Last news in Fakti

21 Декември, 2018 15:07 2 713 5

Красен Станчев за Марк Жирардели: Слухове, правна неграмотност и класов подход продължават да се реят из електронната мъгла

  • красен станчев-
  • марк жирардели-
  • банско

Това е разликата между двата вида акционери и няма как бенифициарния собственик да бъде достъпен от общите фирмени регистри, ако той или тя не пожелаят това

Красен Станчев за Марк Жирардели: Слухове, правна неграмотност и класов подход продължават да се реят из електронната мъгла - 1

Известният икономист Красен Станчев коментира във „Фейсбук“ страницата си ски легендата Марк Жирардели, който е собственик на "Юлен" АД, дружеството което стопанисва ски зона Банско. Ето неговия анализ:

"В началото на 2015 и 2016 г., а по-късно и в средата на тази година, ако не смятат многобройните интервюта, съм имал повод да обяснявам защо физическото лице – собственик на дружеството, което управлява ски-зоната над Банско, няма никакво значение.

С Марк Жирардели съм се запознал в Банско, на едно от световните първенства преди години, ако не ме лъже паметта – представи ме Пепи Попангелов. След като той обяви тази своята роля на собственик преди няколко дни, мислех, че много неща се изясняват. Аз разбрах защо курортът има добър маркетинг, печели домакинства при невъобразима конкуренция с около 300 курорта по света, защо Марк е винаги на важни събития в курорта и познава персонала на съоръженията, разговаря с всеки, който поиска нещо да му каже.

Но от три дена виждам как се сбъдва предсказанието на Евгени Петров, от VeVesti, че ако преди хленчът бе, че собственикът на „Юлен“ е световно неизвестен, сега вопълът ще бъде, че той е световно известен.

Разбираемо е, БСП (г-н Зарков, ако не бъркам името) да не схваща, че при капитализма правата на собственост са търгуеми, че за потребителите е важно какво предприятието предоставя като стока и услуга и да има свободата да избере друг доставчик, и че кредиторите на собственика са най-вече онези, които се интересуват от това дали той има качествата да управлява добре делата си, за да е сигурно, че ще има полза да го финансират.

Но това неразбиране преминава в правно-техническа неграмотност, когато вече обсъждат номиналния акционер на дружеството ТАК Сървисис Ltd.

Буквално „номинален“ означава назован, показан, като собственик той може и да е фиктивен. Това е физическо или юридическо лице, чието име, в качеството му на акционер, се появява върху дружествените документи вместо името на бенефициарния собственик на дружеството или предприятието.

Крайният бенефициарен (облагодетелстван) собственик е действителният собственик на дружеството към даден момент. Неговото име се разкрива в оторизирани регистри, които са важни пред другите акционери и кредиторите, например банки, за които, както стана дума, е важно да могат да преценят кредитоспособността на търсещия финансиране, способността му да работи и печели, за да има възвръщаемост на инвестицията и да се знае кой плаща, ако нещата не потръгнат. Такива са и традициите, и законите, и процедурите за надлежна проверка на клиентите в тези отношения.

Това е разликата между двата вида акционери и няма как бенифициарния собственик да бъде достъпен от общите фирмени регистри, ако той или тя не пожелаят това да стане . Именно незнанието на тази правна фигура, непозната от българското право дава храна на тиражираните слухове, че Марк Жирардели не фигурира във фирмените документи. Те просто са достъпни за различни хора. А мен например ме интересува дали тук могат да се карат добре ски в сравнение с местата, където мога да си позволя да правя това.

Изглежда границите на махленското въображение в писанията за Марк вече се изчерпват, остава социалистите и „зелените“ да се върнат отново към елементите на фразеологията на класовата борба в обсъждането на ски зона „Банско“, с които те се сражават срещу курорта от години".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    12 4 Отговор
    Дада Нанско е спечелило измежду 300 други курората само че друг път! На всички е ясно че герберастите докараха Жирардели с обещание за тлъста порция от приходите! Да каже от коя офшорка се финансира?
  • 2 Русенец

    12 2 Отговор
    Красен може и да е прав, но строителството на втора кабинка на Банско не се спира от Зелените и от БСП, а от корупцията в правителството на ГЕРБ, което от 9г. тъпче на едно място.
    Така е и на Витоша, кадето лифтовете са в окаяно състояние, а в подножието имат над 1 милионен град с хиляди желаещи да карат ски в планината.
  • 3 Дени

    9 11 Отговор
    Много прав Красен Станчев! Дано повече хора прочетат това и да разберат за какво наистина става дума.
  • 4 дядо скиор

    6 1 Отговор
    Ще има ли годни лифтове и писти и на Витоша най-после, че и внуците ми да видят къде дядо е карал, а не чак на Пампорово да ходят? И да е достъпно за всички, не само за богатите. Както беше.
  • 5 Това не се ли определя като лобизъм

    9 1 Отговор
    Вижда се усилието на правителството да помогне на концесионера. Но едва сега се разбра защо и кое популярно име стои, поне според неговите думи. Но дали няма хиляди скрити подробности, които да станат известни на хората след 10-15 години. Как да ви вярва човек, като 30 години само лъжете и се облагодетелствате от загробващи българина сделки с чужди инвеститори.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове