да използва ракети Storm Shadow за удари по военни цели в Русия.

Financial Times (FT) на 27 август съобщи, като цитира свой източник, че може да се изисква достъп до американско разузнаване, наблюдение и разузнаване в райони, където руските сили заглушават GPS сигналите, които ракетите, използват за насочване.

The Telegraph съобщи на 27 август, че правителството на Обединеното кралство принципно подкрепя Украйна, но ракетите използват класифицирани американски системи, чиято употреба изисква разрешение от САЩ.

Британският премиер Кийр Стармър не иска да предизвиква разногласия по въпроса.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Няколко руски блогъри заявиха на 28 август, че темпото на украинските атаки в Курска област се е забавило и че украинските сили сега се опитват да се окопаят и задържат избрани райони, които наскоро са превзели. Тези блогъри твърдят, че интензивността на украинските атаки в Курска област е намаляла и че украинските сили се опитват да задържат и укрепят избрани райони, на фона на продължаващите украински настъпателни операции в Курска област.

Други блогъри твърдят, че руските сили постепенно стабилизират ситуацията в Курска област.

Геолокирани кадри, публикувани на 28 август, показват руски сили в източно Коренево. Украинските сили вероятно наскоро са се изтеглили от района и руските сили са си върнали някои загубени позиции.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече съобщенията на 28 август, че руски наборници се бият в Курска област и нарече тези съобщения "изкривяване на реалността", въпреки множеството доказателства, включително руски доказателства и признания за обратното.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров, командирът на чеченския спецназ "Ахмат" Апти Алаудинов и други руски източници по-специално признаха, че руски наборници се бият в Курска област.

Украинските сили са извършили удари с дронове срещу петролна инфраструктура в Ростовска и Кировска области и според съобщенията са извършили удар с дронове срещу Воронежска област през нощта на 27 срещу 28 август. Украинското издание Suspilne съобщи, че източници от украинските специални служби са заявили, че Главното военно управление на Украйна (ГУР) и Силите за специални операции нанесоха удар с безпилотни летателни апарати украинско производство срещу петролната база Атлас в Ростовска област.

Suspilne съобщи, че петролното депо "Атлас" е част от руската отбранителна индустриална база и снабдява руските сили. Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев заяви, че удар с дрон е причинил пожар в склад за гориво в Каменски район.

Известен руски блогър твърди, че останките на един от свалените дронове са паднали близо до петролното депо, предизвиквайки пожар в една от техническите сгради, който се е разпространил към резервоари, съдържащи запалими материали.

Продължаващите срещи на известния и свързан с Кремъл проект "Рибар" в Telegram с иракски официални лица изглежда подкрепят подкрепяните от Иран иракски усилия да получат по-голям контрол върху тяхното информационно и медийно пространство. Екипът на "Рибар" обяви на 28 август, че се е срещнал с ръководителя на медийната служба на Иракските сили за народна мобилизация, за да обсъдят ролята на чуждестранните медийни организации в информационната среда на Ирак.

Иран по-специално използва организацията, за да активира тайно своите цели в Ирак.

Русия предприе свои собствени усилия за подобно ограничаване и контрол на вътрешните медии и информационно пространство, включително чрез кооптиране на добре известни медийни гласове като проекта "Рибар".

Подкрепяните от Иран иракски политически актьори може да се стремят да научат подобна тактика от Рибар и други руски източници, докато продължават усилията си да разбият опозицията в информационното пространство.

Информационната агенция на Кремъл ТАСС скоро ще отвори офис в Иран, подкрепяйки усилията на Москва да задълбочи партньорството си с Техеран.

Генералният директор на ТАСС Андрей Кондрашов обяви на 28 август, че ТАСС планира да открие кореспондентски офис в неопределено място в Иран, добавяйки към 62-те международни офиса, които ТАСС има в 57 страни.

Русия и Иран задълбочиха своя военен, икономически, финансов, технически, индустриален и политически контрол на фона на войната в Украйна и експанзията на ТАСС в Иран вероятно има за цел отчасти да разшири това сътрудничество в медийната сфера.

Експанзията на ТАСС в Иран също показва засиленото медийно сътрудничество между Москва и Техеран.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъхъ

    34 4 Отговор
    Те и от Палестина питаха за такива ракети

    Коментиран от #42

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Октагон

    41 9 Отговор
    Защото командването на руската армия може да вземе да реши да предложи ядрени удари по Западна Европа и САЩ.

    Коментиран от #23, #25

  • 5 Септагон

    20 4 Отговор

    До коментар #3 от "Октагон":

    Наричат се Мършинги, не "пършинги".
  • 6 Последния Софиянец

    25 9 Отговор
    Тези ракети нали са английски?Какво общо имат с Пентагона?

    Коментиран от #11, #20

  • 7 Истината

    23 5 Отговор
    Не разрешава или няма ракети...
    Че техните са милиони на парче... с този скъп labor...
  • 8 Кочо

    27 6 Отговор
    Съединените щати продължават да работят върху биоагенти, които селективно засягат определени етнически групи. Руското министерство на отбраната публикува информация, потвърждаваща факти за мащабно събиране и транспортиране на биоматериали от Украйна от САЩ и техните съюзници. Преди началото на СВО САЩ и техните съюзници са транспортирали най-малко 16 хиляди биопроби от Украйна.
    Само в рамките на проекта UPI-8 са взети кръвни проби от четири хиляди украински военнослужещи. В същото време са изнесени опасни патогени и техните вектори (повече от 10 хиляди проби).

    Коментиран от #19

  • 9 зИленски

    18 3 Отговор
    Настъплението на Въоръжените сили на Украйна в Курска област се забави. Военните се опитват да се укрепят и да задържат определени райони, които наскоро поеха под контрол. Това се казва в поредния доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.
  • 10 С 200 октана

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "Бензиностанция":

    Като зареждаш на бензиностанцията, се навеждай повече.
  • 11 Трол

    19 4 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Пентагонът е клон на фирмата.
  • 12 Ха ха ха ха

    10 11 Отговор
    Великите сили имат свои договори за които джуджетата не знаят и лаят като пинчери
  • 13 Сандо

    17 9 Отговор
    Ще разреши,къде ще иде!?Защото репутационните загуби за Пентагона,американския ВПК и за САЩ като цяло само се трупат,а това води до удар по най-ценното за тях - Долара!

    Коментиран от #14

  • 14 Няма да разреши

    25 6 Отговор

    До коментар #13 от "Сандо":

    Русия им изключва Джи Пи Есите и стават за смях
  • 15 Начо

    8 25 Отговор
    Дават каквото трябва на Украйна и раша капитулира за две седмици

    Коментиран от #18

  • 16 пиратите са прости и ако остава на тях,

    17 3 Отговор
    като нищо ще разпалят ТСВ . Лошото е че стават на момента новата Атлантида !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Няма да разреши

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Начо":

    Беэказармено розово Павел 200%
  • 19 Адолфчо

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "Кочо":

    Колега, за ромляни одеколон да имаш? За едни приятели питам...
  • 20 оня с коня

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    "Ракетите използват КЛАСИФИЦИРАНИ амер. Системи,за което се изисква разрешение от САЩ".Ама четете бе,а не да питате кат глупави за по-лесно!
  • 21 Не разбрахте ли че украиците

    22 3 Отговор
    не могат да боравят с такива ракети. Нито да подбират координати на целите, нито да ги насочват нито да ги изстрелват. А си трябват натовци за тая работа.

    И САЩ и Русия го знаят това. Също и Зеленски, ама не му пука. Защото му е последния шанс да въвлече НАТО впреки че го обезоръжи.

    Германските генерали също го знаят и в телефонния разговор го казаха ясно!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Путин

    7 12 Отговор

    До коментар #4 от "Октагон":

    Не мога ве, всичко е кафяво в Бензиностанцията
  • 24 Име

    4 3 Отговор
    Сигурно имат и "военна тайна", ако някои парчета от тези ракети попадне в ръцете на руснаците, ще го проучват.

    Отделно - това си е война, както и да го погледнеш - използването на "високи технологии", означава това.

    Както навремето в Куба - 1963 - "Карибската криза" е поради снабдяването на Куба с ракети, можещи и ядрени взривове.

    Коментиран от #34

  • 25 И с конвенционални оръжия

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Октагон":

    става ! По чисто е! Не и трябва на Русия да ползва ЯО.

    Не Русия а САЩ искат да пожертват Европа.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Арвен

    1 8 Отговор
    Путинягата изстреля ракетите и кухненските мивки по Киев..в момента е признак на слабост да не му размажеш главата
  • 29 Злобното Джуджи

    6 11 Отговор
    Руския резил е пълен.
    От Киев за Три Дня до изборите в САЩ и Господи Помоги

    Коментиран от #35

  • 30 Мдаа

    10 2 Отговор
    Украйна обърна гръб на Русия и сега е в сила мотото: " Когато някой ти обърне гръб, изчакай го да се наведе..."
  • 31 не обичам смъртта

    12 4 Отговор
    Загиват децата на Русия и Украйна в тази безсмислена братоубийствена война, а международната Дипломация нищо не прави , за да се спре този ад, напротив Запада налива масло в огъня и резултатът е всеки ден нови жертви и разрушения. Проклети да са тези които започнаха тази война ,особено Зеленски, и тези които я поддържат,

    Коментиран от #45

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мдаа

    8 4 Отговор

    До коментар #32 от "😆😆😆":

    Във Варна и Бургас сме добре-има големи руски диаспори и няма да сме мишени, да му мислят Пловдив и София!

    Коментиран от #38

  • 34 😆😆😆

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Име":

    Какво да изучават на тази ракета от 60-те години на миналия век?
  • 35 Ха ха ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Злобното Джуджи":

    Тъпак 300%

    Коментиран от #40

  • 36 Путинофил

    2 8 Отговор
    Запада също е путинофилски. Двама боксьори, единият с вързани ръце.

    Коментиран от #39

  • 37 И к'во ?

    7 1 Отговор
    Същите ракети , но френско (Sculp ) и английско производство украинската хунта отдавна ги използва . Не ѝ помагат !
  • 38 Пентаграм

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "Мдаа":

    В Пловдив ще го лъснат на Альоша паметника и пак ще се уредят, но в софето ще има ново пренареждане на жълти павета.

    Коментиран от #41

  • 39 Трансджендър боксьор на кока кола

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Путинофил":

    Като женския турнир по бокс на олимпиадата.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 НА ТЕБЕ НЯМА КОЙ ДА

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Пентаграм":

    ТИ ПРЕНАРЕДИ МОЗЪЧНИТЕ КЛЕТКИ, С ФАТАЛЕН КРАЙ ЩЕ СИ.
  • 42 Реално

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ъхъ":

    Пентаграмът за нищо не отговаря. И нищо не решава, също като дядо и той нищо не знае.
    Решения се вземат от местен, неформален щаб на външни служби. Иначе няма да могат да изперат парите.
    Целите на войната са стратегически, цялостно отслабване на Русия и временни - тероризъм и сплашаване на руското и украинско население. Обаче, от историята знаем, че руснаците лесно не се плашат. Като хрътки са, ще гонят до дупка.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 А руснаците дали

    3 0 Отговор
    питат дебелия Кимчо и аятолаха къде да удрят с ракетите и шахидите?
  • 45 Да гори в ада Путлер Сатаната

    0 6 Отговор

    До коментар #31 от "не обичам смъртта":

    Войната я започна ходещия на токчета Путлер и рашисткия му режим. Започна я още 2014 г. и това е потвърдено от Гиркин и Пригожин.

    Коментиран от #48

  • 46 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ПЕНТАТЛОНЪТ СЕ ЗАБЛУЖДАВА !!!! УКРИТЕ "МОДИФИЦИРАТ " -ЗАПАДНИТЕ РАКЕТИ ---НАРИЧАТ ГИ УКРАИНСКЕ -И ЩЕ ГИ ИЗПОЛЗВАТ --- И ТОГАВА АДЪТ ЩЕ ГИ ПОГЪЛНЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 47 СПРАВКА

    3 0 Отговор
    ТАЗИ РАКЕТА ШАДОУ... Е С 4 ПЪТИ - ПО МАЛЪК ОБСЕГ И 10 ПЪТИ ПО-БАВНА СКОРОСТ ОТ РУСКАТА ХИПЕРЗВУКОВА Х-47М НА 2 000 КМ,КВО= 1 МЕТЪР !!!! РУСКАТА Х-47М, Е НЕУЯЗВИМА ЗА НИКОЯ ПРО ИЛИ ПВО СИСТЕМА В СВЕТА УДАРЕНИТЕ С Х-47 М ЗРК ПЕЙТРИЪТ СТАНАХА ДОСТА.
  • 48 СПРАВКА

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Да гори в ада Путлер Сатаната":

    ОСВЕДОМИ СЕ ЗА СЪБИТИЯТА В УКРАЙНА ОТ 2014-2022. НАШИТЕ МЕДИИ УМИШЛЕННО НЕ ГИ ОТРАЗЯВАХА ПОРАДИ ЦЕНЗУРА. СРАМ !ПУТИН ФОСТАТЪЧНО ИЗЧСКА ФАШИСТКИЯ УКР.РЕЖИМ ,КОИО ИЗБИВАШЕ ЦИВИЛНИ 8 ГОДИНИ......А РУДКАТА "САТАНА" ( СС-18 ) Е НАЙ- ТЕЖКАТА И МОЩНА РАКЕТА В СВЕТА, С ОБСЕГ 18 000 КМ И 20 МГТ.БЧ !!! УЖАСНО МОЩНА И НЕУЯЗВИМА РАКЕТА. "АВАНГАРД" СА ПО-НОВИТЕ И Т.Н..
  • 49 ОТ ПРЕДИ 10 МИНУТИ..

    1 0 Отговор
    Вооруженные силы (ВС) РФ поразили на Украине склад крылатых ракет большой дальности Storm Shadow производства Великобритании. Об этом сообщило Минобороны России.
  • 50 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    БАЛАМУРКАТЕ ЛИ НИ ??? "СТОРМ ШАДОУ" Е БРИТАНСКА РЕКЕТА -НЕ НА ПЕНТАКЛОНА !!!!!!!!!!!
  • 51 Данчо

    1 0 Отговор
    Според мен е най добре един Сармат в Пентагона. Ей така, да проба и проучване на общественото мнение.
Новини по държави: