18 Декември, 2018 21:00 1 899 9

Банско е най-предпочитан за зимен туризъм

  • банско-
  • зимен туризъм

Над 650 000 българи планират почивка в планина през тази зима, сочи проучване

Банско е най-предпочитан за зимен туризъм - 1
Снимка: БГНЕС

Над 650 000 българи планират да ходят на почивка в планина през тази зима, показват данни от проучване на изследователски център "Тренд" за нагласите на българите към предстоящия зимен туристически сезон сред 1007 души между 30 ноември и 6 декември по поръчка на "24 часа".

12% или над 650 000 пълнолетни българи планират почивка в планината през тази зима, а 79% - не, сочи изследването. Близо всеки десети (9%) декларира, че все още не е решил.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка тази зима, е липсата на финансови възможности (69%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус - тези с висше образование и живеещи в столицата и областните центрове в по-малка степен изтъкват финансовия аргумент. 16% от непланиращите почивка тази зима споделят, че не са ходили на почивка в планината повече от 10 години. Малко над една пета (23%) са тези, които не са ходили на почивка в планината повече от 20 години, като делът при хората над 60 години е осезаемо по-висок.

83% от българите, които планират почивка тази зима, декларират, че ще отидат на планина в България. Един на всеки десет (11%) от пълнолетните българи планира такава почивка в чужбина.

Банско е най-предпочитаната дестинация за зимен туризъм за над една трета (34%) от българите планиращи почивка, следван от Боровец (17%) и Пампорово (12%). В демографските разбивки, прави впечатление, че младите между 18 и 29 г. в най-голяма степен предпочитат Банско. Над половината от пълнолетните българи (54%), оценяват като добри условията за зимен туризъм в България, а едва 3% - като лоши.

Водещият мотив за избор е цената на нощувките - 22%, а курортът е определящ за избора при 13% от българите. Цената на нощувките е в най-малка степен фактор за живеещите в София.

Всеки десети споделя, че се води от това да е "тихо и спокойно", като това се отчита в по-висока степен при по-възрастните групи, за сметка на по-младите. Повече от една трета (37%) от пълнолетните българи споделят мнението, че през последните години България става по-добро място за зимен туризъм, а едва 2% са на противоположното мнение. Според 24% няма промяна.

Малко над една четвърт - 26% от българите, смятат, че са еднакво обслужвани и получават същото качество като чуждестранните туристи, докато по-голям дял (35%) са тези, които са на противоположното мнение. Голям е делът (38%) на тези, които не могат да преценят.

Според проучването 12% декларират, че практикуват зимни спортове. Те са най-популярни сред възрастовите групи между 18-29 г. и 30-39 г. Зимните спортове са разпространени най-вече сред живеещите в столицата, което може да бъде обяснено отново с доходите на живеещите в София, тъй като практикуването на зимни спортове изисква повече финансови средства. 81% от практикуващите зимни спортове оценяват условията за зимни спортове в България като добри, а отново едва 3% са тези, които ги смятат за лоши.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КО НЕ

    5 1 Отговор
    Иначе все реват , че нямат пари , а 650 000 души , море разбирам ,ама мнооооо скиори бре .......

    Коментиран от #2, #3, #7

  • 2 эннэфн

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "КО НЕ":

    най вероятно това изследване е фалшиво както повечето изследвания
  • 3 Константна Величина

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "КО НЕ":

    ПОЛОВИНАТА ОТ ТЕЗИ 650.000 СА СОЦ. СИНЧЕТА / на червени барони, Дс-та, оригарси и приближени/ ТЕ СА КОНСТАНТНА ВЕЛИЧИНА - ВИНАГИ ИМАТ КИНТИ / защото тате ги е осигурил още в началото на прехода, учили са на Запад и тн/ И ОСТАВАТ 325.00 които планират почивка тази на планина тази зима.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Константна Величина

    9 0 Отговор
    А ДОКАТО 650. 000 ЩЕ ХОДЯТ НА ПЛАНИНА РОМИТЕ ЩЕ ЗАЧЕНАТ 50.000 ЧАВЕТА ТАЗИ ГОДИНА, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ПРОТЕСТИРА ДА СЕ НАЛОЖИ ВЕТО И ЗАБРАНА НА ПОВЕЧЕ ОТ 2 ДЕЦА ЗА РОМИ И СПИРАНЕ НА ДЕТСКИ ПОМОЩИ ЗА ХОРА БЕЗ ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ, ВИЖ SAVE THE PIRIN Е ПО-ВАЖЕН
  • 6 Drittes Reich

    9 1 Отговор
    Банско? Не, не....тъпкайте се там. Има много по-уютни места за ски и почивка. Там е пренаселено с дрогирана пияна паплач...
  • 7 ГосТ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "КО НЕ":

    Те па едни скиори,ум да ти зайде. Повечето свличат или правят диагонали по пистите,но в чалготеките и кръчмите са номер едно.
  • 8 Асен

    1 1 Отговор
    Аз лично се кефя на Банско, бях на откриването на ски сезона и много ми хареса. Сега имам резервация за Нова година, нямам търпение да дойде.
  • 9 Сами

    2 1 Отговор
    Ако си чужденец и търсиш добри условия и обслужване, Банско няма аналог в околността