Last news in Fakti

19 Август, 2018 22:30 2 128 6

Сладолед, който не се топи

  • сладолед-
  • полифенол

Летните горещини ни карат все повече да прибягваме към най-вкусното сладко изкушение- сладоледът. Точно преди една година екип от японски учени, разработва начин да произвежда сладолед, който не се стопява, като се възползва случайно от откритие на един готвач.

Повечето сладоледи започват да се топят само няколко минути, след като се извадят от машината или контейнера и се поставят в купа или върху конус.

Поради това хората са започнали да го ядат бързо. Но сега това може да се промени, съобщават от foodpanda.

Сладоледът се появя по погрешка, след като готвач в Япония е помолен да намери начин да използва ягоди, отглеждани в райони, засегнати от земетресението и цунамито през 2011 г. Съединение, наречено полифенол в ягодите, е отговорно за втвърдяването на различни кремове с ягоди, които готвачът приготвя. Експерти се опитали да го смесят със сладолед и открили, че тази съставка ще предотврати топенето.

Една година по-късно този ягодов сладолед е тотален хит в Япония и се правят опити да се наложи и в други страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е.aaм ти и ягодите искaм сливи

    6 1 Отговор
    Пълнa химия.
  • 2 Реалист

    6 2 Отговор
    Виж сега - ям само натурален сладолед ДОМАШЕН, повтарям ДОМАШЕН. Е тея боклуци пълни с химически съединения и фруктоза извлечена от ГМО царевица НЕ ЯМ. Така наречения "италиански сладолед" в България се подслажда точно с такава фруктоза. Айде сега и полифеноли… А после тоалетната чиния що светела в тъмното

    Коментиран от #3, #4

  • 3 ПОЗНАВАЧ

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Полифенолите са полезни, байно.
  • 4 Bubbles

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Тоест сам си произвеждаш сметаната, какаото, плодовете, захарта...?

    В противен случаи не се брои.
  • 5 гост

    1 1 Отговор
    Вече няма да ям сладолед,а ще си пея песента,, ближи си сладоледа,,!!!
  • 6 ежко бежко

    1 1 Отговор
    Ако му е топло и нервно на човек,може да се разхлади ,само със сладолед!!!!!Оригинален италиански сладолед е удоволствие, да се опита!!!