4 Октомври, 2024 19:02 1 193 47

В 12 точки: защо демократичната общност в България не успява

  • продължаваме промяната-
  • герб-
  • дпс-
  • демократична българия-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • ахмед доган-
  • румен радев

След 2020 и Ковид демократичната общност получава с нищо незаслужен дар от съдбата – мнозинство, което тя сама проваля поради базова лоша подготовка, незнание как функционира тази държава и известна лакомия

В 12 точки: защо демократичната общност в България не успява - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Османското владичество, руското влияние, Фердинанд, ДПС, НДСВ... Кой е виновен за неуспеха на демократичната общност в България? Много е просто, пише Ивайло Нойзи Цветков и изброява 12 причини.

Защо българската демократична общност не успява?

Толкова е просто, извинете. Ето 12 точки.

1. Исторически ние сме пропуснали ревюлюциите в Европа, и най-вече Просвещението, поради османското владичество, т.е. в нашия умствен софтуер няма зададени и инхерентни "команди" за гражданското надигане и контрол. Това не е само наш проблем – наблюдава се, например, известно време и при поляците, и при балтийските републики, и къде ли не, но на нас съдбата ни е отделила да харесваме руското заради Освобождението. Без да си даваме сметка, че руското ни окупира веднага след това, а и всичко се повтаря в края на 1940-те при Сталин.

2. Опитът на фердинандовата държава не само да се консолидира като независима, но и да обедини по военен път българското землище, е страховит провал (на два пъти дори – през 1913 и особено 1918).

3. След това има наистина ужасен период – 1920-те, когато в де факто необявена гражданска война младите земеделци и комунисти (последните пришпорени от Коминтерна), вършат чудовищни неща като атентата през 1925, а цанковистката държава отговаря също толкова чудовищно. Впрочем, държавата става напълно полицейска след деветнайстомайците, особено след като Борис Трети става де факто истински сюзерен и (шепнешком) едноличен влатедел.

1960-те: водещ е страхът

4. В Ялта ние сме зашити, на салфетка или не, към Сталин. Идва страшна социо-промяна и поредно безмилостно клане – низините взимат властта и с грозно, перверзно удоволствие убиват не само елита, но и съседа. Възцарява се някакъв прото-комунизъм с лагери, в които и Шаламов няма да оцелее, за да разкаже. И който продължава докъм средата на 1960-те. При този модел водещ е страхът – никой не смее да се обади. Това продължава докъм края на 1970-те. През това време, в 1960-те, да бъдем честни, хората се обличат относително добре, търсят френско кино, съвсем са в час. През 1970-те няма такива екстри – даже едни западни дънки или винилова плоча на западна рокгрупа стават съкровища.

5. В средата на 1980-те вече се разбира, че цялата комунистическа система не просто се отваря, но и не е онова, за което се мисли. Раждат се - навсякъде, включително в СССР – рокгрупи, "неформали" и, към края, опити за граждански организации.

НДСВ: най-тъмният период на прехода

6. Идва 1991, вече няма комунизъм, само пост-комунизъм, и това пак е лошо, защото комунизмът вече позира като социализъм, особено при нас. Новият "соц-капитализъм" владее почти всичкия среден до голям бизнес. През 1997 за пръв път Голямата ченгеджийница контролирано изпуска властта, за да не предизвика десетилетно закъсняло народно въстание. И създава впечатлението – един-единствен път в нашия живот – че демократичната общност има цялата власт. Разбира се, тя се опиянява от това и си казва "опп-ааа, сега ни е паднало", и въпреки някои безспорни постижения като падането на визите и насочването ни към бъдещо евроатлантическо членство, се проваля шумно, за сметка на обикновен политически картоиграч. Следва абсолютно най-тъмният период на прехода – НДСВ, когато, отново с помощта на тогава живите кукловоди от ДС, окончателно се възцарява корупционният модел, който след време ще се възпроизведе под формата на ГЕРБ.

7. Междувременно, ролята на ДПС е ключова през цялото това време: тя е същата и днес, на колкото и парчета да се разделят. Ще позираме като балансьор на интереси, ще плашим с етническата карта (без нас ще стане поне Косово), и други залъгалки за подчинен електорат от около 300 000. Също междувременно, демократичната общност, зададена "софтуерно" от СДС, отдавна се рои, един с един не могат да се разберат, всеки е по-умен и по-лидер от другия.

8. Следва "брежневския" застой на ГЕРБ, при който демократите решават, че няма да седят гладни и да гледат отстрани, след като сами са си причинили разпад, и продават гражданското надигане от 2013-14, каквото вече никога няма да се случи. Това е първият път, когато си се съюзил с дявола и си направил мефистофелска сделка. Предстоят и други.

Как шансът бе изпуснат

9. След 2020 и Ковид демократичната общност получава с нищо незаслужен дар от съдбата – мнозинство, което тя сама проваля поради базова лоша подготовка, незнание как функционира тази държава и известна лакомия, ако има такава дума. Новите ченгета, перфидни наследници на комунистическите, седят и се смеят, и си сипват. Демократичната общност, точно с тези лидери, се самопредставя като невежа на моменти, но най-вече – като нещо, което не пали сърцата и умовете, както някога правеше с онези лидери с пуловерчетата.

10. И сега сме в следната ситуация: българската демократична общност, която все пак успя да накара близо 600 000 да я припознаят съвсем наскоро, сега се бори за 300-те (очевидната шега тук – онези на Леонид). Трудно ми е да приема, че за всичко това е виновна "дълбоката" и "пеевска" държава, по-скоро бих попитал "ама защо пак те са шампиони". И сам бих си отговорил, по футболному – те имат по-добрите халфове, а напоследък и най-добрия нападател. Ако ме разбирате.

11. Какви са възможностите? Не са много. Демократичната общност, например, си мълчи по темата Северна Македония, и някак аристократично я оставя на други партии – грешка. Същото и за енергийното – не се обяснява добре или никак (вземете си истински пиар) относно Мариците и изобщо. Има и структурен проблем – без сериозни "клетки" по места демократичната общност се превръща в нещо софийско, нещо оттеглено от хората, от гласовете. И може би нещо, което отново да се превърне в придатък на ГЕРБ. И ако има още една "сглобка" или "конструкт", Борисов, внезапно пак във форма, ще ви приключи.

12. А може и друго. Може да съберат съвет от умове, които да обсъдят и да дадат акъл - все пак техните избиратели са основно сред културния елит. Но сега вече е късно, пак ще загубят и тези избори.

Пардоне моа, ще ги загубим ние, истинските демократи.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    30 7 Отговор
    Този като е писал, на колко водки е изпил и колко шамар е ударил на мимето

    Коментиран от #46

  • 2 ТаУмВзе

    21 10 Отговор
    Наздраве Нойзи! Просто матряла на територията има Робска психика и селски манталитет на дребен тарикат. Малко сме пропуснали Византийското владичество, но е нормално. Да не забравяме, че Путин е виновен!

    Коментиран от #35

  • 3 К.О.Т.арАК 🐱

    19 2 Отговор
    защото няма щипка АРИСТОКРАТИЗЪМ в народа ни , в добрият смисъл на думата-да умреш от глад но да запазиш достойнството си и да не се молиш за парче хляб!!! това ни качество бе убито във Велико Търново с клането на последните ни благородници от турците

    Коментиран от #31

  • 4 Артилерист

    19 5 Отговор
    Причини и оправдания винаги ще се намерят. Не е хубаво, че не успяват, но главната причина е, че БЕЗПРЕКОСЛОВНО се подчиняват на посолствоТО и го натрапват и на народа...
  • 5 Артилерист

    7 5 Отговор
    Причини и оправдания винаги ще се намерят. Не е хубаво, че не успяват, но главната причина е, че БЕЗПРЕКОСЛОВНО се подчиняват на посолствоТО и го натрапват и на народа...
  • 6 Последния Софиянец

    20 8 Отговор
    Защото са подложки на Козяк и джендъри.

    Коментиран от #20

  • 7 Възраждане

    24 1 Отговор
    Да обобщим ситуацията в България за момента:
    - Налице е олигархично-мафиотска сглобка от чужди агенти с неопределен пол на служба към посолствоТо, която разкатава и разпродава останалото от Държавата все още неразграбено за 34 години богатство.
    - По-умните и несъгласни да слугуват за жълти стотинки на местните Дерибеи си стегнаха куфарите и се изнесоха в чужбина.
    - Останаха.... Огледайте се сами без да си кривите душата и ще разберете кои останаха.
    - Една малка част от будни граждани се мъчи 10 години вече, да отвори очите и ушите на слепи и глухи индивиди, носещи телевизор вместо глава на раменете си, но с променлив успех.
    - Хора със зависимости, дългове, страхове, отчаяния, роболепие и егоисти са готови да разменят даже и душата си с дявола, за кратковременна облага и привидно спокойствие.
    - Два пътя има. Или продължавате да си избирате престъпниците като гласувате за тях дори и като си стоите в къщи, защото това е равносилно, или си размърдвате горната и долна части на тялото и вземате съдбата и тази на децата и внуците си в собствени ръце.

    За оплаквания, сърцераздерателни драми и жалби след това - моля при
    Арменския поп.
  • 8 Бай той Толстой

    14 5 Отговор
    Кой е младежа със странното име?😁Тия опорки ги оставете за вашите деца,нашите са далеч над вас!Е мбви и демокрацията 🤗🍆🍆🍆
  • 9 Каква

    12 4 Отговор
    ..демократична бе....шушумиги, това са марионетки и за един грош ще ни и ни продават
  • 10 Нойзи!!! Поредния Тъпанар

    11 6 Отговор
    Който смята да ни Образова! А никой не го интересуват неговите Итерпретации!

    Коментиран от #22

  • 11 Дурхан

    8 0 Отговор
    Много колониално .." големия " брат дава акъл на малкия брат ...брей ..
  • 12 Чичо Сам

    7 3 Отговор
    Защо ли? Щото креттени като тандемът Кирасен я оглавяват.... Затова.
  • 13 Уса

    10 2 Отговор
    Защото човечеството затъпява.Демокрацията в сащ е само на думи и лозунги
  • 14 Дурхан

    6 1 Отговор
    Дядото на българина не е работил в лагера Освиенцим като дядото на немеца
  • 15 Причините

    5 4 Отговор
    Затварянето на българските топлоелектрически централи(работещи с български ресурс), задължителните за в бъдеще електрокари дето зимата минават около 100 км щото толкова с 60 Квч батерия и лгтб у училище ето ги причини с много по-голяма тежест от написаноите словоизлияния
  • 16 #идиоти вън

    19 0 Отговор
    Не бе Нойзи, много прости са ти мислите, чисто и просто така наречената интелигенцията (умниците) ни е алчна продажна и проста! Доказателство-онези хванати шефове на театри!

    Коментиран от #23, #24

  • 17 Шарли Ебдо

    4 6 Отговор
    Хирургически точно!
  • 18 Порно

    18 1 Отговор
    Нойзи, защо не наричаш нещата с истинските им имена? Затова е проблема, и защото за демократи обявяват майцепродавци, готови на всичко за пари.
  • 19 Щото са дупедавци

    9 0 Отговор
    То има и национални интереси
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 нннн

    16 2 Отговор
    Защото ,,демократичната" общност в България не е демократична. Примерно, страхува се панически от референдумите. Разбира демокрацията като диктатура на демократите.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Как да разбираме....

    3 2 Отговор
    Низините вземат власт....на какъв принцип определяте низини и височини....
  • 26 Пак неразбрал

    2 0 Отговор
    Защото са им присъщи поне няколко от смъртните грехове.
  • 27 Нойзи

    9 3 Отговор
    много елементарни тези, не ти е стигнала алкохолната доза. И защо не си в затвора, както беше Андре Токев? Аман от надути пуяци и сноби като този дървен философ!!!
  • 28 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    4 1 Отговор
    САЩО ДОЙЧЕТО АНДРЕЕВ И ЕВГЕНИ ДАМАДЖАНАТА ДАЙНОВ СА Я ПОДКАРАЛИ
    РАКИЯТА ОЩЕ ОТ ПЕТЪК НА ОБЯД
    .....
  • 29 чичо

    7 2 Отговор
    Че на кое казвате демократичва общност? На Киретата, Атанасов, Лена, Раданчо, разните гешефтари от умните и красивите, неграмотните Натка или Бойкикев?
  • 30 бай Ставри

    5 0 Отговор
    Защото не е демократична. Защото мрази и не разбира народа си. Защото "демократичната общност" са секта ренегати, чуждопоклонници и родоотстъпници. Мога да добавя още и изнежени лигльовци със съмнителен интелект образование и много нисък морал.
  • 31 Не е баш така

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Голяма част от аристократите приемат исляма и стават васали на султана.
  • 32 Поръсен с джоджен

    5 1 Отговор
    Само да преведа за хората
    Османско владичество -> Турско робство.
  • 33 Давам...

    5 0 Отговор
    ...отговор САМО В ЕДНА ТОЧКА: защото КРАДЕ като ненормална новата демократична политическа класа!
  • 34 Тоя що не е

    2 1 Отговор
    в затвора, питам наглата Невидима Съдебна ВЛАСТ ?
    Ако не беше ТЯ да лапа , всички точки и чертички нямаше да ги има. Нойдзи , разбра ли къде е ключа от бараката. А пък те рекламираха като голям интелектуал. Ти си просто П И Я Н Д Е.
  • 35 ИСТИНАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    ТЕОРИЯ и ПРАКТИКА на изборите в България

    ЗАЩО БЪЛГАРСКИТЕ ДЕПУТАТИ СА БЕЗМОЗЪЧНИ БУТОНЧЕТА ЗА ГЛАСУВАНЕ? БЕЗ СЪВЕСТ!

    При гласуване на правителство или важни закони,
    политолози и журналисти
    постоянно втълпяват, че е нужна коалиция от партии,
    а не коалиция от депутати!
    Въпреки пределно ясната разпоредба на Конституцията на РБ:

    Чл. 67. (1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ.

    (2) Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите
    в съответствие със СВОЯТА съвест и убеждения.

    Конституцията на РБ дава гаранции на депутатите,
    че партийните фюрери не могат да ги изгонят от Народното събрание!

    Чл. 72. (1) Пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при:
    1. подаване на оставка пред Народното събрание;
    2. влизане в сила на присъда,
    с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление,
    или когато изпълнението на наказанието лишаване от свобода не е отложено;

    Забележете!
    Дори при подаване на оставка,
    дори при въдворяване в СЦЗ при Бай Ставри,
    решението за освобождаване на депутата се приема от Народното събрание!

    До тук добре!
    Ами ако Народното събрание не освободи депутата?
    Какво трябва да прави строгият, но справедлив Бай Ставри, след като
    Чл. 70. (1) (Предишен текст на чл. 70, изм. - ДВ, бр. 27 от 2006 г.)
    Народните представители не могат да бъдат задържани...

    Тогава защо депутатите си налагат автоцензура

    Коментиран от #37

  • 36 404

    3 0 Отговор
    Щото са продажни Боклуци.Трийте скопени свине
  • 37 ТаУмВзе

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "ИСТИНАТА":

    Всичко е много лачено на Закон, но Пациентите са за стадиона Еднопосочно брато! Тва да спретнеш Последна Национална Катастрофа и да нема кой да ти каже копче, докато си Крадеш Волно. Натам и у Война ни набутаха от Улав зор да се подмажат на краварските господари. Още по палава става, че и Близкия изток се Запали ПАК от краварчето де.
  • 38 Перо

    3 1 Отговор
    След пълните глупости, остава само БГ екипа на DW в СУ, да напише: “Да живее ПП/ДБ”! Унтерменши!
  • 39 ха ха

    2 0 Отговор
    що ли свързвам "демокрацията" с костов , измамите , грабежите , не заплащането на труда и ред други анти човешки деяния
  • 40 Пипо

    4 0 Отговор
    Каква демокрация иска па тоя като нашите заседания на НС приличат на срещите на различните фамилии във Кръсникът. Събират се показват мускули след то преразпределя територията на всеки (всеки от какво ще влачи) и след това капо- тата си отиват по замъците да гледат доволно как към тях се стичат държавни пари...
  • 41 Не искам да

    1 0 Отговор
    бъда съдник на демократичния елит.
    Спори ми се по точка 3. Хората участвали в Септемврийското въстание, сражавалите се в Испанската гражданска война, рискувалите живота си по горите вече ги няма. Комунисти днес няма, има лаладжии, а лявата идея се ползва за кариерно израстване.
    Относно атентата, да ужасен е. Не са го направили от охолен живот. Нямате представа какво може да причини мизерията и експлоатацията, особено капиталистическата.
    Големия страх през 70-те години ме умили. Сега отидете при шефа си и му кажете една истина, ей-така свободно, открито и без страх.
  • 42 Альоша Галоша от Пловдив

    2 1 Отговор
    Кога ще го бутнат?

    Коментиран от #44

  • 43 бг клозет

    1 1 Отговор
    руско -турска губерния и вилает!
  • 44 истина ти казвам

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Альоша Галоша от Пловдив":

    Ми аз даже си мислех че, Альошника вече е част от пътната настилка на Хемус???
  • 45 бг русофилЪ

    0 1 Отговор
    Много бг цигани работеха в СССР. Рускините мечтаеха да дойдат на топло в България. Омъжиха се. Народиха деца. Затова сега има толкова много русофили!
  • 46 Добър увод

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Излиза, че пандемията удобно помагала на "демократичните" общности по света да вземат властта. Само дето нашите "демократи" обоср..сь...
    Защо ли, може би са некадърни демократи?
  • 47 Необосновано Плиткоумно

    0 0 Отговор
    Аман от умни и красиви наши момчета завършил НГДЕК София. Всъщност ссамо ни ги пробутват за умни и красиви, да не казваме какви са всъщност.