Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 16:47 19 281 73

Задържан е собственик на фирма, взела авансово 84 млн. лв. от АМ "Хемус"

  • грома холд-
  • виктор велев-
  • ам хемус-
  • магистрала-
  • пари

„Агромах“ всъщност е старото има на „Грома холд“

Задържан е собственик на фирма, взела авансово 84 млн. лв. от АМ "Хемус" - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

МВР започна арести в рамките на своето разследване за строителството на магистрала „Хемус“, потвърди в четвъртък служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. През последната седмица той на няколко пъти заяви, че по този проект авансово са платени десетки милиони левове без да има никакви строителни книжа и без да е ясно кой ще извърши строителството.

По неофициална информация на Свободна Европа от източници, запознати с разследването, към четвъртък преди обед арестуваните за 24 часа са около 15 души. Сред тях е мажоритарният акционер в дружеството „Водно строителство – Благоевград“ и управител на фирмата „Грома холд“ Виктор Велев. Това една от компаниите, получили най-големи авансови суми за строежа на „Хемус“ – над 84 млн. лв., сочи доклад на Сметната палата, огласен в началото на юни.

Свободна Европа потърси Велев, но той не вдигаше мобилния си телефон. На един от контактите, обявени в сайта на „Грома холд“, отговори жена, която се представи за секретарка. Тя заяви, че няма информация шефът ѝ да е задържан и нищо повече не може да каже.

Акциите започнаха от "Автомагистрали" и АПИ

Действията на полицията и данъчните по случая започнаха още миналата седмица с изземване на документи и разпити в държавното дружество „Автомагистрали“ и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Те имат два договора за строежа на „Хемус“, сключени по т.нар. процедура „ин хаус“ (in house) – директно възлагане на държавна фирма без обявяване на обществена поръчка.

По закон тези договори не позволяват наемане на частни подизпълнители, но Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вече неведнъж обяви, че всъщност „Автомагистрали“ е наемало техника заедно с персонал от частни фирми. Според доклада на Сметната палата от лятото държавното дружество е платило авансово 425 млн. лв. за участъците от „Хемус“ след Велико Търново, за които все още няма издадени строителни разрешения.

В сряда вечерта МВР извърши първите арести по случая в Благоевград, а в четвъртък сутринта Рашков прогнозира, че задържаните ще се увеличат. Той даде кратък брифинг в Симеоновград, където беше на посещение по повод акция на полицията срещу купуването на гласове. По думите му арестуваните до момента в Благоевград и други градове са „лица, които пряко участват в тези схеми за нелегалното изграждане на магистрала Хемус“.

"Строител под прикритие"

„Ние, на практика, все още не сме стигнали до непосредствените строители, затова аз няколко пъти казах, че сме изправени пред една невиждана в целия свят хипотеза – някой, който е строител под прикритие, да изгражда такова съоръжение. Непосредствените изпълнители там са неизвестни лица – те получават някакви средства от няколко основни фирми, на които са давани десетки милиони лева. И тези средства как са разходвани в момента предстои да се изясни“, каза вътрешният министър.

На въпрос дали първите арести са извършени във фирмата „Водно строителство – Благоевград“, той потвърди, но отказа да коментира повече, тъй като МВР ще даде подробна пресконференция за разследването си в петък.

„Няколко са фирмите, не в офисите на всички фирми, доколкото знам, са извършени необходимите действия. При всички случаи ще се стигне и до още задържане на лица, защото това е процес, той се развива въз основа на събраните факти и ще се предприемат и необходимите процесуални действия. Работи се по този случай от повече и месец и половина.“

От думите му стана ясно, че на този етап МВР е събрало „достатъчно предварителна оперативна информация“, за чието доказване предстоят още разпити и изземвания.

Един "велик и може би жилав" строител

„Ако се докаже това, което е очертано в предмета на разследване, ще означава, че българският народ има всички основания да плати още веднъж магистралата, защото някои от фирмите вече заявиха, че парите не са при тях. И аз съм склонен да им вярвам, защото, както посочих преди няколко дни, един от известните строители на пътища, и извършващ ремонт на пътища в нашата страна, от началото на годината досега е превел 21 млн. лв. в Обединените арабски емирства“, добави вицепремиерът.

Той не за първи път споменава този сюжет, но все още не е конкретизирал кого точно визира. Миналата седмица Рашков нарече пред бТВ въпросния строителен предприемач „известен, велик и може би жилав“, но не пожела да посочи името му.

По време на брифинга си в четвъртък служебният вътрешен министър уточни, че МВР ще предложи на прокуратурата да поиска от съда постоянното задържане на арестуваните по случая, „вместо да бави разследването в други насоки“. По думите му „става дума за десетки милиони лева, които са изтекли от българския бюджет“ през банка, свързана с лидера на ГЕРБ, с чийто собственик „Бойко Борисов преди години е имал общи фирми“.

Той не пожела да даде повече конкретика, но спомена „Агромах“ като една от фирмите, получавали авансови средства за строежа на „Хемус“. Попитан дали МВР ще задържи и собственици на фирми, той добави, не изключва „такова развитие на процеса, което да наложи, въз основа на събраните доказателства, да се задържат и лица на по-високи нива“.

Няколко часа по-късно Борисов заяви, че не притежава банка, както и че ще заведе дело за клевета срещу Рашков, ако служебният вицепремиер не каже коя е тя.

Кои са двете споменати фирми

„Агромах“ всъщност е старото има на „Грома холд“, чийто управител е Виктор Велев. „Водно строителство – Благоевград“, в чийто помещения започна полицейската акция в сряда, пък преди се казваше „Водстрой“.

Преди години „Агромах“ се свързваше с покойния бизнесмен Методи Бачев, който през 2016 г. изпадна в немилост пред бившите управляващи от ГЕРБ след конфузна случка по време на събор в село Черниче. Тогава той беше заснет в нетрезво състояние да казва, че кметът на Симитли Апостол Апостолов е извършил сексуален акт с бившия премиер Бойко Борисов.

След този случай „Агромах“ започна да губи обществени поръчки, а години по-късно се преименува на „Грома холд“ и отново започна да печели конкурси. По информация на „Капитал“ „Грома холд“ и още няколко дружества са получили повечето по-големи поръчки за строеж и ремонти на пътища по времето на ГЕРБ.

Браншовата камара с остра позиция

Успоредно с брифинга на Рашков в четвъртък, управителният съвет на браншовата камара „Пътища“ осъди „действията на органите на реда през последните часове“. Организацията настоя „политическите кампании и опити за съсипване на икономически отрасъл с национално значение да бъдат прекратени и всички ангажирани в строителните процеси на територията на страната да изпълняват качествено и в срок договорите си“.

Според позицията на камарата договорите за изграждането на „Хемус“ спазват всички принципи и изисквания на българското законодателство. Оттам добавят, че „участниците на напълно законните и с обосновани искания протести са подложени на допълнителни ревизионни процедури от Националната агенция по приходите, проверки от Икономическа полиция и разпити“.

Българската браншова камара „Пътища“ организира протести от няколко месеца с настоявания държавата да им изплати над 800 млн. лв. за извършени дейности по строеж и ремонти на пътища. Регионалното министерство твърди, че е платило авансово много повече пари от исканите.

По този повод миналата седмица Бойко Рашков заяви, че част от фирмите, извършвали незаконни строителни дейности по трасето на „Хемус“, са изпращали работници и тежка техника на голямата демонстрация в центъра на София преди близо месец.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 98 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БКП

    242 15 Отговор
    Браво!!! Сега Престъпникът от Банкя 🎃 Всичко тръгва от него!!!
  • 2 Петър

    240 12 Отговор
    Защо е задържан собственика на фирмата която е взела авансово 84 милиона лева,би трябвало да се задържи този дето му ги е дал? Не е луд този дето яде баницата,а този дето му я дава.

    Коментиран от #31, #73

  • 3 Авансово

    246 7 Отговор
    84 милиона на "честна дума" ? И за какво ? Това си е чисто и просто грабеж , мръсна криминална далавера !!!
  • 4 Буци Чекмеджето

    152 7 Отговор
    абе какво става бе ?
  • 5 върба

    187 7 Отговор
    Че колко са 80 милки за герб. Стотинки. Там се пипа с милиарди.
  • 6 Киро Жарта

    162 8 Отговор
    Бухахахааааааа 🎃 ГЕРБ се разпада!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Джамбаза

    162 8 Отговор
    Борисов няма ли даде една пресконференция и по този случай?
    Ми утре Рашков него ще арестува...
  • 9 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    159 8 Отговор
    Приберете и Тулупа с чекмеджето...
  • 10 Чалгарите са прави

    121 5 Отговор
    Като пеят че за кокошка няма прошка. .за милиони няма закони 😂😂😂
  • 11 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    24 57 Отговор
    МАЙ ША СТИГНАТ ДО НАС
  • 12 теорема

    63 4 Отговор
    Кмета Поли вече и в преносен смисъл почна да го работи в задния двор.
  • 13 Последния Софиянец

    156 13 Отговор
    Мачкай Рашков! Народа е с теб!
  • 14 Половин

    160 5 Отговор
    милиард ИЗСИПАЛИ авансово за участъци около Велико Търново , за които дори НЯМА РАЗРЕШЕНИЕ ? Престъпни грабежи между криминални субекти по веригата !
  • 15 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    9 90 Отговор
    РАШКОВ, СПРИ СА
  • 16 Той

    140 4 Отговор
    Може ли и на мен да ми дадете около 1- 2 милиона авансово, че в банките за 1000 лева искат да знаят какво имущество имам, кога се храня, колко пъти правя секс с жена си и колко извън семейството, с каква кола съм и какви ли не простотии.

    Коментиран от #22

  • 17 Мим33

    129 6 Отговор
    За тези измами и грабежи гербаджийски ,трябва да бъдат задържани всички участници,да върнат парите с лихвите и да си изтърпят наказанието от затвора за такива големи грабежи и злоупотреби...
  • 18 Иванчо

    129 6 Отговор
    Това е страхотно, но с този главен прокурор и ръководената от него прокуратура, която именно трябва да повдигне обвинения и да ги внесе в съда, няма да има никакъв резултат. Дори няма да образуват досъдебни производства..... Долу Гешев, долу ВСС и незабавна съдебна реформа!
  • 19 Боко Шкафа

    73 4 Отговор
    Ами сега?
  • 20 НЯКОЙ

    116 4 Отговор
    Прибирайте ги тези хитреци и не ги пускайте, докато не си кажат КОЙ е главният хитрец! Ние го знаем, прокуратурата го знае, но пред съда са нужни доказателства и признания! Смело напред, докато КОЙ не попадне там, където му е мястото - в затвора!
  • 21 Кинжал

    118 8 Отговор
    На Рашков не му липсваше мотивация, но го амбицираха герберастите и сега ще им разгони фамилиите. Прокуратурата колкото и да се опитва да си затваря очите и да прикрива престъпниците няма да може да устои на лавината от престъпления, която ще се стовари върху тях. Пропукат ли се на две три места, започне ли да се разплита кълбото и да приказват свидетели, ще не ще ще трябва да се задейства! Корабът наистина ще започне да потъва и никой няма да иска да запушва пробойните, защото моментално ще изгори. Да му мислят мафиотите от герб и дпс от тук нататък, чакат ги тежки дни и безсънни нощи!

    Коментиран от #39

  • 22 Боко Шкафа

    56 2 Отговор

    До коментар #16 от "Той":

    Пробвай в ББР! Там дават без да питат !
  • 23 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    5 33 Отговор
    Разследване до тук.
  • 24 БАЙ Х@Й‼

    83 4 Отговор
    Кьовеши е гледала видеото с една герберастка дето викаше да си траят , че мамят ЕС ‼️ Познайте какво е решила‼️
  • 25 БЕНЧО С БЕНТЛИТО ОТ БСП

    6 43 Отговор
    ДАНО ГЕШЕВ НЕ НИ ПОДХВАНЕ ПАК
  • 26 Казуар

    81 4 Отговор
    Всичко се е вършило със знанието на Борисов и тайфата му.
  • 27 Хахаха

    90 7 Отговор
    Тъпакът, щял да съди!?! За какво, за уронване на доброто му име ли? Голям смях ще падне в залата, когато започнат да го цитират, за да му докажат, че сам си е плюл на името... (Тиквата е пред загуба с нокаут и засега само скъсяват дистанцията, като му нанасят леки удари. Самият той е наясно, че е много по-слаб - интелектуално - от противника и за негово нещастие, елиминираха корумпирания рефер, когото сам си беше назначил. Предстои най-сладкото - сгромолясването на одиозния крадец.)
  • 28 Оле оле

    63 5 Отговор
    Тиквата при бай СТАВТИ ХОДМ МАРШ
  • 29 мен

    61 4 Отговор
    кмета извършил сексуален акт с бившия премиер бб....кой кого..или по меко казано по френския писател Аполинер...кмета си топнал залъка в рохкавия жълтък на....после той кмет а сина му депутат от ГЕРБ..затова сме на това дереже..когато гласувате МИСЛЕТЕ...
  • 30 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    6 34 Отговор
    ПАК НИ ПОЧНАХА........
  • 31 Иван

    40 3 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Защото е връщал ресто на правилният човек ББ
  • 32 шопендар

    42 10 Отговор
    НЕ ПОДВЕЖДАЙТЕ ХОРАТА,преди малко говорих с кирето/сещате се,този от харвард/та той каза че не са 84млн,а са 84 милиарда лева.ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ/?
  • 33 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    55 5 Отговор
    Тъпака Чуторан как е действал - ни лук ял, ни лук мирисал. Толупа е прост и то много, учудващо е КОЙ му дава акъл в тези далавери, КОЙ му върши мръсната работа в тия огромни милиардни кражби, за да стои банкянския толуп на страна, а всички знаем, че парите отиват в неговите офшорки. Какъв "гений" е този финансист и най-вече КОЙе той?

    Коментиран от #41

  • 34 вижда се

    60 6 Отговор
    Въжето запо4ва да се стяга около врата на буци !
  • 35 КДП

    52 3 Отговор
    Банката перачница е СИ банк
  • 36 запознат

    10 43 Отговор
    Тропортия така става това авансово плащане но да се очерни Борисов Добре работят хунтата на радев но уви къор фишек
  • 37 емигрант

    39 8 Отговор
    А НАП започна да гони хорицата като най големите престъпници за някакви мижави стотинки изкарали през куриерите . Тормоз за обикновения и беден българин а за милиони няма закони.
  • 38 Бай ви Тодор Живков

    41 4 Отговор
    Борисов строи Хеопсовата пирамида, а не магистрала с парите ви
  • 39 Рашков може

    8 39 Отговор

    До коментар #21 от "Кинжал":

    да разгони само кокошките от двора. Много думи и нито едно доказателство. Докога така,докога ще се прави на последна инстанция? Нито е съд,нито е Господ. Дано изтрезнее и се освести.

    Коментиран от #40, #42, #43, #46

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Очевидец

    37 5 Отговор

    До коментар #33 от "ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ":

    Толупът е прост това е факт неоспорим,но е хитър и в кръвта му е измамата,далавера та.Има нюх за това тиквун!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хахаха

    9 27 Отговор
    Избори идат, вийте радеви псета, и ти дамаджано. Бълвайте пропаганда и популизъм. Но знайте, 30% на изборите за ГЕРБ не са ви проблема. Проблема ви е, че Господ може и да забавя, но не забравя.
  • 45 Хахаха

    3 8 Отговор

    До коментар #43 от "Кинжал":

    Да пие ли? Не, вече е до козирка.
    ХАХАХАХА.
    Наздраве, И.Д.И.О.Т.И
  • 46 Кинжал

    30 1 Отговор

    До коментар #39 от "Рашков може":

    Аха, ти си от потърпевшите, разбирам, не ти е лесно. Свиквай, Рашков едва сега започва !
  • 47 До Всички тук пишещи заплахи

    3 26 Отговор
    Жлъч гнусотии ВИЕ като че ли ви доставя радост Краков с 12 клозета номенклатурчик Милиционер МУТРА комунистическа Назначен а не избран ДА разрушава ДА сее заплахи да репресира в Европейска Демократична България
  • 48 дидо

    30 0 Отговор
    трябва да се почне от глевния прокурор аа престъпник де после с шефа му банкярска му филия с мас и да ги пратят да гледат овце..както самия тиквоя иска за другите
  • 49 мм даа

    21 0 Отговор
    директно в панделата, при Ствари - до живот - ще си каже и майчиното мляко
  • 50 Секира

    13 1 Отговор
    Единият Бойко разсипва другия Бойко , с тиквения прякор !
  • 51 Тиквар

    21 0 Отговор
    40 години народна власт - 40 години цирк, та и сега е същото 30 години демокрация- 30 години лъжи.
  • 52 Наблюдател

    23 1 Отговор
    Докато Главния каскет не бъде махнат и вкаран там където наистина му е мястото - Централния затвор ефект- реални присъди от арести на този и всички други крадльовци начело с Борисов няма да има.
  • 53 иваило

    18 0 Отговор
    Този е ок ,но трябва въпросния който му е дал тези пари тогава ще стане ясно цялата пирамида и кой на кого дава прите от данъците на всички хора .защото всички са навързани като свински чер....давайте до дъно да се стигне до мафията герб и дпс
  • 54 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    17 0 Отговор
    а Борисов кога!?

    Коментиран от #57

  • 55 Само питам

    14 0 Отговор
    ? Въпрос - Някой може ли да ми каже т.н браншова камара "Пътища" кои са хората в управителния съвет и за какво така и не бяха осъдени те .. не че е нещо но

    Коментиран от #56

  • 56 2387

    14 0 Отговор

    До коментар #55 от "Само питам":

    Да, тези хора играят шах с Баце, тези хора му пълнят чекмеджетата и сега с пълна сила го подкрепят, щото падне ли Баце, ще връщат. А те кръв връщат, пари - не.
  • 57 Борисов

    11 0 Отговор

    До коментар #54 от "ФИЛИП ЕЙДЖИ":

    След изборите? "...изключвам телефона си и ДИМ ДА МЕ НЯМА,
    стягам багажа и ДИМ ДА МЕ НЯМА..."
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 резервист

    10 0 Отговор
    Българската браншова камара "Пътища" е като политическото крило на ИРА. Било спазено българското законодателство, видите ли. Приличат на крави на ясла -преживят и примигват!
  • 60 Европа

    5 0 Отговор
    Защо ли ЕНП си трае кой изпра крадените пари на крадците от Брюксел на гущера опашката е мнооого дълга. Ние им плащаме да ни крадат, ваксинират...и.....
  • 61 БОКОКРАД

    5 0 Отговор
    Хемусгейт: Източените милиони минали през активист на ДПС и ромски лидер
  • 62 БОКОКРАД

    6 0 Отговор
    СЕГА ЩЕ КАЖАТ - ВНЕСОХМЕ ГИ В ЧУЖДА БАНКА ЩОТО ТУК НЕ Е СИГУРНО - РАДЕВ МОЖЕ ДА ГИ ОТКРАДНЕ !
  • 63 БОКОКРАД

    5 0 Отговор
    МАГИСТРАЛАТА Е СТРАТЕГИЧЕСКИ ПРОЕКТ И ТРЯБВА ДА СЕ ДЪРЖИ В ТАЙНА ДОРИ И СЛЕД ПОСТРОЯВАНЕТО ! Хемусгейт: Източените милиони минали през активист на ДПС и ромски лидер
  • 64 Ицо

    7 0 Отговор
    КЪДЕЕ СА ПАРИТЕ КЪДЕ Е МАТА ХАРИ КЪДЕ СА ЧУВАЛИТЕ И САКОВЕТЕ
    ЗАТВОООООООР!
  • 65 Бени

    8 0 Отговор
    Незнам какво става в тая държава.. То бива бива, но толкова далавера и крадене... Направо избиха рибата тия хора... А народа дерзае и чака увеличение на минималната заплата със 100 лева, а те се събират и се карат и се сърдят всички, че нямало как да я вдигнат, и защо да се мъчат с такива тежки задачи за умуване и изпълнение, като не можело да стане - нямало пари... Луда работа, няма такава държава наистина!!!!!!!
  • 66 Петела

    4 0 Отговор
    Тия от браншовата камара да уникални тепегьози. Предполагам,че и оня преподавател във ВИАС,имаш цял ферман титли за това че построи участък "Черно море" край Чирпан,но му се размина,тъй като си плати. Тоя заралийски бей и Николай Вълканов са за много щателно и задълбочено разследване. Мошеници от най-висок клас,откраднали одържавени и хорски пари, за да го дават милионери сега
  • 67 Пинк флойд

    6 0 Отговор
    Така се прави. Хората се приготвят да отлитат на Юг. Сега като загубят изборите им остава само да загубят и прокуратурата и "Започвам да бегам бате".
  • 68 Сойка Присмех

    2 0 Отговор
    Този не е виновен. Виновен е онзи, който му ги е дал.
  • 69 Ама сериозно

    3 0 Отговор
    Попитайте Бойко. Той ако не знае не знам кой ще има хабер къде са парите.
  • 70 111

    1 0 Отговор
    Спала ли е опозицията. Заедно за мен са били дпс и бсп преди 2009,след това бсп, дпс и герб. 12 години, защо мълчахте бе опозиция, съучастници сте, но нека кажат органите на реда. Явно не са очаквали пандемията и много други неща. И така щяха да продължат да ни лъжат и крадат. Да благодарим на гн Бойко Рашков, че им показа, кой е. По време на соца е учил и не е случаен. Навързани са много с дпс и герб, а може би и част от бсп. И радев им виноврн. Той не е бил в изпълнителната власт. Да ме извинят всички описани по-горе. Скоро не виждам оправяне.
  • 71 Хихи

    1 0 Отговор
    И доган няма да може да те спаси. Бягай при ердоган. Там е спасението. Бойко Б.
  • 72 гражданин

    1 0 Отговор
    Май ще излезе прав милиционера яни. Тия на които бб имаше доверие, държа ги до 70 г и накрая му скроиха шапйата на бацето. БОЙКО НИ ПРЕДАДЕ НА ТУРЦИТЕ
  • 73 Рашков

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Защото така ми харесва!:) Сега пиленцето ще пропее как и с кого са делили парите!