29 Август, 2024 13:00 4 737 41

Пеевски няма намерение да сдава марката "ДПС". Прибързана е радостта, че едва ли не се е споминал политически

  • делян пеевски-
  • марка-
  • дпс-
  • политическа смърт-
  • радост

Навремето - през 2009 г беше организирал блокирането на марката СДС в съда, за да не допусне “Синята коалиция”. Едва ли сега е с по-малки възможности

Пеевски няма намерение да сдава марката "ДПС". Прибързана е радостта, че едва ли не се е споминал политически - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прибързана е радостта, че едва ли не Пеевски политически се е споминал. Нищо подобно - той няма намерение да сдава марката ДПС. Навремето - през 2009 г беше организирал блокирането на марката СДС в съда, за да не допусне “Синята коалиция”. Едва ли сега е с по-малки възможности.
За възхода на Пеевски се изписа много. Но има един ключов пропуснат момент в неговата биография - който като във възел заплита всички аспекти на неговата енигматична сила.
"Булгартабак".
За по-особения “почерк” на Пеевски се разчу за първи път през 2006 г, когато директорът на "Булгартабак" Христо Лачев се оплака, че Пеевски (млад следовател под опеката на следователя на Ахмед Доган от комунистически времена) го изнудвал да рекламира компанията в посочени му медии.
(Това е времето на изграждане на медийната му империя с кредити от КТБ).
А за силата му се разбра, когато Станишев година по-късно го уволнява като зам.- министър, но е принуден (прецедент без аналог и до днес) да го възстанови на поста. Това са около 5-6 години преди Станишев да каже на парламентарната си група “Ако не го гласуваме (за шеф на ДАНС), правителството (на Орешарски) пада”. Апропо, следете дали Станишев сега няма да бъде с най-много гласове за еврокомисар.
Та за "Булгартабак". Малко предистория защо е ключов в разбирането на Пеевски.
Когато за първи път се прави опит "Булгартабак" да се приватизира през 1999 г , непреодолим проблем се оказват марките, под които се продаваха цигарите в Русия - тогава най-големия чужд пазар, които са били откраднати от български лица, свързани с… ДС.
Вторият път ( 2003 г) приватизацията се провали заради нереалистични претенции на …Ахмед Доган към купувача Дойче Банк, която стоеше зад един одиозен червен зет-приватизатор.
Третият път (2005 г.) пък бяха провалени Бритиш Американ Тобако заради уж странен факс от Русия с претенции към част от собствеността, обявен от земеделския министър на... ДПС.
Така или иначе ДПС/Доган не попречиха единствено на офшорка с руска банка зад гърба си - ВТБ, миноритарен акционер в КТБ - да купят холдинга през 2011 г за едва 100 м евро. ( С любезната помощ на шефа на Агенцията за приватизация и съученик на ДП - бъдещ икономически министър).
След по-малко от две години, ВТБ продаде акциите на ДП срещу 30% печалба с финансиране от КТБ, където същата банка притежаваше около 10% ( но никога не предяви публични претенции след фалита, кротко гушвайки БТК). Явно КТБ е в криза още тогава, защото Цветан Василев не може да намери цялото финансиране и привлича крупен български оръжеен търговец и известен италиански бизнесмен у нас за кофинансиране.
След това историята на упадъка на "Булгартабак" до неговия фалит е ясна - но ролята на Русия около възхода на Пеевски чрез Булгартабак и неговата роля за фалита на КТБ - след като отказва гаранции на Южен Поток - още не е проучена детайлно.
Акцията на Христо Иванов и Ивайло Мирчев в складовете на "Булгартабак" през 2020 г разкри освен друго и един неизвестен на публиката дотогава детайл: че се охраняват от фирма ИПОН. Запознатите знаят чия е тя и едва ли вече някой се съмнява в крепкия бизнес съюз между ГЕРБ и ДПС или най-малкото на двете им най-ярки лица. Започнала от подялбата на активите на КТБ и изграждане на мрежата на ДП от зависимости не само на ББ, но и на съдии, прокурори, журналисти (чиито издания днес са руски хибридки) с кредитни досиета.
Но "Булгартабак" беше опитното поле на Пеевски - как с помощта на Доган и Русия зад него започва неговият възход.
Но тези мрежи - както показва опита на Цветан Василев, чиято мрежа Пеевски наследи - не умират с края на собственика им, а се прехвърлят на следващия избраник.
Сега те се обърнаха срещу бащицата Доган. А дали някой ще отстрани Пеевски, докато и Русия, и САЩ имат полза от него?
Май по-вероятно е Доган да остане по … халат, макар и с електорат.

Коментарът на автора е публикуван на неговата Фейсбук страница


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    56 13 Отговор
    САЩ искат екстрадация на Делян Пеевски.

    Коментиран от #9

  • 2 Аз съм!

    44 0 Отговор
    Живи утепляци и единия и другия!!!
    Всички са един дол дрешки!!
  • 3 Единствения искрен евроатлантик

    11 70 Отговор
    е Делян Пеевски. Американците няма да посегнат на него, а трябва да подгонят русофилите-копейкаджии във властта!

    Коментиран от #31

  • 4 честен ционист

    14 7 Отговор
    ДПС - СЕКТОР ГАЗА
  • 5 Ментата

    18 16 Отговор
    се лепна за Пеевски , но не го изключиха !
  • 6 хе хе

    24 1 Отговор
    По документи и според официалните регистри почетният председател на ДПС Ахмед Доган не е собственик на лятното имение в лесопарк "Росенец".

    От справка в Имотния регистър става ясно, че собственик на имота е дружеството с ограничена отговорност "Хермес солар". Негов управител е Данаил Папазов, бивш министър на информационните технологии, транспорта и съобщенията от правителството на Пламен Орешарски. Папазов ръководи фирмата в съдружие с руския гражданин Георгий Серопян и компанията "Сигда пропърти".

    От Община Бургас потвърдиха информацията, като посочиха, че данък сгради и такса смет за имота в парк "Росенец" се плащат от фирма "Хермес солар", предаде БНР.

    Според Търговския регистър към дата 28-и август тази година, фирмата се води с регистрация в София. Занимава се с алтернативна енергетика, производство на електрическа и топлинна енергия от възобновяеми източници. Собственик е Данаил Папазов, а негови съдружници са Георгий Серопян и фирма "Сигда пропърти".
  • 7 Шиши прекали

    71 1 Отговор
    Шиши е развързал кесията. Купува папагали и мисирки "на кило".
  • 8 Светльо

    15 8 Отговор
    Ами ако ДПС някой е решил, че е фирма, Пеевски ще се справи.
  • 9 Сомалийския пират

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не,не искат.
  • 10 КАКТО И ДА

    45 4 Отговор
    ВЕЛИЧАЕТЕ СФФИНЯТА СИ ОСТАВА СВИНЯ... ДОРИ И В
    ЗЛАТНА КОЧИНА.... А ОСВЕН ТОВА - ВСЯКА ГОДИНА ИМА КОЛЕДА!!!🐷🐖🐽
  • 11 нищо лично

    34 2 Отговор
    Покрай санкциите, американците лепнаха Магнитски на Делян Пеевски, заради тесните му връзки в руските пари. ВСИЧКО което Пеевски е купил в България сега се управлява ДИРЕКТНО от руснаци и фирмите им.
  • 12 Стеф

    43 7 Отговор
    Явно Пеевска е руско прокси. Сега разбирам, защо платените руски сайтове яростно го защитават. Има нещо странно в поведението му, защо говори против руснаците, я всъщност е натрупал капитал благодарение на тях. Но, иначе погледнато този финансов възход от един Опел, до милиони е за разследване.

    Коментиран от #14, #24

  • 13 666

    29 3 Отговор
    Пеевски няма намерение да сдава марката "ДПС" - ха ха ха дуда явно не знае че първо трябва да си направи "сюнет"
    после да мисли за "ДПС"

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Български турчин

    19 3 Отговор
    Анааааа.... Сига на кой номир ша фърлям? За тоз томбул нещем да фърлями.

    Коментиран от #25

  • 16 За сведение

    27 0 Отговор
    ИПОН започнаха да охраняват Булгартабак, скоро след като ББ стана Главен секретар на МВР.
  • 17 АБВ

    12 30 Отговор
    Браво на Пеевски смачкай престъпника Доган .Доган отдавна трябваше да е в затвора
  • 18 Марис

    40 4 Отговор
    В омуртагските села вече върви подписка в подкрепа на Пеевски!! Три имена, ЕГН и подпис. Нали се сещате ако някой не се подпише какво го чака, най-малко ще стои без дърва за огрев, а може и магазинчето да ти затворят и още куп неща. Така ли се борим с дерибеите, или сега действат топ дерибеите??!!!
  • 19 Дъпи

    5 6 Отговор
    Вчера купих 300 кг.сини сливи и 40 кг.захар, днес ще зареждам десетина бидона и ще чакам малко и почвам да слагам гроздето и ще пиша после какво ги правя.....
  • 20 ФЕЙК

    28 1 Отговор
    От това прасе само мас, джумерки и свински цървули могат да станат и то в добри количества!
  • 21 БЕНОВСКА

    17 3 Отговор
    без добро от американците шиши да са го копали досега,но след като бойчето вече е изгустиран,руснаците щавиха яко шиши и той сега е озлобен към тях ,и Радев,американците заложиха на тлъстия,.Затова сега го играе силния и не му пика от доган,но дойде ли тръмпито.....никой не знае какво ще стане
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 голям мишок

    28 3 Отговор
    свинята иска да събори кочината
  • 24 Петьо

    20 5 Отговор

    До коментар #12 от "Стеф":

    Какво му е странното? Пълно е с руски агенти, които говорят срещу Русия. Това им е камуфлажът. Откритие русофили като Костадинов са дребни риби. Най-опасни са големите, чиято руска зависимост е скрита на дълбоко - Борисов и Пеевски.

    Коментиран от #26

  • 25 Лудогорски турчин

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Български турчин":

    Доган агайа ша фърлями баджанак.
  • 26 Нали

    5 18 Отговор

    До коментар #24 от "Петьо":

    Затова ли докато Борисов управляваше България, в страната наливаха европейски пари с кофи. Откакто го няма живеем на държавни заеми. Вчера БНБ емитирали нов ЧЕТИРИ МИЛИАРДА ЕВРО дълг.
  • 27 Ситуация

    26 1 Отговор
    Шишондрий е брутален като изтърван валяк по наклон. За собственото си оцеляване и благоденствие е готов през трупове да мине. Ще видим дали турският инат или безмерното самочувствие ще победи.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Булгариста.н

    19 1 Отговор
    Държавата на мутрите ДС ДПС КГБ БСП ГЕРП МУЛТИГРУП ТИМ ВИС СИК НФСБ ВОЛЯ РЗС СДС Всички произлизат от Б.К.П КОМУНИЗЪМЪЪЪ.. Затова сме на дъното...
  • 31 Селянина

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Единствения искрен евроатлантик":

    Думите "евроатлантик" и "искрен" са оксиморони! Когато американците си гледат собствените проблеми и не се месят в политиките на другите света ще бъде мнооооого по-добър и хубав.
  • 32 Гошо

    14 0 Отговор
    И какво точно ще прави Пеевски с тази марка? Тя ли ще го вкара в парламента?
  • 33 Факт

    16 0 Отговор
    Така е. Докато няма закон за лустрацията ДС и техните отрочета, ще смучат кръвта на България.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Робин Хорсфол

    12 0 Отговор
    Мирише ми на пекано шопарчее
  • 36 Бокосащ искат просетата по затворите пък

    4 0 Отговор
    Добре
  • 37 Иван

    3 0 Отговор
    ,Пеевски е най противния и мразен човек в България
  • 38 граф Монте Кристо

    3 0 Отговор
    няма Момчето си отива,има Валдес идва.Защо така ловко се опитват да му пришият руска зависимост,ВТБ,КТБ,дърпали му конците от Москва,за какво ,за да всее смут в дпс или направо да извади България от алианса?Прекалено конспиративна теория,досега единствено достоверно е ,че американците му висят над главата с компромати за неговите поразии за милиарди.
  • 39 Иван

    1 0 Отговор
    Пеевски ще бъде оглозган и ритнат
  • 40 аде

    0 1 Отговор
    Единия с халат без палат, но с дерибеи и електорат (макар и много малък от колкото преди), а другия с марка. За нас предстои да разберем тъмните сили на бившето ДС кого ще подкрепят. Дерибеите е по-вероятно да се доберат до парламента четири плюс процента и тогава видов ден ще е около коледа. Може пък да е вярно това, че нещо ако не стане с пари става с много пари и феномено да е успелият катурнал ДС-отрочето-той има опит, унищожа всички марки, до които се добере.
  • 41 Бареков

    0 0 Отговор
    ДПС са само разбойници и крадци видяте ги оня ден в Бояна