20 Септември, 2024 17:55 2 687 57

Измамно спокойствие в България. А текат кардинални промени

  • герб-
  • дпс-
  • бсп-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • ахмед доган-
  • делян пеевски

Предния път гласувахме, защото ГЕРБ бяха решили, че вместо с ПП-ДБ, ще им е по-удобно да управляват с ДПС и още някой като ИТН

Измамно спокойствие в България. А текат кардинални промени - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има два въпроса, по които ГЕРБ и Борисов мълчат. Единият е Пеевски, а другият - копейките от "Възраждане". Мълчанието е сигнал за скрито и неприлично партньорство. Коментар от Даниел Смилов:

Почти никой не забелязва, че изборите наближават. А е така, защото малцина знаят защо отново ще гласуваме. Предния път гласувахме, защото ГЕРБ бяха решили, че вместо с ПП-ДБ, ще им е по-удобно да управляват с ДПС и още някой като ИТН. Този план почти се реализира, но пропадна заради разцепването в ДПС.

Сега обаче никой не знае защо отиваме на избори и какво да очакваме от тях. Ясно е, че Делян Пеевски цели да овладее ДПС, след като ВАС му даде по приятелски името и регистрацията на тази партия. Знае се, че ГЕРБ и ДПС-Пеевски искат да са във властта или поне никой друг да не управлява, защото, ако друг управлява, прокуроро-следственият чадър над техните лидери може и да не издържи натрупалата се корупционна шлака. ПП-ДБ пък отиват на избори с желанието, ако не друго - поне да са гаранция, че България няма да кривне от европейския си път на свободна демокрация. Благородна задача, но колко избори са спечелени с благородство у нас? "Възраждане" пък отива на избори с цел България да кривне от евроатлантическия си път в руско-съветска посока. За БСП това са изборите на облекчението - Корнелия Нининова вече я няма и партийният актив хвърля шапки във въздуха и отваря коалиционни валенции наляво и надясно. ИТН се ослушва и се готви да поиска даже още повече власт и ресурси срещу подкрепа за правителство. След миналите избори лакомията им изглежда стресна дори Делян Пеевски, който веднага намери техни заместници в евентуален управленски формат - и то велики заместници.

Смисълът на изборите и двата въпроса, по които Борисов мълчи

Ако трябва да се обобщи, има една коалиция, която работи за държавния интерес, има и една партия, която работи открито против него, а останалите най-вече работят за себе си. С такъв материал трудно ще излезе управление в общия интерес. Вместо това, най-вероятно ще се гласи коалиция ГЕРБ, ДПС-Пеевски, БСП и ИТН (или някакви заместници). "Възраждане" се използва за плашило, така че някаква странна коалиция да може да се продаде като евроатлантически спасител. Плашилото ще се размахва и за да се оказва натиск върху ПП-ДБ евентуално да се присъединят към правителството.

Има два въпроса, по които ГЕРБ и Борисов мълчат. Единият е Пеевски, а другият - копейките от "Възраждане". Мълчанието е сигнал за скрито и неприлично партньорство. При някакво много злощастно разпределение на международните карти - Доналд Тръмп отново на власт, криза в ЕС, лошо развитие на войната в Украйна - не е изключено и "Възраждане" да бъде поканено да управлява. Но като минимум те са полезни в ролята си на плашило - на техен фон кой ли няма да изглежда евроатлантик?

Иначе е доста срамно, че българският парламент разглежда в комисии законопроект на "Възраждане" за "чуждестранните агенти". Проблемът не е, че този закон си е руски, а не американски. Един внимателен анализ би показал, че в САЩ чуждестранни агенти са хора, които официално са приели да лобират за чужди правителства във Вашингтон и получават пари за това. По руски маниер българският законопроект цели да обяви за агенти всички, които са ползвали чуждестранно финансиране за каквато и да е цел. Че и да им наложи ред забрани - да не преподават, да не говорят публично, да не се занимават с нищо политическо и т.н.

Проблемът е, че този законопроект - бил той руски или български - си е всъщност откровено фашистки. Логиката е да се сложи една позорна значка на ревера на определени хора и да им се забрани достъп до публичната сфера. В ранните години на нацисткия режим в Германия нещата са започнали точно така - забрани за евреите да преподават, да са юристи, да се занимават с политика, да ходят на басейн, да карат кола и т.н., а после полека-лека се е стигнало до лагерите.

Мнозина се чудеха защо НПО-тата не са се явили масово на изслушването в парламента за мракобесния закон. Всъщност това изслушване не беше предназначено за тях, а за българите като цяло. Със закона "Възраждане" пита хората искат ли да ги управляват с насилие. И си бяха завели и клакьори, които подвикваха, че искат и "страхуваха" другите. Ще е жалко, ако тези избори се окажат легитимация на политиката на насилието поради назландисването на нормалните хора и "умората" от гласуване.

Нещата достигнаха точката на пречупване

Накратко, тези избори почти не се забелязват и хората се държат така, сякаш не са важни. Но при едно ниско участие на "разочаровани" избиратели на проевропейските партии, те могат да пратят страната в ръцете на много безпринципни коалиции, в които законът за т.нар. чуждестранни агенти ще е най-малката разменна монета: еврозоната и изобщо причастността на България към Европа може да се окаже под въпрос.

Това не е предизборно плашене: просто нещата са стигнали до определена точка на пречупване, което може да се случи не заради напористостта на копейките, а заради умората на мнозинството. Вярно е, че седем избора за по-малко от четири години е тъжен рекорд, но все пак е по-добре човек да се умори от избор, отколкото от това, че никой не го пита за нищо.

А и нищо не е предопределено. Както казват социолозите, ние знаем моментната снимка на разпределението на силите. Тази картина лесно може да се промени в една или друга посока - това е и смисълът на предизборните кампании. Моментът е отговорен и измамно спокоен. Всъщност обаче в българската политика в момента нищо не е спокойно и текат доста фундаментални промени. Тези, които не участват с гласа си в процеса, няма да са сред печелившите.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    31 39 Отговор
    Единствената промяна, дето тече е, че съвсем скоро ще обявят официално, че оставаме към Русия за вечни времена! Така е решено геостратегически!
  • 2 ТаУмВзе

    29 15 Отговор
    Територията я похарчиха за Война Финално, след Бесният Геноцид и Кражбия, нема Матрял вече! ХАХАХХАХААХ
  • 3 Бате Боби - Гербаджията

    9 7 Отговор
    Мама Мецанка я няма да ми прави мекички... мамооооо мецанке
  • 4 копейките от "Възраждане"

    63 11 Отговор
    Не се говори за мафията от герб и дпс + останалите на посолството мишлоци но плюването срещу единствената бг партия се натрапва постоянно от малки и големи платени шушумиги.
    Пропагандата е в пълен ход

    Страх лозе пази, да не си изгубят кокалчето

    Коментиран от #28

  • 5 Ако не ви каже бат Бойко

    20 7 Отговор
    Ако не ви каже бат Бойко кого ще чакате да ви каже? Трябва ли все някой да ви казва с кой крак в коя посока да вървите?
  • 6 Сатана Z

    48 13 Отговор
    "Денят на колесника"се задава на хоризонта и всеки жълтопаветен глист ще иска да се докопа до него.

    Коментиран от #42

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 дпкае

    68 12 Отговор
    Ами вие платени мажоретки на Посолството кого лъжете бре? Простия сиганин от ГЕРБ, дето сега е решил да се прави на "джентълмен", цели 12 г граби българите и го има сниман с евро и злато и пистолет. И понеже е много глупав, сам си призна че знае кои му е направил снимките. Та точно той е модела на грабежа и няма как да бъде фактор. Дори македонците с право взеха да се подиграват на българите че са глупави, щом тези крадливи ГЕРБ негодници не са в затвора а в парламента. Дори Македония се подиграва на България. Та какво искате да ни излъжете? Какъв ГЕРБ ни редите пак. Те за цял свят са нарицателно и са за присмех. Слава на Господ Иисус Христос, на вас ви плащат да лъжете, ама ние не сме длъжни да ви се хващаме на лъжите.

    Коментиран от #14

  • 9 Светлина в Тунела

    51 17 Отговор
    Има ли още наивници които да се радват на членството на България в ЕС и НАТО ?!Въпрода ми е предимно към аудиторията която има спомени от времето когато бяхме част от Варшавския договор . България се превърна в сметището на Европа , а огромната част от младите българи си купиха еднопосочен билет за чужбина ! До 10-на години българите ще са малцинство в собствената си държава !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Типчо

    11 30 Отговор
    Абе оставете го Борисов! Той не е на власт от три години и половина! През това време управляваха служебни правителства на Зеления чорап, това на Про100 Киро, Чалгаря и К@рни. В последното редовно правителство ГЕРБ имаха само един министър - Габриел. Задайте въпроса - с кого ще управлява евентуално ПП-ДБ след предстоящите избори! Защо Кирчо и Кокорчо избягват да коментират този важен въпрос!?
  • 13 БУЛГАРОПИТЕК

    19 9 Отговор
    АБЕ ЧИЧАК ,НА КОЙ МУ ДРЕМЕ ЗА ИЗБОРИТЕ ,ТРЕБЕ СЕ НАЛЕЕ ВИНОТО, ДА СЕ ИЗПЕЧЕ ПИПЕРА ,ДА СЕ ИЗВАРИ ЛЮТЕНИЦАТА И РАКИЯТА ,ДА СЕ СЛОЖИ ЗЕЛЕТО ,КОЙ ГО ЕВЕ КОЙ ЯЛ ДА СПЕЧЕЛИ ,Я НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С ГЛУПОСТИ
  • 14 и гърците

    36 5 Отговор

    До коментар #8 от "дпкае":

    не помните ли и бай ганя книгата която издадоха с образа на ББ

    ние сме смеха и посметището на балканите народ без доблест и достойнство
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДоЦент

    44 15 Отговор
    .....само чуйте какви изрази използват деградиралите т.н. журналисти от Дойче веле - " копейките от Възраждане"....
    Смятат че с фашистката си пропаганда ще повлияят на нормалните хора в България, но постигат само обратен ефект и карат харата все повече да симпатизират както на Възраждане така и на Русия, защото са отвратени от пошлия език на евроатлантиците.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мутата

    30 7 Отговор
    Що не си го наврете тоя вроатлантизъм между подопашните бузи
  • 19 Кресна

    20 5 Отговор
    Всички играят явно и под прикритие за Възраждане и за президентска партия.Онези са превзели медиите,интернет и държат всички партии.Имат опит с Грузия.Тези пък от запад се съюзиха отдавна с нашите наследници на БКП и ДС и си работят с тях.Но не разбраха че зад тях стоят онези от изток и парите са техни.
    Прибраха по-умните и работните и народа не ги интересува.Сега е време разделно.В Бг населението се концентрира все по ементарно,необразовано и с проблеми с мисленето.Вече ни изкупуват територията.Остава и да се вземе официалната власт.Затова и се нагушиха с кредити та народа да си трае и да е доволен до победата.
  • 20 жеко ревенджа

    21 15 Отговор
    в територийката гласуват само папар-даци,младите хора изобщо не ги интересува кой и защо ще спечели единствената константа е - БЪЛГАРИНА ВИНАГИ Е ОБИЧА РУСИЯ ,И НИКОЙ НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ТОВА
  • 21 ха ха

    13 2 Отговор
    в българската политика никога не е спокойно . винаги текат заговори за методите на плячкосване и крайните получатели на плячката
  • 22 Гост

    14 10 Отговор
    За мен, като отявлен пепеде бил, най-важното е да продължа да ръся рус0ф0бия.
  • 23 инфо

    28 7 Отговор
    Поредния пасквил от храненика на НПО и Посолството. Внушения и манипулации, предназначени за неграмотни инфантили с "промити" мозъци. Той толкова и може - овъртолен в нескопосан опит да оправдае неадекватното поведение на ПП и дългогодишния инфантилизъм на ДБ. Той, Смилова и такива като тях, ще продадат и майките си за дребни стотинки, в интерес на кураторите...
  • 24 Шолц

    22 3 Отговор
    Нашето Аналенче си е намерило нигерийски градинар. Хвали се, че яко орял градината. А Макрон умирал от завист.
  • 25 Докато

    14 4 Отговор
    блатото СДС, ДБ, ГЕРБ, ДПС, ПП и БСП управляват, нищо няма да се оправи в тази територия. Тези се пенсионираха в Парламента.
  • 26 Дежурната помийка от

    13 4 Отговор
    Шорош Веле....
  • 27 В Междуселските Спорове е Така!

    5 1 Отговор
    В Междуселските Спорове е Така!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ясен

    22 4 Отговор
    Не съм чел нито един адекватен на ситуацията анализ от този автор. Самото повтаряне на определението "копейките" по отношение на най-българската партия говори много. А да не говорим за редицата лъжи и неточности в текста. Явно човекът толкова си може. По-скоро такова говорене се изисква от конюнктурата.

    Коментиран от #39

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Копейкин

    13 6 Отговор
    Всъщност, мисля да гласувам за Възраждане, за да направя напук на Дойче Веле
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ще гласувам..

    11 1 Отговор
    За рубладжийски,оти само он каза че белене е по далеч от вранча-отколкото влашката черна вода и да не подаряваме реакторите на зелен бандерски укрофашагь.
  • 34 ФАШИСТКАТА ИЗМЕТ

    12 2 Отговор
    От ДОЙЧЕ. ВЕЛЕ ДА. СИ. Е. П. МАЙНА!!!
  • 35 Дани

    9 3 Отговор
    Този писач, с " анонимно, но личното си мнение" защо се срамува да си напише името??? Аман от разбирачи, мрънкачи и анонимни драскачи! Ако, Борисов реши да не се занимава с политика, вие как и от какво ще живеете???
  • 36 ВАЖНО ВАЖНО

    3 2 Отговор
    Търсене в Гугъл :
    "ФАБРИКИ ЗАТВАРЯТ "

    СТРАШНО Е .

    Коментиран от #47, #51

  • 37 бай Даньо

    7 2 Отговор
    Поредната доза пожелателно мислене омешана с фърляне на боб за ситуацията след изборите на Смилов, не си струва четенето и коментираното.
  • 38 Смешки

    5 2 Отговор
    Абе важното е, че полит-хахото Смилов знае защо отиваме на избори. Поне такава е мъглата в неговата кратуна де...
  • 39 Все пак плаши гмежта

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ясен":

    Ми тоя не е анализатор , а анален близатор. Но все пак ми хареса , че плаши цялата партийна гмеж на ГЕРБ ,ППДБ,ДПС, БСП с Възраждане.
  • 40 кирил

    3 1 Отговор
    Педал от ППДБ
  • 41 нннн

    4 0 Отговор
    Значи, ако официално лобираш и вземаш пари е едно. Ако неофициално лобираш и вземаш пари е друго. (???)
    Пък, според мен е едно и също. Второто даже е по- подло. ,,Който плаща, той поръчва музиката."
  • 42 ???

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    А ти ще си поиграеш с Фюзелажа на самолета--Понял?
  • 43 Българин

    3 0 Отговор
    Онова в Кремъл ли благословиш така гневно?
  • 44 Колко е акъла на българите ?

    0 1 Отговор
    + за много

    - за малко.

    Да гласуваме
  • 45 Мафиотската Д-ва

    1 2 Отговор
    Давай Смилов, добро начало.Може и по смело.Иначе, изобщо не става въпрос за евроатлантизъм и руска орбита.Става въпрос за ГЕНОЦИД и Репресии, Кражби на бизнеси и пари, СХЕМИ геополитически.Става въпрос за престъпност и мафиоти в НС.Схемата с ДПС, знаете ли до какво ще доведе.Ми до 2 Партии етнически с по 12%.Едната ромска-Новото начало с активното съдействие на Държавната машина.И няма значение дали ще спечели Тръмп.И става въпрос за затапване на онези политически Партии извън Парламента, които не са спящи клетки на Бойко и Делян.28 Партии, от които, 27 купени и овладени предварително от мутри и мафиоти, това ни се предлага.Предлагат ни се да гласуваме, за да има легитимация и да фалшифицират гласа ни.Затова не гласуват хората.12 500 протокола от изборните секции трябва да бъдат качени в оригиналния си вид ВЕДНАГА В интернет, след като ги преброят.Ама ППДБ-си траят а? Умищлено си ТРАЯТ.Колкото до Бойко Копейков и Слави Доганов, нямат шанс да направят Правителство.Март догодина, още по малък.Затова е нужно само едно - ППДБ да изпълнят това за което ги пратихме.Не на сделка.Не на ген.Атанасови въжделения да пристане на Бойко и Делян.Иначе..., задействан е план, не знаем от кого, за обезлюдяване на България, изкупуването и и превлъщането и в Наркодепа, Сметища, ветропаркове, фотовортоиц...
  • 46 Въпрос

    5 1 Отговор
    Упорито се говори за "копейки". Къде са грантовете от Путин? Има ли "Русия за България", РФАИД и други, които да раздават пари? Въобще има ли раздадени пари? Да вкараме закона за чуждестранните агенти, копие на САЩския, и да преброим пилетата. Дерзайте, демократи!
  • 47 Тия с минусите си мислят че ще ги

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "ВАЖНО ВАЖНО":

    подмине задаващата се буря и няма да изтеглят късата клечка да ги съкратят .
    Миличките. Май са на държавна работа и не им дреме за другите българи.
  • 48 АХИЛ

    1 0 Отговор
    Още ли ти плаща Прокопиев? Нямаш много време (5 ноември)
  • 49 Артилерист

    2 1 Отговор
    35 години атлантичиски ценности ни водят от лошо на по- лошо. От това е уморен народа. Но авторът се прави на ни чул ни видял и натрапва, че само атлантизмът е не добрият, а единственият избор. Това е слагачество от най-унизителна проба. Ще се намери ли автор тук, който да направи съдържателен анализ на случилото се с България за тези 35 години, какви са причините за това, защо обществото е разиденено и има ли обединителна кауза в условията на БЕЗПРЕКОСЛОВНО подчинение на посолствоТО....
  • 50 Нагъл лъжец

    1 0 Отговор
    Ако получиш или дадеш чужди пари в САЩ и не се регистрираш в срок като чужд агент, рискуваш 5 години затвор и 200 000 долара.
  • 51 Важно е друго

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "ВАЖНО ВАЖНО":

    Пилитоиците да си напълнят търбусите до пръсване.
    Изобщо не ги интересува за хилядите освободени от работа защото чужди инвеститори работодатели се изнасят от България и отиват в съседни страни. Отиват си защото онези с големите търбуси не създават добри правила за бизнеса.
    Търбусите замазват очите на простолюдието че се борят са техния просперитет и ги пазят от виждаш ли омразните капиталисти.
    А омразните капиталисти ходят в Турция , Сърбия , Румъния , даже в Македония и Албания и там правят работни места.
    Същите бе , омразните капиталисти.
    Същите дето това лято си отидоха.
    А защо ли си отидоха ?
    И отиват в страни в които заплатите са по високи ?
    Май ми е малко акъла и не мога да го разбера. Български реотан съм.
    Ами при положение че държавата не ме храни , предпочитам да ме храни капиталист.
    Поздрави с машина на времето до трудолюбивия и ученолюбивия народ.
    Народа гледа , но не вижда.

    Коментиран от #53

  • 52 6666

    0 0 Отговор
    Не вървят нещата, защото ПП-ДБ не искат да си играят с ГЕРБ.
  • 53 Пич

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Важно е друго":

    Никой не чете този сайт.
    Напиши книга и я издай.
    Продай я в Западна Европа.
    И изкарай кинти.
    Прав си , но ..... на този народ вече не му дреме . Все му е тая.
  • 54 Български реотан

    0 0 Отговор
    И аз съм български реотан
  • 55 Анонимен

    0 0 Отговор
    Да му мисли българина, копейки, гербаджии, бспали зепесари, дебета ппъта ще си харчат парите в стратство, но нищо не им пречи че населението отново ще е в миша дупка ще ни продадат и изпит отново.
  • 56 ббрр

    0 0 Отговор
    Тръгнали Копейките с мълчаливата и дискретна подкрепа на Бойко, пак преди избори да плашат хората и по сценария на КГБ в Грузия, да манипулират и опростачават хората, с отклоняване темата и вниманието с абсурди и фашистки закони.Няма закон антидържавен и хомофобски, в който Копейкин да не е подкрепил ГЕРБ.На комисията вчера наглеците обвиниха Пейков, който вместо да удари микрофона по главите на водещия и Копейкин, си обра крушите от залата.Ама не искаме възпитани джендъри да ни предсавляват в НС.Искаме представители, които да не позволят лъжи, клевети и да могат да ни защитят психическото здраве от тези терористи Копейкин и Цончо.
  • 57 Хехе

    0 0 Отговор
    Такива като Смилов от ПП ги пускат да лаят по Борисов,ама не им се получава! Сега ги нерви ,че той не им се връзва и мълчи! А точно мъчалив не им носи никакъв позитивен предизборен импулс!