Last news in Fakti

22 Април, 2015 15:06 1 373 0

Шест тома допълнителни материали срещу Румяна Ченалова

  • шест-
  • тома-
  • допълнителни-
  • материали-
  • румяна ченалова

Изпратени са от ВСС до главния прокурор

На 22 април 2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров получи от ВСС шест тома допълнителни материали, касаещи служебната дейност на съдия Румяна Ченалова, съобщиха от Върховна касационна прокуратура.

Тези материали ще бъдат обект на преценка за присъединяване към наказателните производства, които се водят срещу нея. Преценката ще се извърши от специализираното звено „Антикорупция“.

Факти.бг припомня, че през април Румяна Ченалова беше обявена за общодържавно издирване. Причината бе, че от края на февруари срещу нея се водят две разследвания. Едното е за злоупотреба със служебно положение, а второто – за документна измама. На 26 февруари 2015г. СГП е образувала досъдебно производство срещу Ченалова за престъпление по служба и за документно престъпление. След това тя бе задържана за 72 часа, като по неофициална информация се е предала сама.

Съдът освободи Ченалова срещу 8000 лева парична гаранция.  Софийска градска прокуратура протестира решението на Софийски градски съд, с което спрямо обвиняемата съдийка  бе определена мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на 8 000 лева.

Прокуратурата счита, че най - адекватна на демонстрираното процесуално недобросъвестно поведение от обвиняемата Ченалова е най -тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража". След като е била надлежно уведомена, че трябва да се яви пред разследващите органи, тя не е сторила това.

В протеста са изложени подробни съображения за неспазването на Наредбата за медицинската експертиза, която предвижда не само установяване на влошено здравословно състояние, но и становище на лекарска комисия, че това състояние е пречка за обвиняемия да се яви пред орган на съдебната власт. Такова становище липсва в представените до момента от обвиняемата и защитниците й медицински документи. Това е наложило разпита на лекарите, които са ги издали. Категоричното им мнение, изразено пред разследващите е, че въпреки констатираното влошаване на здравето на обвиняемата Ченалова, то не е било с такъв характер, че да препятства участието й в насрочените процесуално следствени действия, за които е била уведомена.

Необходимостта от прилагане на най - тежката мярка за неотклонение е обоснована и от провежданите активни действия по разследване, включително и по отношение на констатираните от първоинстанционния съд данни за корупционно престъпление. Според прокуратурата налице са и достатъчно доказателства в подкрепа на обвинителната теза за извършено от обвиняемата престъпление по служба.

Ченалова беше съдията по делото "Белведере", за което френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан изнесе данни за нейните скандални действия.

В доклад пък от 12 членове на ВСС, които направиха проверка в СГС, в отделна глава се изреждаха нарушения на Ченалова. Оказва се, че тя е дописвала ищци във вече готови дела, инициирала е съмнителни движения на дела, а страни по процесите са знаели номера на делото, преди дори да са си платили държавната такса за него. От ВСС тогава подчертаха, че част от документите от доклада също са предадени на прокуратурата. В резултат на тях ще има още едно разследване срещу Ченалова.

Освен това Ченалова водеше и делото "Октопод", което започна отначало заради нейното отстраняване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА