Last news in Fakti

11 Май, 2014 12:10 4 454 15

Да въоръжим хората срещу престъпността

  • престъпност-
  • оръжие-
  • вкъщи

Решението е лесно и осъществимо с няколко законови поправки

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Когато беззаконието се превърне в закон, съпротивата се превръща в задължение"

Т. Джеферсън

Почти всеки ден по някоя телевизия се коментира поредния случай на ограбени и пребивани хора, предимно в малките населени места и въпреки широко рекламираните мерки на жандармерията и полицията проблемът  продължава да виси със страшна сила. Но нито кадрите на отчаяни и обезверени хора, нито сълзите в очите им  довеждат до предлагане на адекватно решение от страна на родните ни политици.

А решението е толкова лесно и осъществимо с няколко законови поправки, че много бързо ще постави нещата на правилните места. И съществува като основа на правото в достатъчно цивилизовани държави, символи на демокрация и правов ред, като САЩ - където дори е гарантирано с конституционна поправка, Швейцария, Канада, Израел…

И това е правото на човек да защищава живота и собствеността си както намери за добре в условия на неизбежна самоотбрана. При подобни нива на ширеща се и ненаказана битова престъпност и явната неспособност на държавата да се справи с проблема, какво лошо има да се узакони притежанието и употребата на огнестрелно оръжие само на територията на собствеността ви срещу незаконно проникване, без за това да носите отговорност.

Защо човек трябва да търси непременно някакво изравняване на силите за да не носи евентуално никаква отговорност при, не дай си боже, пострадал престъпник в дома му. Дали САЩ са недемократична и нецивилизована държава като са предоставили правото на всеки човек да защищава собствеността и живота си както той намери за добре?! При тях законът не толерира по никакъв начин нападателя, а тъкмо наопаки.

Всички допитвания у нас показват ясно,че болшинството българи желаят да  бъдат разширени правата ни при незбежната самоотбрана и евентуалната либерализация на закупуването на оръжие, като се акцентира на следните няколко аспекта: либерализацията трябва да засяга само случаите, при които оръжието се купува и съхранява само и единствено в дома ви.

Санкциите за изнасянето и евентуално използването извън границите на имота трябва да са драстични.

Целта на това оръжие е единствено да осигури неприкосновеността на живота и собствеността на гражданите от посегателства, нападения, кражби на територията на собствеността ви, която при сегашната извънредна ситуация в страната / особено в малките населени места / никой не може да осигури. Използването на оръжие на територията на собствеността ви при незаконно проникване не трябва да има никакви последици за нападнатия, при положение, че е действано при самоотбрана.

Свободното носене на оръжие е сред най-добрите методи за предотвратяване на престъпността. Швейцария е интересен пример за държава с доста либерален режим на носене на оръжие, съчетан с почти пълно отсъствие на престъпност.

Законодателството ѝ позволява на всеки, издържал прост изпит, законно да притежава и носи оръжие и в резултат на това на всеки 100 души в страната има 45 огнестрелни оръжия частна собственост или почти едно на двама души. Едновременно с това, Швейцария има пренебрежимо малък брой убийства – едва 0,7 на 100 000 души в сравнение с 1,2 във Великобритания (която се слави със стриктиния си режим по отношение на огнестрелните оръжия).

Обратно - в „разоръжени“ страни като Бразилия (8 оръжия на 100 души) и Русия (9 оръжия на 100 души) броят на убийствата е значително по-голям – съотвено 21,8 и 10,2.

Международният опит очевидно сочи, че въоръженото население по-скоро се свързва с липса на престъпност, отколкото с  избуяването ѝ.

Решаването по този начин на проблема с престъпността ще намери пряко решение и на други два катастрофални за държавата и нацията проблема – демографския и икономическия.

В момента  цели села опустяват трайно, цели области на България остават без население,  на много места живеят малко и то възрастни хора, които всекидневно стават жертва на цигански набези. И тези хора нямат никаква законова възможност за противодействие на каквато и да било престъпност. А тези граждани са работили цял живот, раждали са деца, плащали са данъци и сега в момента буквално са жертви на тези набези.

Ето нещо, което трябва и може да бъде решено моментално - сигурността на тези хора да бъде гарантирана. Какво може да се направи, за да останат хората на село или да се върнат към живот обезлюдените села? Какво може да привлече  млади семейства, за да решат да започнат бизнес на село и да инвестират в земеделие, екотуризъм, животновъдство? Да им се даде сигурност – просто и ясно. Да им се даде възможност сами да решават как да защищават и пазят собствеността и живота си от нападения и грабежи.

Но това трябва да го реши законът.

Така че законът трябва да разреши, както е било едно време - щом ти влязат в къщата или собствеността, да стреляш. Така се брани имот, така се гарантира сигурност, така се създава самочуствие на свободен човек. А въоръженият човек  е свободен човек. И това явно не устройва много кръгове у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въло радев

    8 0 Отговор
    Не е нужно да се превръщаме в дивия изток, трябва само да се въведе неприкосновенност на собствеността. Но тогава как ще ни атакуват баретите у дома?
  • 2 Emil Yanchev

    9 0 Отговор
    Твърдо "За".Само че тези управляващи които го приемат никога повече няма да видят парламент.Досете се защо?
  • 3 Христо Христов

    6 1 Отговор
    Твърдо "за". Даже на доброволни начала, при защита на стари хора от наглеци, бих половувал мургави кожи. Аз и сега имам законно притежавано оръжие, но са ми вързани ръцете!
  • 4 Споок Армин

    3 0 Отговор
    Който има законно оръжие трябва да има под ръка газов пистолет с изтъркани номера.Ако се случи ситуация в която крадец ви нападне в дома ви , просто стреляте на месо , а с газовия може да се досетите какво да направите.

    Коментиран от #5

  • 5 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Споок Армин":

    Да подскажа, сложете го в ръцете на умрелия... . От 16 годишен / да, не от 18, а от 16 годишен, и то законно/ боравя с оръжие. Имам и лично-"Глог" 19, 9Х19. Държал съм в ръцете си оръжие над 25 години, въпреки това съм на мнение, че ако държавата ни е сигурна /а тя сега не е/, съм за забрана на сегашния режим за личното оръжие.

    Коментиран от #8

  • 6 Валентин ВИТАНОВ

    3 0 Отговор
    ако е така управляващите ще си загубят електората за това не го приемат този закон и закона си го има ама никои съдия не го спзава
  • 7 Stone Kold

    6 0 Отговор
    няма да стане нищо управниците толерират убийците който изпълняват плана за изтреблението ни
  • 8 Споок Армин

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Монго":

    Колега ,скоро смятам да си купувам лично оръжие ,но се чудя каква марка да купя.Мисля да взема Берета.Още незнам модела ,защото ще пробвам как ми ляга на ръката първо и ще пострелям на стрелбището.Какъв съвет можеш да ми дадеш за марките пистолети?Говорим за нещо качествено до 2000лв.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Споок Армин":

    http://forum.boinaslava.net/showthread.php?9749-%CA%EE%E9-%E5-%EE%EF%F2%E8%EC%E0%EB%ED%E8%FF%F2-%EA%E0%EB%E8%E1%FA%F0-%E7%E0-%EB%E8%F7%ED%EE-%EA%FA%F1%EE-%ED%E0%F0%E5%E7%ED%EE-%EE%F0%FA%E6%E8%E5
  • 10 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Споок Армин":

    Иначе твърдо за "Берета"-та, PX4 Storm FS 9x19 или 92FS 9мм Лугер
  • 11 Valentin Waltschew

    1 0 Отговор
    твърдо "ЗА" ... кудос Атанасов
  • 12 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Смятам,че пистолетите Че Зет вършат чудесна работа.Крайно време е някой да помисли и за нас, защото в момента смешния нарочно нагласен така според мен закон те изкарва престъпник ако си защитиш семейството от набег на престъпници а полицията докато дойде стой та чакай.Крайно време е нещата да се вкарат в пътя!

    Коментиран от #13

  • 13 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Иван":

    "ЧЗ"-то наистина е хубав пистолет, "идеалния компромис" между цена и качество .
  • 14 Монго

    3 0 Отговор
    Ако на всеки българин се даде оръжие...ще стане страшно. То и без това сме в "демографски срив"...,ще се "съкратим" за отрицателно време
  • 15 Хрисофор Карамфилов

    1 1 Отговор
    Закона за притежание и носене на оръжие и за момента е добър, не виждам човек коѝто иска да притежава такова, нещо да го спира,освен ,ако не е криминално проявен.Сега,че някои искат да си закупят пистолет,както купуват кило домати ,е няма как да стане.