Висши офицери от запаса бяха удостоени с орден „За военна заслуга“ - I степен

11 Септември, 2018 18:42
8 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 893
Автор: Константин Карагьозов

„Удостояването с днешните високи отличия е безспорно признание за професионализма на тези български офицери, за тяхната компетентност и всеотдайност, за достойната служба в редовете на Българската армия, за безспорния им принос за развитието и укрепването на Въоръжените ни сили“.

Това заяви днес, 11 септември, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев на церемонията по награждаването на български военнослужещи. О.з. вицеадмирал Румен Николов, о.з. генерал-лейтенант Пламен Атанасов, о.з. генерал-лейтенант Галимир Пехливанов и о.з. бригаден генерал Светослав Даскалов бяха отличени с орден „За военна заслуга“ – I степен за големите им заслуги за развитието и укрепването на Българската армия, дългогодишната им и безупречна служба и приноса им за националната сигурност на Република България.

„Уважаеми господа генерали и адмирали, използвам повода да изразя своето лично уважение към вас, защото за вас понятията – дълг, чест, достойнство, отдаденост на Родината – не бяха празни думи, а изпълнено с дълбок смисъл ежедневие“, обърна се към отличените военнослужещи президентът.

В своето слово-отговор от името на наградените с високите държавни отличия, началникът на отбраната в периода 2014 – 2016 г. о.з. вицеадмирал Румен Николов благодари от свое и от името на колегите си. „Това е израз на вниманието и оценката, която се дава за нашата почти 40-годишна служба за защита суверенитета на Република България, изграждането на Българската армия, издигането й на пиедестал сред колегите и за уважение сред противниците“, заяви той.

„Вярвам, че в близко бъдеще усилията на нашите колеги – тези, които остават в бойния строй, ще бъдат подкрепени, ще бъде осигурено развитието на Българската армия, за да бъде тя достоен член на Алианса, за да може да изпълнява достойно всички поставени й задачи, а мотивацията сред личния състав ще бъде безспорна“, категоричен бе о.з. вицеадмирал Николов.

О.з. вицеадмирал Румен Николов започва службата си като командир на бойна част на противолодъчен кораб. Впоследствие е заемал длъжностите помощник-командир на противолодъчен кораб и командир на дивизион патрулни кораби. Бил е заместник-командир и командир на военноморска база Варна, както и началник на Оперативно управление към Главния щаб на Военноморските сили. По-късно о.з. вицеадмирал Николов е заместник-командир и командир на Военноморските сили. През юни 2014 г. е назначен за началник на отбраната. На тази длъжност той работи последователно и упорито за поддържане на съществуващите и изграждането на нови и адекватни на средата за сигурност отбранителни способности, изпълнение на коалиционните ни отговорности и повишаване мотивацията на личния състав.

О.з. генерал-лейтенант Пламен Атанасов, който е преминал през всички командни длъжности в Българската армия, през основни длъжности в Командването на Сухопътните войски, бе национален командир на 23-тия български контингент в Кабул, Афганистан. През 34-годишната си служба той се изявява като мотивиран войн, командир и лидер, успява да постига целите на командваната от него войскова единица и служи за пример на своите подчинени. От ноември 2015 г., като заместник-началник на отбраната, служи високоотговорно и целенасочено за усъвършенстване способностите на Българската армия и на Въоръжените сили като цяло.

От 2010 г. до 2015 г. о.з. генерал-лейтенант Галимир Пехливанов заема длъжността „Военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз“. Тези години на военно-дипломатическа длъжност в Брюксел са само финалът на завидна воинска кариера, включваща всички основни командни длъжности. О.з. генерал-лейтенант Пехливанов е бил началник на дирекция „Операции“ в Генералния щаб на Българската армия и заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по операциите и подготовката. Между 2008 и 2009 г. заема отговорната длъжност „Началник на Съвместното оперативно командване и заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по операциите и подготовката“.

Доскорошният ръководител на Служба "Военна информация" о.з. бригаден генерал Светослав Даскалов получи висшето държавно отличие за големите си заслуги за развитието и укрепването на Въоръжените сили, дългогодишна и безупречна служба, както и за приноса си за националната и колективната сигурност, за проявения висок професионализъм и за личния си принос в процеса на реформиране и изграждане на българското военно разузнаване в съответствие с новите глобални предизвикателства.

На тържествената церемония присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.