Last news in Fakti

16 Август, 2018 14:22 3 796 25

КФН "проспала" срива на "Олимпик"

  • карина караиванова-
  • кфн-
  • олимпик
КФН "проспала" срива на "Олимпик" - 1

Комисията за финансов надзор (КФН) е проспала срива на застрахователната компания "Олимпик" от Кипър, в резултат на който около 250 000 автомобила в България остават без "Гражданска отговорност" и Каско. КФН носи и политическата отговорност, че е допуснала това.

Около това становище се обединиха председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров и Борислав Богоев, бивш заместник-председател на КФН, които коментираха случая по БНР.

По-рано тази година стана ясно, че председателят на комисията Карина Караиванова получава основно месечно възнаграждение в размер на 13 146 лева.

Премиерът Бойко Борисов вече разпореди на вицепремиера Томислав Дончев, на финансовия министър Владислав Горанов и на КФН да проучат ситуацията с фалиралия кипърски застраховател. Според Владимир Тодоров трябва да бъде питана КФН колко пъти се е обръщала към регулатора в Кипър.

"И въобще обърнала ли се е към кипърския регулатор да каже: Колеги, вашият застраховател тук не плаща, бави, има недостатъчно резерви и т.н. Така че има начини за въздействие." По думите на Борислав Богоев, "не нещо, а всичко" е било проспано от регулатора в казуса с "Олимпик":

"И ако регулаторът беше излязъл и беше казал: Внимавайте с тази компания! Ама това било намеса. Няма такова нещо. Сега, какво правим ние? Тичаме след събитията. Нали ролята на този регулатор е преди това да вземе своите мерки и решения. Къде отидоха тези 60 миилона на година от застраховките на българските граждани? Това е изтичане на национален капитал. Кражба на национален капитал. Защото тези пари, не са пари на застрахователя. Това са пари на застрахованите лица и те са елемент на националното богатство".

По време на работата си в КФН, Богоев е изпратил проверка в българския клон на "Олимпик" заедно с ДАНС. "Влязохме на проверка, за да им покажем, че тук не могат да си разиграват коня. Написах на техния регулатор: "Вие, ако искате, идвайте с нас на проверка, но аз влизам". И долетяха със следващия самолет". КФН има достатъчно правомощия, в това число и да забрани продажба на застраховки.

Тодоров изтъкна, че някои от обезщетенията по тази застраховка са нужни веднага заради спешността от лечение на пострадали от катастрофи, но от фалирала компания застраховки едва ли ще се получат. Както се разбра, седемте общински ДКЦ-та и болница "Св. Мина“ в Пловдив са били застраховани във фалиралата "Олимпик", съобщи зам.-кметът по здравеопазване Розалин Петков. Представител на "Олимпик" за Пловдив и Южна България е зам.- председателят на Общинския съвет Пепа Деведжиева от Реформаторския блок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    59 0 Отговор
    Те проспаха фалита на КТБ та някаква малка застрахователна пирамида да видят.

    Коментиран от #6

  • 2 Ryty

    44 3 Отговор
    Щом огнеборчето е разпоредило аз съм спокоен. Той е вещ в нещата дето върши хахаха

    Коментиран от #8

  • 3 Писател

    33 1 Отговор
    От умрял писмо.
  • 4 ПЕЕВ

    7 16 Отговор
    ГРЪЦКИ МАНЕРКИ МИСЛЯТ СИ ЧЕ ЩЕ МИНАТ МЕТЪР, НО НЕ СА ПОЗНАЛИ.

    Коментиран от #11

  • 5 Асковлията

    35 2 Отговор
    Ако е взела "десет" процента от "Олимпик" тази калинка, що да не го "проспи".
    А иначе , става! :-)
  • 6 Гост

    36 1 Отговор

    До коментар #1 от "Будалата":

    Те не го проспаха. Те фалираха КТБ
  • 7 Иван

    26 0 Отговор
    Има разлика между проспал и затворил очи
  • 8 ПЕЕВ

    5 28 Отговор

    До коментар #2 от "Ryty":

    АКО НЕ ТИ СТАВА ПИШЛЕТО -ОГНЕБОРЧЕТО ЛИ Е ВИНОВНО.
  • 9 Много спът бре

    20 0 Отговор
    Или така им отърва.
  • 10 dragula

    28 1 Отговор
    С такава заплата кога да работи жената.
  • 11 Белчо

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕЕВ":

    А ти ПЕЕВ , мислиш че Вожда ще им създаде някакъв дискомфорт ли?
    Нали не смяташ, че белята е станала със без негово знание? Или по негова заповед!
  • 12 Букурещ

    23 0 Отговор
    Значи за това тази прецъфтяла калинка взема всеки месец по 13 бона. Пожелавам на КФН много ПТП та с коли застраховани в Олимпик... и не направили си нови застраховки... и кирки в капака.
  • 13 Биде

    30 0 Отговор
    Аз не знам тази комисия изобщо какво не е проспала и Олимпик и КТБ и още какво ли не!!! Изобщо да полчава една орда чиновници едни хубави заплати за да спят и не вършат нищо никак , ама никак не е зле и като бонус към това никой и не мисли да търси някаква отговорност
  • 14 Гост

    25 0 Отговор
    Да върнат парите от фонда тогава, като ще се правят на ощипани. Държавата за пореден път се издъни. Издъни се жестоко с поредната си свинщина. Кажете ми кой ще има доверие на тази държава като дори и собствените и граждани бягат презглава от нея, наричат я К*н*ф и Територия и хвърлят камъни назад. Кой?

    Коментиран от #17

  • 15 гост

    27 0 Отговор
    Комисията не го е проспала, а го е осребрила забавянето. Ето какво би могло да стане: Олимпик знае, че скоро ще стане зле и продава колкото се може повече застраховки на ниски цени. Прибира 60млн. лева, заделя 3-4млн. лв за джобни за съответните лица, които трябва да забавят и да предават нататък по веригата пликовете, за да може всички по веригата да забавят и да си затворят очите. Олимпик източват милионите, българските застраховани лица остават без застраховки, Караиванова и Деведжиева си купуват вили в Гърция и отиват на скъпи почивки, какво като получават мъмрене, важното е, че сметките са им набъбнали с много хиляди, да му мислят другите.
  • 16 123

    20 0 Отговор
    Човека го казва - виновни за настоящата ситуация са КФН, в чиито задължения влиза контрола на небанковия сетктор в България!
  • 17 Асковлията

    16 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Ще ти кажа ,виж сега:
    Всички държавни служители , сещаш се защо.
    Всички цигани - сещаш се защо!
    Всички престъпници, без значение от принадлежността - СИК, ВИС , ТИМ, ГЕРБ
    Сметни с калкулатора, и ще намериш отговор на въпросът си!
    Гарантирано от ГЕРБ
  • 18 00359

    16 0 Отговор
    Естествено че го проспаха, както с КТБ. - Тя цялата държава спи! - Работи по документи! ...
  • 19 Голям прос

    21 0 Отговор
    От харчене на заплатата не остава време да работи жената. Не и забелязвайте
  • 20 барбалан

    22 0 Отговор
    Калинката Караиванова изобщо знае ли какво е КФН и наясно ли е защо Тя е назначена да отговаря за това нещо КФН !!??? Намирисва на поредна яка зависимост и умишлено притворен поглед... То тая работа не е само за едната заплата и отговорността на мацката не е само до размера на възнаграждението... Окошарване си трябва...
  • 21 Ристе

    13 4 Отговор
    Никой нищо не е проспал, знае се от повече от една година накъде вървят нещата и всичко беше кристално ясно.
    Армеец също е зле.
  • 22 МиГ 23

    12 0 Отговор
    Аз предлагам следното: Б. Борисов, министрите и депутатите от ГЕРБ вместо да дават пари за черкви и джамии, да дават парите за пострадалите от катастрофи.
    И май този ик. модел е сбъркан - идва някой си, събира парите на българите и си тръгва - това така не може да продължава. Да няма право да изнася парите зад граница поне 2 - 3 години, сега кой ще заплати лечението на пострадалите? Пак държавата. И други неща може да се напишат - трябва някаква промяна. И най накрая ще трябва да се създаде държавен финансов институт или фонд - за застраховки , пенсии и др...........................
  • 23 Бенц

    9 0 Отговор
    Поредната гавра с народа.....
  • 24 Julia

    10 0 Отговор
    Щели да дадат гратисен период на застрахованите в Олимпик. Некомпетентност и престъпност в държавните служители от кфн. Какво правят хората ако претърпят произшествие с автомобил с гражданска при Олимпик по време на гратисния период и автомобилът на Олимпик е виновен. Свещена простота за служители с 13 бона заплата, кой им присъди това заплащане.
  • 25 Гого

    6 0 Отговор
    Обаче КФН не проспива случаите когато трябва гражданската да се вдигне и там са корумпирани като в КЕВР. А селянина от Банкя ни обяснява че никой не може да избяга или да открадне. Във България така стоят нещата който иска бяга и каквото си поиска краде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове