Last news in Fakti

7 Април, 2015 17:52 13 369 10

Колко струват изчезналите имоти

  • парцели-
  • липса-
  • ученически отдих и спорт-
  • черноморие
Колко струват изчезналите имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Днес стана ясно, че от активите на държавното дружество „Ученически отдих и спорт” са изчезнали недвижими имоти. Става дума за парцели на първа линия в Равда, Лозенец и Шабла, уточни министърът на образованието Тодор Танев, който вчера е поискал от ДНАС да извърши проверка на дружеството.

Какви са пазарните цени на въпросните имоти? Справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg, показва че в Равда се оферират около 20 парцела. Малко са обаче, тези, които граничат с морето. 200 EUR е цената на квадратен метър земя на първа линия. Парцелът е с големина близо 13 800 кв.м. Намира се между „Емералд” и „Рутланд бийч” и има ПУП за вилно селище. Плътността на застрояване е 35%, а кота корниз 15 метра.

Близо три пъти повече е броят на офертите за парцели в Лозенец. Цените на първа линия са по-ниски. Така например, парцел от 600 кв.м. в къмпинг Арапия може да се купи срещу 78 EUR/кв.м. Намира се в местност, която е отредена за ваканционни имоти. Плътността на застрояване е 40%, а височината на постройките не може да надвишава 7 метра. Цената на квадратен метър може да достигне и 160 EUR. Такава е стойността на равен парцел от 1000 кв.м с лице към морския бряг и малък пясъчник.

В Шабла се оферират около 50 имота. Тук почти няма оферти за парцели, граничещи с морето. Тези, които се оферират на първа линия, са с „Цена по запитване”. Такъв е терен от близо 55 900 кв.м, разположен на територията на къмпинг „Добруджа” с лице към плажа 340 метра. Разрешената плътност на застрояване е 50%. Може да се изгради постройка с РЗП 100 000 кв.м.

Справка в Търговския регистър показва, че в капитала на „Ученически отдих и спорт” има няколко лагера в Равда има няколко лагера, чиято обща разгъната застроена площ е 275 180 кв.м. Имотите в Шабла са 6100 кв.м, а в почивната база в Лозенец е с РЗП 10 000 кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Преди 15 години квартири трудно се намираха. Сега, заради презастрояването Турист се пише с главна буква, хазяин с малка. Последните 10 години тръгвам за морето и не знам къде отивам. Решавам 5 минути преди решаващия разклон. След като поема за Северно или Южно черноморие , отделно решавам в кой град или село ще бъда. Спирам и на "търси се" след 20 минути разтоварвам багажа в хубава, луксозна и евтива квартира. Това да ни е "ползата" от презастрояването.

    Коментиран от #4

  • 2 ДаДа

    0 0 Отговор
    "разтоварвам багажа в хубава, луксозна и евтина квартира."

    Абе тия ги разправяй на баба си като се върнеш. Ако е хубава и луксозна няма да е евтина

    Коментиран от #5, #7, #10

  • 3 Дядо Поп

    0 0 Отговор
    Ако ще да строят постройки върху постройките,не ми
    дреме,дойде ли време за море-към Гърция,там поне
    все още е останала природа.В София съм се нагледал
    на постройки,не искам и на почивка да съм между
    стъкло и бетон,къпейки се в собствен сос.
    Като не става в Елада има Турция,Черна гора,Хърватска.
  • 4 Име като гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    И в какво се къпеш ? На плажа е красиво и нормално само сутрин по изгрев , защото повечето ги мързи и спят ! Хигиена и място през деня е абсурд , качествено обслужване туууук там .

    Коментиран от #9

  • 5 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДаДа":

    Винаги правя снимки на квартирите, в които отсядам и мога да го докажа с имена, телефони на хазяи и адреси. Нямам сметка да лъжа. Освен това избирам квартири на улици, където има бол място за паркиране, защото всеки ден шофирам до чисти и девствени плажове и ползвам колата.
    Миналата 2014г.
    - Обзор - апартамент състоящ се от две отделни стаи, с тераса с гледка- 40лв.
    - Равда - апартамент състоящ се от три отделни стаи, кухненски възел с всичко, мека мебел, гардероби, площ над 80кв. м. , огромна тераса около 15 кв.м. с гледка - 50лв.
    Навсякъде вече по квартирите има плазма с кабелна, собствена баня-тоалетна с кърпи, сапуни т. харт., климатик и във всяка стая- спални с нови матраци, това вече е стандарт.
  • 6 dido

    0 0 Отговор
    Тези имоти отдавна за изчезнали.......а министъра чак сега се е сетил не е ли смешно......и това било държава и управление.....смях
  • 7 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДаДа":

    Вече се губя на акъл. Усетих, че нещо забравям, ама сетих се.
    Пак миналата 2014г. Приморско. Беше седмица след наводнението, на 27 юли пристигнахме, но всичко беше оправено по пътища и плажове. Сам спах в двойна стая за 20лв. Стаята както ти я описах в долния пост, да не се повтарям. Пет нощувки направих. Моите приятели, - семейство, които возих, спаха в апартамент за 35 лева. С това уточнение, че стаите в апартамента не бяха самостоятелни с врата, а с портал, което лично аз не го броя за апартамент. Иначе- в кухненския възел - всичко. Готвихме, салати правихме и запои с гледка от терасата.
    Не лъжа като казвам че квартирите станаха много евтини и винаги се намират.
    Сега си погледнах и албума от Равда на 24 август пристигнахме в Равда, като от Русе до Варна ни валя дъжд в колата и по принцип бяхме тръгнали за Крапец, обаче в движение взех командирско решение и свърнахме на юг- оттатък Балкана, където очаквахме да не вали. От моста над река Камчия спря да вали и ни огря слънце. И насетне беше само слънце.
  • 8 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Имотите изчезнаха още през 90-те. Това не означава, че новият министър е виновен за присвояването. Нормално е да пита и търси. След 20 години замитане, едва ли ще накажат някого, но посоката е вярна.
  • 9 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Име като гост ":

    По принцип си прав за нашите плажове. Миналата година рискувах Слънчев бряг. В 10 часа- г.з до г.з , ние сгъчкани, къпем се каскадно, един варди багажа, защото съмнителни муцуни се разхождат и оглеждат с цел кражба. Не издържах и след 1 час мъки си дигнахме партакешите, газ и на Ахелой - 9 км. девствен плаж с кални бани и луга, който стига до Поморие.
    Просто аз знам къде са девствените и чисти плажове и ходя там, но за целта трябва да шофираш, а понякога и с раничката на гърба да повървиш. Рядко се подлъгвам по масовите плажове и то заради хората, които са с мен- те като искат.
  • 10 Горан

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДаДа":

    Може би има разлика във възприятието за "евтин", но и аз имам същите наблюдения като Медиатора. Преди правех по едно море, сега като него по 2 - 3 и никога не ми е било проблем да си намеря квартири, каквито той описва за тия пари. За мен това е евтино. В Черноморец за тия пари (40лева) ми влизаше и басейн в къщата.