24 Август, 2021 15:24 14 833 25

Незаконният комплекс на Вълка е готвен за дарение вместо обещани милиони

  • александър дунчев-
  • румен гайтански-
  • румен гайтански - вълка-
  • ловно стопанство искър-
  • владислав панев

Шефът на Агенцията по горите Александър Дунчев и депутатът от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев направиха съвместна проверка на стопанството

Незаконният комплекс на Вълка е готвен за дарение вместо обещани милиони - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Скандалът с незаконната постройка на фирма на Румен Гайтански - Вълка в ловно стопанство "Искър" влезе в още по-странна фаза. Оказа се, че триетажната хотелска сграда, за която Столична община накрая издаде заповед за събаряне, била готвена за дарение към ловното стопанство, вместо част от обещано парично дарение от 15 млн. лв. За това се разбра при съвместна проверка в стопанството на шефа на Агенцията по горите Александър Дунчев и депутата от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев, предаде Mediapool.

"В договора има едни дарения, които трябва да се извършат след тези 15 години. Идеята е в последните години вместо пари да предадат обекта", каза Красимир Атанасов, представител на "Био майнинг" по време на проверката. Въпросната фирма е контролирана от Румен Гайтански - Вълка и има 15 годишен договор за съвместна ловностопанска дейност със стопанството. Договорът с "Био Майнинг" е сключен от 23 юни 2016 г. Процедурата за провеждане на конкурс е съгласно закона за лова и за целта е издадена заповед на 14.11.2013 г. на министъра на земеделието в кабинета "Орешарски" Димитър Греков.

Атанасов добави, че първите 6 години фирмата е правила инвестиции по 100 000 лв. и тези пари са преведени.

Преди седмица шефът на Агенцията по горите Александър Дунчев посочи, че фирмата на Гайтански е спечелила конкурса за ловното стопанство край брега на язовир "Искър" именно с обещание след 15 години да дари 15 млн. лв. Цялата ѝ инвестиция е за общо 19 млн. лв. От думите на представителя ѝ Красимир Атанасов става ясно, че идеята е била част от дарението вместо кеш да се предостави чрез сградата.

На 17 юни, след повече от половин година размисъл, главният архитект на София Здравко Здравков издаде заповед за премахване на незаконната хотелска хижа в ловно стопанство "Искър". От думите на депутата Владислав Панев стана ясно, че тази заповед се обжалва в момента от фирмата и от самото ловно стопанство. Аргументацията е, че не е извършван строеж на нова сграда, а е ремонтирана стара работилница.

"Искахме от ловното стопанство доказателства за старата работилница, никой не представя нито едно", казва още Дунчев.

Шефът на горите смята още, че служителите на ловното стопанство са "притиснати да лъжесвидетелстват".

"Причината е идентична във всички ловни стопанства, където има подобни партньорства, там волята на частния партньор е толкова силна, че надделява върху волята на държавното ловно стопанство и на по-високо ниво, което вече е недопустимо в една европейска държава", мотивира предположението си Дунчев.

Любопитен детайл е, че същата нова хотелска сграда, за която веднъж се твърди, че е стара работилница, е вписана в кадастъра под формата на съществуващ склад, който реално е с три пъти по-малки размери от нанесения и е на друго място. Идеята била така през кадастъра да се впише хотелската сграда. Накрая, за въпросната сграда хем се твърди пред съда, че е ремонтирана работилница, хем се обявява пред кадастъра за ремонтиран склад.

Дунчев добавя, че истинският склад е едноетажен, а тук се вижда, че става дума за три етажа - подземен, надземен и втори етаж, което също доказва, че няма как да е ремонт на съществуващия склад, защото най-малкото втория етаж не би трябвало да е построен.

"Това, ако мине в съда, наистина ще е парадокс. Това е лакмусът дали имаме съдебна система", смята Дунчев.

За строежа на масивната триетажна хотелска сграда са погазени куп закони и договори, смята още Александър Дунчев.

"Заложено строителство на нови сгради няма в договора за съвместна дейност между стопанство "Искър" и фирмата. Такова строителство може да се извършва само, ако го има в ловностопанските планове на стопанството, и там няма предвидено такова строителство - нито на хотелската сграда, нито на останалите склад и адаптационна сграда за диви прасета. Няма ги като разходни документи, не са заложени в договорите, не са заложени в ежегодните допълнителни споразумения по договорите. Няма как и да се появят в последствие", добави Дунчев.

Преди месец стана ясно, че освен голямата сграда, незаконни в ловно стопанство "Искър" са и споменатите малки сгради на склад и споменатото адаптационно помещение за диви прасета. При проверката бе посочено, че те са изградени във връзка с огнищата на Африканска чума по свинете от преди 2 години, но така и не стана ясно кой е възложител на тези строежи.

Назначеният от 8 месеца насам шеф на ловно стопанство "Искър" инж. Мирослав Джупаров посочи клаузи в договора, според които всички инвестиции, направени по този договор, остават собственост на държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатъра на Хана

    79 11 Отговор
    Аз съм против идеята да се бутне. От сградата ще стане чудесен Екологичен Център за обучение на дечица. ... Само трябва да се ликвидира Цацата и ще мине през специалния съд за 1 ден.

    Коментиран от #11, #21

  • 2 Хари

    34 7 Отговор
    Пак четат между редовете.Сабаряй и залесявай
  • 3 Klark Kent

    55 4 Отговор
    Йорданка мошенмицата от,, Столична община "си затваря очите за незаконни строежи.
  • 4 Софиянеца

    70 2 Отговор
    Днес го дарява утре ще го купи или вземе на коцесия за 40 години на символичен наем!

    Коментиран от #25

  • 5 Йдкие

    37 2 Отговор
    Дарение сарйче на доганче
  • 6 тикви прасета вълци

    53 3 Отговор
    Пълна Пунтанаристика! Обикновен човек ограда да си вдигне без разрешително и ще го съсипят всякаквите там длужби, а тая сграда няма и един редовен документ! Да бутат тази ВълчоТиквен е"алник и толкова!
  • 7 Цветанов Цеко

    35 2 Отговор
    Да почват лова за Вълка сега!
  • 8 Беозчие

    44 2 Отговор
    След 15 години, Гайтански щял да го дари! Вероятно, и тогава ще му учредят право на ползване за следващите 100 години!
    Да се събаря директно!
  • 9 Хаджигенов

    32 1 Отговор
    Хайката за вълци да стигне до край. Демек СЪБАРЯЙ, НЕ СЕ Обяснявай.
  • 10 Българка

    39 2 Отговор
    Само престъпник вместо пари може да предложи незаконен строеж! След избухналия скандал за незаконното строителство адвокатите на мутрата Вълка това ли измислиха?
  • 11 Хохохо

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатъра на Хана":

    После на този екологичен център ще бъде назначен персонал, ще започнат едни ремонти и т.н.,естествено всичко за сметка на държавата.
  • 12 2loop

    16 3 Отговор
    Да се конфискува в полза на държавата, спортен лагер може да стане

    Коментиран от #23

  • 13 Иво

    19 1 Отговор
    Гайтански пак се изложи пред Доган, той му го уреди стопанството

    Коментиран от #17, #18

  • 14 Велин

    15 1 Отговор
    Доган може да е разбрал за връзката му с Алтен

    Коментиран от #16

  • 15 Тихомир

    10 2 Отговор
    Гьоре много говори, той раздуха всичко, цяла Бистрица знае какво се прави
  • 16 Еми

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Велин":

    На Доган му сложи рога, затова е стопанството и него да отглежда
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Еми

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Иво":

    Гайтански построи сарая на морето и след това почнаха проблемите на Доган
  • 19 Хаххаха

    14 1 Отговор
    ДПС лъжите нямат край. Те са олицетворение на мафията. Свърши каквото беше, сега им почват проблемите...
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 6 Отговор
    А резиденцията на Руската федерация, разположена на брега на язовир Искър, В САНИТАРНАТА ЗОНА, КОГА ЩЕ СЕ ПРЕМАХНЕ???
  • 21 Че Гевара

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Сатъра на Хана":

    Да се предаде,
    към министерството на образуванието,
    за Пионерски лагер!
  • 22 Събуди се

    15 1 Отговор
    Трябва да се приеме закон на 2км. разтояние от питейни водоизточници , никой не трябва дори да си помисля, че може да строи нещо, никакви ловни стопанства, никакви държавни почивни бази, още по-вече частни такива, никакви селскостопански кошари. Има ли човешка дейност на близо до язовира, рано или късно ще бъде замърсен. Да го събарят веднага за назидание на другите и за сметка на строителя. Парите отделяни досега за такива сгради да отиват за усилена охрана на язовирите. Поне това можем да направим като общество, лошото е че засега не се забелязва широк обществен натиск.
  • 23 Това

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "2loop":

    Това е най разумното решение!(Защо,трябва да се разрушава?)Да се преватизира в полза на държавата,като се прецени най рационално ползване
  • 24 Перничанка

    3 6 Отговор
    Много разумно решение.(защо,трябва да се разрушава).Да се приватизира в полза на държавата и с рационално решение за ползването и.
  • 25 Гешо

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянеца":

    Още по време на Баце цъфна скандала и беше на груб строеж.Сега като виждам нивото е ясно как на шайката не им пука въобще.Кучетата си лаят, а кервана си върви.
    Един обикновен човек да направи такова безобразие и до сега да са минали булдозерите.Глоби и може и в кауша да поседи.
    Шайката си разиграва коня и не я е еня какво е законно.За тях няма и няма да има, докато е във властта.
    Това с дарението е под условие и ще си остане негово.