ФАКТИ.БГ

Валя Ахчиева с разкрития за бързите тестове (ВИДЕО)

Всички служители със спорни резултати са били известени и са им направени PCR тестове

Публикувана: 1 Май, 2020 12:42
45 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 13748
Валя Ахчиева с разкрития за бързите тестове (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.9 от 43 гласа.
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Само няколко часа след като публикувахме журналистическото ни разследване за Банско, получих нов сигнал. Този път от медицински работник в една от най-големите и най-модерни болници. Тази, която е на първа линия в борбата с коронавируса – “Александровска”. Разказаха ми, че не дават резултатите от бързите тестове, които са направили на медицинските работници в една от клиниките на болницата.
В гласа на жената, която поиска да не публикуваме името ѝ, усетих не само безпокойство, но и гняв.

Това споделя журналистът Валя Ахчиева в ново свое разследване публикувано отново в Еuractiv.bg.

Ето какво разказва Ахчиева:

Разказът на медицинския работник

“Взета ми е кръв на 8 април. Досега резултат не съм видяла, нито положителен, нито отрицателен. Взета ми е кръв доста голямо количество. За бързите тестове аз не знам какви са им методиките. Всички в нашата клиника, които бяхме налице, отидохме в определен час по график и ни беше взета кръв в “Клинична лаборатория”. И никой не е получил резултата си. Въпреки че ние сме питали, а не само сме чакали.

Да не говорим, че отидохме и на място с моя колежка в Клиниката по микробиология, за да попитаме и да си видим резултатите. Но те ни казаха, че е много голям масивът и нямало как да ни търсят резултатите и ни отпратиха да си ги търсим, че са пратени на заместник-директора. Никой не ме информира за резултата, но ни беше казано, че ако някой имал проблем, щели да го търсят отново. Аз не получих информация, не бях потърсена и само по това косвено мога да предполагам, че резултатът ми е отрицателен. Но дали е точно отрицателен или е положителен за едни антитела, нищо не знам, след като не съм видяла резултатите. И никой от моите колеги не знае! Никой!

Всеки подпитва, но те казват: “Ами, ами… няма ги резултатите… При заместник-директорката са. Те са казали, че само ако има проблем, ще ни потърсят. Само ако проблем! Нито един не е извикан за PCR, въпреки че прочетох в сайта “Блиц“ (интервю на директора на “Александровска болница” д-р Костадин Ангелов), че 43 души били с междинни резултати. Какви са тези междинни резултати? Пак можем да гадаем, дали са някои от антителата или нещо друго? Не се чу, не се разбра нищо.

После, след още седмици се разбра, че имало един или двама, или трима, които са положителни! Кои са те, какви са им резултатите? Пълна загадка! Аз лично не знам, дали съм контактувала с тях? Излишно е да казвам, че имам уязвим човек вкъщи, с когото живея. И че това е личен мой тест! И как аз да не получа резултата? Това са неща, които са повече от скандални за мен, но…Това е!“, разказва медицинският работник.

Какво се случва?

Медицинският работник твърди, че резултатите от бързите тестове на всички колеги от една цяла клиника в “Александровска болница” били отишли от лабораторията – право в кабинета на заместник-директора. Вече над 20 дни никой не ги е информирал за резултатите. Сега ще проверим какво се случва там.

Охраната в административната сграда най-напред ни каза, че ще информира директора д-р Костадин Ангелов, че го търсим за интервю. Но само след минута ни съобщи, че него го нямало.

Тогава искаме среща със заместник-директора по административните въпроси г-жа Мария Куманова, за която се твърди, че съхранявала данните от бързите тестове на всички лекари и служители. Тя пристига и отговаря на всички наши въпроси. Не отрича, че данните са при нея, но не вижда проблем в това.

“Всички служители със спорни резултати са били известени и са им направени PCR тестове, а тези с междинни резултати също са били информирани“.

“Не са информирани!” – оспорвам думите ѝ аз.

Казвам ѝ, че хората са искали да си ги видят, но не са успели. От едно интервю на директора на болницата пред друга медия са разбрали, че имало някакви междинни резултати. Защо да не могат да си вземат резултатите от вашата лаборатория, която е модерна и има електронна система?

Настоявам да науча къде са в момента резултатите от изследванията, след като г-жа Куманова най-напред твърди, че резултатите били в отделните клиники, но после се поправя, че щели били да ги предоставят на медицинските работници. Заместник-директорът Куманова отговаря:

“Тези изследвания не се вкарват в общата електронна система на лабораторията, която може да се види през интернет. И не става въпрос за лични данни. А и няма значение, къде са те сега. Ние сме администратори на лични данни и спазваме всички правила на европейския регламент.“

Питам заместник-директора, дали са замразили кръвта, след като било имало междинни резултати и след като са минали повече от 20 дни?

Г-жа Куманова не знаеше това, но заяви, че всичките 43-ма служители, които са били съмнителни, са били тествани с PCR и са били известени за резултата. Тя обещава, че ще предоставят резултатите от бързите тестове на всички медицински работници, които не са били известени.

Потърсих мнението на доц. Атанас Мангъров, който е началник на детското отделение в Инфекциозна болница. Какъв може да е мотивът да не се предоставят резултатите от бързите тестове на хората, които са дали своята кръв за изследване?

“Не знам! – свива рамене доц. Мангъров.- Това са изследвания с лични данни на хората. Единственият мотив би бил при положителни резултати да не настъпят брожения в лечебните заведения. И да няма кой да работи. Или че някой иска да контролира информацията.“

А как разчитате данните, които открихме за Банско? – задавам следващия си въпрос. – 8 процента от хората там са с антитела срещу коронавируса. И няма нито един положителен резултат от PCR.

“Населението на Банско е близо 13 хиляди души. 8 процента от тях са над 1000 души. Ако това се преизчисли към населението на България, което е около 7 милиона души, това означава, че около 560 хиляди души в България вече са се срещнали с коронавируса и са прекарали тази инфекция. Това са два големи града – Пловдив и Варна например, са го изкарали и даже никой не го е усетил. И ако това се знаеше през месец март, най-малкото щеше да се знае, какво е изходното състояние и да имаме много важна информация. И щяхме да разсъждаваме върху нея. И така да се вземат решения. И това, че не са открили някой, който към даден момент да отделя вируса, това не означава, че такива хора няма. Това е все едно, да отидете за риба, да не хванете нищо и да си мислите, че в морето няма риба. Има! Но, в дадения момент не сте хванали. Само че, може в следващия момент да хванете много.“

Нарушен ли е законът?

Нарушен ли е законът за защита на личните данни при случаите с Банско и “Александровска болница”, след като хора не са получили резултатите от бързите си кръвни тестове?

За отговор на този въпрос потърсих председателя на Комисията за защита на личните данни – г-н Венцислав Караджов.

“В случая с Банско, хората са изследвани от Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Целта на изследването е била да се установи процентът на зараза с коронавирус в града и да се предприемат съответните мерки за защита на населението. В тези случаи, съгласно регламента (за защита на личните данни) е важно с какви цели се събират и обработват личните данни. В случая те не са за издаване на медицински удостоверителни документи, а за да се предприемат мерки от страна на държавата за защита на останалите граждани на Банско. Целта в случая е да се защити обществения интерес и здравето на местното население.

Категорично е забранено кметът на Банско да прави снимка на положителните резултати от бързите тестове. Това е нарушение от страна на кмета като администратор. Ако се докаже и се подаде информация в Комисията за защита на личните данни, ние трябва да проучим този въпрос”, каза Караджов.

За случая с “Александровска болница” той казва, че информация се дължи.

“Съгласно разписания от министъра „Медицински стандарт“ по „Клинична лаборатория“, на лицето, на което е направено изследването, му се дължи информация. Тази информация и тези документи са ясно разписани в този стандарт. Така че правилата трябва да бъдат спазени. И ако сега лекарите от болницата изпратят писмен сигнал до нашата комисия, тогава ние пак ще проучим случая. И ако се установи, че администраторът е обработил лични данни, които той не е предоставил в едномесечен срок на физическото лице, при поискването им, то на администратора ще му бъде издадено разпореждане – незабавно да предостави тези данни в 7-дневен срок. А ако не се спази този срок, това ще доведе и до санкции“, казва председателят на комисията.

В условията на пандемия точно документите от изследванията на хората са особено важни, защото те доказват здравословното им състояние. Иначе, без документи, няма как да знаем, дали са такива фактите, които оперативният щаб ни съобщава всеки ден?

Няма как да ги проверим!

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.9 от 43 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
БЕН ГЪЗАРА
1 Отговор
ПУНТА МАРА ДРУГАРИ

Коментиран от #10


Оценка:
-3 +87

Нормално
2 Отговор
Грозен цирк за сметка на народа.

Оценка:
-4 +121

Мисирки учете се
3 Отговор
от най добрия разследващ журналист в БГ. Учете се докато не и се е случило нещо и на нея да пази Бог.

Коментиран от #37, #40


Оценка:
-8 +143

asd
4 Отговор
Дубрютру! Сетили се говньовците да питат как се усвояват пари с неверни/липса на резултати ... поне 75% от "лабораториите" им са такива (с фиктивни резултати). Как е? Добре ли спахте?

Оценка:
-4 +100

майтапчийски
5 Отговор
не е важно кой какво тества важно е кой брой бюлетините(резултата)

Оценка:
-3 +92

даскал Генчо
6 Отговор
Пунта мара. Пак балон пълен с въздух. "Един доктор казал" това е информатора. Това много ми прилича на "една жена каза, че...." и всички лудват. Егати разследващата журналистика.

Коментиран от #22


Оценка:
-80 +12

Дайте ми лист и химикал
7 Отговор
И ми гледайте сеира..

Оценка:
-10 +16

ZZorro
8 Отговор
Манипулации,лъжи и измами.Това е стандарта в БГ.На такава държава няма как да имаш вяра.А за шефа Коста понеже лично го познавам ще кажа че е завършен мръсник.

Оценка:
-2 +69

ромалеее
9 Отговор
Има ли българи в България да си защитят парите....., няма, те са научени да лаят само на трохичките на етноса, слепи и безчувствени са като му го вкарват на няколко "ката"

Оценка:
-4 +40

Чух една жена на пазара, тези дни ..
10 Отговор

До коментар #1 от "БЕН ГЪЗАРА":


Но, не иска да я разкриваме, коя е. Повярвайте на Яхниева.

Оценка:
-55 +5

Миризлив пор
11 Отговор
Поредния добре платен репортаж. първите бързи тестове даваха около 30% грешка което много бързо се установи от западните лаборатории. Естествено веднага се реши да се преустанови ползването им и да се мине към 2-ро и 3-то поколение където грешката е доста по малка. Междувременно формите бяха произвели доста тестове които трябваше да пласират и платиха тук и там и разни хорица започнаха да реват за масово тестване. Няма да се учудя ако са ползвани такива тестове и за това нищо не е излязло като резултати.

Коментиран от #19


Оценка:
-50 +11

А и Б
12 Отговор
Кой тоя Коста бе? Кажи да знаем и ние.

Оценка:
-2 +8

хари
13 Отговор
Абебалъци, как може да се вързвате на Яхниева- най-долна манипулаторка и продажна мисирка. Тая е по-долна и от Беновска! На медицинския работник му е казано "след като не те викаме втори път- отрицателен е теста" какво повече коментирате, какви балони надувате? Какво да види на теста, да влезе в хроматографа ли или в иглата на пробата кръв? Аман от малоумни шарани.

Коментиран от #28, #29


Оценка:
-66 +7

ФЕН
14 Отговор
За пореден път Мангъра Ви дава отговор на въпроса!!!Ама не им изнася!!! 1 отгорвор е че при положителен резултат и всятата паника от правителството е че хората ще откажат да работат и с право и втория е укриване на инвормацията с цел маниполация и облаги ...За мен Мангъра е достоен и НОРМАЛЕН Човек ама кой да го слуша!

Оценка:
-9 +60

Кински
15 Отговор
Ами много странна тишина около Банско.то не бяха карантини КПП та .после уж много тестове и после тишина.а защо ли не ги тестваха през 14 те дена карантина а чакаха да мине и тогава чак
Малко тестчета .Брестовица същата работа ще чакат 14 дена да видим кой ще пукне ли?уж има 70 хиляди теста в наличност а не се правят.

Коментиран от #42


Оценка:
-5 +51

Всичко е пунта мара
16 Отговор
Хахаххах

Оценка:
-2 +21

Комунист
17 Отговор
Бързите и неособено точни тестове са идеален начин за болници и лаборатории да "усвоят" едни пари безконтролно. Тестват едни хора по няколко пъти, други само на хартия и куче влачи рейс, диря няма! А тия, дето св връщат със самолети от чужбина, не само че не ги тестват, но и ги пускат с таксита по цялата държава д разнасят вируса, пък после гонят да тестват хиляди контактни

Оценка:
-0 +52

Гост
18 Отговор
В случая е важно само дали изследваните лица са получили резултатите си, а не дали свидетелят е измислен и каква е Ахчиева. Отсейте важното, мислете. Хайде със здраве!

Оценка:
-1 +33

К.К.
19 Отговор

До коментар #11 от "Миризлив пор":


Дарени тестове какви могат да бъдат? Възможно е, и никой да не е изкарал заболяването в Банско. Няма починал, няма пациент в тежко състояние от Банско!

Оценка:
-0 +26

ВЪН
20 Отговор
!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА ИЗМЕТ. БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ И ПАРТИЙНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-1 +31

МИХАЙЛОВ
21 Отговор
...ТАЯ МАФИОТСКА ХУНТА - ГЕРБ
КОЯТО РЕДОВНО И СИСТЕМНО
ФАЛШИФИЦИРА ИЗБОРИТЕ....
...ТА НЯКАКВИ СИ ТЕСТОВЕ ЛИ
НЯМА ДА ФАЛШИФИЦИРА....
...БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА
КАКВИ ЧУДОВИЩНИ ИЗМАМИ
И ПРЕСТЪПНИ СХЕМИ
РЕАЛИЗИРА СЕГА
ХУНТАТА - ГЕРБ
С ТОВА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ...
...С ОСНОВНА ЦЕЛ - ОТКЛОНЯВАНЕ
НА НАРОДНИЯ ГНЯВ И БУНТ
СРЕЩУ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА
И НЕГОДНОСТТА И
ЗА НАГЛОСТТА И,
ЗА РЕПРЕСИИТЕ И ТЕРОРА,
ЗА Г.АБЕЖИТЕ И КРАЖБИТЕ,
ЗА РЕКЕТА И ИЗМАМИТЕ,
ЗА ЦИНИЗМА И ГЛУПОСТТА
НА ТАЯ ПРОКЛЕТА
МАФИОТСКА СГАН - ХУНТА - ГЕРБ....

Коментиран от #24


Оценка:
-2 +43

плевен
22 Отговор

До коментар #6 от "даскал Генчо":


Щом не вярваш на "един доктор", повярвай на един проверен/с РСЯ тест/. След два дена звънене на дадения за връзка телефон, на "тях" им писна и на третия ми се обадиха:"Няма Ви в списъка със положителните." Предполагам, че не се обаждат, за да не получат лавина от съдебни дела за грешни резултати.
За да не звучи толкова тъжно ще ви разкажа какво стана в къщи: Разбира жената, че е,заразена и докато се усетя взе една книга, легна в спалнята и обяви-болна съм. Ами сега? "А бе жена, излез от спалнята.Оборудвал си ти кухнята. Там ще си изкараш карантината. Ако ти е малко, ще ти отпусна и коридорчето с авт. пералня и микровълновата." А тя напълни пръскалото и окъпа апартамента с преварената ми ракия. Обяснявам й:"Жена, това , че фучиш из къщи като вещица, и повтаряш заклинанието "Простак! Простак!", няма да направи ракията по- силна.Остава си 70 градуса.!" Извод?: Този вирус ще ме умори. Никога не съм прал, готвил и мил чинии както сега.

Коментиран от #30


Оценка:
-2 +26

цербер
23 Отговор
"Само ако проблем!" БЪЛГАРСКА РАБОТА! Не ми се коментира,че ще изпиша цяла страница.

Оценка:
-3 +5

село
24 Отговор

До коментар #21 от "МИХАЙЛОВ":


Михайлов, долу в ляво на клавиатурата има едни копчета, които правят буквите малки. Не бъди шиле!

Оценка:
-7 +2

Ръмпези
25 Отговор
ЗАЩО ДА НЕ ВЯРВАМ НА АХЧИЕВА...НА БОРИСОВ, КОЙТО Е ОСЪДЕН ЗА ЛЪЖА 5 000 ЛЕВА, НА НЕГО ЛИ ДА ВЯРВАМ....6377

Оценка:
-2 +31

КВН
26 Отговор
Тиквоний е патологичен лъжец и крадец!

Безброй пъти го е доказал.

Ще лъже и краде докато може...

Оценка:
-1 +24

Заралия
27 Отговор
В 14.02 ч в Ст Загора бе усетено леко земетресение.

Оценка:
-0 +9

До Хари
28 Отговор

До коментар #13 от "хари":


Чети пак Хари!За сега слаб 2!Седни си!

Оценка:
-1 +4

Ми що
29 Отговор

До коментар #13 от "хари":


не вземеш нагледно да я обориш, че само на приказки е лесно. никой измамник не смее дори да се пробва да подкупва Ахчиева, оти му е ясно, че ще изяде желязото. Що направиха всичко възможно да я изгонят от БНТ, а ? Ми щото е независима и неподкупна, па ти си дрънкай, че било платено. Тая жена от далече надушва паплачта

Оценка:
-2 +18

Комшията отсреща
30 Отговор

До коментар #22 от "плевен":


Хахаха, ако и беше оборудвал килера,щеше да имаш ракия

Оценка:
-0 +6

Бцгбб
31 Отговор
Разбра се отдавна, че целият театър няма нищо общо с вируси, камо ли с грижа за хората. Докога ще търпим актьорите да се размотават по сцената?! Извънземни няма да дойда да свършат тази работа.

Оценка:
-3 +18

Гост
32 Отговор
Потвърждавам. В нашата организация ни направиха бързи тестове и казаха: елате след 15 мин. за резултати". След 15-20 минути отивам с няколко колеги и ни зявват, че всички сме отрицатлни и да си ходим.... Щели да ни "намерят, ако има нещо"! Никой не видя резултати, има ли антитела, няма ли... Това беше!

Оценка:
-0 +15

кой вярва на НОЩ
33 Отговор
Първо ще чакаш 30 дена данни, после ще пишеш писмен сигнал, после ще чакаш 7 дена още - тя карантината свърши за някои , другите в дървения костюм ! Нищо не се е променило от времето на Чернобил ! Бойко да не хука комунистите, не само, че е един от тях, но е по-зле от тях , еднолична диктатура на по-нагъл и прост управник от бай Тошо. И това ако не е мутренско време, здраве му кажи. НОЩ - никой не ви вярва, хабите медийно време, заплати и подлудявате хората .

Оценка:
-3 +14

34
Този коментар е премахнат от модератор.
35
Този коментар е премахнат от модератор.
Шляхтиц
36 Отговор
Ахчиева, добре, че си се родила на този свят, за да оправиш България. Живееш и получаваш пари само от интриги, скандали, сплетни и недоразумения. Учудвам се как все още не са те назначили в Белия Дом като голям специалист по ВСИЧКО. Разбираш от петрол, земеделие, вино, медицински тест за вируси и какво ли още не. Казал съм АМАН от такива общопрактиващи специалисти, които живеят от скандали, разправии, недоразумения, празни, махленски обвинения....... Има прокуратура, съд, които решават кой крив, кой прав и кой на булката брат се пише. Вярно е, че всички по веригата са корумпирани, но на земята всички са грешници. Светците са горе на небето.............

Оценка:
-14 +3

Zaza
37 Отговор

До коментар #3 от "Мисирки учете се":


На мисирките се плаща защото са прости и страхливи, без срам и морал

Оценка:
-1 +8

Zaza
38 Отговор
Логично е да предположим, че НЯМА НИКАКВА ЕПИДЕМИЯ И всичко е с друга насока както единайсети септ

Оценка:
-2 +9

хмхмхм
39 Отговор
Жалко за журналистиката въобще, още по-жалко за българската журналистика още по-жалко, че тази злощастна женица се нарича журналистка. Изпадна съвсем и от всички журналистически "влакове" и прави неплодородни усилия за нещо, което нито разбира какво е, нито как става. Дефект в системата ... и не от сега.

Оценка:
-8 +0

40
Този коментар е премахнат от модератор.
хей
41 Отговор
По цял свят има епидемия ,само тука нема?

Оценка:
-1 +1

дедо Мони
42 Отговор

До коментар #15 от "Кински":


Има как да няма? Вервайте ми! хахахахаха

Оценка:
-0 +0

ЦАЦАРОВ
43 Отговор
ТАКА УПРАВЛЯВА ГЕРБ ,ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА НЕГО ,
НО НЕ СЕ ОПЛАКВАЙТЕ ПОСЛЕ!

Оценка:
-0 +1

Иванов
44 Отговор
Понятието здваеопазване отдавна се е изпарило...Една проста сметка - над 400 болници. Чудо и приказ... РЕАЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ - МИНИМУМ 100...Покрай тази пандемия - ЛЕКАРСТВО за това няма- лекуване също...Вършат се едни ЕЛЕМЕНТАРНИ ПРАКТИЧЕСКИ действия и нищо повече...Велики приказки за какво ли не. Разни богопомазани медиц. величия доказват колко са сложни ТЕЗИ ЕЛЕМЕНТАРНИ ЛЕЧЕНИЯ, които избощо ги няма... Манията за величие е УНИКАЛНА. Да не говорим за реализирането на разни болни амбиции

Оценка:
-0 +1

45
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5