Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 11:11 5 702 11

Високите цени на жилищата направиха парцелите желан имот за покупка

  • турция-
  • земя-
  • парцели-
  • жилища

Значително се е увеличила покупката на парцели в селските региони на Турция

Високите цени на жилищата направиха парцелите желан имот за покупка - 1
Снимка: М. Богданова ©

Желанието за по-уединен живот и нарастването на популярността на дистанционната работа след пандемията доведоха до увеличаване на продажбите на имоти в селските райони на Турция. Тези, които се отказаха от мечтата си да си купят апартамент след рекордните ръстове на цените на жилищата, също се насочиха към закупуване на земя. Опцията да се инвестира с по-малък бюджет даде възможност на голяма част от населението да стане собственик на земя.

В края на първото полугодие броят на продажбите на жилища в цялата страна намалява с 22,1% спрямо същия период на миналата година и възлиза на 565 779 единици. В същото време, според Istanbul Real Estate Appraisal (IGD), продажбите на нежилищни имоти - офиси, магазини, земя и ниви - доближиха 800 000 единици.

„Периодът на пандемията увеличи интереса към независимия живот и ускори разпространението на дистанционни практики за работа“, каза Ахмет Бююкдуман, управляващ партньор на IGD. "В това време, когато в някои отрасли служителите не бяха задължени да работят от офиса си, те започнаха да мигрират към райони, които предлагат по-евтин начин на живот. Инвеститорите, които са на мнение, че тази тенденция ще се запази и в бъдеще, започнаха да купуват земи на изгодни цени", допълва Бююкдуман.

Според проучване на Endeksa - платформа за оценка на недвижими имоти, цената на квадратен метър на парцели, лозя, овощни градини и земеделска земя за продажба в Турция е била 330 турски лири (12 USD) към юли 2023 г., увеличение от 119% спрямо година по-рано. От началото на 2023 г. увеличението е 34%.

Сред 10-те провинции с най-висока цена на квадратен метър Ялова е мястото с най-висока годишна промяна на разходите - 127%. Следва Измир (+123%) и Истанбул (+115%). Ялова е и провинцията с най-високи цени на квадратен метър земя в Турция, където цената на квадратен метър е 956 лири (35 USD). Следват го Истанбул (33 USD) и Османие (26 USD).

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    3 8 Отговор
    Реално парцел в София е от 10 млн евро в покрайнините, до 50 млн евро за декар, в по централните части.

    Коментиран от #4

  • 2 Не Я ли изреши тая съфида бе

    0 0 Отговор
    Пожарът вече пети Ден е Факт
  • 3 Опашка пред нотариусите

    14 2 Отговор
    Цените на жилищата растат, все едно в България има демографски бум, а не катастрофа. Инак куцо, кьораво и сакато, разказва приказки за лека нощ, кое как и защо трябвало да е пазарно.
  • 4 Аз Кочо

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Има ли купувачи?!

    Коментиран от #5

  • 5 Българин

    4 9 Отговор

    До коментар #4 от "Аз Кочо":

    Купуачи бол

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аз Кочо

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Хаха, добре щом казваш.
    Аз продавам парцел е Лозен. 2 .18 дка.
    Дай ги насам купувачите. За 20 млн евро ще почерпя и теб и тях като ми ги платят

    Коментиран от #8

  • 8 Вуй

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "Аз Кочо":

    Ти па не спря да ривеш,че ти е скъпо, са купуваш.Вместо само щурутии да говориш,запиши се на един курс по танци и/или готвене - там има жени,мисля,че от това имаш нужда

    Коментиран от #9

  • 9 Аз Кочо

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Вуй":

    Така е. Ти искаш ли да си ми жена?

    Коментиран от #10

  • 10 Вуй

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "Аз Кочо":

    Не е нормално по цял ден да си тука,сигурно не си бил с жена от Френската революция,от Мария Терезия
  • 11 МирО

    3 2 Отговор
    "Ялова е и провинцията с най-високи цени на квадратен метър земя в Турция, където цената на квадратен метър е 956 лири (35 USD)" - 35 долара за кв.м. , а за декар колко (в Турция)??? А нашата плодородна земя, при по-добри климатични условия, колко струва????