13 Октомври, 2024 16:00 2 388 75

Представяте ли си Пеевски да стане премиер на България?

  • делян пеевски-
  • дпс-
  • ахмед доган-
  • герб-
  • румен радев-
  • бойко борисов

Всички институции - от Апелативния съд надолу - демонстрират, че за тях Делян Пеевски вече е на власт

Представяте ли си Пеевски да стане премиер на България? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Представяте ли си Делян Пеевски, радващ се на 2% обществено доверие, да бъде провъзгласен за премиер на Република България? Днес той е силният в държавата. За някои Пеевски вече е на власт. От Евгений Дайнов.

Всички институции - от Апелативния съд надолу - демонстрират, че за тях Делян Пеевски вече е на власт. Въпросният съд, в нарушение на всички закони, на Конституцията и на решение на Конституциония съд, задържа Джейхан Ибрямов за постоянно. МВР категорично, публично и декларативно отказва да лови купувачите на гласове на Пеевски. Министерства, комисии, съвети, комитети и общини всяка сутрин, след като се събудят, започват да се оглеждат за нишани: Какво ще иска днес от мен самият Пеевски? Мога ли да позная и да му го дам още преди да ми го е поискал? Кого да арестувам? Да уволня? Да заплаша?

Остава една дребна процедурна подробност: Пеевски, радващ се на два (2) процента обществено доверие, да бъде провъзгласен за министър-председател на Република България.

Как в България се стигна дотук?

Как се стигна дотук? И какво ще правим с премиер Пеевски? Е, освен, че ще бъдем по затвори и арести – това е ясно. Защото милиционерите от самия Апелативен съд ни съобщиха: за нас никакви закони не важат, правим, каквото си искаме; и щом окошарихме Ибрямов, можем да окошарим всеки от вас по всяко време.

Основната причина да се стигне до реалната перспектива "Пеевски-премиер" е манталитетът на съвременния чиновник – независимо дали е министър, депутат, съдия, прокурор, министерски слуга, общински лакей, кмет, бирник или горски. Манталитетът се изчерпва с една дума: страх от силния.

Когато институциите са изкормени, законите не действат, правилата важат само за обикновените хора, а чиновниците се назначават на принципа на обратния подбор (колкото по-непригоден – толкова по-добре) – тогава онова, което прави чиновникът, се основава единствено на страсти: харесване, нехаресване, злина, завист, алчност. И преклонение пред силния, защото там, където няма правила, всичко се регулира от силата.

Днес, насред институционалния хаос и презрението към законите (добре де, как може апелативните съдии да твърдят, че поправка в НПК неутрализира Конституцията?) за чиновника е важно бързо да се ориентира къде е силата. Тя очевидно вече не е в Борисов. Напротив, той е видимо подчинен от Пеевски до онази степен, до която самият Борисов беше подчинил Манфред Вебер например ("с двеста"). Следователно, Пеевски е силният. Нему се дължи страхът, подмазването и подчинението.

Освен чиновниците, на тази сцена се подвизават и повечето политици, опитващи се да ловят риба в мътна вода. Тяхната игра, както видяхме в последния парламент, е ясна. Няма да гласуват никакви закони, отпушващи плащания по Плана за възстановяване и развитие. Няма, защото първо, тези закони ограничават възможността за крадене от страна на властта и, второ, защото самите тези пари идват с контрол. По-лесно е да бъдат крадени парите от републиканския бюджет. Затова всички партии, без ПП-ДБ, са взели съзнателното решение да използват хаоса, за да си осигурят по-добри условия за крадене. Не си дават сметка, че в този хаос властта отива в ръцете на Делян Пеевски и, когато окончателно се настани там, той няма да им позволи да откраднат и една стотинка повече. Всичко ще е само за него.

Как може да се официализира властта на Пеевски

Как би могло да изглежда официализирането на властта на Пеевски? Лесно: да бъде представен на президента за получаването на мандат за съставяне на правителство. Какво пречи на Борисов, превърнат в безпомощен роб на Пеевски, да стори точно това в качеството си на вожд на най-голяма парламентарна група? Дори не е задължително Пеевски да попадне в парламента, за да се случи тази схема. Просто Борисов праща в президентството Делян Славчев Пеевски и толкоз.

В този момент вече ще трябва да се намеси разбунтувалото се гражданство, както и един отказал да връчи мандат на Пеевски президент.

Ситуацията е тест за жилавостта на българската демокрация. Досега не е било възможно някой да вземе властта с два процента подкрепа, действайки единствено чрез структурите на държавата. Пеевски обаче очевидно следва линията, напоследък развивана в САЩ от адютанти на Тръмп, а именно: Не е задължително властта да бъде вземана с избори.

Досега българската демокрация е издържала на подобни изпитания единствено защото в нейната отбрана са се включвали огромни маси разбунени граждани. След разцеплението в ДПС гражданството не се намесваше, тъй като – разбираемо – очакваше самата ДПС да се справи с проблема си. Днес обаче, след като ДПС очевидно не се справя с "момчето", проблемът е вече на всички нас.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алеко Кнс

    75 8 Отговор
    Ами натам вървим с тия - Боко и ШиШи!

    Коментиран от #54

  • 2 Сталин

    78 11 Отговор
    Представете си какво ще бъде написано след време в учебниците по история на България,за така наречения демократичен период,децата ще научат че това е било период на упадък,икономически, социален,индустриален , повсеместна корупция и морална и нравствена деградация на населението,което е довело до смъртта на 3 000 000 българи,най големия геноцид в историята на България,представете си срама ,шока и ужаса у децата когато прочетат и научат че от Посолството са правили сглобки от Тикви, Прасета и Простокирчовци да управляват Държавата и също че техните родители са гласували за партии които са им обещавали евтини банани,защото за българина Банана е символ на "свободата" и " демокрацията .

    Коментиран от #11, #25, #52

  • 3 Последния Софиянец

    56 10 Отговор
    Дънди Прешъс продаде златните мини в България на символична цена на турски фирми и се изнася до 2026 г.Ердоган ще управлява България а Шиши ще е паша на Софийския санджак.

    Коментиран от #12, #14, #70

  • 4 Да,бе

    55 7 Отговор
    Напълно си го представяме и без туй обърнаха държавата на кочина...

    Коментиран от #8

  • 5 Петър

    46 5 Отговор
    Представям си ако Пеевски стане премиер на България, за първи път в историята на България ще имаме слон за премиер.
  • 6 Сталин

    60 4 Отговор
    Само прасе не бяхме имали за премиер,по добре да сложим едно магаре ,едва ли ще бъде по зле отколкото е в момента

    Коментиран от #39

  • 7 Ами

    47 10 Отговор
    Представяме си, а също така, как и Дойче Зеле, ще му седнат в скута, защото той защитава техните ЛГБТ и атлантически ценности!
  • 8 Последния Софиянец

    37 8 Отговор

    До коментар #4 от "Да,бе":

    ДПС разоръжи България и завладя полицията за да няма кой да окаже съпротива на Ердоган.
  • 9 О един

    37 6 Отговор
    Банкянски мутрьо беше премиер , една врачка крадлива президент ,та всичко е възможно в клетата България .
  • 10 ТаУмВзе

    23 7 Отговор
    Дай Нов грант не се е усетил, че пеевски не му се налага да е премиерче, щото си врътка Цирка у Зоопарка и тва е. Хаххаах Явно соросоидчетата имат проблемация клекнали Пак.
  • 11 Петър

    22 12 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Евала за коментара, нали може да го ползвам като отговор към "евроатлантици" като Киро и Асен?

    Коментиран от #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мда

    17 6 Отговор
    Защо пък не? Щом това са евроатлантиците у нас?!

  • 14 Сталин

    40 6 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Българина е най тъпото па рче на света ,злато гази,беден ходи,и събира капачки за линейка,тази седмица дадоха златна мина Розино на турска фирма Ердоган отдавна е хвърлил око на златните мини в Родопите и следващата война турската граница ще бъде по линия Бургас Пловдив Кърджали тези които живеят на юг от тази линия да се преместят в България или да учат да бият чело по пет пъти на ден и да носят фесове
  • 15 Това ми е мечтата

    9 24 Отговор
    Шиши е честен и справедлив

    Коментиран от #37

  • 16 демократ

    14 31 Отговор
    защо да не стане много е по къдърен от просто киро денката сапунджиета и кокорчо така че може и да стане
  • 17 АБВ

    10 24 Отговор
    А защо не нищо лошо няма
  • 18 Лост

    33 4 Отговор
    Че , защо му е на Пеевски да е премиер?Ще с сложи някой друг Празноглавчев и готово.
  • 19 Сталин

    26 6 Отговор

    До коментар #11 от "Петър":

    Ползвай го за тези бананови кратуни които скачаха за банани 1989
  • 20 Фори

    18 34 Отговор
    Пеевски ни освободи от турско робство. Всички тези дерибеи - Доган и около Доган ни експлоатираха над 30 г. Трябва да му вдигнем паметник до този на Цар освободител
  • 21 Бай Митьо съм

    11 4 Отговор
    Ко, не
  • 22 Геро

    24 19 Отговор
    Щом Радев стана за втори път президент, а "Величие" влезе в Парламента, естествено, че и Пеевски може да стане министър - председател, а защо не Мишо шамара.
  • 23 Нехис

    16 30 Отговор
    Предпочитам Пеевски пред Мунчо Естонски - Фигурантът. Първият казва истини и говори директно, вторият казва - Ако аз управлявах, нямаше да се краде - а помните ли пликовете и продаването на митничарски постове?
  • 24 Червената шапчица

    22 14 Отговор
    Представяте ли си генерал Атанас Атанасов да стане премиер на България? Нещо за Лена Бориславова да си представите, а...

    Коментиран от #28

  • 25 Нехис

    16 28 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    При тези сглобки се живее по-добре от любимия ти комунизъм. Апропо, ти защо не си в Руслямия?

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 хихи

    18 11 Отговор
    Създателите на Пеевси ривът кат вдовица за Чур...
    Страх ги е да не стане премиер и ги тикне в затвора....
    То и без това честен свестен и известен няма де хване стази работа...
  • 28 хихи

    24 7 Отговор

    До коментар #24 от "Червената шапчица":

    Лена си я представям като кмет на ДупНица
  • 29 Боруна Лом

    12 6 Отговор
    ШИШИ НЕ ИСКА,НО ОБОРА ЩЕ ГО НАПРАВИ! ОТ КЪДЕ МИСЛИТЕ,ЧЕ ИМА ТАЗИ СИЛА?
  • 30 Тиквун

    18 6 Отговор
    Ако Шиши стане премиер, Тиквата отива в затвора. Гарантирано!
  • 31 1111

    19 6 Отговор
    Всеки, който не желае дори да си го представи, трябва да гласува на 27-ми октомври!

    Коментиран от #51

  • 32 Тиквун

    18 2 Отговор
    И магаре да вържа за депутат, пак ще го изберат - така каза Тиквата.
  • 33 Снежанка Димитрова

    13 2 Отговор
    С" прозореца на Оверон" всичко е възможно.
  • 34 жжжжжж

    14 1 Отговор
    На кого да стане , те всички ще се изнесат тогава
  • 35 Хаха

    20 3 Отговор
    Дайнофф, кво се притесняваш и възмущаваш от шоп.р ПееФски!? Та ти и и той сте от една партия - тази на правоверните евроатлантици! Дори ПееФски е знамето на евроатлантизма... 😃
  • 36 Малко Прасе

    18 6 Отговор
    Ще има бунтове. Голямото Прасе обратно във кочината.
  • 37 „НА живота”

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "Това ми е мечтата":

    Ш🐷ШИ..ТЕМЕЛА НА ДЕМОКРАЦИЯТА
  • 38 Анализатор

    18 4 Отговор
    До сега свиня не е ставала премиер на Бг, въпреки че имахме вече за премиер тиква...
  • 39 Укр@инската посланичка

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Сталин":

    Имахме магаре - плЮвньо банов синоптичкин
  • 40 Тиквун

    10 2 Отговор
    Представяте ли си Тиквата да стане надзирател в цсз?
  • 41 Иван

    12 14 Отговор
    Дано Пеевски стане премиер за да оправи тази кочина ще гласувам за него и всеки нормален човек който е против всички тези доносници които управляват толкова време трябва да ги измете
  • 42 я по сериозно

    17 0 Отговор
    А защо трябва да си го представяме? Да не би досега всички, които са били премиери на България, предварително да сме си ги представяли? Ще стане това, което с действия или бездействия позволим да стане, а не каквото бихме си представили.
  • 43 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    12 5 Отговор
    Един ден, учениците ще учат по история, че сме имали цар свинар, а в по-ново време премиер прасе!
  • 44 българка

    15 5 Отговор
    Инерцията на Пеевски ще го подведе, ще прекали и тези, които е стиснал за гушата с компромати и насилие, ще стигнат предела и ще вземат мерки. Пеевски не е диалогичен политик, той е щурмовак и няма усещане кога да спре, защото досега успешно е прегазвал всичко и всички по пътя си. Нали знаете, че "всеки си намира майстора"!
  • 45 Въпрос на време

    5 6 Отговор
    Закономерно би било Пеевски да стане премиер и сложи кръст на жалката ни държава...
  • 46 Българка

    12 6 Отговор
    "...всички партии, без ПП-ДБ, са взели съзнателното решение да използват хаоса, за да си осигурят по-добри условия за крадене. Не си дават сметка, че в този хаос властта отива в ръцете на Делян Пеевски и, когато окончателно се настани там, той няма да им позволи да откраднат и една стотинка повече. Всичко ще е само за него."
    Неоспорим факт! Пеевски иска цялата власт и държава. А ще позволим ли това?
    Народе???.........
  • 47 Димитър

    4 4 Отговор
    За премиер незнам но ако тея олигофрени ни направят президентска република знам името на първия президент Д.П. сами се сещайте КОЙ
  • 48 хххх

    9 3 Отговор
    Не! И не искам да си представям подобно нещо!
  • 49 Мнение

    10 5 Отговор
    Представяме си, защо да не си представяме, след ка то мутрата Бойко Борисов беше толкова години министър председател на България и я направи феодална държава! Каква е разликата между тлъстия Пеевски и тлъстият Борисов! Ами никаква разлика няма!
  • 50 резервист

    9 7 Отговор
    Пеевски премиер, Борисов президент! И само си викам "дано"!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 дядото

    8 2 Отговор
    харесваме или не,решат ли от краварника на козяк ще си го назначат и ние ще гледаме като отровени.съдбата на покорените народи така е отредила.

    Коментиран от #72

  • 54 А ЗАЩО НЕ?

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Алеко Кнс":

    Щом Вожда на простите ни беше премиер три мандата! Пеевски поне знае английски!
  • 55 пътник

    4 3 Отговор
    Авторът изглежда от четене на Платон и Аристотел е изперкал.Нескопосан памфлет,пълен със злобни измислици.
  • 56 Име

    2 4 Отговор
    Тази "експертиза", тази "осанка" дори не мога да си представя това "чудо", да не е премиер!
  • 57 факуса

    2 4 Отговор
    единствено ако мнозинството се лиши от малко време и иде гласува против свинята,има шанс
  • 58 Капитан салам

    1 2 Отговор
    Ще бъде много добре,изявен евроатлантик кристално чист,който ще се погрижи за всичко.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Бай Даньо

    4 2 Отговор
    Аз гласувам за Пеевски , причината!? Причината е че промяната превърнаха в своя кауза подкрепата за Доган, толкова неадекватно че чак за смях , смях ако не разрушваха държава с присъствието си в политиката ОЩЕ.... . Други въпроси?
  • 61 Някой

    1 2 Отговор
    С толкова прости хора, гласуващи за ПП-ДБ, ГЕРБ, както и всички пасивни, нацупени не гласуващи, които позволяват купеният вот на Пеевски да е силно релевантен, си го представям ясно.
  • 62 Учуден

    1 0 Отговор
    може ли прасе да управлява държава?
  • 63 В.В.П.

    2 0 Отговор
    Направо го виждам ,премиер ..аЯнките го слагат ,и раята ,мълчи..Както през април 91ва ,га ,сглобиха ДПС ..Никой не каза ГЪК..
  • 64 А сега си представете че

    2 1 Отговор
    Костадинов е премиер....
  • 65 Фен

    1 1 Отговор
    Ми след като от ПосолствоТО ни натресоха Кики и Академик за премиери, Пеевски ще е като пролетна роса...
  • 66 Бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Оставете го":

    Жалко е че България почти никой не съзнава за какво говориш. Много ни е инфантилен народа и пълен с илюзии докато се смята много умен. Борбата с корупцията може да се случи само като вендета с паднали политици, днес доган утре пеевски после бацо и после радев и после неговия киро(и тия крадоха да не се обърка някой) и така .. няма да стане като докараме цар за премиер от испания или киро промяната от канада ... борбата с корупцията в румъния се случи така до колкото изобщо се случи а не просто медийна кампания преувеличаваща реалноста....

    Коментиран от #68

  • 67 🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌

    1 0 Отговор
    мафията и мутрите си имат Държава
  • 68 🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Бай Даньо":

    Вярно
  • 69 ха ха

    1 0 Отговор
    добре де , ако галя от посолството посочи делянчо за премиер , какво правим ? ще се бунтуваме ли или ще ръкопляскаме , щото зелето са ясни те ще подскачат от радост по нареждане и за заплата , ама ние трябва да живеем тук и сега в държавата бандит с побъркани психопати наградени с власт от "демокрацията"
  • 70 Офффф

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Престани с твоите глупости бе олиго...ф...... Ен..?
  • 71 Борисов беше

    0 1 Отговор
    три пъти и никой не рева! Шиши не е по-различен, така че няма какво чак толкова интересно в тази представа. Матряла е мнозинство, нормалните и да си представят нещо различно, накрая получават бочко, шишо и т.н
  • 72 Дядка...

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "дядото":

    Пий си илачите, смени памперса и не пиши глупости.
  • 73 германеца

    0 0 Отговор
    Силно се надявам Пеевски да не е в НС . Възможно е , ако се гласува достатъчно и отговорно .
  • 74 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Специално за мен и моята фамилия,нищо няма да се промени ако пеевски стане каквото и да е.За мен ще е гадно и донякъде опасно,ако се върне просийския ботуш в бг!
  • 75 Док

    0 0 Отговор
    Роден е на 11 май 1958 г. в Пловдив. Неговият баща, Александър Дайнов, е постоянен кореспондент на вестник „Работническо дело“ в Москва (1961–1965) и Лондон (1971–1977), а след това е главен редактор на вестник „Софийски новости“. Майка му, Лидия Маринчевска, е дъщеря на активни борци против фашизма и капитализма, има висше медицинско образование и работи в Центъра за научна информация към Медицинска академия