17 Октомври, 2024 06:01 1 203 23

Терорът над жените в Турция става все по-брутален

  • насилие над жени-
  • жени-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • ислям-
  • истанбул

Убийствата на жени в Турция растат, а наказанията изглежда не действат

Терорът над жените в Турция става все по-брутален - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В този слънчев есенен ден около 300 млади жени са се събрали в истанбулския квартал Кадъкьой от анадолската страна на Босфора. Те са тук, за да протестират срещу насилието над жени и момичета. Демонстрацията е организирана от Федерацията на младите феминистки след серия от жестоки убийства.

"Престъпленията стават все по-брутални"

На 4 октомври 19-годишен мъж наръгва с нож и обезглавява две млади жени в Истанбул. Той извърши второто убийство на Теодосиевата стена, а след това се самоубива пред очите на многобройните минувачи.

Седмица по-рано по време на полицейска операция е убита млада полицайка. След като през август в продължение на няколко седмици ученичка е в неизвестност, тялото ѝ е намерено край река в Югоизточен Анадол.

"Насилието над жени не е нещо ново, но придобива нови измерения", казва адвокатката Есин Изел Уйсал. "Престъпленията стават все по-брутални, а жертвите и извършителите - все по-млади."

Повечето извършители са партньори или членове на семейството

През първите девет месеца на тази година платформата "Да спрем убийствата на жени", от която е част и Уйсал, регистрира 295 убийства на жени и 184 подозрителни смъртни случая. За подозрителни се смятат случаи, в които например жени са паднали от балкон или се твърди, че са се самоубили, без да е известна конкретна причина.

Броят на подозрителните смъртни случаи се е увеличил с 82% в периода между 2017 г. и 2023 г., обяснява Уйсал в интервю за ДВ. Насилието обикновено се извършва у дома, но все по-често и на улицата. В повечето случаи извършителите са партньори, бивши партньори или членове на семейството. Тази година 65% от извършителите са заявили, че са убили жени заради желанието им да се разделят или защото са отказали да се омъжат за тях.

Младите феминистки, които излизат на улицата, обвиняват за насилието патриархалната система, която възпрепятства равенството между мъжете и жените. Според тях правителството отчасти е виновно за ескалацията заради ислямско-консервативната си политика по отношение на семейството и жените. Проправителствените ислямистки братства и партиите от управляващата коалиция около Ердоган многократно са призовавали за премахване на съществуващите закони за защита на жените и за ограничаване във времето на изплащането на издръжката след развод.

Под натиска на тези групи Турция се оттегли от Истанбулската конвенция през 2021 г. Анкара обоснова този ход с твърдението, че Конвенцията на Съвета на Европа насърчава хомосексуалността и застрашава традиционните семейни ценности.

Според президента Ердоган действащите закони осигуряват достатъчна защита на жените и без Истанбулската конвенция. В резултат от неспиращите критики миналата седмица той обяви, че все пак ще наказанията ще бъдат затегнати.

Политическите затворници са с приоритет

Много правозащитници смятат, че проблемът не е в наказателния кодекс, а в неговото прилагане. Те критикуват правителството за това, че след опита за преврат през 2016 г. е насочило усилията си за наказателно преследване по-специално към членове на опозицията, а не към опасни престъпници. Затворите са препълнени с политически затворници, които са осъдени за предполагаемо членство в терористична организация или за терористична пропаганда. Някои са държани в ареста с години без съдебен процес.

За да създаде място в препълнените затвори, през последните години Анкара няколко пъти промени закона за изпълнение на наказанията. Много от извършителите на престъпления, свързани с насилие, се освобождават бързо. По време на пандемията от коронавирус правителството освободи почти 100 000 затворници поради риск от заразяване - с изключение на политическите затворници. За голяма част от обществото тази практика означава безнаказаност.

Бивш полицай например отвлече бившата си приятелка и я измъчва в продължение на дни, като накрая я пусна с предупреждение, че ако той не може да я има, никой друг не може. 51-годишният мъж бе осъден на две години и шест месеца затвор. След само два месеца обаче той бе освободен условно. В началото на тази година мъжът отново заплаши жената, която публикува зов за помощ в социалните мрежи. Но бившият ѝ приятел успя да свали публикацията, защото нарушавала неприкосновеността на личните му данни.

Подобна безнаказаност допълнително насърчава мъжете да извършват насилие над жени, казва активистката за правата на жените Юсал. "Те знаят, че след няколко дни или месеца отново ще бъдат свободни", подчертава тя.

Автор: Елмаз Топчу


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Фен

    14 4 Отговор
    Вие си гледайте германията. В Турция такива са традициите, а германките тепърва трябва да свикват.

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Изостанал народ!

    15 4 Отговор
    Влече ги беднотията и простотията, нямат място в ЕС!!!

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хихихи

    5 14 Отговор

    До коментар #5 от "Вервайте ми!":

    Минилната им заплата е с 200 евро по висока от нашата ,а цените им в магазините в пъти по евтини. Пътищата им в пъти по добри,курортите им в пъти по добри.......Те откъдето се връщат ние тепърва сме тръгнали на там

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Станка Иванова

    2 7 Отговор
    Добре де, какъв е проблема, че ще изям някой шамар? Ами като си помисля за чуждо е най-нормалното да си получа заслуженото, друг е въпроса, че моя ми дава всичко та нямам време за чуждо
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пропаднали нации!

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хихихи":

    А ти сега си роб!
  • 15 копейката

    1 8 Отговор

    До коментар #6 от "Изостанал народ!":

    Затова ще изкарам България от ЕС,за да я сложа на мястото й
  • 16 Дойче веле

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Фен":

    Ние не сме немско издание, гой ул @в. Американско сме, т.е. еврейско.
  • 17 Ислямизация

    2 8 Отговор
    Копейките в България искат същото . Путин целува Корана . Всичко е точно и върви по план .

    Коментиран от #21

  • 18 Факти

    1 1 Отговор
    Ислямът не прощава.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ъхъъъъъ

    1 0 Отговор
    Особенно в Газаа и Ливан
  • 21 Българските турци

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ислямизация":

    И какво сега ?...Ислямът гони вещици и ги гори на клада ...така ли ?!...
  • 22 DW да си гледа Германистан

    4 1 Отговор
    През 2023г. в Германия са регистрирани над 15 000 случая на изнасилване /14 000 от мигранти/, а е осъден само 1 германец.
  • 23 Все тая

    1 1 Отговор
    Доло Истанбулската конвенция