31 Август, 2024 10:21 4 602 58

Сблъсъкът между Доган и Пеевски показва точно къде е проблемът ни

  • явор божанков-
  • дпс-
  • политика

Ситуацията няма да ни доведе до етнически катаклизъм, нито ще запълни липсата на нов сезон от Биг Брадър. Няма и хубаво да ни донесе

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Явор БОЖАНКОВ, депутат от ПП-ДБ

В интернет се лее фолклор. Летят мемета. Събитията са повод за разговори навсякъде. Разговорите най-често са такива: едни се тревожат за етническия мир. Други откровено се забаляват и са “взели пуканки”. Трети чакат нещо хубаво да излезе от това.

Ситуацията няма да ни доведе до етнически катаклизъм, нито ще запълни липсата на нов сезон от Биг Брадър. Няма и хубаво да ни донесе.

Ситуацията е драматична заради това. Тя показва точно къде е проблемът ни, като общество. Имаме нагледен, директен, явен, абсолютно ясен пример - че в България съществува нерегламентирана власт, която изобщо не трябва да съществува.

Структурите за сигурност действат, когато нерегламентираната власт и нейните “началници” решат. А не според закон. По бандитски механзими, а не конституционни принципи. Така тя може да се обръща срещу всекиго и по всякакъв повод. И без повод.

Има известна ирония, че архитектите на тази нерегламентирана власт ту са палачи, ту жертви.

Но както и да се сменя МОЛ-а на фирмата, тревожно остава другото. Българското общество позволява това.

Ние сме пасивни наблюдатели. Кой ще победи? А като победи - може пък нещо да се промени за България. Така да се “оправим”. От само себе си. Без да се борим. Без да го осмислим. Без дори да го желаем. Даром. И на късмет.

Ала такъв късмет безплатно се не пада.

Ще трябва да поработим. Първо върху себе си.

Текстът е публикуван във Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Божанката се оказа

    33 44 Отговор
    по-глупав и от Божинката...

    Коментиран от #14, #33

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Така е

    65 3 Отговор
    Последните дето протестираха, ги биха полицай зад колоните на министерски съвет. Та ако някий не е разбрал, държавната власт служи на мафията. А как се сваля такава власт, има един единствен начин
  • 6 Хайо

    54 4 Отговор
    За незнаещите ето това е вече борба между бивши служители на ДС които са едните които дърпат конците в България и посолството .За сега посолството е напред ,но не забравяйте ,че нямат опит в нашата среда и смятам ,че бившите служите (Доган) ще са печелившите .Ако бяхме нормална държава тези и двамата отдавна зад решетките ,но за съжаление не сме .
  • 7 Ехееееее...

    29 10 Отговор
    Божанката къде, къде е по красив от бат Делян.

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ТаУмВзе

    24 6 Отговор
    Цирка у Зоопарка си бичи и тва си е! Нима си мислите, че скандал и разделение във дпс наистина има? Не се споменава Апартамента на доган, натъпкан със Злато и Кинтаж. Добре е!
  • 10 демократ

    23 18 Отговор
    тоя не тупаше ли куирук краи нинова каго малко пале а сега се изевява като подманаджия като го чета се сещам за една песничка ня НЛО която партия е на власт ние сме с вас много в българия са такива от песничката
  • 11 Българка

    66 1 Отговор
    В тази битка няма добра страна. Добрата страна са бедните етнически турци, които гласуват за престъпно забогатели вождове в ДПС. А Делян Пеевски е емблемата, мерилото за корупцията в България. И защо още е на свобода? Та нали българските институции разполагат с доклада на САЩ, в който подробно на 300 страници са описани престъпленията на намагнитения

    Коментиран от #35, #37

  • 12 Хахаха

    17 11 Отговор

    До коментар #7 от "Ехееееее...":

    Естествено ,има доста женски хромозоми .
  • 13 Реалност

    42 8 Отговор
    Гледайки трагикомичните сценки около Доган и Пеевски ми стана тъжно за нивото на нашия народ - допуснал това. Първо - когато Доган му се изплю в суратя, че той бил разпределял порциите и го остави на политическата сцена. След това - изтърпя и ”синчето” му да завладее институционално държавата.
    Навярно по същия начин, повечето хора отхвърляха възможността Путин да започне война в 21 век.
    Общото помежду ни е страхът.
    Страхът да протестираме още при първото безобразие в мащаб и постоянство докато престъпникът не изчезне от публичния живот.
    Страхът да не се набутваме, защото това нас лично не ни засяга и друг ще свърши работа.
    Страхът нещо да не рискуваме, което да ни притесни.
    Страхът за хляба, който и у нас, и в Русия винаги е по-голям от свободата. И така, докато накрая останем и без хляб - както се очертава вече в Русия.
    Страхът на роба, че няма да знае какво да прави без оковите си и затова си предпочита господаря.
    Страхът да не научим нещо ново, което да разчупи нашето мислене.
    Страхът от Държавата, която не смеем да променим, а с която можем само да се съобразим.
    Страхът, да не си повярваме, че нещо зависи от нас, а не от началника там горе. Защото начальник лучше знает. И държавата лучше знает как да манипулира и експлоатира своите поданици и никога да не позволи те да станат граждани.
    Дотам ни докара съветското задкусилие и неговия политически естаблишмънт - който продължаваме да подкрепяме на избори.

    Коментиран от #19, #24

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Всички

    11 0 Отговор
    НЕща са за пари
  • 17 4329

    12 0 Отговор
    Не е това проблемът ви. Това, че си мислите че имате само един проблем е проблема ви.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 До Реалност

    25 18 Отговор

    До коментар #13 от "Реалност":

    Да, вярно е, прав си, народът ни е безхарактерен и слаб. Трябваше да протестираме още 2014г. срещу разрастващия се фашизъм в Украйна, срещу геноцида в рускоговорящата диаспора на Украйна и срещу убийствата но деца и граждани в Украйна. Дали се притеснихме от горящия профсъюзен дом в Одеса, а там изгоряха наши българи, несъгласни с брутални майдан. Дали се притесних ме от американските биолаборатарии в Украйна или шепот на нато, че се готви поход срещу Русия.
    НЕ, НЕ СЕ ПРИТЕСНИХМЕ!
    БЯХМЕ ВЪОДУШЕВЕНИ И НАСЪРЧЕНИ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ ДА СИ СЪБОРИМ ПАМЕТНИЦИТЕ НА АНТИФАШИЗМА И ДА ИЗГОРИМЕ ШИПКА В СЪЗНАНИЕТО СИ.
    сега ли да се притесняваме, че глутница мутри се дават като кучета....

    Коментиран от #27, #55

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Констатираща

    11 10 Отговор

    До коментар #13 от "Реалност":

    Добър коментар, но защо винаги трябва да се сравняваме, съобразяваме или оправдаваме с някого? Защо намесвате Русия в проблемите, които имаме сега, когато от 35 години сме далеч от нея и политиката ни е в друг стил? Сега може да се каже, както и повечето го казват, че проблемите ни са именно заради новото политическо преустройство. В Русия в момента, са доста по-добре от нас.
    При нас проблемите идват от това, че сме доста егоцентрични и ако някой от нас се чувства добре, едва ли ще мисли за другите, но много обичаме да подражаваме на другите, да гледаме в чуждата чиния и сме чуждопоклонници.
    Относно въпросът с Доган и Пеевски, не съм запозната, но мисля, че Доган е далеч по-подходящ за лидер на ДПС, защото е с по-богата душевност, типични етнически качества и съобразителност и през неговото управление всичко беше по-добре. Интересно как е допуснат Пеевски на неговото място и как електоратът го приема. Пеевски е подходящ за министър на бизнесмените. Там той ще намери своето "призвание и признание", което задлужава.

    Коментиран от #30, #44

  • 25 Вълканов

    5 0 Отговор
    Какво е това, което се опитвате да обясните.Нещо така, нещо иначе. Кажете конкретно.
  • 26 Абе,

    9 1 Отговор
    баничарката къде е. Никаква я няма. Сигурно спи пред прага на соп.., ох сокола и лае, като гладно куче след пощаджия с лоши вести.
  • 27 Чети на обратно

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "До Реалност":

    ИС ИЛ ЙЕГ

    Коментиран от #41

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бамбука

    7 7 Отговор
    В интерес на всички български граждани е Пеевски да победи, после войната да се пренесе и върху Боби.
  • 33 Димо

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Божанката се оказа":

    А ти по-умен ли си, какво си постигнал в живота, я ни осветли. Ще ти кажа -нищо,най-вероятно си озлобен, необразован човек с никакви спестявания и нищо постигнато в живота със собствени качества!

    Коментиран от #38

  • 34 Айде

    9 1 Отговор
    Напротив, ще ни донесе хубаво! Колкото по зле за партиите, толкова по добре за България! Повече българи ще разберат какво и защо става и да ги изгоним от властта!
  • 35 кмета на врани кон

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    бедните гласуха под строи за дпс ТЪРГОВИЩЕ а лидера ХАМДИ се самозабрави от богатство кара последни модели МЕРЦЕДС джип ,и лека кола далиса му под наем или подарък от партията

    Коментиран от #42

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Айде

    14 3 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    И бедните турци не са добра страна, стадо са! Чрез тях виреят Доган, Чакъров, Хамид, Цонев и още много!
  • 38 Може би не е влокук

    4 8 Отговор

    До коментар #33 от "Димо":

    като това плужече Божанката.
    А ти как си със житейските постижения?
  • 39 Олег Дерипаска съм, руски олигарх

    0 4 Отговор

    До коментар #36 от "Димо":

    Чакам Димо да ме нахрани.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 И двете дядо попе

    2 5 Отговор

    До коментар #27 от "Чети на обратно":

    “Не човек, а желязо просъскал злодеят фашист - тихо мъртвият казал- не комунист”
  • 42 Не знам за

    8 1 Отговор

    До коментар #35 от "кмета на врани кон":

    Търговище, но през пролетта минахме през Родопите, района на Сатовча, Якоруда, Гоце Делчев и видяхме мюсюлмани и техните къщи палати, работят яко, природа - чудна, и една обновена България. Никаква беднотия!!!
  • 43 Копейкин

    7 8 Отговор
    Навремето османците отвличали най-здравите и интелигентни синове и ги превръщали в еничари. Наричани аджемиоглани, те били откарвани в казармите в Одрин, Цариград и Бурса, където били помохамеданчвани. След това ги връщали като войска по родните им места да тормозят и издевателстват над местното население.
    Днес Кремъл вербува най-глyпавите и увредени индивиди, и ги превръща в "полезни идиoти". Наричани копейки, те се промиват в Мухонасранск, където ги учат на pycoroбия! След това стават политици, милиционери и джендарменристи, които тормозят и издевателатват над собствените си сънародници в името на Кремълското блато!
    Церемонията по превръщането им в копейки винаги завършва с традиционна семейна православна 💋 на Корана по примера на Путин!
  • 44 Стършел

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Констатираща":

    “Богата душевност” и Доган е оксоморон! Символа на задкулисието и корупцията и душевност?! Създателя на “феномена” Събудете се бе хора!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 5 Отговор
    МИСТЪР КЕШ И ПОЧЕТНИЯ СОПОЛ СА ................. ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ............., ФАКТ !
  • 53 ..........

    6 0 Отговор
    Доган=Пеевси.Никаква разлика.Най-добре взаимно да се унищожат за доброто на народа.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Бай араб

    1 0 Отговор
    Искам Явор Божанков