Тръмп отново удари по палестинската неотстъпчивост (СНИМКИ)

11 Септември, 2018 09:20
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1372
Автор: Анатоли Стайков

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп взе решение да затвори офиса на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) във Вашингтон.

Тази мярка последва след серия от засягащи палестинците радикални решения, които затвърждават произраелската позиция на президента на САЩ. Вашингтон дълго се представяше като безпристрастен посредник в близкоизточния конфликт, но по време на управлението на Тръмп дипломатическите удари са насочени само към една от страните в конфликта, а бюджетните съкращения за палестинците се удвояват.

Решението на Държавния департамент на САЩ да затвори офиса на ООП във Вашингтон продължава дългата серия от мерки, целящи да принудят палестинското ръководство да промени курса си, след като палестинският президент Махмуд Абас прекъсна всички контакти с пратениците на Тръмп в знак на протест срещу преместването на американското посолство в Ерусалим.

Произраелската позиция на Вашингтон се засили през последните седмици, след като предложеният от САЩ мирен план беше отхвърлен за пореден път.

В края на август Държавният департамент на САЩ съобщи, че спира помощите си за агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток, докато тя не извърши "реформи". С други думи: да намали драстично броят на получателите на помощи, за да отслаби искането на палестинците за право на завръщане, в случай, че бъде сключено мирно споразумение.

Съдържанието на мирния план на администрацията на Тръмп, целящ да прекрати постоянния конфликт между Израел и палестинците, е една от малкото тайни, които все още не са изтекли в медиите. Ясно е обаче, че на много арабски лидери, включително на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, е дотегнал постоянният отказ на палестинците да сключат мир, дори когато Израел предложи много добри условия.

Взетото от администрацията на Тръмп решение да се спре финансирането на агенцията на ООН трябваше да бъде взето много отдавна и може да принуди палестинците най-после да сключат мир, смятат експерти.