23 Септември, 2024 09:06 1 103 9

Когато говорим за конкурси, при които растат съдии в Апелативните съдилища...

  • всс-
  • избори-
  • съдии-
  • заседание-
  • петров

А процедурата върви към своя край

Когато говорим за конкурси, при които растат съдии в Апелативните съдилища... - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във ФАКТИ следим темата как растат съдии в йерархията. Как се правят конкурси, как се подбират членовете на конкурсните комисии, кой на кого си ходи на гости. Близки ли са тези членове на комисията… Гилдията на съдиите пази ли се, от какво, защо и как… Какво става, когато човек, който няма нужната хабилитация, е избран за член на комисия, която ще определя развитието и как ще расте в йерархията даден магистрат… Това е… Или просто имаме… „малки“ пропуски.

И така процедурата за избор на съдии в Търговската колегия на апелативните съдилища върви към своя край, защото ВСС ще разглежда мотивираните становища на Комисията по атестирането и конкурсите. За доц. д-р Венцислав Петров, който няма научна специалност по търговско право, вече писахме. Но той участва в процедурата за избор на съдии в Търговската колегия на апелативните съдилища? Доц. д-р Венцислав Петров няма научна специалност по търговско право и хабилитация по тази научна дисциплина. Съгласно общодостъпната публична информация същият е специалист единствено по семейно и наследствено право и може да оценява единствено кандидати за повишаване по гражданско право. Доц. д-р Венцислав Петров никога не е преподавал по търговско право и не е писал публикации по търговско право. Как оценява, след като е специалист по гражданско право?

Какво показва досегашната практика
Досегашната практика на СК на ВСС е показателна за напълно формална проверка на дейността на конкурсните комисии и за оправдания в стил - „… така е решила комисията и нищо не зависи от нас“.

Съдиите, участници в конкурса, молят да бъдат изслушани членовете на конкурсната комисия във връзка с конкретни обстоятелства, които поставят под съществено съмнение нейната обективност и безпристрастност при оценката на кандидатите.

С тези искания съдиите целят да се осигури провеждането на законосъобразна процедура по назначаване на класираните кандидати. Просто би било редно Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да упражни реално, а не формално, контролните си правомощия. До настоящия момент, за съжаление, се наблюдава пазене в тайна на критериите за оценяване и употреба на удобната фраза - „… ние не може да се месим на конкурсната комисия“.

А идва време ВСС да се произнесе…


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФЕЙК

    14 0 Отговор
    Съдиите в апелативните съдилища растат като фикуси редовно обгрижвани със съответните суми за да пазят сянка на тези, които ги обгрижват!
  • 2 АГАТа Кристи

    9 0 Отговор
    "Критериите" - дебелината на портфейла...
  • 3 Юрист

    5 1 Отговор
    Критериите са колко добре прикриват схемите на гербавата мафия.. оная окръжна прокурорка дето отърва бисеров за прането на пари след месец отиде директно във върховна касационна прокуратура...

    Коментиран от #7

  • 4 Ами Как?

    3 0 Отговор
    Ами Как? - Дали е Наш Човек? Или не е!

    Тапиите не винаги гарантират специализация! Всеки изкуствен Интелект Може да ги Назубри! Но казусите за които са нужни Изводи и доказателства най-често не са Описани в Летературата и Учебниците!
  • 5 Край

    5 0 Отговор
    Конкурсите за назначаване и повишаване са абсолютно нагласени. Резултата е, че в съдебната система има цели династии - дядо, тате/мама и внуче. Все "гениални юристи". Има 20годишни дела. Прокуратурата е тотално феминизирана. Българите са оставили женички да се борят с престъпниците. Същото е и в съда. Някой даже са красиви и под тогите носят чорапи с жартиери. Не очакваите ефикасно налагане на справедливост от нашата съдебна система. Тя не служи на вас.
  • 6 Запомнете го корумпиран бандит с власт

    3 0 Отговор
    Съдия Гошев работи за мутри и полицаи - най корумпираният съдия в България респективно в ЕС! Същият убива хора без да се замисля!
  • 7 Област без Право

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Юрист":

    В Дупница и Кюстендил всички прокури и съдии са купени от ГЕРБ и МВР! Факт, там правото не съществува !
  • 8 Артилерист

    1 0 Отговор
    България е нагледен пример на шуробаджанащина. У нас няма случай на кадрово израстване без роднинско, приятелско, политическо и каквото се сетите ходатайство. Това е наследство от късния соц, когато номенклатурните другари не само не пускаха кокала до биде, ами и уреждаха родата и приятелите си-в повечето случаи разхайтени неграмотни некадърници. От това последва затягане на режима спрямо недоволните, вместо той демократично да се разхлабва и соца да става все по-привлекателен, какъвто беше до към 70-те години на миналия век и по-важното, КАКТО ГО ПИШЕШЕ В КНИГИТЕ НА КЛАСИЦИТЕ. Например, Ленин е настоявал соца да се доказва в реално съревнование с капитализма, но след него другарите проспаха техническата революция от края на 40-те години и издигаха в култ Стахановци и "златните" ръце на краварките и многомашинните тъкачки. Винер никога нямаше да стане "баща на кибернетиката", ако в СССР не беше пренебрегнат блестящия руски математик Берг. И това го направиха глупави ръководители, за които научно-техническият напредък беше западна заблуда пред способностите на социалистическия човек. Съжалявам да го кажа, но (и) това доведе до застой, гниене и провал на прекрасната соц. ИДЕЯ...
  • 9 Адвокат

    1 0 Отговор
    Никакви конкурси не са провеждани на база конкуренция в съдебната система, т.е да спечели най-способния, най-ерудирания, най-почтения съдия. У нас печели най-конкурентноспособния нагаждач към правилата на мафията- т.е.най-корумпирания и непочтен, а за да е такъв не е способен да изпълнява съвестно задълженията си и не е ерудиран. Това е съдебната ни система- мафията си има държава. Демокрация означава върховенство на закона. Каскетите в прокуратурата са жалко доказателство за непрофесионализъм и зависимост.